8 redenen waarom ik van kamperen in de herfst hou!

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk Veel kampeerders bergen hun tent of caravan weer op zodra het kwik onder de 20 graden zakt. Best wel jammer, want kamperen in de herfst kan echt zo ontzettend lekker zijn. Het is de beste tijd van het jaar om de wandelschoenen aan te trekken en er op uit te trekken. Daarom heb ik 8 redenen op een rij gezet waarom kamperen in de herfst ondanks het koudere weer echt leuk is!

kamperen herfst

Foto: Rene Wouters

1. De natuur is in de herfst misschien wel op zijn mooist

De lente is mooi met al het ontluikend groen, maar de herfst is qua kleuren in de natuur echt mijn favoriete seizoen. De bomen kleuren langzaam in duizenden tinten rood, oranje, geel en groen en laten hun bladeren vallen. Dat levert ontzettend mooie beelden op.

2. De lucht is heerlijk

De lucht die je inademt, is anders in de herfst. Hij voelt heerlijk fris en helder. Als je heel bewust in- en uitademt dan voel je die verkwikkende lucht je longen instromen.  Mij geeft dit altijd een heerlijk fris gevoel. Vooral als het al iets kouder aan het worden is gaan je wangen er ook nog een beetje van gloeien. Wat het nog lekkerder maakt, is om daarna terug in de tent weer lekker op te warmen met een warme kop chocomelk.

kamperen-herfst-bill-genezzcko

Foto: Bill Genezcko

3. Herfstlicht daar wordt iedere fotograaf vrolijk van

Als je van fotograferen houdt dan is het licht in de herfst je vriend. Het is niet zo hard en fel als in de zomer. Je hoeft niet te wachten tot zonsopkomst en zonsondergang voor het beste licht. Bijna de gehele dag heb je mooi licht. Dat in combinatie met de mooie kleuren van de bladeren maakt dat iedere fotograaf vrolijk wordt van de herfst.

4. Speurtochten naar eikeltjes en paddenstoelen

Je kunt heerlijk wandelen en de kinderen raken, maar niet uitgekeken. Er is zoveel te ontdekken in de natuur in deze tijd van het jaar. De schitterende paddenstoelen die op bomen en in het gras verschijnen.  De kinderen kunnen lekker eikels, dennenappels, kastanjes en nootjes gaan zoeken en verzamelen. In de tent maken we er mooie kunst- en bouwwerken van.  Een lange wandeling is voor de kinderen zo een stuk beter vol te houden.

Foto: Tom Jutte

Foto: Tom Jutte

5. Kamperen in de herfst voelt extra knus

‘s Avonds kun je niet meer heel lang buiten zitten bij de tent. In de herfst is het daar vaak echt te koud voor. Dat zorgt ervoor dat je het in de tent extra knus kunt maken door lekker met de slaapzak op schoot, kaarsjes aan en een grote mok chocomelk spelletjes te spelen tijdens de lange avonden.  Dat maakt kamperen in de herfst extra knus.

Lees ook:  Het hele jaar een vakantiegevoel? De beste tips!

6. Er zijn geen muggen

Mijn blog met 23 tips tegen muggen heb je in de herfst niet nodig want daar kunnen we kort over zijn. Ook de middelen tegen wespen kun je thuis laten. Van die insecten heb je in de herfst geen last.

7. Het is rustig op de camping

Niet alle campings zijn in deze tijd van het jaar nog open in Nederland. Toch zijn er genoeg plekken in Nederland, maar ook in bijvoorbeeld de Ardennen en Frankrijk die het hele jaar of tot in november open zijn. Groot voordeel is dat het er niet zo druk is. Je hebt echt rust op de camping als je gaat kamperen in de herfst. Dit zijn onze favoriete campings voor de herfstvakantie!

8. Je kunt lekker actief zijn zonder te zweten.

De herfst nodigt echt uit om actief te zijn. Lekker wandelen, hardlopen of fietsen.  Groot voordeel van de herfst ten opzichte van de zomer is dat je van al die inspanning niet meteen enorm gaat zweten. Daarentegen hoef je je meestal ook nog niet ontzettend dik aan te kleden, want echt koud is het vaak ook nog niet.

Genoeg redenen om te gaan kamperen in de herfst. Ik ben benieuwd of jij het doet? Lekker tussen de prachtige herfstkleuren een camping opzoeken en genieten van de natuur!

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

6 reacties

  • Komend weekend valt het qua temperatuur nog wel mee. (Wij gaan ook kamperen hoewel we wel gaan glampen dus iets meer luxe en warmte) Volgende week komt er een blog met tips om het warm te houden maar om je toch al een paar tips te geven. Laagjes, minimaal drie, camping kachel, liefst op gas en van die warmhoudfolie dekens op je luchtbed leggen, dus niet er onder. Volgende week nog meer tips.

  • Advies van een oude rot in het kampeervak!
   Overdag is het in de Herfstvakantie of de weken daarna (voor de maand november dus) goed te doen.
   De meeste kou is er als je na de afwas ‘s avonds in je polyester tentje zit of ligt. Een avond wandeling kan dan helpen.
   Slokje Gin, Jagermeister, Whisk(e)y of Wodka helpt om warm in slaap te vallen
   Een Herfst/Wintercamping met een verwarmde overblijfruimte -soms zelfs -met een open haard of hout kacheltje- is ideaal.
   Een gaslamp in de tent of omgekeerde roodstenen bloempotje op de gasbrander helpt ook, evenals een fleecedeken over de benen.
   Matras en slaapzak met goede isolatiewaarden (matras tot -20 graden en slaapzak tot -7) ook gewenst.
   Succes!

   • Dank voor de tips Jan, De terracotto tip heb ik vaker gehad maar vind ik persoonlijk wat gevaarlijk. Hij wordt inderdaad lekker warm maar kan daardoor ook uiteenspringen met alle gevolgen van dien.

 • Ik kampeer het jaar rond. Afwisselend in tent buscamper en caravan. De camper mag niet meer mee na oktober. Ivm het staal aan de binnenkant en het condens daarop geen aanrader. Een goede tent is heerlijk in het najaar. Enige is dat je zeker niet koud je tent in moet gaan. Zorg dat je warme voeten hebt. Althans…. mijn voeten worden anders niet meer warm. En is het koud? Muts op. Je verliest de meeste warmte door je hoofd!

Laat jouw reactie achter

User Review
 • Kwaliteit:
  Sending
 • Gebruiksgemak:
  Sending
 • Pakmaat:
  Sending