Kamperen bij particulieren in de tuin. Het kan op steeds meer plaatsen. Ik kampeer het liefst op plekken die nèt een beetje anders zijn, wat ruiger, wat alternatiever. Mijn vakanties beginnen daardoor altijd op Google: waar vind ik een plek die anderen nog niet hebben gevonden? In deze speurtocht stuitte ik op het fenomeen tuinkamperen. Via websites als Campspace, Campr of Gamping vind je makkelijk kleine, maar fijne plekjes bij particulieren op het terrein. Hoewel… Klein? Veel van de tuinen hebben een flinke omvang.
In de afgelopen jaren heb ik een paar keer via een website een kampeerplaats bij een particulier gereserveerd en gaandeweg heb ik meerdere websites gevonden die deze vorm van overnachten aanbieden. Hieronder deel ik een overzicht van de websites waar je dit soort plekjes kunt vinden en mijn ervaringen met deze bijzondere manier van kamperen.
Campspace: glamping en kamperen in de tuin bij particulieren
Een website die je zeker tegenkomt als je op zoek gaat naar plekken waar je in de tuin kunt kamperen, is campspace.com. Campspace is een Nederlands bedrijf, dat als missie “make camping cool again” heeft.
Op hun website vind je daardoor ongeveer 500 verschillende plekken in Europa en de Verenigde Staten waar je je tentje op kunt zetten. Dit zijn zowel plekken bij particulieren als op (kleine) campings. Alle plekken hebben gemeen dat ze bijzonder zijn en kleinschalig. Er wordt geprobeerd om niet alleen primitieve kampeerders te trekken, maar ook andere doelgroepen: zo worden er bijvoorbeeld op de site ook glamping kampeerplekken in yurts, safaritenten en andere bijzondere accommodaties aangeboden. Akke sliep al eens in een coole prehistorische caravan via campspace.
Mijn ervaring met Campspace
Ik vind de website lekker overzichtelijk. Bij elke kampeerplek staat de prijs aangegeven. Deze wordt gespecificeerd als je een boekingsaanvraag doet. Je krijgt, net als bij een gewone camping, na je aanvraag een mailtje van de host terug of er een plekje is. Daarna kun je via de site betalen. Daarvoor kun je gewoon Ideal gebruiken. Heel simpel dus. In de praktijk gaat het ook echt zo makkelijk: Ik heb één keer een plekje gereserveerd en een paar dagen later zat ik heerlijk voor mijn tentje in een tuin bij de Mookerhei! Ook tijdens onze fietsvakanties in Nederland hebben we ze veel gebruikt.
Campr: vooral buiten Nederland zijn nog mooie tuin campings te vinden
De website van Campr, gocampr.com leek erg op Campspace en is in 2020 ook door Campspace overgenomen. Op de site vind je kampeerplekken in een groot deel van Europa. De site is (zeker in Nederland) als plek voor tuinkamperen enigszins vervuild doordat er ook gewone campings plekken aanbieden.
Vooral buiten Nederland zijn er echter nog erg mooie plekken waar je kunt kamperen bij particulieren te vinden. De website werkt hetzelfde als die van Campspace: je geeft een plaats of gebied aan waar je wil kamperen en krijgt vervolgens de hosts en hun prijzen te zien. De prijzen variëren van een paar euro voor de meest basic plekken tot rond de 40 euro voor echte camping-plekken. De plekken hebben wel allemaal een vorm van sanitair. Dat kan overigens ook een composttoilet zijn.
Reserveren doe je via de website, die je aanvraag vervolgens doorstuurt naar de host. Als de host je aanvraag accepteert, kun je betalen. Ook Campr rekent servicekosten. Deze zijn iets lager dan bij Campspace.
Mijn ervaring met Campr
Via Campr ben ik terecht gekomen op de meest bijzondere plek waar ik ooit met mijn tent heb gestaan: midden in het bos in België, in de tuin van de Kluis van Bolderberg. Een klein veldje, direct achter het kleine klooster, met ’s nachts alleen het licht van de sterren tussen de bomen en het geruis van de bladeren. Een geweldige belevenis!
Homecamper: vooral veel plekken in Frankrijk
Een van die alternatieven is Homecamper.com, een website waarop je bijna 2000 plekjes, vooral in Frankrijk, vindt. Bij elke plek staat een omschrijving, wat fotootjes en een overzicht van wat je kunt verwachten.
Het is wel handig als je een mondje Frans spreekt, want de meeste informatie is alleen in het Frans beschikbaar. Hoewel er ook wat luxere plekken bij zitten (er zijn er zelfs met een zwembad!), zijn de meeste kampeerplekken basic. Meestal is er wel toegang tot elektriciteit, douche en toilet, maar er zitten ook echt” wildkampeer-plekken” bij, waar je alleen maar de beschikking hebt over een veldje, en verder op jezelf (en de bosjes) bent aangewezen. Het voorzieningenniveau staat bij elke plek duidelijk aangegeven.
De website is erg eenvoudig: Je geeft aan wanneer je komt, met welk kampeermiddel je komt en hoe veel mensen er meegaan. Daarnaast kun je in het aanvraagformulier nog aanvullende tekst kwijt. Op basis van je invoer wordt de prijs berekend. Homecamper rekent daar bovenop een “service fee” van € 5,40. Als je reserveert, stuurt Homecamper je vraag naar de host toe. Betalen doe je pas als de host je aanvraag accepteert, en als je meer dan 48 uur van tevoren annuleert, krijg je je geld terug.
Mijn ervaring met Homecamper
Omdat ik niet echt een Frankrijkganger ben, is het bij mij nog niet tot echt kamperen in een van de Homecampertuinen gekomen. Ik heb echter wel wat informatievragen gesteld aan verschillende kampeerplekken. Op die vragen kreeg ik steeds erg snel en ook vriendelijk antwoord.
Mocht een host na een paar dagen niet hebben gereageerd, dan stuurt Homecamper hem een reminder. Tot nu toe is het niet voorgekomen dat ik daarna geen antwoord heb gehad.
Gamping: meer back to basic kamperen bij particulieren
In het rijtje van Campspace en Campr hoort ook de website Gamping.com thuis welke onlangs is samengegaan met Homecamper, hoewel hier wat meer primitieve kampeerplekken op te vinden zijn. Hier dus meer droogtoiletten, of soms zelfs helemaal niets.
De prijzen liggen door deze insteek wat lager dan op de andere twee websites. De plekken liggen bijna allemaal in Frankrijk, met nog wat uitloop naar Spanje en Portugal. De reservering werkt hetzelfde als bij Campspace en Campr, maar hier zijn de servicekosten wat lager.
Mijn ervaring met Gamping
Hoewel ik een aantal aanvragen heb gedaan via dit platform, heb ik nog nooit op een van de locaties gekampeerd. Niet omdat het platform niet werkt, maar omdat de hosts op het moment dat ik wilde komen geen plek hadden. Dat kan natuurlijk ook gebeuren bij deze vorm van kamperen! Gelukkig zijn er in Frankrijk alternatieven.
1nitetent: voor tuinkamperen in Duitsland
1nite tent is een recht-toe-recht-aan website met voornamelijk echt primitieve kampeerplekken in (voornamelijk) Duitsland. Op deze site vind je geen mooie foto’s of boekingsmodules. Het is een google-maps kaart met daarop aanklikbare punten, waarna er korte informatie oppopt over de kampeerplek, samen met een telefoonnummer of e-mailadres dat je kunt gebruiken om de reservering te regelen. Lekker no-nonsense dus, en gratis! Of alle aanbieders op de kaart nog steeds actueel zijn, weet ik niet. 1nitetent heeft echter ook een facebooksite, en die wordt regelmatig bijgewerkt.
Warmshowers: voor en door fietsers
Als je er met de fiets op uittrekt op fietsvakantie, dan is Warmshowers.org een erg handige website. De website is echt voor fietsers, en bedoeld voor 1 nacht. Er staan wereldwijd heel veel adressen van andere fietsers op die je (in ieder geval) een slaapplek, toilet en, zoals de naam al aangeeft, een warme douche aanbieden.
De overnachtingen zijn gratis. Niet verplicht, maar wel erg gewaardeerd wordt het als je zelf ook een plek in je huis of tuin aanbiedt aan anderen. De meeste plekken zijn bij iemand in huis, maar bij een aantal aanbieders (vooral buiten Nederland) is het ook mogelijk om je tentje op te zetten in de tuin.
Op de website staat een kaart waarop je alle adressen kunt vinden. Door op een adres te klikken (wel even een account aanmaken!), kun je rechtstreeks contact opnemen en afspraken maken met een host. Warmshowers zit hier niet tussen. Heb je eenmaal een afspraak, dan kunnen beide partijen hun waardering voor elkaar in een aantal sterren en bijbehorende vrije tekst uitdrukken.
Mijn ervaring met Warmshowers
Met Warmshowers heb ik, zowel als host als als gast, al aardig wat ervaring opgedaan. Het is als host leuk om internationale gasten over de vloer te krijgen en ervaringen met ze uit te wisselen. Er overnachtte zelfs al eens een Koreaan bij me thuis. Als gast is het geweldig omdat je steeds op bijzondere plekken komt en ook steeds anders wordt ontvangen. In de meest “standaard” variant is er inderdaad alleen een slaapplek met sanitair, maar ik ben ook wel op plekken geweest waar ik werd ontvangen met koffie en gebak, ’s avonds mee-at en daarna ‘s ochtends pas vertrok na een luxe ontbijt. Geweldige gastvrijheid dus, en dat allemaal zonder (financiële) vergoeding. Als je op zoek bent naar een overnachtingsplek is het wel handig om meerdere plekken te benaderen, want het komt regelmatig voor dat je geen reactie krijgt op een verzoek, of dat er simpelweg geen plek is op het moment dat je zou willen overnachten.
Dein Zelt in meinem Garten facebookgroep
De laatste in het rijtje is net wat afwijkend van de andere. Dit is alleen een facebookgroep. Als je lid van de groep Dein Zelt in meinem Garten wordt, krijg je toegang tot een lijst met “Gastgeber”, mensen die een plekje in hun tent aanbieden. Er staan momenteel een stuk of 50 plekken op de lijst, waarvan de meeste in Duitsland liggen. Afspraken maak je via een persoonlijk bericht aan de host. Ook hier worden de plekken gratis aangeboden, soms met een toeslag voor extra’s zoals gebruik van wasmachine of voor een ontbijtje.
De website wordt vrij strak gemoderated: het is de bedoeling dat je af en toe wat op de facebooksite post, anders word je verwijderd. Van “slapende” leden houden ze niet. Ik volg de site nog steeds, hoewel dit de enige is waarmee ik een mindere ervaring heb gehad.
Mijn ervaring met Dein Zelt in Meinem Garten
Na uitgebreid contact met een host, bleek hij op mijn moment van aankomst niet aanwezig en ook onbereikbaar. Ook later reageerde de host niet op mijn vraag wat er mis was gegaan. De moderator van de facebookgroep heeft wel accuraat gereageerd door de aanbieder uit de lijst met hosts te halen, maar op het moment zelf sta je wel even te balen.
Welcome to my garden
Een relatief nieuwe aanbieder, die gestart is in België, maar inmiddels ook in andere landen beschikbaar is, is Welcome to my Garden. Het concept is heel eenvoudig. Iedereen die in zijn achtertuin ruimte heeft voor kampeerders, kan zich als ‘camping’ aanmelden op de website welcometomygarden.org. De tuin wordt dan met een korte beschrijving toegevoegd aan een online kaart op de website.
Iedereen met een tentje die op zoek is naar een slaapplek, kan zich via dezelfde website aanmelden. Nadat de “camping” heeft laten weten dat je welkom bent, wissel je uit hoe laat je arriveert etc. Over betalen hoef je je geen zorgen te maken: de overnachting is in principe gratis. Soms wordt er voor stroom of een douche een kleine vergoeding gevraagd, maar dat hoor je dan altijd van tevoren.
Kamperen bij particulieren in de achtertuin, het brengt je op mooie onverwachte plekken
Samengevat kun je zeggen dat kamperen echt niet op een camping hoeft. Echte die-hards draaien er natuurlijk hun hand er niet voor om onderweg bij een boerderij aan te bellen met de vraag of ze op het erf mogen staan, dat is nog eens echt kamperen bij de boer. Wil je iets meer zekerheid, dan zijn deze tuin-kampeersites of micro- en minicampings zeker een goed alternatief. Nog steeds avontuurlijk en anders-dan-anders, maar wel de zekerheid van een reservering!
Inmiddels zijn een aantal van de platforms hierboven samen gegaan.
Gamping.com is samen gegaan met Homecamper.com en Gocampr is opgegaan in Campspace.com.
Tegelijkertijd zijn er ook weer nieuwe initiatieven ontplooid. Voor België is http://www.welcometomygarden.be een nieuwkomer, en voor Denemarken bestaat er http://www.brugminbaghave.dk
mag ik zomaar mijn tuin aanbieden?
Dag, ik woon op een prachtige plek met een mooie tuin in een dorpje aan het water, mag ik zomaar mijn tuin aanbieden voor een klein bedrag?
Hoi Karin,
Zolang het kleinschalig (maximaal een paar tenten) is, en je er geen structurele inkomsten uit haalt, dan mag het inderdaad gewoon. Er zijn verschillende platforms voor: Welcometomygarden is goed om eerst eens te proberen of je het wat vindt, en daarna zou je Campspace kunnen overwegen. Dat is wat groter en commericiëler.
Goedeavond karin
Ik en mij vriend met 2 kinderen zijn juist op zoek naar iemand waar wij in de tuin of op het land aan het water een paar dagen mogen kamperen voor een klein bedrag ,met een grote tent .
We vissen graag maar houden ook van rust om ons heen ,qua campings komen wij er niet echt uit ,kunnen wij iets betekenen voor elkaar .?
Hallo Karin,
Ik ( 70 jr.gepensioneerd) ga graag vissen met mijn zoon.Liefst in alle rust en direct aan het water.
Wat voor water is het ? Kanaal,vaart,singel,meertje?
Zou graag weten of je nog van plan bent om hiermee te starten.
Wij gaan graag een weekend of soms een weekje samen vissen op karper,maar ik vind het steeds minder prettig om snachts zomaar langs een kanaal te zitten,er kan van alles langs komen.
basic kamperen
Bedankt voor deze tips voor basic kamperen, buiten de commerciële cirkel.
Graag gedaan!
vgm wel
ik weet hier weinig van af maar je kan vgm(volgens mij) dit wel doen
Kamperen in onze tuin
Dag Erik,
Wat een leuke informatieve site!
Wij willen anderen graag mee laten genieten van onze (boerderij) tuin met prachtig uitzicht. We vroegen ons echter af of dit zomaar mocht. Inmiddels hebben we ons aangemeld op Campspace en zijn erg benieuwd wanneer we onze eerste gasten kunnen ontvangen :).
Leuk om te horen! Waar is jullie campspace? Wie weet komen we eens in de buurt!