Kamperen met een kind met autisme, zo doen we dat!

954dc0784751598477e9c465a063bc70?s=55&d=mm&r=g Gast We hebben het weer overleefd: 6 weken zomervakantie. Herkenbaar? Hoe fijn het ook is om even niets meer te moeten, op vakantie valt ook het ritme en de structuur van de dag en de week even helemaal weg. Voor kinderen met autisme en ADHD kan dat soms extra lastig zijn. Als moeder van een kind met autisme gaan wij al jaren kamperen en vertel ik je graag hoe wij met kampeerprikkels omgaan.

Gelukkig hoef je niet 6 weken thuis te zitten en kun je juist ontsnappen aan de drukte van school, stage en werk door te gaan kamperen. Wat is er nu fijner om even helemaal tot rust te komen in de natuur? Maar kamperen met een kind dat autisme heeft, vraagt soms ook voor een kampeervakantie op maat. Afgestemd op alle leden van het gezin zodat iedereen van de vakantie kan genieten.

Eerste keer kamperen met een kind met autisme

Tijdens één van onze eerste kampeervakanties – toen hadden we nog een klein KIP-caravannetje – liet onze zoon met autisme van vier jaar oud al heel duidelijk merken dat hij nog niet zo gecharmeerd was van het hele kampeeravontuur.

Alles was anders. Slapen lukte niet, onder de douche in een andere omgeving, koud zwemwater, vreemd eten, lange dagen met veel nieuwe indrukken. Na een week hadden we een oververmoeid kind dat niets meer wilde. Op de ochtend dat we besloten alles in te pakken, was hij zo blij dat hij alvast in de auto ging zitten met zijn knuffels, wachtend op het starten van de motor. Terug naar huis!

Kamperen met autisme

Al doende leert men

Gaandeweg de jaren begon hij te wennen aan het idee van kamperen. We wisselden de caravan om voor een vouwwagen zodat we met zijn vijven letterlijk en figuurlijk voldoende ruimte hadden op vakantie. En wij kregen door hoe je kamperen met een kind met autisme kunt laten werken en specifiek wat onze zoon nodig had op vakantie.

Waar we eerst probeerden hem mee te nemen in voor óns de leuke dingen van het campingleven, gaven we hem al snel de ruimte zijn eigen ding te doen. Met een Donaldduckje in de hangmat bij de tent blijven in plaats van meedoen met het voetbaltoernooi? De hele week? Helemaal oké! Broer en zus haakten wel aan en struinden lekker over de camping op zoek naar zo veel mogelijk vakantievriendjes.

Lees ook:  Buitenkunst: creatief bezig zijn én kamperen!

Kies de juiste camping

Het begint met het vinden van een geschikte camping die zo veel mogelijk voldoet aan de wensen van je gezin. Voor ons en onze zoon is dat een rustige camping in de natuur met een aantal minimale voorzieningen, (o.a. zwembad, sportveldje en verse broodjes) afgebakende plaatsen en schoon sanitair. Wij laten de grote campings vanaf 200 plaatsen met rijk gevuld animatieprogramma aan ons voorbij gaan.

Gratis iedere maand even kamperen met ons e-magazine?

Iedere maand ontvang je een update met daarin het laatste nieuws over kamperen, handige kampeertips en de laatste winacties in je mailbox.

Jouw e-mailadres is veilig bij ons.

Er zijn ook campings zoals Reesdal en Hoeve Heikant die speciale plekken en animatie aanbieden voor kinderen met autisme. Zelf hebben we dat nog niet geprobeerd omdat de natuurcampings voor ons voldoende rust en overzicht bieden. 

tunneltent opzetten

Kampeerrituelen helpen jouw kind met autisme

We hebben inmiddels ook ons vaste riedeltje met de vouwwagen. Eigenlijk gaat het inpakken en opzetten elke vakantie hetzelfde. Dus weten de kinderen waar ze aan toe zijn. Onze zoon vindt het prettig om zich terug te kunnen trekken, maar wel bij ons in de buurt te zijn. We kozen daarom voor een aanritsbaar bijtentje aan onze vouwwagen. Dit soort kampeerrituelen helpen bij het kamperen met een kind met autisme om het voor hem of haar voorspelbaar te houden.

We vinden ook andere oplossingen. Want 10 uur op de achterbank met je jongere broertje en zusje is niet altijd een succes. Dus kan hij ook in de auto een uurtje voorin zitten en wissel ik even van plaats. En stiekem is dat best gezellig achterin!

Kamperen met een kind met autisme = afspraken maken

Kamperen met een kind met autisme betekent ook duidelijkheid en voorspelbaarheid: je kind heeft daar behoefte aan. Dus zorgen wij ervoor dat we zo veel mogelijk vooruit plannen wat we wanneer gaan doen. Dat is natuurlijk lang niet altijd mogelijk, en ja, het ontneemt je wat spontaniteit en flexibiliteit, maar daar krijg je heel wat rust voor terug. Een weekoverzicht met kleurstiften op een A4’tje ligt in de tent.

Ook maken we afspraken over bedtijden, douchen, eten, schermtijd én gamen. Essentieel voor een ontspannen vakantie. Ook voor ons als ouders om weer even op te laden. We doen daar niet moeilijk over. Ja, ik hoor je denken… “Een tablet op vakantie is zó not done”. Maar hé, het is wel ónze vakantie, dus wij bepalen de regels! We wijken daarin niet veel af van de vaste afspraken thuis.

Lees ook:  Dit is de eerste Tesla elektrische camper

Kriebelbeestjes en zand tussen de tenen

Kamperen betekent ook het omarmen van het buitenleven en de natuur. Daar zijn onze kinderen niet altijd blij mee. En wij zelf ook niet altijd, want voordat je het weet, ligt de hele tent én je bed vol met zand. En schieten ze van tafel zodra er iets voorbij vliegt dat zoemt.

Waar het ene kind met autisme helemaal gek wordt van al die beestjes, zijn er natuurlijk ook heel veel kinderen die de hele dag kunnen genieten van alles wat het buitenleven te bieden heeft. Er valt zo veel moois te ontdekken!

Neem vooral ook je vogelgids, insectenkaart en verrekijker mee. Ga sterren kijken en zoek samen welke sterrenbeelden er bestaan, en fantaseer over het ontstaan van het heelal. Ga mee in de interesses van je kind en zoek deze tijdens je vakantie op!

Wandelen

Inspanning versus ontspanning

Een prikkelgevoelig kind is al snel óverprikkeld. Dat betekende voor ons dat we onze uitjes moeten doseren. Alle nieuwe indrukken zorgen ervoor dat de vermoeidheid sneller toeslaat. Ook houden we vast aan bedtijden zodat we het einde van de vakantie halen zonder dat de kinderen elkaar letterlijk de tent uit vechten.

Naarmate de kinderen ouder worden, is het ook makkelijker om je eigen weg te gaan. Waar de jongsten wel 2 of 3 keer per dag naar het zwembad willen, kan onze zoon van 12 nu lekker bij de tent blijven als hij dat wil. Maar we kunnen natuurlijk niet onze hele vakantie op hem afstemmen. Dus iedereen mag een activiteit kiezen die hij/zij tijdens de vakantie sowieso wil doen. Die plannen we in op de weekplanning en dat doen we dan ook als gezin. Zonder gemopper!

kamperen autisme

Kamperen met een kind met autisme kan dat?

Ontspannen kamperen met een kind met autisme is wat ons betreft zeker mogelijk! En inmiddels kan onze zoon er zelf ook van genieten. We passen de vakantie en het ritme aan op wat er nodig is voor hem én voor ons. Niks moet, niksen mag!

Eenmaal thuis is het wel een kwestie van terugschakelen. Terug naar de structuur en ritme van school en werk. Waar dingen weer moeten en daar hebben we allemaal weer moeite mee!

———————————————————————————————————

kampeerblogger kimGastblogger Kim ruilde de caravan in voor een vouwwagen voor nóg meer kampeergevoel. Ze kampeert met haar gezin het liefst op sfeervolle, kleine (natuur)campings in Frankrijk, Oostenrijk en soms in Nederland. Op zoek naar een goede mix tussen rust, ruimte en activiteiten in de natuur. Ze wil het kampeergevoel van vroeger meegeven aan haar kinderen. Met haar man en kinderen heeft Kim nog heel wat bestemmingen in Europa op haar wensenlijstje staan.

Auteur

Dit artikel is een bijdrage van een gastblogger op Kampeermeneer.

reageer

Laat jouw reactie achter

User Review
  • Algemeen
    Sending
  • Gebruiksgemak
    Sending
  • Pakmaat
    Sending
  • Kwaliteit
    Sending