Kamperen met een groot gezin, onze 7 tips!

954dc0784751598477e9c465a063bc70?s=55&d=mm&r=g Gast Er zijn natuurlijk 101 manieren om te kamperen met een groot gezin. Zo ken ik een gezin van 6 personen dat kampeert met een minicaravannetje en twee bijzettentjes. Ik ken een gezin dat zweert bij het huren van een stacaravan op vakantie en wijzelf kamperen met zijn zessen nog gewoon in één tent, maar wel anders dan we vroeger deden.

De grootste frustratie bij kamperen met een groot gezin

Het idyllische plaatje van gezellig in of voor de tent zitten of slapen maakt vaak al snel plaats voor frustratie, als je met veel personen bent. De grootste frustratie van kamperen is toch wel dat je te veel zooi meeneemt en dat al die spullen steeds verspreid in het kampeermiddel liggen en alles onvindbaar lijkt…

kamperen met een groot gezin tips

1. Zorg voor ruimte

Vaak groeit een kampeeruitrusting mee met het gezin. Met z’n tweeën van een klein tentje, naar een iets grotere tent. Met twee kinderen een ouderwetse vouwwagen (met de nadruk op ‘oud’), met drie kinderen een opblaasbare tent en toen de vierde zich aandiende – en we volgens de statistieken officieel een groot gezin werden  én we inmiddels ervaringsdeskundigen waren – naar ons voorlopige eindstation: een De Waard Vergrote Zilvermeeuw.

De varioluifel biedt genoeg ruimte om met ons grote gezin onder te zitten met mooi weer (schaduw), met slecht weer (droog), met koud weer (winddicht) en ga zo maar door. Plus genoeg ruimte om je spullen op te bergen. Want hoe lean en mean je ook op vakantie wil, met zes personen zit je al snel aan zes paar slippers, zes paar schoenen, zes jassen, zes slaapzakken, alles in zesvoud. Dus behalve ruimte om zelf te zitten, is die extra opbergruimte ook erg welkom. Ook voor een kleiner budget zijn er grote familietenten zoals de Quechua Arpenaz 8.4 met 4 slaapcompartimenten. 

2. Een aanhangwagen is een must

Naast een fatsoenlijke tent (met luifel) zijn er natuurlijk meer tips voor een groot gezin die kamperen aangenaam maken. Als je een tentkampeerder bent, is een goede aanhangwagen een must. Geen stress met geprop in de auto en in de dakkoffer inpakken, maar relaxed alles inpakken.

Lees ook:  Je kind beter laten slapen op de camping – 10 tips

kamperen met een groot gezin

3. Gebruik een paklijst en wees kritisch

Nog een goede tip voor als je gaat kamperen met een groot gezin is om een kampeerpaklijst te gebruiken en kritisch te zijn op wat je meeneemt. Bijvoorbeeld niet meer dan twee handdoeken per persoon meenemen en 3 of 4 setjes kleding per persoon is echt genoeg. Je kan tegenwoordig op elke camping prima wassen en het voorkomt dat je tent een chaos wordt van door elkaar liggende kleding. Ook het gebruik van packing cubes kan helpen om de tassen van de kinderen gesorteerd te houden.

4. Veel kleine taakjes en iedereen doet mee

Hetzelfde geldt voor eet- en drinkgerei. Hoe meer je ervan hebt, hoe groter je afwasstapel wordt op vakantie. Verdeel de taak over het gezin en doe het na elke maaltijd, zo is het steeds met vijf minuutjes gedaan!

bekers kleur groot gezin

5. Ieder een eigen kleur

Geef je kinderen een eigen beker of drinkfles, bij voorkeur in een eigen kleur zoals deze. Dan hoeft dat alles slechts een keer per dag afgewassen te worden en hoeven ze niet uit elkaars beker te drinken; win-win! Datzelfde kun je trouwens doen bij de packing cubes: ieder een eigen kleur, dan weet ieder kind in welke zak zijn of haar kleren zitten.

6. Eenpansgerechten én salades

Kook zo veel mogelijk eenpansgerechten, bijvoorbeeld in een grote skottel zoals de Carri Chef 50. Zo maak je weinig pannen vies en je kunt genoeg dingen met elkaar combineren voor een lekkere en gezonde maaltijd die zo klaar is. Neem rijst, aardappels of pasta als basis, kies een vleessoort of ga voor de vegetarische variant en voeg voldoende groente toe.

Een heerlijke pastasalade is ook een aanrader, die kun je ook maken zoal je het zelf lekker vindt, bijvoorbeeld met tonijn, tomaatjes, augurk en ui. En daarnaast haal je af en toe een frietje of eet je buiten de deur, het is tenslotte vakantie!

7. Een groot gezin heeft geen campingstoelen nodig?

Zie jij je kinderen ook nauwelijks overdag? Omdat ze de hele dag in het zwembad liggen, in de zandbak zitten of met vriendjes aan het voetballen zijn? Ga eens na of het nodig is om voor iedereen een fijne stoel te hebben.

Hoeveel tijd zitten ze nu echt bij de tent? Een biertafel met bankjes is ideaal! Het neemt weinig pakruimte in en er is altijd plek voor vriendjes en vriendinnetjes om aan te schuiven. Wel zou ik voor jezelf een lekkere stoel meenemen: er moet toch iemand de toko bewaken!

Lees ook:  De Happy Camper, hét kinderboek over kamperen!

Hoe kampeer jij met een groot gezin?

Heb je een groot gezin? Dat hoeft echt niet te betekenen dat kamperen of vakantie niet meer mogelijk is, te duur wordt of te veel gedoe oplevert. Wel ga je op een andere manier kamperen en is het handig om goed voorbereid naar de camping te vertrekken. Kampeer jij ook met een groot gezin? Welke tips heb jij voor andere gezinnen?


josien kampeerblogger Gastblogger: Josien kampeert het liefst met haar man Danny en hun vier zonen. Ze genieten van het buitenleven op campings in de natuur. Ze hebben al verschillende tenten en een vouwwagen gehad, maar zijn momenteel heel gelukkig met hun De Waard tent. Op vakantie zijn ze het liefst actief met wandelen, hardlopen en fietsen.

 

Auteur

Dit artikel is een bijdrage van een gastblogger op Kampeermeneer.

reageer

Laat jouw reactie achter

User Review
 • Algemeen
  Sending
 • Gebruiksgemak
  Sending
 • Pakmaat
  Sending
 • Kwaliteit
  Sending