Kamperen bij de boer, alles wat je moet weten

Reageer

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk Kamperen bij de boer, het wordt ieder jaar populairder. Niet zo gek ook want een boerencamping staat vaak garant voor gezelligheid, kleinschaligheid en is meestal ook goedkoper. Wat voor mij een groot voordeel is van een boerencamping is dat  kinderen lekker kunnen spelen of de dieren kunnen voeren waardoor je als ouder geen kind aan ze hebt. Toch kleven er ook wat nadelen aan en zijn er verschillende organisaties waar je even de weg in moet weten.

kamperen bij boer limburg

Waarom kamperen bij de boer zo leuk is?


Kleine campings: Wij kamperen een paar keer per jaar bij de boer. We houden niet van grootschalige campings en hoewel er ook boerencampings zijn met 150 plekken blijft de teller bij kamperen bij de boer meestal onder de 40 plekken steken. Dat geeft een knus en gemoedelijk gevoel.

Rust: Het fijne aan deze campings is dat het er relatief rustig is. Natuurlijk heb je de geluiden van een boerderij zoals het kraaien van de haan of het loeien van de koeien, maar verder is het vaak stil. Geen activiteitenprogramma’s tot diep in de nacht en vaak liggen de campings op voldoende afstand om ook geen last van verkeerslawaai te hebben.

Kinderen kunnen spelen: Voor de meeste kinderen is kamperen bij de boer echt een beleving. Ze kunnen lekker racen op speelgoed tractoren en skelters, helpen met de dieren voeren en er is genoeg ruimte om met vriendjes te kunnen spelen. Vooral voor kleine kinderen voelt een kleine camping ook veiliger en daar kunnen ze makkelijker hun weg vinden.  Ik heb geen ervaring met pubers op een boerencamping, maar ik kan me voorstellen dat kamperen bij de boer dan wat minder uitdaging biedt. Daar zijn dan weer tienercampings voor.

De dieren: Of je n op een veeteelt of akkerbouwbedrijf kampeert op de meeste boerencampings zijn dieren. Vaak mogen kinderen het kleinvee aaien of helpen voeren en samen met de boer op bezoek bij het groot vee. De kippen voeren, een kalfje de fles geven of een rondje lopen met de pony is iets wat ze zeker bij blijft.

Zelf ben ik helemaal niet zo’n dieren vriend, maar de aanwezigheid van dieren op een camping zorgt er voor mij wel voor dat ik nog meer een buitengevoel krijg. Dat is anders dan thuis waardoor het vakantiegevoel op een boerderijcamping voor mij groter is.

kamperhoek zeeland

Gratis iedere maand even kamperen met ons e-magazine?

Iedere maand ontvang je een update met daarin het laatste nieuws over kamperen, handige kampeertips en de laatste winacties in je mailbox.

Jouw e-mailadres is veilig bij ons.

Kamperen bij een akkerbouw- vs. vee- of niet actieve boer

Bij kamperen bij de boer denken de meeste mensen meteen aan veeteelt boerderijen. Toch zijn er net zo veel of misschien zelfs wel meer akkerbouwbedrijven met een camping. Kamperen bij beide soorten bedrijven is vaak toch een beetje anders.

Kamperen bij een akkerbouwboer: Deze boerencampings hebben als voordeel dat ze vaak weinig tot geen dieren hebben, op wat kleinvee voor de gezelligheid na. Voordeel daarvan is dat er minder geluidsoverlast is van loeiende koeien bij het eerste ochtendgloren. Daarnaast is er minder mest waardoor je ook minder last hebt van vliegen. Dat betekent natuurlijk ook dat de kans dat je hier een kalfje de fles kunt geven kleiner is.

Lees ook:  Checklist: Wat moet ik meenemen naar een Glamping?

Kamperen bij een veeboer: Bij een camping bij een veeboer moet je dus rekening houden met wat meer stank- en geluidsoverlast. Hoewel veel boerencampings echt enorm hun best doen om de stank- en vliegenoverlast te voorkomen door te sproeien en de boel schoon te houden is dat gewoon niet helemaal te voorkomen. Tot op zekere hoogte heeft dat ook gewoon zijn charme.

Het bijzondere van kamperen bij een boer met vee is dat je daar meer in contact staat met de dieren en dat kinderen vaker mee mogen helpen. Dan zie je hoe een pas geboren veulentje voor het eerst probeert te staan of hoe een kalfje wordt geboren en dat is echt bijzonder.

Kamperen bij een niet actieve boer: Steeds vaker zie je ook dat je kunt kamperen bij de boer op een boerderij die niet meer in bedrijf is. Zo kampeerden wij eens bij Hoeve Krekelberg. Deze campings hebben als voordeel dat je geen overlast meer hebt van lawaai, stank of insecten, maar je mist hier wel het boerenleven. De rust en natuur vind je daar wel weer.

Voordelen kamperen bij de boer

+ Kleinschalige campings
+ Relatief goedkoop
+ Kinderen tot 12 jaar vermaken zich prima
+ Dieren in de buurt
+ Rust
+ Betrokken eigenaren
+ Buitenleven
+ Bijzondere ervaring

Nadelen kamperen bij de boer

– Soms stankoverlast
– Soms meer insecten
– Soms lawaai van dieren of machines
– Minder faciliteiten

Lentemaheerd receptie

Kamperen bij de boer: Vekabo, SVR of zelfstandig?


Er zijn verschillende organisaties die kamperen bij de boer makkelijk maken en waar boerencampings zich bij kunnen aansluiten. In Nederland zijn de bekendste organisaties Vekabo en SVR. Daarnaast zijn er ook nog natuurkampeerterreinen bij boerderijen en dan zijn er nog veel boerencampings die niet bij een organisatie zijn aangesloten.

Lees ook: De 15 mooiste kamperen bij de boer in Zeeland campings

SVR: De grootste kamperen bij de boer organisatie is de Stichting Vrije Recreatie Nederland. In Nederland zijn er 1200 campings bij hun aangesloten en in de rest van Europa zijn dat er nog eens 800. Om de campings te zien moet je als lid zijn ingelogd.

Bij het grootste gedeelte van de SVR campings kun je met je eigen tent, caravan, camper of vouwwagen kamperen. Vaak hebben ze ook nog extra accommodaties zoals Safaritenten, trekkershutten, pipowagens, pods of zelfs boomhutten.

De prijzen van de SVR campings zijn over het algemeen relatief goedkoop. Met ons gezin kunnen we vaak voor minder dan €24,- kamperen. Wel moet je lid worden van de SVR wat je minimaal €10,- per jaar kost om hier te mogen kamperen of de campings te mogen zien. .

Vekabo: Ook Vekabo is een verzameling van campings die verschillende manieren van kamperen bij de boer aanbiedt. Vekabo is met ongeveer 800 campings in Nederland en nog eens zo’n 400 daarbuiten kleiner dan de SVR, maar het heeft één groot voordeel: Je hoeft geen lid te worden.

De Vekabo campings bieden ook gewoon kampeerplaatsen aan en daarnaast zijn er op veel boerencampings ook Glamping accommodaties. De kosten voor deze manier van kamperen bij de boer zijn vergelijkbaar met die bij de SVR met het voordeel dat je geen lidmaatschapsgeld hoeft te betalen.

Campspace: Campspace is een organisatie die kamperen bij particulieren in de tuin mogelijk maakt, maar hierbij zijn ook een redelijk aantal kleine boerderijen aangesloten. 

Natuurkampeerterreinen: Een aantal natuurkampeerterreinen is bij een boerderij gevestigd. Van de ruim 100 natuurkampeerterreinen zijn dit er 10 á 20. Zowel actief als niet meer actief. Voordeel hiervan is dat je in een meer natuurlijke omgeving kunt kamperen, maar toch bij een boerderij.

Lees ook:  Een pickup camper huren in Nederland bij Robin en Ellen!

Zelfstandige boerencampings: Kamperen bij de boer kun je natuurlijk ook gewoon bij een boerencamping die niet bij één van de genoemde organisaties is aangesloten. Ook dan kun je pareltjes tegenkomen die niet duur zijn.

Omdat ze niet zijn aangesloten bij een organisatie zijn ze vaak wel lastiger te vinden. Vaak hebben ze wel een eigen website. Dus zoeken op Google of Google Maps  op de term: Kamperen bij de boer, boerencamping, boerencamping, boerderijcamping + de gewenste plaats levert vaak ook een hele rits aan resultaten op.

natuurcamping zeeland

Kamperen bij de boer in het buitenland


Ook in het buitenland zijn natuurlijk boerencampings. Deze zijn vaak best lastig te vinden omdat ze minder georganiseerd zijn dan in Nederland. Hieronder een aantal tips voor organisaties die een overzicht bieden van kamperen bij de boer in….

Frankrijk: Bienvenue a la ferme
Verenigd Koninkrijk: Farm Stay
Duitsland: Land.Sichten of Baurenhof Urlaub
Oostenrijk: Urlaub am Bauernhof
Italië: Agriturist

glamping bij ons camping

Glamping bij de boer kan ook

Wie denk dat kamperen bij de boer per definitie simpeler en back to basic kamperen is heeft het mis. Steeds meer boeren bieden op hun camping ook glamping mogelijkheden aan. De meest voorkomende vormen zijn Safaritenten en trekkershutten, maar ook pods, boomhutten, pipowagens en gewone vakantiehuisjes of B&B’s kun je er vinden.

Glamping accommodaties bij de boer


Safaritenten: Glamping bij de boer in een safari tent is gewoon luxe kamperen. Je hebt eigenlijk alle gemakken van thuis bij de hand. Gewone bedden, keuken met gasstel en koelkast en vaak ook een eigen badkamer.  Toch sta je gewoon op een kampeerveldje en kunnen je kinderen met het campingleven meedoen.

Farmcamps: De bekendste organisatie voor kamperen bij de boer in safaritenten is waarschijnlijk Farmcamps. Farmcamps heeft op het moment 18 boerderijen in Nederland waar je een safaritent kunt huren. Er zijn verschillende soorten tenten, maar bij alle boerderijen is een duidelijk programma met boerenactiviteiten waaraan de kinderen mee kunnen doen.

Boerenbed: Een andere organisatie die safaritenten aanbiedt op boerencampings is het Boerenbed. Zij hebben safaritenten op boerencampings in Nederland (19) en 7 andere Europese landen. (47). Qua aanbod in Nederland is het dus vergelijkbaar met Farmcamps. Ook bij het Boeren Bed heb je keuze uit verschillende soorten luxe tenten. Ook hier kunnen kinderen meedoen met activiteiten op de boerderij.

Trekkershutten: Op verschillende boerencampings staan ook trekkershutten. Meestal zijn deze redelijk basic. Een houten huisje, met een gasfornuisje en één of twee stapelbedden. Je maakt gebruik van het sanitair in het toiletgebouw. Deze zijn over het algemeen wel lastiger te vinden  omdat er geen zoekmachine is waarbij je kunt aangeven dat je een trekkershut op boerderijcamping wilt. Kamperen bij de boer in een trekkershut kan bijvoorbeeld bij camping Kamperhoek.

Vakantiehuisjes: Steeds vaker  kom je ook kleine vakantiehuisjes tegen waarin je kunt kamperen bij de boer. Nou ja voor zover dat nog kamperen is. Vaak zijn deze huisjes voor kampeerbegrippen luxe, maar voor vakantiehuisjes basic ingericht. Meestal is het boerenthema er wel aanwezig. Boeren Bed heeft vakantiehuisjes en ook op de website van Vekabo kun je hierop selecteren.

Kamperen bij de boer tips


Als je gaat kamperen bij de boer dan kan een beetje voorbereiding geen kwaad. Zo mogen op de inpakchecklist voor de kinderen de laarzen en oude kleren niet ontbreken. Daarnaast is het handig om anti muggen / tegen vliegen voorzorgmaatregelen te nemen.  Een goede hor of klamboe, wat anti muggen spray en een netje voor over het fruit zijn aanraders om muggenbeten te voorkomen.

Wat vind jij van kamperen bij de boer?

Kamperen bij de boer, of je nou kampeert met je eigen tent, camper of caravan of kiest voor glamping het is wat mij betreft heerlijk vakantie vieren. Kleinschalig, goedkoop, lekker buiten en kinderen die je niet meer hoort dat is echt kamperen bij de boer. Kampeer jij ook zo graag op de boerderij?

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

3 reacties

  • ik ben blij met je “kampeermeneer”, als groentje (nu nog) leer ik veel van je info voordat ik komend jaar voor het eerst met mijn kleine “lummel VAN on tour” op pad ga. 🙂 bedankt tot zover

  • In mijn studententijd – lang geleden – kampeerde ik al graag “bij de boer” – vaak omdat de campings goedkoper waren, en langs de wandelroutes lagen die ik toen nog liep (Pieterpad e.a.). Later ben ik daarom lid geworden van de SVR – ook al kom ik als fietskampeerder meestal op willekeurige plekken terecht, en lang niet altijd op een SVR-camping.
    De voordelen van een boerderijcamping: de rust, de leuke ontmoetingen met kampeerboeren en medekampeerders, de sfeer, de lagere kosten voor een kampeerplaats. Soms zijn kampeerboeren extra hartelijk, behulpzaam en betrokken, soms ook wordt je meteen bij aankomst verteld dat ze geen camping zouden hebben als dat niet financieel noodzakelijk was…

Laat jouw reactie achter