Kamperen in Nieuw-Zeeland of een camperrondreis door dit schitterende land is voor velen een droom waar ze lang voor gespaard hebben. Het zou zonde zijn als die droomreis dan in het water valt. Een goede voorbereiding kan een hoop teleurstellingen voorkomen. Met deze 7 tips kun je goed voorbereid beginnen aan jouw kampeer- of camperreis door Nieuw-Zeeland.
1. Op tijd je visum regelen
Zonder visum naar Nieuw-Zeeland reizen is sinds 1 oktober 2019 niet meer mogelijk. Als Nederlander heb je een New Zealand Electronic Travel Authority (NZeTA) oftewel een visum nodig als je naar Nieuw-Zeeland reist. Dit visum Nieuw-Zeeland kun je online aanvragen en kun je hier gemakkelijk aanvragen en krijg je toegestuurd vanaf New Zealand Immigration. Dan ben je klaar om te gaan kamperen in Nieuw-Zeeland.
Houd er rekening mee dat de verwerkingstijd van een visum tot 72 uur kan duren. Een NZeTA blijft twee jaar geldig vanaf de datum van uitgifte van het visum, mits je paspoort gedurende die periode ook geldig is. Vergeet niet dat je paspoort nog zes maanden geldig moet zijn nadat je uit Nieuw-Zeeland vertrekt.
2. Credit card aanvragen
In Nederland zijn we gewend om met onze pinpas in iedere winkel te kunnen betalen. In Nieuw-Zeeland heb je echter niet zoveel aan een ‘debit card’ zoals onze pinpas daar genoemd wordt. Hiermee kun je wel geld uit de geldautomaat halen, maar niet mee betalen. Om in winkels, restaurants en ook om bij je camper verhuurder te kunnen betalen en je borg te storten heb je een credit card nodig. Vraag dus op tijd in Nederland een creditcard aan voor je vertrekt.
Campervan’s zijn cool maar vaak niet Self-contained
3. Vooraf bepalen hoe je gaat kamperen
Het grootste deel van de kampeerders in Nieuw-Zeeland huurt een camper. Deze zijn er in verschillende soorten en maten en huur je als je slim bent al vanuit Nederland. Vooral in onze zomer kunnen de campers namelijk schaars zijn. Een Self-contained camper, herkenbaar aan de sticker op het raam, geeft je de meeste vrijheid. Deze campers hebben een eigen toilet en voldoen aan een aantal eisen waardoor je op meer campingplekken welkom bent.
Een andere optie, die goedkoper is, is om met een tent of daktent en een gewone auto rond te trekken. Dat is natuurlijk nog echter kamperen, maar betekent wel dat je niet zelfvoorzienend bent en dus niet overal mag kamperen. Wil je geen gedoe dan kun je ook een camper huren via een verhuurder in Nederland. WorldWideCampers en Travelhome kunnen alles voor je regelen. Dat scheelt veel stress en qua prijs is het verschil vaak helemaal niet zo groot.
4. Zoveel mogelijk thuis laten
Als je gaat kamperen in Nieuw-Zeeland heb je de keuze om je eigen kampeerspullen van thuis mee te nemen of een uitrusting bij aankomst te kopen. Het ligt een beetje aan wat voor ervaring je wilt, maar bij de meeste vluchtmaatschappijen mag je maar 21 kg meenemen, wat niet heel veel is. Als je een camper huurt heb je meestal niet zo heel veel nodig behalve je kleren. In de camper is meestal al een inventaris aanwezig.
Ga je met een auto en tent kamperen dan kun je alles wat je nodig hebt ook ter plekke kopen bij bijvoorbeeld ‘The Warehouse’, ‘Kathmandu’ of in een kringloopwinkel. De prijzen liggen op een gelijk of iets lager niveau als in Nederland. Wat veel mensen doen is de lichte dingen zelf meenemen zoals een goede winterslaapzak, maar de zwaardere dingen zoals een tent en pannen daar ter plekke kopen.
5. Plan je route tegen de stroom in
De meeste kampeerders beginnen hun reis door Nieuw-Zeeland vanaf het Noordereiland. Ze komen aan in Auckland en vliegen terug vanuit Christchurch. Het kan echter slim zijn om het precies omgekeerd te doen.
Het Zuidereiland is een stuk rustiger, wilder en ongerepter dan het Noordereiland waardoor je minder andere toeristen tegenkomt. Ook de campings zijn er leger. Ook is Auckland best een drukke stad waar het met een camper die je nog niet goed kent niet altijd fijn rijden is. In Christchurch ben je binnen 5 á 10 minuten buiten de stad wat een stuk fijner rijdt.
Wildkamperen is verboden in Nieuw-Zeeland behalve in de back country
6. Je verdiepen in soorten campings
Vrijstaan met de camper of wildkamperen is in Nieuw-Zeeland grotendeels verboden op een aantal plekken na in de zogenaamde backcountry. Daarnaast zijn grotere campings, zogenaamde Holiday Parks, vaak met zwembad restaurant en alle andere gemakken die je nodig hebt. Het merendeel van de campings / kampeerplekken zijn echter zogenaamde Freedom Campgrounds en DOC campings. Ook deze zijn er in verschillende comfortniveaus, maar over het algemeen zijn deze een stuk eenvoudiger en liggen ze in meer natuurlijke omgevingen. Ze worden beheerd door de Department of Conservation (DOC) waar je ook een overzicht van de campings vindt.
7. Overweeg eens om met Kerst te gaan
Vaak kiezen mensen er toch voor om Nieuw-Zeeland in onze zomer te bezoeken terwijl het daar winter is. Best jammer want van december tot maart is het weer er een stuk aangenamer, zijn er meer campings open en is het met toeristen relatief rustig.
reageer