kampeerwereld staat nooit stil. Kampeertrends komen én gaan. Dus welke trends ga jij dit seizoen zien op de camping in Nederland en Europa?
Wat zijn dé kampeertrends voor 2023? Rond de jaarwisseling en met het kampeerseizoen 2023 voor de deur is het weer tijd om vooruit te kijken. DeWanneer is iets een kampeertrend?
We denken bij trends vaak aan kekke kampeergadgets en iets wat even in de mode is. Maar volgens de definitie is een trend pas een trend wanneer iets een langetermijnontwikkeling is en een blijvende verandering teweeg brengt. Dus niet het nieuwe campingspel Spikeball dat we nu veel zien op campings, maar wel de opkomst van kamperen met privé sanitair wat een blijvertje blijkt na de coronajaren.
Dé kampeertrends voor 2024
Maar wat zijn dan die blijvende trends in kamperen die we in 2024 zien en een blijvertje gaan worden?
Huurtent op Huttopia Lac de Carcan
-
De opkomst van campingketens
De trend die bij hotels al tientallen jaren aan de gang is, maar pas een paar jaar geleden is overgewaaid naar campingland, is ketenvorming. Campingketens zoals Capfun, Yelloh Village, maar ook Huttopia breiden in Europa en in Nederland in een razend tempo uit. In totaal zijn er inmiddels honderden campings aangesloten bij een dergelijke keten.
In Nederland nam Capfun in de afgelopen twee jaar al zeven campings over en Huttopia drie, met Harskamperdennen als laatste aanwinst. Er is blijkbaar vraag naar deze kampeertrend. Campings op verschillende plaatsen waar je vooraf weet waar je aan toe bent, want het concept en serviceniveau worden daarmee gestandaardiseerd. Gelukkig blijft in Nederland het aantal kleine en boerencampings nog altijd meer dan de helft, maar in Zuid-Europese landen is de trend dat het aantal kleine campings afneemt.
-
Echte kampeerplekken in de knel
Hoewel de verkoop van caravans en campers door het dak gaat – in Nederland waren er nog nooit zo veel caravans op de weg als nu, meer dan 400.000 – lijkt het aantal kampeerplaatsen op campings geleidelijk af te nemen. Dat blijkt ook uit cijfers van het CBS.
Campings ruilen steeds vaker gewone kampeerplekken in voor verhuuraccommodaties in de vorm van (tiny) huisjes, glampingtenten, pipowagens en andere tussenvormen. Fijn, want hierdoor komt er een nieuwe doelgroep naar de camping. Maar deze kampeertrend zorgt er wel voor dat het aantal beschikbare plekken voor tenten, vouwwagens, caravans en campers steeds beperkter wordt. In het hoogseizoen heeft dit in sommige regio’s al een flinke impact op hoe we kamperen. Zie de volgende trend.
-
Op de bonnefooi wordt steeds lastiger
Hup, tent in de achterbak, kampeerspullen in de dakkoffer en we kijken wel waar de wind ons brengt. Kamperen op de bonnefooi wordt steeds lastiger. Dit is deels het resultaat van de voorgaande kampeertrend omdat er minder plekken beschikbaar zijn. Met name in Zuid-Europa worden veel kampeerplaatsen omgebouwd tot verhuuraccommodaties.
Daarnaast is kamperen door corona gewoon een stuk populairder geworden. Alleen in Nederland kwamen er in 2 jaar tijd al één miljoen kampeerders bij. Een deel daarvan heeft het kampeervirus echt te pakken en blijft kamperen.
Een andere reden voor deze kampeertrend ligt misschien meer bij de kampeerder zelf. Onze vakanties moeten steeds vaker instaproof zijn. En helaas zijn die instaproof kampeerplekken vaak niet meer vrij als je op de bonnefooi reist en moet je dus genoegen nemen met een plekje achteraf en niet de camping die je vooraf uitgezocht had. Dat laatste vinden veel kampeerders steeds lastiger.
-
Duurzame tenten en kampeerspullen?
Kamperen is de meest duurzame manier van vakantie vieren berekende ik al eens. Maar waar je vroeger 20 jaar met dezelfde tent kampeerde werden tenten én kampeerspullen zoals die van de Action de afgelopen decennia steeds meer wegwerpartikelen. Plastic bekertjes en wegwerpservies stonden steeds vaker op de campingtafel. Echt duurzaam was kamperen niet meer.
Daar lijkt nu wel echt verandering in te komen, de techniek kan beter met herbruikbare materialen omgaan en fabrikanten en kampeerwinkels gaan in deze kampeertrend mee.
Karsten maakt met zijn Bleuline tenten, tenten van gerecyclede spijkerbroeken. Bever recyclet outdoorkleding en dons uit slaapzakken in haar nieuwe collecties en bij Decathlon krijg je betaald als je je oude tent inlevert om te recyclen. Mooie stappen die richting circulaire kampeerspullen gaan.
-
Grotere caravans en campers
Cijfers die deze kampeertrend daadwerkelijk onderbouwen, heb ik niet, maar kijk om je heen op de camping en het valt op. De gemiddelde camper én caravan wordt steeds langer en misschien ook wel breder.
Caravans en campers worden namelijk steeds luxer uitgevoerd en al die luxe, zoals een volledige badkamer of grote koelkast, kost ruimte. Omdat de trend is dat de hang van caravan en camper kampeerders naar meer luxe en comfort zal doorzetten, zal ook de gemiddelde grootte blijven toenemen.
-
De natuur in, echt even weg
Aangewakkerd door een steeds drukker dagelijks leven en een grotere wens voor beleving en avontuur van Millenials lokt de ‘natuur’ nog meer dan anders.
Dat maakt dat het aantal campings dat hangmatplekken aanbiedt, toeneemt, vaak achteraf in een bosje achter de camping, bestemmingen die meer weidsheid bieden zoals Zweden, Denemarken en Noorwegen, in trek zijn en microcampings razend populair zijn, net als back to nature-ervaringen zoals Oetdoor en Winterwoods hier in Nederland.
-
Ook kamperen wordt duurder
De inflatie raakt ons allemaal, maar zeker ook de campingeigenaren. Daardoor gaat ook de prijs per nacht van de gemiddelde campingplek in Nederland en Europa dit jaar omhoog.
In 2022 was de gemiddelde prijsstijging van een campingplaats in Nederland 3%, terwijl de inflatie in de meetperiode op 8,8% lag. Veel campings hebben de inflatie dus niet geheel doorgevoerd in hun prijzen.
Juist bij de simpele campings met max. 2 sterren en de luxe campings met 5 sterren lag de inflatie een stuk hoger met respectievelijke 11% en 12%. Omdat de gemiddelde inflatie sindsdien nog verder is gegroeid, is de verwachting dat de prijsstijging in 2024 flink meer zal zijn.
Nederland is in Europa trouwens het 4 na goedkoopste land om te kamperen. Wil je weten waar je dan gemiddeld het goedkoopste kampeert? Dat is in Zweden of Duitsland volgens onderzoek.
-
Alleen betalen voor gebruikte stroom
Die inflatie is grotendeel te wijten aan de hogere energieprijzen. Daardoor zijn er dit jaar minder wintercampings open dan andere jaren. Ook de hogere elektriciteitsprijzen merken we terug op campings. De trend is dat je op steeds meer campings gaat betalen naar gebruik.
Met een slimme meter op jouw kampeerplek of een losse meter die tussen de campingstekker wordt gezet betaal je dus een apart tarief voor stroom in plaats van dat dit bij de prijs in zit. Op zich een mooie ontwikkeling omdat het het bewust gebruik van bijvoorbeeld campingkachels aanmoedigt en het gebruik van airco’s minder aantrekkelijk maakt.
-
In de meivakantie naar het zuiden
Waar pensionado’s en ’empty nesters’ al lang wisten dat naar de camping in de meivakantie een goed idee is in Nederland maar ook Zuid-Europa, ontdekken nu door gewijzigde schoolvakanties ook steeds meer gezinnen deze mogelijkheid.
De natuur is in deze tijd misschien wel op zijn mooist en vooral in Zuid-Europa zijn de temperaturen aangenaam en niet schroeiend warm. Steeds meer basis- en middelbare scholen kiezen voor een meivakantie van twee weken in plaats van één waardoor een bestemming verder weg ook voor gezinnen bereikbaar wordt.
Afgelopen meivakantie stonden wij op Camping Mas de Rey in de Franse Gard en dat is zeker een aanrader.
-
Kleine campings die net even anders zijn
Een kampeertrend die echt een trend is en zich al een aantal jaren toont, maar waarvan we echt nog meer gaan zien de komende jaren, zijn thema- én sfeercampings: kleine campings die heel bewust kiezen voor een bepaald soort kampeerder en zich daar op focussen.
Beachcamp de Lakens, waar je kunt glampen en surflessen krijgt, De pipowagencamping in Brabant of de Recreatie waar kamperen, samenzijn en creativiteit samenkomen. Deze kleine campings zijn net even anders dan je van een kleine camping verwacht en zorgen voor een fijne afwisseling.
-
Zonzekerheid in Nederland neemt toe
Klimaatverandering is natuurlijk iets wat ongelooflijke problemen met zich meebrengt, maar het heeft ook zo zijn voordelen. Het gemiddeld aantal zonuren in Nederland, zeker in de zomer, neemt toe. Ten opzichte van 1990 waren er in 2020 30% meer zonuren in Nederland en in 2021 en 2022 zette die trend door.
Zou de trend ook in 2024 doorzetten? De verwachting is van wel, wat een zomervakantie in Nederland aangenamer maakt en het kampeerseizoen langer.
E-camper op camping Het bos roept
-
Doorbraak van elektrische caravantrekkers én campers?
Waar je tot een jaar of twee geleden nog maar de keuze had uit 3 auto’s die als elektrische caravantrekker voor een flinke caravan konden dienen, heb je in 2024 keuze uit een veelvoud daarvan en komen deze elektrische trekkers bij ANWB rijtesten ook goed uit de bus. De Hyundai Ioniq 5, een stekkerauto, werd zelfs tot trekauto van het jaar verkozen.
Door de opkomst van elektrische auto’s zijn ook vouwwagens razend populair. Die zijn immers relatief licht maar je kunt wel een hoop comfort meenemen.
Ook campings zie je steeds meer op de vraag inspelen waardoor ook het aantal laadpalen op campings toeneemt. Hier ligt nog wel een uitdaging want het aantal kampeerders met elektrische auto groeit sneller dan het aantal laadpalen op campings, wat soms voor filevorming op de campingparkeerplaats zorgt.
Ook elektrische campers winnen langzaam aan reikwijdte en populariteit. In Nederland worden e-Fixxters gebouwd: elektrische bestelbussen die worden omgebouwd tot camper. In Duitsland loopt de eBussy van de band en ook Volkswagen komt met ID BUZZ camper op de markt.
De actieradius van deze campers ligt tussen de 200 en de 300 km, wat voldoende is voor een slow roadtrip en met het groeiende snellaadnetwerk kun je binnen een dag een flink stuk richting Zuid-Frankrijk sturen.
-
Zelfparkerende caravans
Nieuwe caravans komen met steeds meer snufjes. Een beetje caravan heeft zelfuitdraaiende poten en kan zichzelf waterpas stellen. De eerste zelfparkerende caravan heb ik nog niet gezien, maar die technologie is er voor auto’s dus waarom niet voor caravans?
Wel zie je dat steeds meer oudere, nog niet zo ‘slimme’ caravans een update krijgen met bijvoorbeeld de e-trailer producten. Deze maken het mogelijk om vanaf je telefoon te checken wat de bandenspanning is, hoe vol de gasfles is en of wel alle ramen en luiken goed gesloten zijn voordat je vertrekt. Dat maakt kamperen veiliger en makkelijker, zeker ook voor een ouder publiek dat hierdoor langer kan blijven kamperen.
Kampeertrends uit eerdere jaren?
Dat waren de kampeertrends voor 2024 Maar het is natuurlijk ook leuk om even terug te kijken. Ook in 2018, 2019, 2020 en 2021 deed ik voorspellingen van kampeertrends. Kijk zelf maar of ze zijn uitgekomen.
Welke kampeertrends zie jij voor 2024?
Deze kampeertrends verwacht ik dus in 2024 op de camping en in kampeerland. Maar iedere kampeerder die jaar op jaar naar de camping komt, is eigenlijk een soort trendwatcher en ziet campings en kamperen langzaam veranderen. Wat zijn de trends die jij verwacht voor 2024?
De Vliegende Brigade
"Tikkie
Beste Tjerk;Allereerst een compliment voor de uiteenzetting van verleden en toekomst.Afgelopen jaar ben ik met mijn Kip caravan (1994) naar de Noordkaap geweest.Ik ben 1 juni vertrokken en ben 1 September terug gekeerd .In een woord het was geweldig.Via de Sontbrug Denemarken-Zweden-Finland en langs de west kust van Noorwegen terug naar NL.Geweldig wat een ervaring.Zoveel natuur en schoonheid.Maar wat mij opviel is de gigantische stroom aan Campers.Overal waar je bent of het een toeristische bezienswaardigheid was of een 2 sterren camping.En wat mij extra aandacht gaf is de snelheid van het totaal beeld.Het gestest aankomen,de landkaart opschoot,TomTom volgen,Bij aankomst de receptie van de camping binnen hollen want ik wil de beste en mooiste plaats hebben.Alleen maar de weg lijnen volgen.Van diegene die nog werken en beperkt vakantiedagen hebben kan ik het enigzins volgen,maar het overgrote deel (de grijskoppen waar ik ook toe behoor) hebben de tijd voor zich zelf.Onderweg hoor je dan ook wij moeten op tijd terug zijn want de klein kinderen zitten op ons tewachten of we moeten op tijd terug zijn want we hebben deze camper voor 3 weken gehuurt.Wanneer je een reis plant van 14000 km en je wild wat zien trek daar dan de tijd vooruit en beknibbel daar niet op of ga dan niet naar de Noordkaap.Het lijkt wel aantikken en zo snel mogelijk terug En dan thuis met groot”bravoer vertellen wij zijn op de Noordkaap geweest.Wat heb je dan onderweg gezien?Ze maken foto’s en filmpjes vanuit de cabine om thuis telaten zien hoe mooi het was.Ik heb de tijd ervoor genomen daar komt nog bij dankzij mijn beroep was ik gewent om vele km terijden.Ik vraag mij dan ook af wat bezielen deze camper rijders.Het gevaarte is groter het rijd anders,het gedraagt zich anders.Als ik zie hoe sommige camperaars stumperen om de bocht tenemen ,veel te hard rijden of op campingterreinen modderen om het verhicle te parkeren.Als ik dat gade sla dan vraag ik mij af waarom doen mensen zich zelf dit aan.Ga met de bus,vliegtuig,cruisschip en laat je verwennen ,maar doe je zelf dit niet aan. Voor de prijs hoe je het niet tedoen 3 weken camperen met een camper kost je algauw € 3000,00.Ook al heb je een camper zelf gekocht is de prijs /week hoog.Natuurlijk kan je in Scandinavie wild camperen daar zijn dan ook speciale camper plaatsen deze zijn verafgelegen en totaal geen faciliteiten.Zoals campingwinkel,douche’s,stroom en wat heel belangrijk is ,een conversatie met elkaar.Ook op campings gaat iedereen vroeg naar binnen want morgen staat er weer een grote afstand geplant daar komt nog bij “We hebben de de boot besproken dus moeten we op tijd terug zijn”.Behalve die er de tijd voor uit getrokken hebben.Je kan het ook merken aan de lokale bevolking (dopsbevolking,campeerders) niets met deze mensen heeft of zelfs temaken wil hebben.Dit heet vriendelijkheid tot aan de stoeprand ik kan aan jou verdienen en thats it.
Camperen ziet er leuk en gezellig uit,maar bezint voor gij begint.
Beste John K,
Interessant om te lezen dat je bij de Noordkaap bent gekomen met je caravan. Hopelijk heb je ondanks je ergernis aan anderen, zeer genoten van je reis naar de Noordkaap en terug.
Wij zijn van plan naar Noorwegen te gaan en we hebben behoefte aan tips. Het liefst zouden we met de tent gaan, maar mijn ervaringen met tentkamperen in Noorwegen zijn vooral koud en klam. En dat was 45 jaar geleden. Ondanks de mooie reis is me dat wel bijgebleven. Dus overwegen we de caravan mee te nemen.
We willen in eerste instantie niet noordelijker dan de Jotunheimen. (Moeten weer terug, baas wacht 🙂 ) Hoe zijn de wegen nu? Geschikt voor caravan, als je zoveel enorme campers tegenkomt? Zijn er alternatieve routes om tolwegen te vermijden? Of raad je dat af met een caravan? Haarspeldbochten vinden we meestal geen probleem met ons aangehaakte hutje, en onze 4wd-auto doet ‘t geweldig in de bergen. Kun je zonder reservering terecht op campings in juni/juli? In welke zin is Noorwegen veranderd in 45 jaar, om er als toerist ze zijn?
Alvast bedankt voor leerzame reacties.
Reis ervaring
Hallo Teasch:Ook wij zijn 40 jaar geleden met de tent naar Scandinavië geweest.Nu ben ik alleen (zonder echtgenoot) naar het noorden geweest.Mijn ervaring ;een geweldig mooi en vol natuurschoon deel van Europa. De grond kan rotsachtig zijn dat geeft gegarandeerd problemen met tent haringen.Met Caravan reizen gaat prima(max 80 km/h)Letop overal staan snelheidscamera’s of zelfs in de lucht.Neem geen voortent mee en maak de caravan zo licht mogelijk haal desnoods de achterbank uit de personenauto zodat je veel bagage en food in de auto kan meenemen.Hoe lager het gewicht van de caravan des te makkelijker kan je in de bergen rijden.Soms wel 12% hellingen. Noorwegen is wel 35% duurder in alles.Ik adviseer dan ook neem zoveel mogelijk aan food mee.Koop food bij Extra is de goedkoopste supermarkt.Op deze Duitse site kan je allerlei conserven kopen(vlees-maaltijd soepen enz) http://www.buy-ern.eu De wegen zijn goed teberijden ook in de bergen alleen houd er rekening mee het kost enorm veel tijd zonder dat je veel opschiet.
De snelweg E6 is alleen rond Oslo 4 baans voor de rest van zuid naar noord is 2 baans.Wanneer je gebruik moet maken i.v.m. de reis planning probeer de Fjord Ferry’s rond 10.00 teplannen.Ook adviseer ik de BroBizz route pass deze word in heel Scandinavie gebruikt.Verkrijgbaar bij de ANWB of direct op internet te bestellen.Bij gebruik 10% korting en is 2 jaar geldig.Vooral rond de aanrijwegen naar Oslo zijn veel korte toltrajekten.Bij beeindiging simpel router sturen en dat is einde abonnement.Er zijn bergwegen waar je contant moet betalen.Dus neem ook cash geld mee (eigen munt zowel Noorwegen,Zweden,Finland,Denemarken) tanken gaat alleen met kredit card . Bunker Olie is de goedkoopste en iedere vrijdag geeft heel Noorwegen extrakorting /liter.De campings zijn simpel tenoemen.Maar overwegend schoon ondanks het oude uiterlijk.De prijs ligt rond de € 35,00/nacht.Geen wildwaterbaan,geen overdekt zwembad wel overal een kitchenette warme zit gelegenheid.Neem zeker 2 gasflessen van 5 kg inhoud mee.Installeer NorCamp app op je iphone .Van alle Scandinavise landen alle campings erg makkelijk voor onderweg zonder reservering.Een electrisch kacheltje is ook niet overbodig.Ik gebruikte een electrische kachel van TRISTAR is kompakt en kost geen eigen gas.Het overgrote deel gebruikt op de camping CEE stekkers soms een adapter noodzakelijk(de zelfde NL stekker 220volt naar CEE)Het is toch nog een heel verhaal geworden,maar je begrijpt misschien wel dat diit niet in een zin tevertellen is .Ik wens jullie een voorspoedige reis en geniet van dit avontuur.Ik heb er echt geen spijt en heb ervan genoten.