Kamperen is goed voor relatie met partner en gezin blijkt uit onderzoek

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk Kamperen is slecht voor je relatie is de algemene gedachte. Ruzie bij het opzetten van de tent, weinig ruimte voor jezelf en constant rekening met elkaar houden. Afgelopen zomer kwam ik echter tot een hele andere conclusie. Kamperen maakt mijn relatie met mijn vriendin én kinderen juist hechter. En wat blijkt? Uit onderzoek van de KCK onder 1400 kampeerders blijkt precies hetzelfde.

44% maakt ruzie bij het opzetten van de tent én toch is kamperen goed voor hun relatie

September en augustus zijn de maanden waarin de meeste echtscheidingen worden aangevraagd. Ieder jaar weer. Nou denkt iedereen natuurlijk dat zijn allemaal stellen die op elkaar hebben lopen vloeken tijdens het opzetten van de tent. Uit onderzoek van de KCK blijkt dat 44% van de kampeerders inderdaad weleens ruzie maakt bij het opzetten van de tent maar 75% geeft aan dat juist kamperen goed is voor hun relatie. Dat is meer dan bij een hotelvakantie.

Ik hou meer van mijn vriendin op vakantie

Dat klinkt natuurlijk een beetje vreemd maar toch is het wel zo. Op de camping zijn er even geen beeldschermen, is er geen afleiding en heel onze vouwwagen is net zo groot als één slaapkamer thuis.  Je moet dus wel bij elkaar zijn en samen dingen doen. We spelen veel meer bordspelletjes, kruipen vroeger ons nest in en praten meer met elkaar dan thuis.  Thuis is het makkelijk om elkaar soms kwijt te raken. Op de camping worden we automatisch weer bij elkaar gebracht en denk ik telkens weer goh wat bof ik toch met zo’n lief!

Ons gezin bloeit op

Niet alleen mijn vriendin kan op meer verliefde blikken rekenen tijdens het kamperen ook mijn kinderen. Ik kan op de camping echt zoóóó verliefd op ze worden. Hoewel ik mijn kinderen thuis ook redelijk veel zie is het tijdens een kampeervakantie toch anders. Je ziet ze de hele dag, kunt ze rustig vanuit jouw campingstoel observeren (Thuis heb ik die rust niet) én ik heb alle tijd om er samen met ze op uit te trekken, spelletjes te spelen en één op één quality time te geven.

Ik zie en voel aan mijn kinderen dat het ze goed doet. Er wordt meer geknuffeld, minder gepiept en ik zie vaker zo’n big smile op hun gezicht. Doordat we geen afleiding hebben en alles samen doen geniet ik er meer van. Mijn favoriete momenten van de dag: ’s Ochtends met zijn vieren kroelen in het grote bed, koffie terwijl de kinderen kleuren/knutselen, een bordspelletje met de oudste voor het slapen gaan én het verhaaltje voor het slapen gaan in de slaapzak van de jongste.

Lees ook:  Alle 17 paalkampeerterreinen Staatsbosbeheer sluiten permanent

Kinderen leren sociale vaardigheden

Ook voor de sociale vaardigheden van de kinderen is kamperen goed. 60% van d ouders in het KCK onderzoek beamen dat. Natuurlijk leren kinderen makkelijker contact leggen op een camping dan thuis. Ze moeten het gewoon vaker doen als ze willen spelen. Dat gaat niet altijd vanzelf want ook dat moet je leren. Een beetje aanmoediging en wat tips van ons helpen:  ‘Als je daar gewoon gaat staan met je speelgoed wat hij nog niet dat je met hem wilt spelen. Dat kun je het beste gewoon even vragen’

Maar ook voor de relatie broer zus is een vakantie vaak goed in ons geval. Ze zijn meer op elkaar aangewezen. Daardoor weten ze ook beter wat ze aan elkaar hebben en wel en niet samen kunnen doen. Broer en zus slapen bij ons vaak in dezelfde slaaptent dat is de eerste nacht vaak even wennen maar na de vakantie willen ze vaak niet anders omdat het zo gezellig is. Afgelopen vakantie hebben ze ook thuis nog bijna een week samen op één slaapkamer geslapen omdat ze geen afscheid konden nemen.

Hebben jullie dan nooit ruzie?

Uit het KCK onderzoek blijkt dat 75% van de stellen die samen kamperen weleens ruzie heeft. Wij natuurlijk ook. Want de keerzijde van het zoveel samen zijn en moeten delen is dat je elkaar ook weer een beetje terug moet vinden. Bij de lange zomervakanties is het vaak zelfs zo dat we in de eerste week een echt grote ruzie nodig hebben. Die hebben we nodig om weer bij elkaar te komen. Klinkt raar maar voor ons werkt het al 12 jaar.

Red je relatie ga kamperen

Dus ligt je relatie in crisis? Ga kamperen! Nee, ik geloof niet dat het zo werkt maar voor mij geld wel dat mijn relatie en de band met mijn kinderen op de camping echt weer even een onderhoudsbeurt krijgt. Ik waardeer meer wat ik heb en weet weer waar ik van hou. Nu nog een manier vinden om dat ook thuis in die mate vol te houden.

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

reageer

Laat jouw reactie achter

User Review
  • Kwaliteit:
    Sending
  • Gebruiksgemak:
    Sending
  • Pakmaat:
    Sending