Kamperen in Denemarken: Dit moet je even weten!

6bc48546294977b164ddd90de1ee2b62?s=55&d=mm&r=g Erik Kamperen in Denemarken? Yep, dat is precies wat we hebben gedaan afgelopen zomer! Bij kamperen in Denemarken denken veel kampeerders aan wind, regen en lange vlaktes, waar je hooguit stopt voor een bezoek aan Legoland of op doorreis naar Zweden of Noorwegen. Na 3 weken op campings weten wij inmiddels dat Denemarken veel meer is dan de bakermat van de lego-bouwsteentjes.

Denemarken is lekker dichtbij

Het zuiden van Denemarken ligt op een afstand van ongeveer 6oo kilometer van Nederland. Met de dagelijkse files rondom Hamburg meegerekend ben je  met ongeveer 8 uur rijden op de camping en klaar om te kamperen.

Je kunt Denemarken helemaal over land bereiken, maar wij namen in Duitsland de pont van Scandlines vanaf Puttgarden. Als je in het Oosten van Denemarken wil kamperen, is dit een fijne, korte overtocht van ongeveer 45 minuten. De afvaart is elk half uur. Het is niet nodig vooraf en boot te reserveren, maar als je zeker wilt zijn van een plekje (zeker als je met een caravan, vouwwagen of aanhanger de boot op wilt) is het wel aan te bevelen.

Aan boord van de ferry vind je een winkeltje en restaurants. Deze vonden wij nogal prijzig, en 5 euro voor een kop koffie vinden we zelfs ècht niet kunnen. Gelukkig mag je aan boord ook je eigen eten en drinken nuttigen.

Scandlines

Onze rondreis door Denemarken

Onze reis voerde vanaf de haven van Rødby via Lolland Falster en het eiland Møn naar Vestjylland en Sønderjylland. In totaal een trip van ongeveer 650 kilometer over licht glooiende wegen door open landschap met uitzicht op korenvelden, meren en af en toe een plukje bos.

Rijden in Denemarken

De wegen in Denemarken zijn erg rustig: rijden is dus niet inspannend en op lange stukken kan het zelfs een beetje saai worden. Langs de wegen, zowel snelwegen als provinciale wegen, vind je veel parkeerplaatsen en bijna allemaal hebben deze een gratis openbaar toilet, dat wij steeds verbazingwekkend schoon vonden.

Tussenstop bij de Loppe

Een typisch Scandinavisch fenomeen dat je in Denemarken veel ziet, is de loppe-marked. Marktplaats is hier onbekend: mensen zetten gewoon een tafeltje langs de weg met oude spulletjes, bordje “Loppe” en Deens vlaggetje erbij en verkopen maar. De kraampjes hebben een hoog “oude-bloempotten”-gehalte”, maar soms staan er best leuke spulletjes tussen.

Waar kun je kamperen in Denemarken?

Kamperen in Denemarken  kun je eigenlijk met ieder type kampeermiddel. Wij reisden met de auto en onze tent. Overnachten deden we op een zestal campings. Vanaf daar reisden we naar verschillende uitjes in de omgeving.

Gratis iedere maand even kamperen met ons e-magazine?

Iedere maand ontvang je een update met daarin het laatste nieuws over kamperen, handige kampeertips en de laatste winacties in je mailbox.

Jouw e-mailadres is veilig bij ons.

Mocht je in Denemarken zonder auto op pad zijn, dan zijn er talloze mogelijkheden om ergens (bijna of helemaal) gratis je tentje voor een nacht op te slaan.

Fri

Wildkamperen in Denemarken

Echt wildkamperen in Denemarken is er niet bij. Dit is bij wet verboden. Er is speciaal voor mensen die met fiets of rugzak onderweg zijn wel een heel netwerk van kampeerplekken die het midden houden tussen in het “wild” en kamperen bij de boer. Een soort georganiseerd wildkamperen. Als je een beetje oplet zie je regelmatig kleine bordjes met een tentje langs de weg staan, die naar dit soort plekken verwijzen. Mocht je op zoek zijn naar een uitgebreid overzicht met locaties, kijk dan in het boekje “Overnatning i det fri” en op de website http://udinaturen.dk.

Deens lezen lukt wel, verstaan is iets anders

Het boekje “Overnatning i det fri” en de site zijn in het Deens, maar de Deense taal laat zich -ook als je de taal niet machtig bent- met een beetje puzzelen redelijk lezen.

Verstaan is een ander verhaal: door de veelheid van andere klanken in het Deens konden wij er na 3 weken nog steeds geen chocola van maken. Gelukkig red je je tijdens het kamperen in Denemarken goed met Engels en Duits, dat vrijwel door iedereen wordt gesproken. 

Denen kamperen met caravans en campers, maar bijna iedere camping heeft een tentenveld

Omdat wij de reis met de auto en onze wat grotere tent maakten, kampeerden wij op reguliere campings. Het viel ons op dat Denen echte caravan- en camperkampeerders zijn: veel campings hebben een hoog gehalte aan caravans. Dat schrok ons in het begin wel af, maar vaak hebben de campings toch een speciale plek voor tenten. Het loont om even de camping op te lopen om rond te kijken of om even bij de receptie te informeren: de eigenaren zijn altijd erg meedenkend.

Nieuwring1

Is kamperen in Denemarken duur? 

De prijs van de campings vonden wij gemiddeld: met onze tent en 4 personen betaalden wij steeds rond de 40 euro (300 Deense Kronen) per nacht voor een plek zonder stroom.

Daarbij moeten we wel zeggen dat de campings goede faciliteiten bieden. Elke camping waar we stonden had bijvoorbeeld voor gemeenschappelijk gebruik een keuken met fornuis, oven en magnetron en geregeld hadden we ook een koelkast en vriezer tot onze beschikking. Ook was er op één camping na overal wifi, dat gratis kon worden gebruikt.

Wat kost eten en drinken? 

Ook de overige voorzieningen in Zuid-Denemarken zijn dik in orde. De supermarkten hebben zeven dagen in de week ruime openingstijden: Van 7-22 uur was niet ongebruikelijk. Bovendien zijn het er veel. Anders dan dat wij wel eens in Frankrijk en Zweden ervaren hebben, hoefden we hier nooit ver te rijden om boodschappen te kunnen doen.

De kosten van boodschappen zijn net wat hoger dan in Nederland. Uit eten, een terrasje of een ijsje zijn wel duurder dan in Nederland.  Uitschieter is alcohol, dat is veel duurder. Denen wippen daarvoor vaak even Duitsland in, om in een van de mega-drankhallen bij de grens flink in te slaan. 

Kamperen in Denemarken doe je toch in de regen of niet? 

En het weer? Terwijl het tijdens onze reis in Nederland bloedjeheet was, hadden wij het alleen maar warm. De temperatuur in Denemarken lag ongeveer een graad of 5 lager dan in ons land. Waar het in Nederland niet regende, hadden wij af en toe verfrissende buien. Meestal waren ze na een minuut of tien weer voorbij. Door de ligging van Denemarken met aan alle kanten zee is er altijd wel een beetje wind dat de buien laat wegdrijven. En je kunt er de prachtigste zonsondergangen zien.

Lees ook:  7 x Actief eropuit in Zuid-Jutland

NieuwSyd1

Rondreis Denemarken in 3 weken en 6 campings

We hebben een rondreis van 3 weken gemaakt door Zuid-Denemarken. Zoals gezegd deden wij in Denemarken in 3 weken drie gebieden aan. Een week in het gebied van Lolland Falster en Møn, een week in de regio  Vestjylland (West Jutland) en een week in  Sønderjylland tegen de Duitse Grens. Hoewel de gebieden op het eerste gezicht op elkaar lijken, zijn er ook verschillen. We hebben deze blog daarom ook in deze drie delen opgedeeld.

Week 1 van de rondreis: Lolland-Falster en Møn

Aan de Oostkant van Denemarken, ongeveer 100 kilometer ten zuiden van Kopenhagen liggen de eilanden Lolland en Falster. Meestal worden de eilanden als een regio genoemd. Het gebied kenmerkt zich door weidse natuur en mooie Oostzee-stranden. Het eiland Møn heeft natuurlijk de beroemde krijtrotsen, maar daarnaast ook kleine knusse plekjes die een bezoekje waard zijn. Wij verbleven een week in de regio. We bezochten er een safaripark, wandelden door het bos, speelden voetbalgolf, zagen adembenemende kliffen en knuffelden er zelfs met varkens.

Lees alles over onze vakantie in Møn Seeland en Lolland en Falster:
Onbekend Oost Denemarken: wat te doen op Lolland-Falster?
Het eiland Møn Denemarken: 6 x doen met kinderen
Hårbølle Strand, camping in de natuur op Deens Møn
Stevns Klint: de kerk die net niet helemaal in zee stortte

Nysted3

Week 2 van de rondreis: Vestjylland

Vestjylland (In het Nederlands: West Jutland) ligt aan de Noordzee en heeft talloze bezienswaardigheden. Leuke kustplaatsjes, mooie vuurtorens bij brede stranden en grote fjorden kenmerken het gebied. Hoewel net op de rand, hoort ook de plaats Billund met het bekende Legoland  nog tot deze regio. Natuurlijk bezochten wij dit pretpark, en verder brachten wij dagen door bij de kustplaats Hvide Sande, rausjden  in het Wow-park en bekeken de zandsculpturen in Søndervig.

Lees alles over onze vakantie in West Jutland:
Ringkobing Camping review: rust, ruimte én een groentepakket
Doen in Ringkøbing: klimmen, zandkastelen, boottocht en meer…
– Een echte Lego ervaring op de Legoland camping

Zandsculptuur2

Week 3 van de rondreis: Sønderjylland

Vlak bij Duitsland gelegen ademt deze regio historie uit. Het is echt de moeite waard je hier te verdiepen in de geschiedenis, waarin de slag die geleverd werd tussen de Denen en de Schleswig-Holstein in 1864 centraal staat. Opvallend vonden wij hier ook het glooiende landschap, dat regelmatig voor erg mooie doorkijkjes zorgde. We hebben er heerlijk gewandeld over de Gendarmenstien, geklauterd in het Highpark en gevliegerd op het gigantisch brede strand van het waddeneiland Rømø. Tot slot hebben we in deze regio ook nog eens genoten van de lekkerste koffietafel van heel Denemarken.

Lees alles over onze vakantie in Sønderjylland, Zuid Jutland:
– Alles wat je moet weten over kamperen in Denemarken
6 x wat te doen in Sønderjylland
Camping tip Sønderjylland, krabben vangen aan het strand

NieuwSyd2

Kamperen in Denemarken is niet saai!

Dus is kamperen in Denemarken saai? Als je even wat verder kijkt dan de lange rechte wegen, dan ontdek je dat het land allesbehalve saai is. Het heeft veel te bieden, zeker als je net even van de hoofdwegen af zelf op ontdekking gaat. Juist het kleinschalige maakt Denemarken bijzonder. Gewoon eens een bordje “museum” langs de weg volgen en kijken waar je uitkomt of stoppen bij een loppe-marked. Je zult verrast zijn.

Deze reis maakte Erik op uitnodiging van VisitDenmark. Zoals je van ons gewend bent delen we onze eigen en eerlijke ervaring. 

Auteur

Erik houdt van basic kamperen met de tent. Zijn passie voor kamperen is aangewakkerd bij de Scouting. Samen met zijn vrouw Loes en twee meiden zoekt hij, bijvoorbeeld tijdens een fietsvakantie, graag simpelere campings op waar nog veel dingen kunnen en mogen. Leer Erik kennen...

14 reacties

  • met een deense moeder is het land mij wel bekend. Hebben jullie ook (een deel) van de Margarite route (herkenbaar aan de blauwe bordjes met een witte margriet erop) gereden. Dat is een mooie route door heel denemarken.

    • Ja, daar hebben we (ongepland) ook een stuk van gereden, van Lolland naar Møn. Leuk, die licht glooiende slingerweggetjes met kerkjes langs de route!

  • Hallo Erik,

    Bedankt voor je waardevolle ervaringen en informatie. Denemarken lijkt ons een mooi land om een paar weken op wandeltocht te gaan.

    met vriendelijke groet,
    Eric Westland

    • Graag gedaan! Wij zouden Denemarken dit jaar eigenlijk per fiets gaan verkennen, maar dat is even uitgesteld. Veel plezier op je wandeling!

    • Fietsen gaat goed
      De wegen in Denemarken zijn rustig en de automobilisten houden in zijn algemeenheid goed rekening met fietsers. Je kunt in Denemarken dus prima fietsen.

      • Campings voor fietsers
        Wij gaan de volledige Oostzeeroute in Denemarken fietsen in juli. Kan je als koppel per fiets en klein tentje makkelijk op campings terecht zonder reserveren (hoogseizoen)?

        • Het verschilt erg per camping of je er op de bonnefooi terecht kunt. Zeker in juli kan het erg druk zijn op campings.
          Als je alleen met de fiets bent, dan zou ik zeker ook kijken naar brug min baghave en camping i det fri. Ik verwacht dat je er met die adressen wel uitkomt om zonder reserveringen rond te trekken.

  • Het lijkt me leuk om eens ook erheen te gaan met de camper. Zijn er daar ook voldoende camperplaatsen en zo ja, moet je dat van te voren reserveren. Ik ben allergisch voor muggen, wat is jullie ervaring daarin? Graag ontvang ik hierover bericht van jullie. Gegroet Swanny Weismann

  • Van muggen helemaal geen last, omdat er door het water meestal genoeg wind is in Denemarken. Op alle campings kun je met de camper terecht. Zo maar ergens een nachtje langs de weg verblijven mag er echter niet. Kijk ook eens op de website van de Danish Autocamper Association, daar vind je nog meer info.

    • Reserveren in maand juli ?
      Wij zijn ook van plan in juli met camper naar Denemarken te gaan. Maar wil liever niet reserveren maar op de bonnefooi gaan. Raad je reserveren in juli aan? Of is het niet strikt nodig?
      Ik hoor het heel graag
      Dank en groetjes

Laat jouw reactie achter

User Review
  • Kwaliteit:
    Sending
  • Gebruiksgemak:
    Sending
  • Pakmaat:
    Sending