Kamperen in de regen. Elke kampeerder krijgt er wel eens mee te maken. Hoe houd je het ondanks alle nattigheid toch gezellig en droog? In deze blog 7 tips om ervoor te zorgen dat de combinatie kamperen en regen je vakantie niet verpesten.
1. Voorbereiden is het halve werk
Regen, harde wind of zelfs onweer? Een goede voorbereiding is het halve werk en kan ervoor zorgen dat je kampeervakantie niet in het water valt. Zoek daarom voordat je op vakantie gaat informatie op over het klimaat van je vakantiegebied, bijvoorbeeld via sites als klimaatinfo.nl. Zo weet je in ieder geval of je je op veel regen moet voorbereiden en of het dus verstandig is een extra paraplu mee te nemen.
Kijk tijdens de voorbereiding ook gelijk even naar je uitrusting: is je tent en outdoorkleding nog in goede staat? Je kunt er beter thuis achter komen dat er een probleem is met je tent, dan tijdens het kamperen als de druppels op je hoofd vallen.
Je voorkomt schade aan je tent trouwens door hem na gebruik in de regen of dauw altijd uit te hangen en goed te laten drogen, ook de scheerlijnen en de stokken. Zo voorkom je dat het weer in je tentdoek komt, waardoor het op termijn kan gaan lekken. Als je er de ruimte voor hebt, kun je hem ook beter los bewaren in plaats van strak opgerold in de tentzak.
2. Vergeet je regenkleding niet
Bij het inpakken van je vakantiespullen heb je snel de neiging uit te gaan van het weer op dat moment. Bedenk dat het weer tijdens het kamperen op een andere plek en op een andere moment compleet anders kan zijn. Stralende zon kan opeens veranderen in donkere wolken en fikse regen. Gebruik bij het pakken daarom altijd een goede paklijst, zodat je alle weersomstandigheden aankunt. Beter dat je regenjas ongebruikt in de tas blijft, dan dat je hem niet mee hebt als hij nodig blijkt.
En als we het toch over pakken hebben: stop de regenkleding altijd op een plek waar je er snel bij kunt. Dus niet onderin je tas, zodat je in de stromende regen de hele tas overhoop moet halen en alles alsnog nat wordt…
Regenkleding is er trouwens in heel veel soorten: van peperdure gore-tex hardshells tot supergoedkope poncho’s die lijken op een boterhamzakje. Over wat het best geschikt is, kun je lang debatteren. Mijn advies is om goed te bedenken waar je de regenkleding voor gaat gebruiken en hoe vaak. Een waterkolom van 30.000 mm klinkt mooi, maar een kolom van 5.000 mm is in de meeste gevallen al genoeg. Let er wel op in welke mate regenkleding ademt, want je zweet vaak meer dan je denkt.
3. Zet tent op de goede plek
Check voordat je je tent neerzet altijd even het terrein. Zijn er kuilen waar water in kan lopen of ligt jouw terreintje net wat lager dan de rest? Kijk dan of je een ander stekje kunt vinden. Ga er niet bij voorbaat vanuit dat het toch wel droog blijft, want juist onverwachte zomerse stortbuien kunnen voor veel ellende zorgen als je tent net in een laagte staat.
Heb je echt geen keus in het terrein? Realiseer je dan dat een tent met een vast kuipgrondzeil altijd beter tegen regen kan dan een tent met een los grondzeil. En hoewel een los beschermingsfolie onder het grondzeil ervoor zorgt dat je grondzeil mooi schoon blijft en ook nog eens extra beschermt tegen optrekkend vocht, kan het ook veel ellende veroorzaken als er regenwater tussen het folie en je grondzeil loopt omdat dat water dan niet weg kan. Zorg dus altijd dat er geen stukken van je folie onder de buitentent vandaan steken.
4. Kamperen in de regen? Houd nattigheid uit je tent
Als het regent tijdens het kamperen is het lastig spullen in de tent te drogen. Voorkomen is daarom beter dan genezen. Ga niet met natte schoenen de tent in en zorg ervoor dat droge spullen droog blijven. Een handige tip daarvoor is om een stel grote laarzen bij de ingang van de tent (wel in de tent natuurlijk!) te zetten. Moet je er tijdens een regenbui dan toch uit voor een tochtje naar het toiletgebouw, dan kun je die (zonder sokken!) snel aanschieten en dan gauw heen en weer lopen.
Als er onverhoopt toch spullen nat zijn geworden, probeer ze dan ergens in een droge ruimte uit te hangen. Vraag daarbij gewoon hulp bij de campingeigenaren. Ze zijn vaak heel bereidwillig. Er is voor ons gezin tijdens een fietsvakantie zelfs eens een kletsnatte trui in de droger gedaan. Ben je met de auto op vakantie, dan kun je natte spullen ook daarin uithangen; alles beter dan dat je je tent nog extra vochtig maakt.
5. Het regent altijd minder hard dan het lijkt
Ken je dat? Dat de regen die op het tentdoek valt, veel harder klinkt dan in werkelijkheid? Als je van binnen naar buiten kijkt, lijkt het al snel alsof het heel slecht weer is. Als je eenmaal buiten bent, blijkt het vaak nog best wel mee te vallen.
Ga daarom niet een hele tijd zitten kniezen, maar trek op een gegeven moment je regenkleding aan en ga gewoon naar buiten. Niets leuker dan in de plassen te stampen en tegelijkertijd “singing in the rain” te zingen. Doe dat laatste trouwens wel met laarzen aan, want anders heb je niks aan de volgende tip.
6. Houd je schoenen droog
Kleding kun je nog wel drogen. Met schoenen is het lastiger. Probeer daarom om de binnenkant van je schoenen droog te houden. Met waterdichte wandelschoenen met bijvoorbeeld gore-tex of spo-tex houd je je voeten warm en droog, terwijl het materiaal toch ademt. Nadeel is wel dat deze schoenen vaak wat zwaarder zijn dan volledig ademende schoenen.
Met alleen waterdichte schoenen heb je nog steeds niet de garantie van droge voeten. Zorg er daarom ook voor dat er geen water van bovenaf je schoenen in loopt. Dat kan met een goede lange regenbroek, al dan niet gecombineerd met overschoenen. En ja: die laatste zien er niet heel flitsend uit. Tijdens onze fietsvakanties vinden we ze desondanks onmisbaar; we hebben het er graag voor over dat we er wat minder modieus uitzien, maar wel onze sokken en schoenen droog houden.
Toch natte schoenen? Haal de binnenzolen uit je schoenen en stop er droge kranten in. Deze trekken het vocht langzaam uit je schoen. Hoewel verleidelijk, zet je schoenen niet bij de kachel of het kampvuur om te drogen. Het vocht trekt er dan te snel uit en ook de rest van de schoen droogt uit. Da’s niet best voor de levensduur van je schoenen. Beter is gewoon te drogen bij kamertemperatuur.
7. Een slechtweerprogramma kan geen kwaad!
Je hoopt natuurlijk op alleen maar stralend weer, maar het is goed om er vooraf rekening mee te houden dat je op elke vakantie wel een dagje slecht weer hebt. Bedenk vooraf welke activiteiten je bij regen op de camping kunt doen. Pak daarom leuke gezelschapsspellen en puzzelboekjes in, zodat je het bij een verregende ochtend of middag een tijdje in de tent kan uithouden. Verder is het nuttig om uit te zoeken of er in de buurt van je kampeerplek misschien dingen binnen te doen zijn. Hoewel kamperen natuurlijk voor een groot deel om het buiten-zijn draait, is het best wel leuk om een middagje door te brengen in een bioscoop, zwembad, binnenspeeltuin of bowlingbaan. Of misschien is er wel een interessant museum dat een bezoek waard is.
Kamperen in de regen duurt nooit lang
Gelukkig duurt slecht weer vaak niet heel lang. Een totaal verregende vakantie is een zeldzaamheid. En als het echt dagenlang regent als je net aan het kamperen bent? Wees dan niet koppig, maar breek je tent op en zoek een alternatief als een trekkershut, een jeugdherberg of een NIVON-huis. Want ook dat is geweldig leuk!
Top ! Die tips betreft de regen?
ThnX
Greetz