10 voordelen van kamperen in Nederland!

3de0519a7bdfe458aefa80af1f19295e?s=55&d=mm&r=g Judith Veel mensen hebben hun vakantieplannen deze zomer omgegooid vanwege het coronavirus. In plaats van de kampeervakantie naar het idyllische Franse platteland of het zonnige, culinaire Italië blijven Nederlanders dit jaar liever wat dichter bij huis. Dat besluit nam ook Judith, die samen met haar gezin de camping in Toscane verruilde voor eentje aan de Zeeuwse kust. En – hoewel de voorpret anders was en het weer zich niet van zijn beste kant liet zien – vond ze het er heerlijk. Vakantie in eigen land is helemaal zo gek nog niet en heeft ook zo zijn voordelen. Voor wie dit jaar ook een beetje met een dubbel gevoel naar een camping dichtbij gaat, zetten we ze even voor je op een rijtje.

Kamperen in eigen land is dat wel leuk? 

Oké, toegegeven, toen de vakantie dichterbij kwam (we waren de eersten dit jaar als regio noord), verheugde ik me er toch minder op dan andere jaren. Ik geniet toch altijd erg van het ontdekken van een ander land, andere geuren, cultuur, temperatuur en eten. Maar Italië voelde voor ons dit jaar toch niet helemaal goed in deze onzekere tijd. Dus annuleerden we onze vakantie en verzetten we hem naar volgend jaar. Hoewel de meeste campings in Zeeland al vol waren, vonden we nog net een plekje voor twee weken. En ook al stonden we een paar dagen voordat we gingen nog steeds achter ons besluit, dat enorme blije voorgevoel dat ik anders altijd had, bleef dit keer toch weg. Misschien kwam dat ook wel door de niet al te zomerse weersvoorspelling, waardoor de topjes met spaghettibandjes in de kast bleven en plaats maakten voor regenjassen.

Ook kamperen in Nederland kan avontuurlijk zijn

Eenmaal op de plaats van bestemming moesten we met windkracht zeven en flinke windvlagen de tent opzetten, wat op z’n zachtst gezegd een behoorlijke uitdaging was (met een gebroken en gebogen tentstok als gevolg), maar dankzij een MacGyver-actie lukte het toch een kampement op te bouwen. Een wervelend begin van de vakantie, waarbij ik serieus overwoog de boel halverwege weer in te pakken en huiswaarts te keren.  

Maar als we eenmaal staan, overvalt me al snel het vakantiegevoel. Als de wind weer iets is gaan liggen, slaat ook de ontspanning toe. En naarmate de vakantie vordert, zie ik toch wel veel voordelen van vakantie vieren in eigen land.

Lees ook:  9 x de leukste campings in Drenthe met zwembad!

1. REISTIJD

Je bent er zo. Geen 1500 kilometer rijden naar je vakantiebestemming en voor dag en dauw vertrekken (wat mijn dochter dan weer heel jammer vond: “Aaah, gaan we niet midden in de nacht weg?” Ik: “Eh nee, want dan kunnen we nog niet op de camping terecht.”). Geen Zwarte Zaterdag en je komt na twee uurtjes rijden uitgerust aan op de camping. Heel relaxed.

2. GOEDKOPER

Minder kilometers betekent natuurlijk minder benzine. Maar ook geen tol en geen tussenstop voor de overnachting.

3. KOUDE DRANKJES

Voordeel van iets koeler weer is dat je koelbox een stuk kouder blijft dan bij 40 graden. Koude drankjes gegarandeerd dus en je etenswaren bederven ook nog eens minder snel (scheelt weer een voedselvergiftiging).

4. KOELE NACHTEN

Nog een voordeel van lagere temperaturen is dat je beter slaapt. Geen plakkerige warme nachten, maar lekker in je pyjama wegduiken in je slaapzak doet wonderen voor je nachtrust.

5. KORTE BROEK

Als je lekker veel buiten bent, merk je dat het best meevalt met het weer. Misschien heb je af en toe een bui, maar de temperatuur is al snel goed, dus de korte broek kan gewoon aan.  

6. HYGIËNE

Met de hygiëne is het op Nederlandse campings vaak wel goed gesteld. Het sanitair op onze camping werd echt goed schoon gehouden en overal waren maatregelen getroffen om coronabesmetting tegen te gaan.

7. WATER

Water kun je hier lekker uit de kraan drinken. Geen gezeul dus met flessen water uit de supermarkt.

8. BOODSCHAPPEN

Eindeloos struinen door buitenlandse supermarkten kan heel leuk zijn, maar in deze coronatijd vind ik boodschappen doen best een stressvol gebeuren met al dat gemanoeuvreer met winkelwagentjes en voldoende afstand houden. Het liefst wil je dan toch zo snel mogelijk weer naar buiten en dan is het toch best fijn dat je precies weet wat je nodig hebt uit je vertrouwde grootgrutter. Of, nog beter, bestel je boodschappen online en haal ze op bij een pick-up point of gewoon bij de Gall & Gall.

9. LAAT DONKER

Het wordt ’s avonds een stuk later donker dan in Zuid-Europese landen. Best fijn als je nog wilt badmintonnen of batterijen van je leeslampje wilt besparen.

10. ONTDEK JE PLEKJE

Je ontdekt dat Nederland zo veel mooie plekken heeft waar je normaal niet zo snel komt en waar je je op een terrasje ook zeker een toerist waant.

Auteur

Ik ben Judith, journalist en kampeerfan. Van jongs af aan slaap ik al in een tent en ik breng het kampeervirus nu over op mijn twee dochters. Of het nu met onze grote bungalowtent is in een warm land, op een camping wat dichter in de buurt of op een festival, kamperen is voor mij de ultieme vlucht uit de dagelijkse drukte en de grote stad, waar ik woon.  Lees al Judiths blogs...  

3 reacties

  • Ik vind het wel grappig, dat nu de voordelen van het kamperen in Nederland zo wordt benadrukt… Ik hoop zó dat iedereen in deze tijd ontdekt dat het hier heel goed toeven is! Ik (fiets-)kampeer de laatste 35 jaar meestal in Nederland,met een enkel uitstapje naar België of Noord-Frankrijk. Maar dit land is altijd weer mooi, heeft een flink aantal zeer goede, fijne en niet te dure campings (met wat mij betreft een voorkeur voor minicampings, boerencampings etc.), en heeft meestal goed (genoeg) weer – in 35 jaar ben ik 1 keer naar huis gegaan wegens te nat & koud, en 2 keer wegens te warm…

  • Vraagje
    Hebben jullie soms tips voor een rustige, groene camping in de buurt van Leeuwarden. Het zou de bedoeling zijn om van daaruit de eilanden te bezoeken. Goed idee? Liefst een camping zonder animatie. Iets gezelligs, knus, er mag wat ruimte zijn… Ideetjes zijn welkom!!!
    Groetjes en alvast bedankt!
    Gudrun (Belgïe)

Laat jouw reactie achter