kamperen met baby

Kamperen met baby. Wel of niet doen? + tips

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk Kamperen met een baby? Als je op internet gaat zoeken op kamperen met baby dan hoor je twee kampen. Aan de ene kant is er het ‘Joh waar begin je aan en wat doe je jouw medekampeerders aan met camping met baby’ kamp. Aan de andere kant is er ook het camping baby kamp ‘Tuurlijk ga je kamperen met een baby’. Ik hoor bij het tweede kamp en heb altijd gewoon met onze kleintjes gekampeerd. Dat betekent niet dat dat altijd vlekkeloos ging.  Maar als je van onze fouten leert dan kun je als gezin ook met een baby lekker kamperen.

Waarom juist wel of niet kamperen met een baby?

Inmiddels is Teun bijna zes en Fien anderhalf, het echte baby is er ook bij haar inmiddels wel af. Teun kampeerde voor het eerst toen hij net één was. Fien was er wat vroeger bij, ze was acht maanden. Allebei een echte camping baby.

We hebben vooraf wel getwijfeld of we dat nu wel moesten doen. Wat als ze midden in de nacht de hele camping bij elkaar krijst? Hoe hou je een kruipgrage baby een beetje in de buurt van de tent? Of lukt dat slapen overdag in de tent wel, als daar de zon op staat te branden? Al doende leert men en met een beetje creativiteit kun je ook met een baby prima kamperen.

kamperen met baby

Tip 1. Kies een baby camping

De eerste winst kun je al pakken door de juiste camping te kiezen. Als je gaat kamperen met baby check dan of er op de camping een babyruimte is in het toiletgebouw, ook wel gezinsdouche genoemd. Dit maakt het badderen een stukje makkelijker.

WIL JIJ GRATIS HET MAANDELIJKSE KAMPEERMENEER MAGAZINE ONTVANGEN?

Iedere maand ontvang je een update met daarin het laatste nieuws over kamperen, handige kampeertips en de laatste winacties.

Jouw e-mailadres is veilig bij ons.


Ook hebben we met baby altijd vooraf gereserveerd. Vorig jaar zelfs al in maart, man wat voelde ik me een burgertrut. Maar we kwamen daardoor niet voor een dichte slagboom te staan. Wel hadden we met een terrassencamping aan een rivier misschien niet de meest handige plek voor een kruipende Fien uitgezocht. Hoewel deze wel autovrij was en veel schaduw had (ook een aanrader) had ze door de kiezelweg en het hoogteverschil weinig vrijheid en loop je als ouder dus de hele tijd op te letten.  Het grasveldje waaraan we met Teun kampeerden toen hij net kroop was een stuk geschikter.

Ik zou je willen aanraden om een camping uit te zoeken waar meer gezinnen met kinderen komen. Mocht je dan eens een dramanacht hebben. Dan krijg je de volgende dag in plaats van verwijtende gezichten, juist herkenning. ‘Ach die van ons zijn ook klein geweest.’  Qua voorzieningen hebben die kleintjes verder niet veel nodig. Alles is een avontuur. In deze lijst met 23 mooie kindercampings in Nederland vind je vast een passende voor jou. 

kamperen met baby

Tip 2. Zo laat je een baby slapen op de camping

Als je gaat kamperen met een baby heb je voor het slapen grofweg 2 opties. Campingbedje of Deryan? Ook daarin lijken er twee kampen te zijn. Onze kinderen hebben altijd in een campingbedje gelegen. We hebben het wel geprobeerd met een Deryan, een soort klein slaaptentje, maar Fien was er geen fan van. Voordeel van een Deryan is dat ze warmer zijn dan een campingbedje en dat je kind altijd in een vertrouwde omgeving slaapt. Maar goed je kind moet er wel in willen slapen.

Tip 3. Weer de kou (ook in de zomer kan je baby het koud hebben)

In het campingbedje leggen we wel altijd een extra matras met daaronder een warmtedeken die de kou van de grond weert. Verder passen we de slaapzak aan, aan de nachttemperatuur, evenals het aantal dekentjes en zorgen we dat de bekende knuffels mee gaan kamperen.

Het campingbedje kun je overdag ook als box gebruiken. Dit werkt echter ook niet bij alle kinderen omdat ze het dan ’s avonds ook met spelen associëren en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Wij zijn er daarom altijd spaarzaam mee geweest, maar ik moet zeggen dat het wel handig is als je samen de tent moet opzetten.

Het slaapritme van je baby wordt op de camping vaak verstoord en dat maakt vooral de eerste paar dagen kamperen met baby soms best frustrerend. Fien zette de halve camping op de kop zowel overdag als ’s nachts. Achteraf bleek ze een oorontsteking te hebben, maar ook zonder was het waarschijnlijk even acclimatiseren geweest. Wij kregen gelukkig die blikken van herkenning van onze buren op de kindercamping. Hoewel de buren zeiden haar niet gehoord te hebben kon dat haast niet anders.

Teun sliep over het algemeen als baby al als een roosje. Je weet het vooraf gewoon niet. Bij ons hielp het om het maar een beetje los te laten en aan het einde van de vakantie waren de nachten al een stuk beter. Overdag sliepen de kinderen ook vaak gewoon lekker buiten in de schaduw achter de tent.

kamperen met baby

Tip 4. Ga je naar de camping met baby? Gebruik deze ultieme checklist

Kamperen met baby betekent over het algemeen wel meer spullen meeslepen dan anders. Een aantal maken het campingleven van baby en ouders echt een stukje makkelijker. Ik heb een ultieme en downloadable checklist kamperen met baby opgesteld om niets te vergeten. Deze dingen mogen sowieso niet missen: 

 • Een goede thermoskan of een waterkoker, zodat je als je flesvoeding geeft ’s avonds water kunt koken en ’s nachts geen gedoe hebt met flessenwarmers of gaspitjes.
 • Een regenbroek met laarsjes. Ook als het warm is, is het gras ’s ochtends vochtig. Zo kan jouw baby toch lekker kruipen.
 • IKEA kinderstoel. Deze welbekende kinderstoelen, die je ook in veel horeca ziet, zijn stevig, makkelijk uit elkaar te halen en je baby kan er lekker mee aan de campingtafel eten en spelen.
 • Een Tarp. Met een baby heb je veel schaduw nodig. Die is niet altijd op alle plaatsen voorhanden en met een Tarp maak je jouw eigen schaduwplek om lekker te slapen of te spelen.
 • Draagzak of rugdrager. In de natuur, op het strand of in oude Franse of Italiaanse straatjes is de ondergrond niet altijd buggy of kinderwagenproof. Met een draagzak of rugdrager heb je daar geen last van, je kindje kan lekker rondkijken en vaak vallen ze als een blok in slaap.

Tip 5. Niet te veel willen 

Op vakantie ben ik een actieveling. Het liefst trek ik er elke dag op uit om een stadje, bos of meer te ontdekken. Als je kampeert met een baby is dat allemaal een stuk lastiger. Alles kost meer tijd en de slaapjes maken dat het een beetje plannen is wanneer je er op uit gaat.

Misschien wel de  belangrijkste les die wij geleerd hebben is: dat je niet te veel moet willen. Even een stukje lopen door het nabijgelegen bos, zwemmen in het meertje of boodschappen doen is al voldoende.

Ik blijf dus tot het ‘Tuurlijk kun je naar de camping met baby’ kamp behoren, maar het kamperen met een baby vraagt wel wat voorbereiding en aanpassingen. Wat is jouw ervaring? Kamperen met een baby, doen of toch maar een jaartje overslaan? Laat het weten in de reacties!

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

11 reacties

 • Ik behoor ook zeker tot het kamp lekker gewoon doen.
  Betere manier van de wereld ontdekken is er niet.
  Mijn dochter is 7 en vind het zo leuk dat ze nu graag een eigen tentje wil.
  dus wordt ook weer spannend nieuwe uitdaging

  succes en veel plezier met kamperen

  • Ja leuk hé dat je het plezier zo door kunt geven of misschien zit het wel gewoon in de genen. Dat kleine tentje komt er bij ons denk ik over een jaar ook aan. Ik weet nog hoe trots ik wat toen ik voor het eerst in mijn eigen tent mocht slapen. Ook hoe spannend ik dat vond. Succes dus komende zomer!

 • Ik denk dat dit een heeeeeel handige blog is m.b.t. het kamperen met een baby! Hier gaan heel veel mensen wat aan hebben!

  Goed geschreven bro! Zet ‘m op kampeermeneer, wat is het een toffe website geworden! xx

 • Onze jongste was pas 6 weken dat hij in september vorig jaar zijn kampeerdoop kreeg… toen sliep hij nog in de kinderwagenbak. Dit jaar in een derian. Praktisch binnen en buiten de tent te gebruiken (even de regenjas erover heen gelegd bij een bui, en onze kampeermeneer sliep gewoon door!) Voor onze dochter gebruikten we eerst een tatteljee, maar daarmee ging ze de hele tent door. Daarna een campingbedje, maar was ze altijd heel vroeg wakker, gewoon door de kou. Inmiddels slaapt ze vanaf haar derde op haar eigen SI matje, lekker knus in haar kinderslaapzak geschoven, blijft ze mooi liggen, en lekker warm!

  Verder erg herkenbaar verhaal. Nog een tip voor kamperen met kinderen, fleece dekentje niet vergeten. Heel handig bij koude nachten, als omslagdoek van het toilethok naar de tent na het douchen/bedderen, speelkleed, etc.

 • Ik heb het ook een paar keer gedaan toen de kinderen nog baby (2x), peuter en kleuter waren en niet alleen met redelijk weer, maar ook met bar slecht weer. Ik had er een paar jaar terug een stuk over geschreven (in opdracht), maar ze vonden me te negatief, dus dat deel moest eruit, omdat het juist ter promotie van kamperen was. Ik was niet zo zeer negatief, ik vertelde gewoon eerlijk wat er níet goed ging. Er ging ook heel veel wel goed en ook al waren het niet bepaald míjn favoriete vakanties, mijn oudste vond het toen ontzettend leuk. Misschien moet ik het stuk alsnog eens plaatsen.
  En, nog niemand weet het, maar ik ga dit jaar weer met de kinderen kamperen…

  • Tja het is soms best een uitdaging maar met een kleintje die op ontdekkingsreis wil in een hotel voel ik me opgesloten en op de camping niet. Maar het is wel een andere vakantie dan voor dat de kinderen er waren

 • Zeker gewoon doen! Wij stonden met onze eerste toen hij 4 maanden was in een tentje op Vlieland, hij sliep in zijn deryan voor het eerst door daar. Nu met onze dochter van 2 maanden een seizoensplaats met tent ergens in t bos. Alles kan, je moet je alleen aanpassen en goed voorbereiden.

 • Ik ben benieuwd! Onze kleine man (10 maanden) krijgt volgende week zijn vuurdoop. Wij zijn echte kampeerders, dus komt vest goed. Enige waar ik mij druk om kan maken is dat hij het wellicht wat koud zal krijgen snachts. Hij raakt in paniek van die deryans dus het wordt een campingbedje. Als slapen overdag niet lukt dan zetten wij hem gewoon in de fietskar of draagzak, slaapt hij vanzelf een keer…

 • Heerlijk met z'n allen samen (maar ook wat spannend de eerste keer).
  Wij gingen met onze dochter pas écht kamperen toen ze bijna 1,5 was (en dat ging hartstikke goed!), maar met onze zoon zijn we al gaan kamperen toen hij nog geen 10 weken was. Dat lijkt misschien wat jong (en ik vond het ook erg spannend!), maar het ging echt supergoed. Hij heeft heerlijk geslapen en liggen kijken naar de bomen en spelende kindertjes. Wel ‘s nachts heel goed warm gehouden (veel wol-zijde kleertjes mee) en overdag voor schaduw gezorgd.

  Nog een tip die nog niet bij de tippen-lijst stond: neem een klamboenetje mee voor over de kinderwagen als je een kleine baby hebt!

  Ohja en wij gebruikten gewoon de kinderwagen om veel in te laten slapen overdag en in de nacht sliep hij tussen ons in(scheelt weer als je geen campingbedje mee wilt nemen).

Laat jouw reactie achter