Kamperen als alleenstaande ouder of als ouder alleen van wie de partner niet van kamperen houdt. Veel mensen zien er vooral de eerste keer tegenop. In je eentje de tent opzetten op de camping, ’s avonds alleen voor de tent met een wijntje en een boek, hoe doe je dat met douchen? Volgens alleenstaande ouders Remke, Joanka, Kirsten, Joan, Evelien, Cindy en Inge is het een kwestie van gewoon doen, maar is een beetje voorbereiding wel handig. Ik vroeg ze alle zeven naar tips voor newbie alleenstaande of alleengaande ouders die toch willen kamperen en deze ervaringsexperts hadden er een hele trits.
Alleen kamperen met kinderen
Alleenstaande, alleengaande ouder, single mom, of gewoon omdat je partner niet van kamperen houdt of minder vakantie heeft. Er zijn talloze redenen waarom je als ouder alleen met je kinderen gaat kamperen. Je bent echt niet de enige. ‘Zo’n 10 jaar geleden waren we vaak de enige op de hele camping en afgelopen jaar waren we met drie eenoudergezinnen op één veldje’, vertelt Cindy. ‘Het blijft gewoon de leukste manier van vakantie vieren.’
Laten we meteen een vooroordeel uit de wereld helpen
Een vader of moeder alleen op de camping is niet zielig, is ook niet per se stoer, onervaren of eenzaam. Dit soort oordelen van andere kampeerders blijken vaders en moeders op een eenoudervakantie namelijk gehoord en ongehoord vaak te krijgen. ‘Soms vind ik het lastig dat mensen oordelen. Ze denken dat je eenzaam en alleen bent of zeker hulp nodig hebt. Dit hoor je ze dan zeggen op fluistertoon, maar wel hoorbaar’, zegt Inge, terwijl ze een ervaren kampeerder is en de rust voor de tent heerlijk vindt. Dat wil niet zeggen dat er geen behoefte is aan sociaal contact. Evelien vindt het heerlijk om ’s avonds nog een drankje te doen bij de buren. Uitnodigingen zijn altijd welkom, maar graag zonder oordeel en vooral omdat je het als buren ook gezellig vindt.
Vraag hulp als je die nodig hebt
Kirsten vult aan: ‘Het is niet zo dat we geen hulp kunnen gebruiken en aanbieden mag altijd, maar we kunnen er ook prima zelf om vragen.’ Als tip voor andere alleenstaande ouders geeft ze: doe dit dan ook. Als je het opzetten lastig vindt alleen, vraag dan om een vriend of vriendin die de eerste dag meehelpt met opzetten of één van de andere campinggasten. Vraag of de campingburen jullie verse broodjes in de ochtend mee willen nemen bij het ophalen. Het zijn kleine dingen, maar vooral met kleine kinderen maken die het kamperen een stuk makkelijker. Als je het vraagt, wil iedereen je wel helpen.
Kies de juiste camping
Volgens de ervaringsdeskundigen bestaat dé eenoudercamping niet. Het hangt erg af van hoe je zelf vakantie wilt vieren welke camping het beste bij je past. Uit ervaring weten ze wel dat er verschillen zijn.
Camping met éénouderveld: Ze zijn er steeds minder: campings met een éénouderveld, een veldje op de camping waar alleen vaders of moeders alleen met kinderen kamperen. De meeste alleenstaande ouders zijn het er echter wel over eens dat zo’n éénoudervelderg fijn is. Volgens Kirsten maak je er makkelijker contact, kun je elkaar helpen door even op de ander zijn kind te letten en vaak zoekt een deel van het veld elkaar ‘s avonds wel op voor de gezelligheid. ‘De aanspraak is soms wel fijn, anders heb je alleen maar kindergesprekken’, vult Evelien aan. Wil je juist even lekker van je me-time genieten, dan wordt daar ook niet over geoordeeld of zo. Check ons overzicht van campings met een éénouderveld.
Kleine camping: Evelien en Kirsten zijn het er ook over eens dat juist een kleine camping fijn is en dat hoeft er niet per se één met een éénouderveldte zijn. Het is overzichtelijk en je hoeft niet steeds naar je kind op zoek. Je maakt er makkelijker contact dan op een megacamping en de medekampeerders zijn vaak wat gemoedelijker en behulpzamer. Het liefst heeft zo’n camping ook nog een speeltuintje op het veld en is er een supermarkt in de buurt of worden er bijvoorbeeld aanschuiftafels georganiseerd.
Camping met veel vertier: Joan geeft juist aan dat ze met haar kids van 8 en 10 kiest voor wat grotere campings met animatie en een zwemplas. De kinderen zijn dan de hele dag de hort op en hebben de tijd van hun leven en zelf heb ik dan ook een beetje een vakantiegevoel. Een camping met buitenzwembad heeft dan ook de voorkeur.
Eenouderkampeerreizen: Er zijn ook georganiseerde eenoudervakanties voor kampeerders. Estivant en Cirkel zijn daar de grootste aanbieders van. Ook via en Ouderalleen worden soms reizen georganiseerd. Je kunt op sommige plekken met je eigen tent, vouwwagen of caravan kamperen met andere alleenstaande ouders of kiezen voor ingerichte tenten.
Evelien vertelt: ‘Ik ben ook twee keer met Estivant mee geweest en dat was heel leuk. Speciale eenoudervakantie waar alles mag en niets moet. Het fijne is dat ze ook soms even een dagje of een paar uurtjes op je kinderen passen, zodat je even voor jezelf hebt. Iedereen helpt elkaar als het nodig is. Als je er voor openstaat, hoef je dan ook niet altijd maar alleen bij ‘t zwembad zitten of de lange avonden alleen voor de tent.
Voorbereiding op alleen kamperen met de kinderen
De vakantie begint natuurlijk al voor vertrek en ook dat gaat anders alleen dan wanneer je dit samen kunt doen.
Inpakken: De inpakstress is in je eentje groter dan wanneer je dit samen kunt doen. Remke kiest er daarom voor om haar dochter de avond voor vertrek of een paar uur voor vertrek alvast bij de andere ouder te brengen. Dan kan ze alles in alle rust in de auto stoppen. De inpaklijst erbij houden en met een ingepakte auto haar dochter ophalen en meteen vertrekken.
Tent / Caravan / Vouwwagen: Neem de juiste tent, caravan of vouwwagen mee. Eén die je makkelijk zelf kunt opzetten in je eentje, maar die wel groot genoeg is, zodat er nog wat speelruimte is voor je kleintje bij slecht weer. Onder de ervaringsdeskundigen zijn de oppomptenten populair. Die kun je makkelijk alleen opzetten ook als je voor een drie- of vierpersoonsversie kiest. Een ander type tent dat populair is, is de Bell tent. Eén stok en de tent staat.
Er zijn ook vouwwagens die je makkelijk alleen opzet zoals de Holtkamper Cocoon. Bij een caravan is het handig als er een mover op zit dan zet je hem zo alleen op zijn plek. Heb je zoiets nog niet dan kun je die vaak wel van vrienden of familie lenen of huren via deelplatformen zoals Goboony en Paulcamper. De laatste twee hebben alleen campers, Paulcamper heeft ook caravans en een paar vouwwagens.
Test de tent: Test voordat je voor het eerst gaat kamperen de tent of vouwwagen thuis, in het park of op een dagcamping alvast een keer uit. Dat scheelt tijd en geklungel op de camping. Laat zien aan je kind hoe die kan helpen, zodat jullie het samen doen en de vakantie nog meer een groupeffort wordt.
Tips voor onderweg
De reis naar de camping, alleen met je kind(eren) achter in de auto of met het openbaar vervoer is voor veel alleenstaande ouders ook een dingetje. 10 uur in de auto naar Frankrijk is toch anders dan even naar opa en oma. Kirsten, Joan en Inge hebben hier ook hun manier in gevonden.
Breek de rit op: ‘Waar ik eerder in één keer naar Zuid-Frankrijk reed, breek ik de rit nu in twee delen op’, legt Kirsten uit. ‘Zo’n lang stuk autorijden kost veel energie, zeker wanneer je ook het enige aanspreekpunt bent voor de achterbank. Door tussendoor een hotel te nemen kom ik minder vermoeid en niet te laat aan.’
Achterbankvertier: Zorg voor voldoende achterbankvertier: tekenspullen, boekjes, filmpjes, stickers of knutselpakketten. Als de kinderen rustig spelen is het een stuk fijner rijden. Je zou er zelfs nog een spel van kunnen maken en bijvoorbeeld iedere twee uur een klein cadeautje kunnen geven.
Kom niet te laat aan: Dat is dan ook meteen haar volgende tip. Alleen een tent opzetten kost gewoon meer tijd dan samen. Daarnaast zijn kinderen aan het eind van de dag moe en hebben honger. Als je dus aan het begin van de middag op de camping aankomt, kunnen de kinderen meteen spelen en vriendjes maken, terwijl jij alles rustig opzet en installeert. Voor heel kleine kinderen kan het helpen om een campingbedje mee te nemen, zodat ze hier als box in kunnen spelen terwijl jij de tent op zet.
Autoslaaptrein / veerboot: Inge pakt het anders aan. Als ze wat verder naar het buitenland wil, maar die autorit niet ziet zitten, maakt ze gebruik van de autoslaaptrein vanuit Düsseldorf, Hamburg of Parijs. Of ze neemt een overnachting op een veerboot. Dan hoef je niet het hele eind te rijden, maar kom je wel in een andere wereld.
Tips voor op de camping
Als je als ouder alleen bent je met je kinderen, vooral als ze nog klein zijn, moet je een aantal dingen een beetje anders organiseren. Ook daar hebben onze alleenstaande ouders tips voor.
Opzetten: Joan: ‘Ik zag enorm op tegen het alleen opzetten van een tent, daarom heb ik uiteindelijk gevraagd aan mijn ouders of zij de caravan alvast op de camping neer wilden zetten.’ Het alleen opzetten van je kampeermiddel is niet altijd makkelijk. Daarom zagen we eerder al dat een keer proefopzetten handig kan zijn, hulp vragen zoals Joan deed of hulp van de campingbuur zeker een optie is, of je kiest voor een al ingerichte tent.
Maak afspraken: Maak na aankomst op de camping duidelijke afspraken met je kinderen, over waar ze mee mogen helpen, waar ze wel en niet alleen naartoe mogen en wanneer ze iets moeten vragen. De situatie is anders dan thuis en hoewel een camping vaak een prima plek is om zelfstandiger te worden ligt de hele verantwoordelijkheid van deze onbekende omgeving wel op jouw schouders. Maak dus als de tent staat samen een rondje over de camping en bespreek dit.
Douchen / Toilet: Eén van de lastigste momenten is het douchen of het toiletbezoek. Vooral bij kinderen tot de kleuterjaren kan dit lastig zijn. Onze alleenstaande ouders hebben hier allemaal hun eigen oplossing voor gevonden. Joan vraagt de buurman of buurvrouw of ze even willen opletten. Op een eenouderveld gaat dat heel makkelijk. Kirsten zoekt campings uit waar een ruime tijdslimiet op de douches zit, zodat ze gezamenlijk kunnen douchen. Cindy zocht altijd een plek dicht bij het toiletgebouw, zodat ze met babyfoon kon douchen of naar het toilet kon gaan en koos er later voor om een Porta Potti mee te nemen.
Denk aan jezelf: Vergeet niet dat het voor jou ook vakantie is. Vooral als je kinderen al wat ouder zijn, spelen ze de hele dag. Een e-reader met lichtje neemt Kirsten mee, zodat ze ’s avonds ook in de tent nog kan lezen; ook een babyfoon, zodat je bij de campingburen een wijntje kunt doen of je eigen schilderspullen kunt pakken om je creatief uit te leven. Als je in Nederland kampeert, kunnen vrienden of opa en oma ook altijd een dagje langskomen voor de gezelligheid.
Afbreken: Het opbreken en inpakken voordat je naar huis gaat, is ook altijd een dingetje. Kirsten gebruikt de twee dagen voor vertrek om langzaam alles wat ze kan inpakken en afbreken al in te pakken, zodat ze in de ochtend op tijd kan vertrekken. Ook heeft ze gemerkt dat, als de vertrektijd officieel tien uur is, de meeste campingeigenaren er niet moeilijk over doen als je wat meer tijd vraagt. Joan kiest er voor om de dag voor het eigenlijke vertrek al te vertrekken. ‘Ik neem een dag de tijd om alles in te pakken na een lange vakantie. Dat red ik niet voor 11.00 uur, meestal wordt het dan 13.00 of 14.00 uur voordat ik klaar ben. Dan eten we samen nog iets lekkers en rijden we naar huis. Je betaalt een nachtje extra, maar het scheelt een hoop stress.’ Joanka weet nog te zeggen: ‘Het grote voordeel van alleen opzetten en afbreken is wel dat er in ieder geval geen ruzie komt.’
Is kamperen als alleenstaande ouder eenzaam?
Het is al een paar keer genoemd. Kamperen kan als ouder alleen best eenzaam zijn, maar dat voelt niet voor iedereen zo. Eenoudervelden, eenoudervakanties, zelf mensen uitnodigen voor een borrel of vrienden of familie uitnodigen kunnen zorgen voor een beetje sociaal contact en even voor volwassen gesprekken in plaats van kinderpraat. Aan de andere kant is die me-time soms ook gewoon heerlijk.
Kamperen is ook als ouder alleen nog steeds ontzettend fijn
Waar al deze moeders het wel over eens zijn, is dat kamperen als alleenstaande ouder prima kan en echt heel leuk is. Ja, er zijn wat praktische uitdagingen en sociaal contact is niet altijd vanzelfsprekend, maar overal is een inventieve oplossing voor, zoals dat bij kamperen hoort. Het fijnste is dat je op de camping weer even echt aandacht kunt hebben voor je kinderen en herinneringen kunt maken.
Is dit alleen voor eenoudergezinnen mét kinderen of kunnen eenouders zónder kids ook gebruik maken van kampeermeneer?
Nee hoor iedereen is welkom.
Goede tips
Goede tips. Ik ga later dit jaar alleen met ons zoontje een weekendje kamperen. Mijn man houdt er niet van maar wil het graag toch zelf wel tussendoor eens doen als hij ook een weekendje erop uit gaat met de motor. Ik kijk er wel tegenop met het opzetten van de tent. Nu heb ik nog een grote tent die je met stokken op moet zetten. Maar ben van plan om later dit jaar een andere tent te kopen die opblaasbaar is. Toch wel fijner als je jonge kinderen hebt, mijn geval 4 jaar, dan ben je snel klaar en kan hij makkelijker helpen met andere dingetjes.