Kamperen in Canada? Alles wat je moet weten!

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk Kamperen in Canada is wel even andere koek dan de campings die we hier in Nederland gewend zijn. Maar Canada is vooral in de Nationale Parken zo mooi en uitgestrekt dat het zeker een aanrader is. Kamperen is in Canada populair en je kunt er met je tent of huurcamper goed uit de voeten, maar deze tips maken het net iets makkelijker. 

Camperreis canada

Lake of Two rivers Campground Algonquin National Park camping

Kamperen in Canada met tent, campervan of RV?

Kamperen in Canada kan op verschillende manieren. De meest gebruikte manier is een camper huren in Canada.  Deze zijn er in alle soorten en maten. Van mega RV’s tot kleine coole campervans, hoewel je voor de laatste vaak vroeg moet boeken. Boeken kan hier vanuit Nederland via bijvoorbeeld Travelhome of WorldWideCampers. Travelhome hebben we zelf in Nieuwzeeland en IJsland gebruikt en goede ervaringen mee.

Ook bij een Canadese verhuurder zoals Cruise Canada of bij Canadese particulieren via Outdoorsy kun je direct een camper huren. Via een vergelijkplatform zoals Camperdays kun je de verschillende aanbieder ook vergelijken. Qua kosten maakt het niet eens zo heel veel uit als je via een Nederlandse aanbieder zoals Travelhome boekt of lokaal als je op tijd boekt, maar het scheelt wel wat stress.

Maar ook met de tent kun je prima kamperen in Canada en ook Canadezen doen dit regelmatig, vooral in de nationale parken.  Het fijne aan een tent is dat je nog wat flexibeler bent, in meer regio’s mag wildkamperen en het vooral goedkoper is. Niet alleen de campingplaats zelf, maar ook de autohuur en met name de ‘millage’ ook wel het benzineverbruik is een stuk lager.

Je kunt je eigen (lichtgewicht) tent meenemen, je mag immers maximaal 23kg aan bagage meenemen, maar je kunt er ook ter plekke redelijk goedkoop één kopen bij Wallmart of Canadian Tire. Op sommige plaatsen zoals in Vancouver bij Rent-a-tent Canada kun je ook een tent huren.

kampeerspullen kopen

Wat moet je meenemen?

Neem je al je kampeerspullen mee naar Canada?   Uhm ja, dat kan, maar de meeste mensen kiezen ervoor om een deel mee te nemen uit Nederland en een deel te kopen in Canada.  Zeker als je met zijn tweeën reist of met een heel gezin dan kun je met 2 tot 5 x 23 kg behoorlijk wat kampeergear meenemen.

Maar lukt dat niet, dan is er geen man overboord. Bij iedere Wallmart of Canadian Tire kun je een prima kampeeruitrusting bij elkaar verzamelen voor minder dan de helft van wat wij er in Nederland voor betalen. Bij Canadian Tire kocht ik al eens een kit met een tent, tarp, twee slaapzakken en twee stoeltjes voor $150 CAD.

Lees ook:  Dit zijn mijn 5 favoriete campings in IJsland

Op de meeste campings is behalve water en een wc en misschien een picknickbank, maar veel meer niet. Dus je moet naast de tent, slaapmat en slaapzakken in ieder geval ook pannen, servies, kookspullen en een koelbox meenemen. Aandachtspunten zijn nog wel de haringen en hamer. Vooral in West- en Noord-Canada kampeer je regelmatig op een rotsachtige ondergrond en dan zijn sterke haringen en een hamer geen overbodige luxe.

Wildkamperen in Canada

Wildkamperen in Canada is vooral weggelegd voor die hard kampeerders

Mag je wildkamperen in Canada?

Wildkamperen is in grote delen van Canada niet toegestaan, maar de regels verschillen per provincie en in sommige gebieden mag het juist wel. Veel provincies hebben zogenaamde backwoods campings. Dit zijn plekken in de wildernis, meestal zonder faciliteiten en alleen te bereiken te voet of met de kano.  Dit is dus echt diehard kamperen in Canada, maar wel op supermooie plekken.

In andere provincies, bijvoorbeeld Quebec, is wildkamperen op openbaar terrein met tent of camper wel toegestaan met uitzondering van een aantal plaatsen. Het is dus zaak vooraf te checken wat de regels zijn in de provincie die je bezoekt.

kamperen in Canada op campings

Welke soorten campings zijn er in Canada?

Campgrounds in National Parks: Campings in de nationale parken worden ‘campgrounds’ genoemd. Dit zijn simpele campings, vaak op heel mooie plekken, die het meest te vergelijken zijn met natuurkampeerterreinen in Nederland. Hier zijn zowel campers als tenten welkom, maar verwacht geen wifi. Soms zelfs geen mobiel bereik. Meestal, maar niet altijd, is er wel een toiletgebouw. Op de website van National Parks kun je alle campings vinden en zien welke voorzieningen er zijn per camping.

RV parks of RV resorts: Commerciële of private campings zijn ook wijdverspreid in Canada. Deze campings hebben een hoop meer luxe en comfort dan de campgrounds. De grootste keten van commerciële campings is in Noord-Amerika en Canada is KOA.

Dit zijn relatief luxe campings, die dus ook wat duurder zijn, maar ze hebben wel ook veel voorzieningen. De douches zijn warm, er is internet, er zijn plaatsen met elektra en soms hebben ze zelfs een zwembad. De campings zijn vooral gericht op families. Voor kamperen in Canada  en de Canadese standaard zijn deze campings luxe, maar vergeleken met Europa zijn ze eigenlijk niets speciaals.

Veel, vooral commerciële campings, zijn aangesloten bij de CAA, de Canadese ANWB, die een partner is van de ANWB, waardoor je bij deze campings zelfs met je Nederlandse ANWB-pas bij deze campings korting krijgt.

Kamperen bij particulieren: Net als Campspace in Nederland zijn er ook in Canada steeds meer manieren om te kamperen bij particulieren.  Boondockers is het mooiste voorbeeld waarbij je gratis kunt wildkamperen met je camper of tent in iemands tuin of op iemands land. En in Canada zijn die tuinen groot! Andere opties zijn het betaalde Hipcamp waarmee je ook op iemands privéterrein verblijft. Een ander initiatief dat het meest lijkt op kleinschalig kamperen bij de boer is Harvest Host waarbij je met je camper of tent kunt overnachten op Canadese boerderijen.

Lees ook:  Kamperen met 4x4 met daktent in Oeganda. Wij deden het!

Handig is de WikiCamps Canada app waar veel Canadese campings in te vinden zijn. Ook de apps IOverlander en Parks Canada zijn handig om campings te vinden.

Wat kost een camping in Canada?

Campings in Canada zijn goedkoper dan wij hier gewend zijn. De National Park campings kosten tussen de $15 en $30 CAD per nacht (€10 – €20). De KOA of commerciële campings kosten ongeveer $40 – $70 CAD (€27 – €45) per nacht.

camping tent canada
 

Op de bonnefooi of reserveren?

RV’en en kamperen is echt populair in Canada. Toch is er eigenlijk buiten het hoogseizoen altijd wel plaats op de campings en is reserveren dus niet nodig. Veel campings zijn ook in de winter open en winterkamperen met een camper is niet vreemd in Canada.

Maarrrrr…. in het hoogseizoen, dat loopt van ongeveer de 3e week van juni tot en met de 1e week van september, is het druk op de campings. Dat geldt zowel voor de National Park ‘campgrounds’ als voor de commerciële campings in Canada.

De campgrounds kun je ver vooruit reserveren via de National Parks website. Populaire campings zoals die rondom Vancouver en Jasper zijn snel vol. Wil je geen gedoe met zelf reserveren, dan hebben bijvoorbeeld Travelhome en Tioga Tours ook camperrondreizen waarbij zij de camper én de reserveringen van de campings al voor je regelen.

nationaal park canada

In het hoogseizoen moet je reserveren voor campings in Canada

Kamperen in Canadese Nationale parken

Ga je vooral in Nationale Parken kamperen of meerdere nationale parken bezoeken, dan kan een Discovery Pass flinke besparingen opleveren.  Per dag betaal je als snel $10 CAD per persoon per dag. Met de Discovery Pass heb je als groep tot maximaal 7 personen inclusief auto 12 maanden toegang tot alle Nationale parken voor $145 CAD in totaal.

Uhm, en de beren dan?

Als je gaat kamperen in Canada wordt het haast een sport om je eten te beschermen en eigenlijk alles wat geur afgeeft. Dus ook toiletspullen, koelbox, of zelfs de kleding die je aan had tijdens het koken. Er zijn ontzettend veel beesten, eekhoorns, raccoons  roofvogels, en beren op het land en in de lucht die je eten zo van de picknickbank of uit je tent halen. Als het moet, eten ze gewoon een gat in je tent. Bewaar je eten dus in afgesloten boxen in je auto en niet in je tent. Zeker niet als je er zelf niet bent.

Hoewel de kans dat je een beer te zien krijgt, haast nihil is tijdens het kamperen in Canada, zijn er wel genoeg plekken in Canada waar ze nog in het wild leven waar jij mag kamperen. De kans dat een beer je iets aandoet, is volgens de lokale rangers echt verwaarloosbaar zolang je alles wat geurt, maar in de auto of camper opbergt.  Het is wel verstandig om een spuitbus ‘Bearspray’ bij de Wallmart te halen voordat je het achterland in trekt. Mocht het dan toch fout gaan dan zijn ze snel weg.

kamperen in Canada

Ga jij kamperen in Canada?

Kamperen in Canada – of je dat nu met auto en tent of met een gehuurde camper doet – is een enorm avontuur. Zaak is om op tijd met de voorbereidingen te beginnen, zeker als je in het hoogseizoen gaat, en daarna kunt genieten van al het moois dat dit land te bieden heeft! Twijfel je nog? We hebben ook genoeg tips voor het kamperen in Amerika en dat is prima te combineren met je camperreis of kampeerreis naar Canada.

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

reageer

Laat jouw reactie achter

User Review
 • Algemeen
  Sending
 • Gebruiksgemak
  Sending
 • Pakmaat
  Sending
 • Kwaliteit
  Sending