Cool: de maasplassen ontdekken met een Treibgut vlot

6bc48546294977b164ddd90de1ee2b62?s=55&d=mm&r=g Erik Het is de laatste dag van de officiële zomer en de thermometer wijst ruim vierentwintig graden aan. Wat hebben wij een geluk: juist dit weekend mogen we kamperen op een Treibgut vlot van Sailcenter Limburg.

Treibgut6

Echt vlak over de grens met België, in Ophoven-Kinrooi, liggen aan een steiger een aantal bijzondere vaartuigen. Sommigen noemen die kampeervlotten, maar dat is te weinig eer. De vlotten die hier liggen, zijn Treibgut-vlotten, varende minihuisjes, voorzien van een keukentje, slaapplek voor vier en zelfs een chemisch toiletje. En het leuke is: je kunt er ook echt mee varen!

En varen is precies wat wij gaan doen. We checken onszelf in bij Sailcenter Limburg, pakken zwemvesten uit het rek en wandelen met een medewerker naar een steiger in de Vissenakkerplas. Daar ligt Maiga, zoals ons Treibgut vlot heet, al op ons te wachten.

Treibgut7

Even oefenen en gaan!

Na een inspectie van het inventaris krijgen we een grondige uitleg over het varen met het vlot. Je mag de vlotten zonder vaarbewijs besturen, maar het is natuurlijk wel handig als je de verkeersregels op het water kent, weet hoe je moet sturen en hoe je de motor aan- en uitzet.
We varen een proefrondje, laden onze bagage aan boord en dan kunnen de trossen echt los. Er ligt een waterkaart aan boord. Je kunt met het vlot alle kanten op, hoewel door de sluis varen wordt afgeraden. Aanleggen kan in de haventjes van “het witte stadje” Thorn , Wessem en Maasbracht, maar ook op plekken in de natuur. De medewerker van het Sailcenter heeft ons een mooie natuurplek voor de nacht aanbevolen, dus daar gaan we heen!

Treibgut5

Eerlijk is eerlijk: als je eenmaal zelf aan het roer staat, is het best even wennen. Hoe reageert het vlot? Hoe snel gaat hij eigenlijk? En hoe zat het ook alweer met de voorrang voor zeilschepen? Gelukkig is de Vissenakkerplas groot en is het er niet heel druk. Een beetje heen en weer zwalken is dan ook niet zo’n probleem.
Na een paar minuten hebben we de besturing onder de knie en zetten we koers richting de Maas, uitkijkend voor de ondiepten die op de waterkaart staan. Verrassend soepel sturen we Maiga tussen de boeien door en dan gaan we op ons gemakje stroomafwaarts.

Lees ook:  Indoor camping? 7 x kamperen zonder koude voeten

Gratis iedere maand even kamperen met ons e-magazine?

Iedere maand ontvang je een update met daarin het laatste nieuws over kamperen, handige kampeertips en de laatste winacties in je mailbox.

Jouw e-mailadres is veilig bij ons.

Op een treibgut-vlot heb je behoorlijk wat bekijks

Als je er niet van houdt om de aandacht te trekken, dan moet je niet met een vlot op pad gaan, merken we al gauw. Vanaf de kant zwaaien vissers naar ons en op de brug staan mensen te wijzen. Ook vanaf het water hebben we behoorlijk wat bekijks. Merken we daar enige jaloezie? Logisch, want onze varende trekkershut ziet er fantastisch uit. Hoewel het van binnen niet heel groot is en je het misschien wat spartaans kunt noemen, is het echt een beleving. En dat is wat telt.

Treibgut9

De basis is aanwezig

Het Treibgut vlot meet 6,5 bij 2,2 meter. Niet heel groot dus maar daardoor wel overzichtelijk en goed bestuurbaar. Twee planken vormen een stapelbed, dat je heel inventief kunt uittrekken om er twee tweepersoonsbedden van te maken. Zo passen er vier personen in de hut. Matrassen zijn er niet: Matje en slaapzak neem je dus zelf mee. Op het vlot is geen stromend water en evenmin is er elektriciteit. Wel is er een grote jerrycan met kraantje aan boord en een zaklamp. Wil je ’s avonds buiten op het dek zitten, neem dan zeker een campinglamp mee.

Treibgut1

Aanleggen kan midden in de natuur

Na bijna een uur varen verlaten we de Maas en koersen we in de richting van De Slag, een plas midden in een natuurgebied van Het Limburgs Landschap. Via een smalle doorgang varen we de langgerekte plas in, op zoek naar een geschikte plek om aan te leggen.
Nu merken we dat het mooie weer veel mensen naar het water heeft gelokt: de eerste twee aanlegplekken blijken vol. Met een blik op het anker van het vlot twijfelen we: zullen we in de plas voor anker gaan en echt midden op het water overnachten?

Treibgut8

Toch nog een aanlegplekje

We besluiten toch nog even door te varen, verder de plas op en verhip, aan het eind van de plas vinden we een prachtig stekje om aan te meren. Omringd door riet met wuivende bomen drinken we een kopje koffie aan de picknicktafel op het dek van het vlot. Maar dan lokt het water weer: zwemkleding aan en duiken maar! Geweldig, zo van je eigen vlot afspringen, wat een vrijheid.
Naarmate de zon lager komt, wordt het toch fris in het water en is het tijd om te koken op het vlot. Het ingebouwde tweepits gasstelletje doet het prima en we kunnen goed uit de voeten met de basisset keukengerei die bij het Treibgut vlot wordt geleverd. Alleen een fluitketel, dat zou nog een welkome aanvulling zijn.

Lees ook:  Bijzonder overnachten in een Kota, Finse sferen

Treibgut4

Omdat het kan: eten en slapen op het dak

Onder het motto “niet omdat het moet, maar omdat het kan”, klimmen we het trappetje op en eten we ons avondmaal op het dak van het vlot. En bij oudste dochter ontstaat het plan om daar dan ook maar te gaan slapen. Een goed idee, maar dan wel met een van ons erbij, want er is op het dak geen reling en ook het laddertje naar het dak is best een barrière. Je wilt niet dat daar in de nacht iemand van af dondert. Jongste dochter kiest daarom ook maar voor een veilig slaapplekje binnen, samen met mama.
Liggend in onze slaapzakken turen we vanaf het dak naar de sterren. Het is net nieuwe maan geweest en in het gebied is het best donker. We herkennen de grote beer en de poolster. Verder komen we niet. En dat groene verderop, tussen de bomen, wat is dat dan? O, ja de lichten van de sluis.

Treibgut10

 

Het lastigst is het starten

In de ochtend staat de dauw op onze slaapzakken. We ontbijten aan de picknicktafel en doen dan een poging om de motor te starten. Even wordt het spannend als hij niet gelijk aanslaat. Maar gelukkig hebben we bij de uitleg gehoord hoe daarmee om te gaan. Klepje open, met het balletje wat benzine in de motor pompen, choke omhoog en opnieuw proberen. Na een paar startpogingen begint de schroef te draaien en sturen we de plas weer op, terug naar de Maas.

Treibgut3

Praktisch

De vlotten liggen aan een steiger bij Sailcenter Limburg. Je kunt daar je auto parkeren. De varende kampeervlotten hebben eenzelfde comfortniveau als een basis trekkershut, maar dus geen matrassen en beddengoed. De meeste vlotten hebben plek voor vier personen, enkele ook voor vijf. Je kunt de vlotten huren voor een dag, nacht, weekend of midweek. Als het heel mooi weer is, kun je een barbecue bijboeken, bij koud weer een kachel.

Auteur

Erik houdt van basic kamperen met de tent. Zijn passie voor kamperen is aangewakkerd bij de Scouting. Samen met zijn vrouw Loes en twee meiden zoekt hij, bijvoorbeeld tijdens een fietsvakantie, graag simpelere campings op waar nog veel dingen kunnen en mogen. Leer Erik kennen...

reageer

Laat jouw reactie achter

Sending