Kamperen in Australië, alles wat je moet weten over Aussie camping!

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk Kamperen in Australië is eigenlijk de enige echte manier om Australië te leren kennen. Met je campervan, omgebouwde auto of gewoon je tentje de Bush of Outback in. Ieder jaren weer kamperen  vele reizigers en backpackers in het mooie achterland van Australië. Er zijn veel manieren om te kamperen in Australië, van goedkope gratis campings tot lekker rondtrekken met je camper die van alle gemakken is voorzien. Outback camping is een fantastisch avontuur en met deze tips wordt jouw reis nog makkelijker.

Kamperen in Australië

Algemene tips voor kamperen in Australië

Heb ik een visum nodig?

Voor Australië heb je altijd een visum nodig. Als je enkel wilt reizen of kamperen dan is een toeristenvisum voldoende. Met de Nederlandse nationaliteit kom je in aanmerking voor een elektronisch visum, ook wel een Electronic Travel Authority (ETA) genoemd.

Een Australië-toeristenvisum kun je alleen aanvragen via een tussenpersoon als e-visums.nl. Meestal duurt het ongeveer één werkdag voordat het visum aangevraagd is, maar het kan wel 4 tot 6 weken duren voordat je het visum ook daadwerkelijk krijgt toegewezen door de Australische Ambassade.

Een ETA is maximaal een jaar geldig, maar met je ETA mag je Australië meerdere keren in en uit reizen en elke keer maximaal drie maanden blijven.

kamperen in australië

foto: Michael Theis

Kamperen in Australië met een campervan, auto +tent of in cabins?

Je kunt in Australië kiezen voor verschillende manieren van kamperen, maar bij alles heb je een eigen auto nodig omdat het openbaar vervoer je gewoon niet naar de mooiste plekken en meeste campings brengt.

Heel ruw heb je dan de opties om een camper of omgebouwde station te huren of te kopen, met een auto en eigen tent rond te reizen of wat luxer met je auto van cabin naar cabin te reizen. De meeste kampeerders kiezen voor de eerste optie. 

Je kunt je camper daar ter plaatse huren bijvoorbeeld bij locals via Outdoorsy, of de budget camperbus verhuurder Jucy die ook omgebouwde stationwagons verhuurd, soms zelfs met daktent. We hebben ze zelf niet gebruikt, maar de mensen die we onderweg tegenkwamen waren er enthousiast over.

Je kunt het ook al hier in Nederland regelen via bijvoorbeeld Travelhome of WorldWideCampers. Dat scheelt een hoop stress en is uiteindelijk niet heel veel duurder. Over beide hoor ik goede verhalen, zelf hebben we Travelhome in IJsland en Nieuw Zeeland met plezier gebruikt. . 

Moet je kampeerspullen meenemen?

Als je geen binnenlandse vluchten hebt, mag je vaak 21 kg en een koffertje handbagage meenemen naar je kampeervakantie in Australië. Als je met zijn tweeën bent kun je daar makkelijk een hele lichtgewicht kampeeruitrusting in kwijt.

Maar dat hoeft niet want je kunt in iedere Bunnings, Home Hardware Store, BigW of Kmart een prima kampeeruitrusting bij elkaar verzamelen voor minder dan wat wij er in Nederland voor betalen. Wil je echt goedkoop kamperen in Australië koop dan je kampeeruitrusting tweedehands bij de Salvation Army Stores, ook wel Sally’s genoemd.

Lees ook:  6 kleine kampeertips die het écht makkelijker maken!

Op de simpele campings is behalve water en een WC (Lees gat in de grond) en misschien een picknickbank niet veel dus je moet naast de tent, slaapmat en slaapzakken in ieder geval ook pannen, servies, kookspullen en een koelbox meenemen. Aandachtspuntje zijn nog wel de haringen en hamer. Zorg dat je ook haringen voor rotsachtige ondergrond bij je hebt want je zult niet altijd op gras kamperen in Australië.

Water, water, water

De afstanden zijn groot in Australië en je weet nooit hoelang het duurt voordat je bij het volgende dorp of een benzinepomp aankomt of hoelang het duurt voordat er hulp is bij autopech. Zorg dus dat je als je gaat kamperen in Australië je altijd genoeg water bij je hebt. Zorg er dus altijd voor dat je tussen de 25 en 30 liter water bij je hebt in jerrycans om uitdroging te voorkomen.

Ook handig is het om waterzuiveringstabletten of een zuiveringsapparaat mee te nemen voor noodgevallen. Het water in beekjes en meertjes is namelijk niet drinkbaar en de Giarda parasiet kan flinke diarree veroorzaken. Dat wil je echt niet in de Outback.

australie kamperen

foto: Cazz

Pas op voor Gum trees!

Kamperen in Australië kan best gevaarlijk zijn en dan heb ik het nog niet eens over de insecten en slangen die je tegenkomt in de Outback. Gum trees, oftewel eucalyptus bomen, zorgen ieder jaar voor gewonden en zelfs doden.

Vooral als je gaat wildkamperen moet je goed uitkijken dat je je tent niet onder een eucalyptusboom zet want de takken van deze bomen kunnen zomaar afbreken en op je tent of auto vallen. Ieder jaar raken er hierdoor mensen gewond in Australië of komen zelfs om.

Je kunt een gum tree herkennen aan zijn smalle grijsgroene bladeren en wit met bruine bast. De witte bast van de bomen lijkt er een beetje af te bladderen. Zowel op campings als in de outback deze bomen dus zoveel mogelijk ontwijken.

camping australie

Campinggids Australië

Campings vinden in Australië is niet zo moeilijk want er zijn er genoeg en er zijn verschillende handige campinggidsen te koop zoals de Australia Touring Atlas of de Camps Australia Wide gids. Beide zijn al vooraf in Nederland te bestellen of in Australië bij grotere boekwinkels te koop.

De WikiCamps app is eigenlijk onmisbaar als je kampeert in Australië. Deze app heeft een overzicht van alle rest areas en Outback Road Houses waar je gratis of heel goedkoop kunt kamperen. Met behulp van de GPS-functie zijn de kampeerplekken makkelijk te vinden.

Soorten campings waar je in Australië kunt kamperen

Zoals ik al aangaf zijn er veel campings in de Aussie country. Er zijn verschillende soorten die behoorlijk van elkaar verschillen. Van campings die meer op het Nederlandse paalkamperen lijken tot echt luxe plekken.

kamperen outback

Foto: Shellie

Basic bush camp campings

De Bush camp campings zijn erg basic. Deze campings liggen in de nationale parken. Meestal is er een paar WC’s, soms zijn dat zogenaamde longdrop toilets die niet meer dan een gat in de grond zijn, een koude douche en een kookplek met BBQ. Als je gelukt hebt zijn de BBQ’s op gas of elektriciteit, maar er zijn er ook waar je gewoon zelf vuur moet maken.

Lees ook:  De 11 leukste bordspellen voor volwassenen

Bij de meeste bushcamps kun je gewoon op de bonnefooi aan komen rijden, maar bij een aantal is reserveren vooraf verplicht. Dit kun je het makkelijkste online doen via de website van het Nationale park zelf.

De gratis restarea… uhh camping

Rest areas liggen vooral langs doorgaande wegen. Op wegenkaarten en op blauwe borden met tent langs de weg worden de campings aangekondigd als “Rest Area”. De kampeerplaatsen zijn meestal minder idyllisch en vooral bedoeld om met de auto of camper één of twee nachten te kamperen. Er is niet altijd een geschikte plek voor tenten.

De campings zijn gratis en de faciliteiten zijn vergelijkbaar met die op Bush camps. Er is vaak een WC, koude douche, kookplek een picknicktafel. De ervaring leert dat deze plekken over het algemeen altijd nog wel beschikbaar zijn dus je hoeft niet extra vroeg aanwezig te zijn.

Wildkamperen

Officieel is wildkamperen in Australië verboden. Word je door een ranger gespot dan kan deze je een boete van $100 opleggen. Meestal zal je echter geen ranger tegenkomen en wanneer dat wel gebeurt krijg je een waarschuwing en moet je verkassen.

Standaard campings

Wil je iets meer luxe dan zijn er ook veel standaard campings. Vergelijkbaar met welke we in Nederland kennen. Op deze standaard campings is vaak een uitgebreide keuken waar je gebruik van mag maken, warm water en warme douches, een wasmachine, wifi en vaak een klein zwembad.

Voor een nacht op de “gewone camping” ben je tussen de 20 en 38 dollar per nacht kwijt.

Luxe Holiday Parks

Je kunt in Australië ook luxe kamperen op familiecampings. Deze campings of Holiday Parks hebben dezelfde faciliteiten als een gewone camping, maar ook een kampwinkel, plekken met elektriciteit en huuraccommodaties zoals cabins. Big4 is een keten die verscheidene van deze campings heeft verspreid over Australië. Je kunt ook lid van ze worden wat als je vaker in bijvoorbeeld een cabin verblijft flinke kortingen kan opleveren.

kamperen wa

foto: Bureau of Land Management

Wat kost een camping in Australië?

Kamperen in Australië is over het algemeen de goedkoopste manier van rondreizen door het land. Vooral als je gaat wildkamperen of voornamelijk op rest areas en bij Road Houses is het bijna altijd gratis. Alleen bij de Road Houses betaal je soms rond de $5 voor een overnachting.

Voor een simpele Bush camp of basic camping betaal je $6 – $10 (€4 -€6) per persoon en ongeveer de helft voor kinderen.

Een overnachting op een gewone camping in Australië kost tussen de $20 en $40 (€12 – €24) maar geeft je dan ook meteen wel de extra luxe van internet, even je kleren wassen en vooral een warme douche.

De luxe Holiday Park campings zijn het prijzigst. Hier betaal je voor een overnachting met stroom en een eigen badkamer $65 (€42) per nacht en het dubbele daarvan voor een cabin.

Kamperen in Australië doen?

Wat mij betreft is kamperen in de Bush of de Outback de mooiste manier om dit ruige weidse land te ontdekken. Er zijn genoeg verschillende soorten campings om voor ieder comfort en avontuur te kunnen kamperen. Of je er nu voor kiest om vooral met je 4WheelDrive met daktent op Rest Areas te kamperen of juist met de campervan of grotere camper samen met je gezin en kinderen langs de iets comfortabelere campings te trekken. Kamperen in Aussie is ripper! Twijfel je nog? We hebben ook tips voor kamperen in de USA, Canada of kamperen in Nieuw-Zeeland

 

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

reageer

Laat jouw reactie achter

User Review
  • Kwaliteit:
    Sending
  • Gebruiksgemak:
    Sending
  • Pakmaat:
    Sending