Kamperen in Duitsland: 10 x dit wist je nog niet

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk Steeds meer Nederlanders kamperen in Duitsland. Ieder jaar gaan er meer kampeerders de grens over. Maar kamperen in Duitsland heeft meer geheimen dan je denkt. Een goede voorbereiding is het halve werk en een paar tips kunnen je vakantie bij onze oosterburen een stuk gemakkelijker en gemütlicher maken. Alvast een aantal tips voor als we er weer opuit mogen. 

kamperen in duitsland tips

© Naturpark Altmühltal | Andreas Hub | Houten brug naar natuurpark Altmültal

Ik word door Duitsland steeds verrast

Rijdend over Duitse B-wegen, zie je pas echt de pracht van het land. Slingerende weggetjes door loof- en naaldboombossen, glooiende akkers met metershoge hooibalen en uitzichten over spiegelgladde meren. Telkens word ik toch weer een beetje verrast. Duitsland heeft zoveel meer, andere en uitgestrekte natuurgebieden. Dat maakt kamperen in Duitsland echt heerlijk. Maar om jouw campingvakantie tot een succes te maken helpt het wel om een beetje de weg kennen. De onderstaande tips helpen je op weg.

tempo 100 sticker

Een Tempo-100 keuring maakt dat je sneller op je bestemming bent. 

1. Met een Tempo 100-keuring mag je sneller rijden

Duitsers grappen weleens over Nederlanders met caravans dat de NL-sticker “Nur Links” zou betekenen. Omdat we te lang op de linker rijbaan zouden blijven rijden. Wil je je buren blij maken? Dan dus na het inhalen meteen terug naar de rechterbaan.

Op de Duitse autobahn is de adviessnelheid voor auto’s met dakkoffer en voor campers tot 3500 kilo 130 km per uur. Voor auto’s met caravans, aanhangwagens en vouwwagens is de maximum snelheid 80 km per uur, maar na een Tempo 100-keuring van DEKRA of TUV mag je 100 km per uur. Er wordt dan gekeken of de auto met caravan/vouwwagen aan een aantal eisen voldoet. Kosten zijn een dikke € 100,- maar het scheelt een hoop tijd en frustratie onderweg door Duitsland.

kamperen duitsland zwarte woud

© GNTB | Günter Standl | Stop langs de vakwerkroute in het Zwarte Woud

vakwerk route duitsland

© digitphotos.de | Stefan Schiefer | De vakwerkhuizen in Goslar doen oude tijden herleven

2. Er zijn 150 kant en klare roadtrips door Duitsland

Door Duitsland lopen zo’n 150 vastgelegde routes. Ieder met een eigen thema, maar grotendeels weg van de snelweg, door de Duitse natuur. Ze verschillen in lengte van 85 kilometer tot zo’n 3000 kilometer. Je kunt een hele route rijden of maar een deel meepikken met de camper, tent, fiets of zelfs te voet. Het Duits Verkeersbureau heeft de mooiste routes geselecteerd.

Lees ook:  Wandelen in het Saarland, 2 wandelroutes waarvan je geen genoeg krijgt

Zo lijkt bijvoorbeeld het deel door het Thüringer Wald van de Duitse vakwerkroute, die in zijn geheel van Stade aan de Elbe via onder andere het Zwarte Woud naar Meersburg aan de Bodensee loopt, mij mooi om te volgen. Hij laat je het typische Duitsland van kleine vakwerkstadjes en groene bossen zien. Waar je af en toe wel moet stoppen om van het uitzicht of een waterval onderweg te genieten. 

De route loopt langs middeleeuwse vakwerkhuizen en pittoreske stadjes, maar ook door bijna desolate natuurgebieden. Het deel van het Thüringer Wald leidt langs bergweides met wilde orchideeën, vele beekjes en steile rotspartijen in een omgeving waar je nog kunt wandelen zonder anderen tegen te komen. Langs iedere route is precies aangegeven wat er allemaal te doen is en waar campings en camperplaatsen liggen.

natuurcamping duitsland

Natuurcampings zijn er in Duitsland meer dan je denkt

natuur camping duitsland

Kamperen in een dalletje aan de beek op camping Strotzbüscher Muhle

3. Er zijn echt wel natuur- en kleine campings 

De tijd waarin je in Duitsland alleen maar aangeharkte campings kon vinden, is echt wel voorbij. Je vindt er steeds meer natuurcampings. Wel moet je een beetje weten waar je moet zoeken. Afgelopen zomer kwamen wij nog op camping Strotzbüscher Mühle terecht. In een vallei in de Eifel, aan een beekje, veel tenten en de lekkerste aanschuifdiners. Eerder waren we al op camping Altenbushla in Thüringen, wat ook een echte natuurcamping is. Daar zijn er echt meer van in Duitsland.

Je moet in Duitsland alleen weten waar en hoe je dit soort plekken kunt vinden. Een goed overzicht biedt: Eco-camping, de organisatie die duurzaam kamperen stimuleert. Komoot  en Globetrotter hebben ook een aantal mooie stekjes gevonden en ook in Rustiek Kamperen Duitsland vind je er een behoorlijk aantal.

Ook kun je een Google zoektocht beginnen met als term ”Naturcampingplatz + regio”. Daarnaast helpt het ook om te zoeken op “Zelten + regio”, met deze term zoek je namelijk vooral op tentvriendelijke campings en die zijn veelal meer natuurgericht, net als bij de term “Waldcamping”. Voor echt primitief kamperen zijn er in Duitsland juist behoorlijk wat opties. Verderop onder het kopje ‘wildkamperen’ worden deze toegelicht.

Een andere aanrader voor caravans en campers zijn Landvergnügen. Dat zijn plekken met maximaal drie kampeerplaatsen bij boeren en landeigenaren waar je gratis 24 uur mag overnachten.

trekkingplatz duitsland

©  Südliche Weinstrasse e.V.| Ben Wiesenfarth, | Trekkingplaatsen zijn haast wildkamperen

4. “Wildkamperen” kan prima in Duitsland

Wildkamperen is in Duitsland net als in Nederland verboden. Toch zijn er wel manieren om hier op echt heel mooie plaatsen het “wildkampeergevoel” te krijgen. Er zijn particulieren waar je via Campspace of 1nitetent op hun terrein kunt overnachten en veel plaatsen waar je gereguleerd in de natuur kunt overnachten. 

Zo zijn er behoorlijk veel bivakplaatsen en “Trekking- en Naturzeltplätze”. De eerste zijn vooral bedoeld voor bushcrafters, op de Naturzeltplätze kun je ook met tent terecht, daar is naast een kampvuurplek en schuilhut soms ook een waterpomp aanwezig. De regels en tarieven hiervoor verschillen per regio, maar één voor één liggen ze op schitterende plekken zoals de Trekkingplätze in het Zwarte Woud, gelegen langs de vakwerkroute en enkel te voet bereikbaar

Lees ook:  Noordrijn-Westfalen: het ultieme vakantiegevoel lekker dichtbij

umweltsticker

5. Je moet niet de Umwelt-sticker vergeten

In steeds meer steden in Duitsland, net als in Frankrijk, tegenwoordig een Umwelt-sticker, ook wel milieusticker, nodig. Deze sticker geeft aan hoe vervuilend jouw auto is en zonder sticker kun je op een boete rekenen als je een binnenstad inrijdt. Als je alleen op de Autobahn blijft of buiten de steden blijft, heb je de sticker niet nodig. Wil je hem liever toch bij je hebben, dan is hij online te bestellen of bij grote tankstations, ook net over de grens, te koop.

6. Cash op zak is handig 

In Nederland zijn we gewend dat we echt overal met onze pinpas of mobiele telefoon kunnen betalen. In Duitsland is dat anders. Bij veel winkels, restaurants en ook campings is geen pinautomaat aanwezig. Zorg dus dat je altijd voldoende cash op zak hebt. Voordeel is wel dat banken in Duitsland nog wel in bijna ieder gehucht een flappentapper hebben staan.

boomhut duitsland

© Resort Baumgeflüster | Glamping in luxe boomhutten in Nedersaksen

7. Glamping heeft ook zijn weg naar Duitsland gevonden

In Nederland heeft ieder zichzelf respecterende camping inmiddels wel een safaritent, boomhut, pipowagen of pod staan. In Duitsland is glamping  iets wat pas sinds een paar jaar op steeds meer plekken mogelijk wordt. Op campings maar ook bij boerenbedrijven zie je glamping-accommodaties verschijnen. Van vrolijke pipowagens in het Saarland tot super de luxe glamping-boomhutten in Nedersaksen.

tips kamperen duitsland

Er komen steeds meer publieke en particuliere camperplaatsen bij in Duitsland

kamperen in duitsland

©  Limes Strasse e.V.| Mark Rammers | Langs de Limes camperroute kom je mooie uitzichten tegen

8. Het aantal camperplaatsen en ‘Landvergnügen’ groeit

Sinds een aantal jaren is kamperen ook onder Duitsers steeds populairder aan het worden. Daardoor is ook het aantal camperplaatsen enorm toegenomen. Je vindt ze in de Campercontact app of op Promobil. In toeristische gebieden kan het er in het hoogseizoen druk zijn, waardoor je vroeg moet aankomen om een plekje te bemachtigen. Eén van de camperroutes waar nog steeds camperplaatsen bijkomen, is de Limes camperroute die je meeneemt naar het Romeinse rijk.

Deze Limes camperroute, van 550 km, loopt van Rijnlands-Palts naar Beieren langs de grens van het Romeinse rijk en langs de resten van zo’n 120 grote en kleine Romeinse forten. Een mustsee op de route is Fort Saalburg. Dit Romeinse kasteel is helemaal in originele staat herbouwd op het oorspronkelijke fundament. Mooie bijkomstigheid is dat deze route door verschillende natuurparken voert, waaronder het groene Hochtaunus en het Altmühltal met de schitterende rotsformatie de “Zwölf Apostel”.

Een andere aanrader voor overnachtingsplaatsen voor  caravans en campers zijn Landvergnügen. Dat zijn plekken met maximaal drie kampeerplaatsen bij boeren en landeigenaren waar je gratis 24 uur mag overnachten.

9. Kamperen in Duitsland is goedkoop

Mooi voordeel van kamperen in Duitsland is dat het relatief goedkoop is. Al verschillende jaren op rij scoort Duitsland als goedkoopste kampeerland in West-Europa. Het onderzoek van de ADAC laat zien dat een gezin in Duitsland voor een camping gemiddeld €30,31 kwijt is per nacht. Dat is een kleine €9 minder dan in Nederland en Frankrijk. Dat is natuurlijk mooi meegenomen.

wijngaarden camperroute duitsland

© DWI – German Wine Institute | De wijngaarden in Rheinland-Pfalz lijken niet op te houden

10. Duitsland is groot en divers

Duitsland is bijna 9 keer zo groot als Nederland. Het landschap – en zelfs de activiteiten, mensen en de cultuur – is daardoor ook een stuk meer divers. Lange zandstranden in Rügen aan de Oostzee, één van de grootste uitgestrekte merengebieden bij Mecklenburg-Vorpommern en hoge bergtoppen in de Beierse Alpen. Dat betekent enerzijds dat afstanden langer zijn in Duitsland, maar ook dat het wel even duurt voordat je Duitsland leert kennen. Zoals ik al zei: het blijft mij verrassen.

tips duitsland kamperen

© digitphotos.de | Stefan Schiefer Photography | De straten van Goslar

Deze tips zijn samengesteld vanuit onze eigen ervaringen in opdracht van het Duits Verkeersbureau

 

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

18 reacties

 • Die prijzen zeggen me niet zoveel. 39 euro gemiddeld in NL? Er is maar 1 camping geweest waar we zoiets betaalde. Wij staan gemiddeld voor 20/25 euro per nacht incl stroom en vaak ook nog incl douchen. 30 vind ik al veel ?.

  En die tempo 100 vind ik echt een ripoff. Af fabriek is onze caravan al voor 100 gekeurd en de auto trekt t makkelijk. In Duitsland kost die tempo 100 dan ook een peulenschil en is het enkel papierwerk en hier moet je persee zo’n keuring. Kost veel meer en ook nog is een bak tijd als je de caravan niet aan huis hebt staan. Wij rijden wel lekker ‘ongeveer’ 80 en we zien het wel.

  • Het gaat om gemiddelden hé en dan is Duitsland gewoon wel goedkoper. En de tempo sticker is inderdaad goedkoper in Duitsland. Zelf vind ik die 20 km per uur die ruim 100 euro wel waard maar het hoeft natuurlijk niet inderdaad

 • Bedankt Tjeerd, in deze donkere dagen voor kerst een glimlach op het gezicht brengen en hopen dat we het komende jaar een van deze fantastische routes kunnen gaan rijden met de camper. Landvergnügen is inderdaad een geweldige manier om te overnachten. Vaak kun je locale producten kopen of meekijken in het proces

 • Hoi Tjeerd, wederom een uitstekende bijdrage voor ons als kampeerliefhebbers. Dank daarvoor. Duitsland is uitermate populair, betaalbaar en zeer variabel en divers in zijn regio’s. Wij frequenteren, met erg veel plezier en voldoening, al vele jaren de campings in Duitsland. Dank voor jouw toelichting op het kamperen bij onze oosterburen. Door covid-19 zijn wij momenteel helaas sterk gehinderd in een bezoek aan Duitsland. Wij richten ons hoopvol op 2012!!

 • Reserveren of niet
  Hoi, wat een leuke site met dito tips. Wij gaan deze zomer voor het eerst met onze vouwwagen op pad, de bedoeling is zwarte woud. Wat zou jij adviseren: op de bonnefooi of vooraf reserveren? Groetjes Cindy

  • Op de bonnefooi kan eigenlijk altijd. Er is altijd wel ergens een plakje. Maar als je tijdens houw vakantie niet wilt zoeken of je per se naar een bepaalde camping wilt. Dan zou ik reserveren.

Laat jouw reactie achter