Kamperen met baby. Tot welk kamp behoor jij? - Kampeermeneer.nl

Kamperen met baby. Tot welk kamp behoor jij?

Kamperen met baby. Tot welk kamp behoor jij?
Kamperen met baby. Tot welk kamp behoor jij?
4.6 (91.11%) 9 votes

Als je op internet gaat zoeken op kamperen met baby dan hoor je twee kampen. Aan de ene kant is er het ‘Joh waar begin je aan en wat doe je jouw medekampeerders aan’ kamp. Aan de andere kant is er ook het ‘Tuurlijk ga je kamperen met baby’ kamp. Ik hoor bij het tweede kamp en heb altijd gewoon met onze kleintjes gekampeerd. Dat betekent niet dat dat altijd vlekkeloos ging.  Maar als je van onze fouten leert dan kun je als gezin ook met een baby lekker kamperen.

Inmiddels is Teun bijna zes en Fien anderhalf, het echte baby is er ook bij haar inmiddels wel af. Teun kampeerde voor het eerst toen hij net één was. Fien was er wat vroeger bij, ze was acht maanden. We hebben vooraf wel getwijfeld of we dat nu wel moesten doen. Wat als ze midden in de nacht de hele camping bij elkaar krijst? Hoe hou je een kruipgrage baby een beetje in de buurt van de tent? Of lukt dat slapen overdag in de tent wel, als daar de zon op staat te branden? Al doende leert men en met een beetje creativiteit kun je ook met een baby prima kamperen.

KAMPEERTIPS KINDEREN Kamperen met baby. Tot welk kamp behoor jij?

Kies de juiste baby camping

De eerste winst kun je al pakken door de juiste camping te kiezen. Als je gaat kamperen met baby check dan of er op de camping een babyruimte is in het toiletgebouw, ookwel gezinsdouche genoemd. Dit maakt het badderen een stukje makkelijker. Ook hebben we met baby altijd vooraf gereserveerd. Vorig jaar zelfs al in maart, man wat voelde ik me een burgertrut. Maar we kwamen daardoor niet voor een dichte slagboom te staan. Wel hadden we met een terrassencamping aan een rivier misschien niet de meest handige plek voor een kruipende Fien uitgezocht. Hoewel deze wel autovrij was en veel schaduw had (ook een aanrader) had ze door de kiezelweg en het hoogteverschil weinig vrijheid en loop je als ouder dus de hele tijd op te letten.  Het grasveldje waaraan we met Teun kampeerden toen hij net kroop was een stuk geschikter.

Ik zou je willen aanraden om een camping uit te zoeken waar meer gezinnen met kinderen komen. Mocht je dan eens een dramanacht hebben. Dan krijg je de volgende dag in plaats van verwijtende gezichten, juist herkenning. ‘Ach die van ons zijn ook klein geweest.’  Qua voorzieningen hebben die kleintjes verder niet veel nodig. Alles is een avontuur.

Lees ook:  Hoe snel mag je rijden met een aanhanger, caravan of vouwwagen in Europa?

KAMPEERTIPS KINDEREN Kamperen met baby. Tot welk kamp behoor jij?

Campingbedje of deryan?

Ook daarin lijken er twee kampen te zijn. Onze kinderen hebben altijd in een campingbedje gelegen. We hebben het wel geprobeerd met een Deryan, een soort klein slaaptentje, maar Fien was er geen fan van. Voordeel van een Deryan is dat ze warmer zijn dan een campingbedje en dat je kind altijd in een vertrouwde omgeving slaapt. Maar goed je kind moet er wel in willen slapen. In het campingbedje leggen we wel altijd een extra matras met daaronder een warmtedeken die de kou van de grond weert. Verder passen we de slaapzak aan, aan de nachttemperatuur, evenals het aantal dekentjes en zorgen we dat de bekende knuffels mee gaan kamperen. Het campingbedje kun je overdag ook als box gebruiken. Dit werkt echter ook niet bij alle kinderen omdat ze het dan ’s avonds ook met spelen associëren en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Wij zijn er daarom altijd spaarzaam mee geweest maar ik moet zeggen dat het wel handig is als je samen de tent moet opzetten.

Het slaapritme van je baby wordt op de camping vaak verstoord en dat maakt vooral de eerste paar dagen kamperen met baby soms best frustrerend. Fien zette de halve camping op de kop zowel overdag als ’s nachts. Achteraf bleek ze een oorontsteking te hebben maar ook zonder was het waarschijnlijk even acclimatiseren geweest. Wij kregen gelukkig die blikken van herkenning van onze buren op de kindercamping. Hoewel de buren zeiden haar niet gehoord te hebben kon dat haast niet anders. Teun sliep over het algemeen als baby al als een roosje. Je weet het vooraf gewoon niet. Bij ons hielp het om het maar een beetje los te laten en aan het einde van de vakantie waren de nachten al een stuk beter. Overdag sliepen de kinderen ook vaak gewoon lekker buiten in de schaduw achter de tent.

KAMPEERTIPS KINDEREN Kamperen met baby. Tot welk kamp behoor jij?

Ga je kamperen met baby? Vergeet dit dan niet!

Kamperen met baby betekent over het algemeen wel meer spullen meeslepen dan anders. Een aantal maken het campingleven van baby en ouders echt een stukje makkelijker.

 • Een goede thermoskan of een waterkoker, zodat je als je flesvoeding geeft ’s avonds water kunt koken en ’s nachts geen gedoe hebt met flessenwarmers of gaspitjes.
 • Een regenbroek met laarsjes. Ook als het warm is, is het gras ’s ochtends vochtig. Zo kan jouw baby toch lekker kruipen.
 • IKEA kinderstoel. Deze welbekende kinderstoelen, die je ook in veel horeca ziet, zijn stevig, makkelijk uit elkaar te halen en je baby kan er lekker mee aan de campingtafel eten en spelen.
 • Een Tarp. Met een baby heb je veel schaduw nodig. Die is niet altijd op alle plaatsen voorhanden en met een Tarp maak je jouw eigen schaduwplek om lekker te slapen of te spelen.
 • Draagzak of rugdrager. In de natuur, op het strand of in oude Franse of Italiaanse straatjes is de ondergrond niet altijd buggy of kinderwagenproof. Met een draagzak of rugdrager heb je daar geen last van, je kindje kan lekker rondkijken en vaak vallen ze als een blok in slaap.
Lees ook:  Kleine camping of Kaemping bij de duinen op Texel

Niet te veel willen

Op vakantie ben ik een actieveling. Het liefst trek ik er elke dag op uit om een stadje, bos of meer te ontdekken. Als je kampeert met een baby is dat allemaal een stuk lastiger. Alles kost meer tijd en de slaapjes maken dat het een beetje plannen is wanneer je er op uit gaat. Misschien wel de  belangrijkste les die wij geleerd hebben is: dat je niet te veel moet willen. Even een stukje lopen door het nabijgelegen bos, zwemmen in het meertje of boodschappen doen is al voldoende.

Ik blijf dus tot het ‘Tuurlijk kun je kamperen met baby’ kamp behoren maar het kamperen met een baby vraagt wel wat voorbereiding en aanpassingen. Wat is jouw ervaring? Kamperen met een baby, doen of toch maar een jaartje overslaan? Laat het weten in de reacties!

Like de Kampeermeneer facebookpagina en blijf op de hoogte van de laatste kampeertips, gave campings en geniet het hele jaar door van kampeerinspiratie.

 

Share

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Lees mijn bio

Comments

 1. Ik behoor ook zeker tot het kamp lekker gewoon doen.
  Betere manier van de wereld ontdekken is er niet.
  Mijn dochter is 7 en vind het zo leuk dat ze nu graag een eigen tentje wil.
  dus wordt ook weer spannend nieuwe uitdaging

  succes en veel plezier met kamperen

  • Ja leuk hé dat je het plezier zo door kunt geven of misschien zit het wel gewoon in de genen. Dat kleine tentje komt er bij ons denk ik over een jaar ook aan. Ik weet nog hoe trots ik wat toen ik voor het eerst in mijn eigen tent mocht slapen. Ook hoe spannend ik dat vond. Succes dus komende zomer!

 2. Ik denk dat dit een heeeeeel handige blog is m.b.t. het kamperen met een baby! Hier gaan heel veel mensen wat aan hebben!

  Goed geschreven bro! Zet ‘m op kampeermeneer, wat is het een toffe website geworden! xx

 3. Onze jongste was pas 6 weken dat hij in september vorig jaar zijn kampeerdoop kreeg… toen sliep hij nog in de kinderwagenbak. Dit jaar in een derian. Praktisch binnen en buiten de tent te gebruiken (even de regenjas erover heen gelegd bij een bui, en onze kampeermeneer sliep gewoon door!) Voor onze dochter gebruikten we eerst een tatteljee, maar daarmee ging ze de hele tent door. Daarna een campingbedje, maar was ze altijd heel vroeg wakker, gewoon door de kou. Inmiddels slaapt ze vanaf haar derde op haar eigen SI matje, lekker knus in haar kinderslaapzak geschoven, blijft ze mooi liggen, en lekker warm!

  Verder erg herkenbaar verhaal. Nog een tip voor kamperen met kinderen, fleece dekentje niet vergeten. Heel handig bij koude nachten, als omslagdoek van het toilethok naar de tent na het douchen/bedderen, speelkleed, etc.

 4. […] een gezinsaangelegenheid is, zijn er ook mensen die op een camping juist de rust opzoeken. Huilende baby’s, joelende kinderen tijdens een spelletje flesjesvoetbal of enthousiast gespetter in het water, […]

 5. […] dat bij muggenmelk tot 50% DEET er geen gezondheidsrisico’s zijn. Dat geldt ook voor kinderen en baby‘s. Vanaf een leeftijd van 2 maanden is DEET met een concentratie van 20% goed te gebruiken […]

 6. […] je gaat kamperen met baby maar ook als je gaat kamperen met een peuter heb je helaas wat meer kampeerspullen nodig dan zonder […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *