Kampeertrends 2021: terugblik en wat je kunt verwachten

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk Rond de jaarwisseling en met het kampeerseizoen 2021 voor de deur is het weer tijd om vooruit te kijken. Tijd voor mijn jaarlijkse lijst met kampeertrends. Welke trends gaan we terugzien op de camping dit jaar? Ik kan je al wel verklappen: ik denk dat het drukker gaat worden op de camping in 2021.

pop up camping nijmegen

Pop-up camping  bij Nijmegen

Update: 2023

Inmiddels heb ik ook de belangrijkste kampeertrends van 2013 voor je verzameld. 

Dé kampeertrends voor 2021

Nu we weten wat vorig jaar ons bracht, kunnen we vooruitkijken naar 2021. Welke veranderingen zetten door en wat ga je meer zien op de camping?

1. Workation op de camping

In het afgelopen jaar hebben we allemaal massaal een cursus locatie-onafhankelijk werken gehad. Voor de één was dit een groter succes dan voor de ander. Maar nu we weten dat de camper of caravan ook een fijne werkplek kan zijn, zullen steeds meer kampeerders hun werk meenemen naar de camping. Zeker buiten het hoogseizoen, om zo rust, concentratie en ontspanning makkelijker met elkaar te verweven. Wel een camping met goede wifi uitzoeken.

2. Verjonging op de camping

Twee jaar geleden voorspelde ik al dat ‘saaie’ outdoor-sporten zoals wandelen en fietsen bij de jongere generatie aan populariteit zouden winnen.  Inmiddels kun je als millennial niet meer meedoen als je niet af en toe een hike loopt. Deze groep van tussen de 20 en 40 jaar die voorheen vaak koos voor een verre reis, heeft enerzijds uit duurzaamheidsoverwegingen en anderzijds gedwongen door het virus, de weg naar de camping terug weten te vinden. De rust en digitale detox die de camping brengt, zorgt ervoor dat deze groep met en zonder kinderen terug blijft komen.

3. (Voor)seizoenplaats als rustplek

In de Randstad is dit fenomeen al langer aan de gang, maar de trend lijkt nu mede door corona ook uit te waaieren naar de rest van Nederland. Het hebben van een seizoenplaats op een camping wordt weer hip. Steeds meer mensen zien de seizoenplaats als een retraite van het drukke leven waar je heerlijk kunt onthaasten in het weekend.

Lees ook:  2 weken kamperen in Portugal? Zo doe je dat!

elektrische camper

4. Elektrische campers kloppen aan de poort

Nu elektrische auto’s een steeds  groter deel van ons wagenpark vertegenwoordigen en de reikwijdte van de accu’s groeit, komen er in 2021 de eerste serieuze elektrische  campers op de markt. In Nederland worden e-Fixxters gebouwd: elektrische bestelbussen die worden omgebouwd tot camper. In Duitsland loopt de eerste eBussy van de band en ook Volkswagen brengt begin 2022 haar eerste ID BUZZ camper op de markt. De actieradius van deze campers ligt tussen de 200 en de 300 km, wat voldoende is voor een slow roadtrip en met het groeiende snellaadnetwerk kun je binnen een dag een flink stuk richting Zuid-Frankrijk sturen.

5. De natuur zo ver mogelijk in

Als we als Nederlanders iets geleerd hebben van de hele crisis afgelopen jaar, dan is het wel hoe mooi de natuur hier in Nederland is. We zijn allemaal iets meer ‘nature lovers’ geworden. Hierdoor zal het aantal korte campingvakanties in Nederland blijven stijgen, maar zullen we ook in het buitenland, waar we nu extra naar verlangen, vaker kiezen voor een vakantie weg van de massa in de natuur op kleinschaligere campings.

vtwonen kamperen

Na ons huis gaan we de tent, caravan en camper pimpen

6. Mijn tent, caravan, camper = mijn huis

Een aantal jaar geleden schreef ik al over de VT-wonisering van de camping.  We gaan onze camper, caravan, tent en vouwwagen steeds meer behandelen als ons huis weg van huis. Nu door alle klussen thuis ons huis helemaal gepimpt is, willen we dit ook meer op de camping terug gaan zien.  Dus comfortabele vlinderstoelen voor buiten, gezellige buitenkleden, design campinglampen en gepimpte caravans in vrolijke kleuren zullen hun weg weer naar de camping weer weten te vinden.

7. Camperisering zet door

Het aantal campers in Nederland blijft groeien volgens de NKC. Zowel de verkopen van nieuwe als tweedehands campers stegen explosief afgelopen jaar en ook camperdeelplatformen GoBoony en Paulcamper zagen het aantal verhuurde campers enorm stijgen. Gevolg hiervan is dat camperplaatsen vol raken en campers ook op campings steeds vaker een plekje zoeken. Anderzijds wint ook de roadtrip zoals deze door Duitsland lopen aan populariteit. Ik verwacht dat er meer campings gaan komen met regulering met betrekking tot campers om de mix op de camping te stimuleren en de ‘witte muur’ te voorkomen.  Aparte campervelden / -plaatsen, maximum lengtes of zelfs een quotum.

prive sanitair op camping

Privé sanitair op camping de Boshoek

8. Zelfvoorzienend kamperen blijft

Last but not least: zelfvoorzienend kamperen. We hebben massaal porta potti’s aangeschaft en ook de voordelen van campings met privé sanitair beleefd. Voor de één was het een ramp, de ander heeft juist hierdoor ervaren dat het vrijheid en comfort geeft.  Door zelfvoorzienend te zijn worden de verblijfsmogelijkheden een stuk talrijker en privé sanitair maakt kamperen net wat comfortabeler, waardoor de camping voor een grotere groep Nederlanders het overwegen waard is.

Lees ook:  4 x camping blogs die je moet volgen

Welke kampeertrends van vorig jaar had ik juist voorspeld?

Maar het is natuurlijk ook leuk om even terug te kijken. Ook in 2018, 2019 en 2020 deed ik voorspellingen van kampeertrends. Laten we dus eerst eens kijken of ik het bij het vorig jaar bij het juiste eind had?

Laten we beginnen met de trends die, soms natuurlijk een beetje geholpen door corona, zijn uitgekomen.  

Het nieuwe wildkamperen: Het nieuwe wildkamperen bij onder andere particulieren in de tuin of met de camper op camperplaatsen is inderdaad ontzettend populair geworden. Websites rapporteren vier keer zoveel boekingen en Staatsbosbeheer heeft zijn paalkampeerplaatsen door het succes moeten sluiten.

Mini-adventures: Ik voorspelde dat we er meer op uit zouden gaan trekken voor kleine adventures, zoals een kanotrip door de Biesbosch of een Cabiner hike door het Hart van Drenthe. Nou, volgens mij hebben we in Nederland nog nooit zo veel aan Expeditie achtertuin gedaan als in het afgelopen jaar.

Een jaar lang kamperen: Ik voorspelde ook dat het kampeerseizoen zou worden uitgerekt over het hele jaar. Niet alleen door winterkamperen maar ook door meer kamperen in het voor- en naseizoen.  Het voorseizoen viel een beetje in het water, maar het naseizoen was nog nooit zo druk op campings. Ik had alleen niet verwacht dat veel van de overnachtingen in Nederland zouden zijn.

Themacampings: Als je als camping wilt overleven, zul je niet bang moeten zijn om te specialiseren, was mijn credo.  In het afgelopen jaar zijn er in Nederland en in de rest van Europa steeds meer campings geweest die hebben durven kiezen.  Totale glampingcampings, pop-up campings, het aantal adult only campings is flink gestegen; er zijn campings met een apart bushcraftbos en ook de yogacamping is met een opmars bezig. Ik ben benieuwd wat we komend seizoen voor nieuwe specialisaties zullen zien.

Campspace14

Het aantal overnachtingen bij particulieren in de tuin groeide explosief.

Welke voorspellingen van kampeertrends kwamen niet uit?

Natuurlijk had ik het niet bij alles bij het juiste eind. Zo heeft lichtgewicht kamperen niet echt een vlucht genomen, zat het samen kamperen in groepen met bekenden of vreemden met een gemeenschappelijke passie er even niet in, en ook het afwisselen van verre reizen met weekendjes kamperen is het afgelopen jaar niet gebeurd. Daarnaast had ik ook verwacht dat duurzaamheid sneller een belangrijkere rol zou gaan spelen bij kampeerders, maar daarover later meer.

workation camping

Werken en kamperen gaat beter samen dan we dachten.

Welke kampeertrends zie jij voor 2021?

Dit zijn de kampeertrends waarvan ik in 2021 op de camping en in kampeerland verwacht meer te zien. Eigenlijk is iedere kampeerder die zijn ogen openhoudt, een trendwatcher op de camping. Dus wat zijn de trends waarvan jij verwacht dat ze doorzetten in 2021? Laat het me hieronder in een reactie weten.

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

3 reacties

 • Hoi Tjerk,

  Geweldig die tips van jou. Hebben we echt wat aan. Bedankt!

  Ik heb nog een vraag / tip. Is het misschien mogelijk dat je in jouw verslag over campings of tijdens jouw bezoek aan campings meteen mee kunt nemen of er ook honden welkom zijn? Of een link / of topic te maken op Kampeermeneer met campings waar honden mogen komen. Tegenwoordig is de hond namelijk veel meer een gezinslid geworden in vergelijk met vroeger en gaat deze dan ook gewoon mee naar de camping. Is het iets om het daar ook over te hebben of tips te geven op Kampeermeneer?

  Ik zie jouw reactie graag tegemoet. Alvast bedankt voor het meedenken.

  Met vriendelijke groet,
  Mandy

 • Die kampeerworkation zie ik wel zitten! Zit zelfs al een tijdje te kijken wat voor aanpassingen aan mijn gear ik nodig heb om een wandelkampeerworkation te doen (tablet ipv laptop, lichtgewicht zonnepaneel, etc).

Laat jouw reactie achter