Kampeerterrein Banjaert, duincamping voor kabouters

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk Camping de Banjaert, eigenlijk heet het Nivon Kampeerterrein Banjaert, is een kleine duincamping op een bijzondere plek aan de Nederlandse kust. Met zijn 45 plekken een fijn formaat en onderdeel van de Nivon kampeerterreinen wat zorg voor een warme sfeer maar het is vooral zijn ligging, vlakbij zee en aan de rand van de duinen waar ik van genoten heb op deze camping aan de Noord Hollandse kust.

banjaert

Duincamping de Banjaert in Wijk aan Zee

Deze duincamping ligt tussen het begin van het prachtige Noordhollands Duinreservaaat en  een woonwijk in het dorpje Wijk aan Zee in. Wijk aan zee zelf daar valt niet zoveel te beleven behalve de supermarkt die op loopafstand van de camping ligt.

Het duinreservaat is daarentegen een schitterend gebied van 20 kilometer lang en zo’n 2,5 kilometer breed vol met wandel-, fiets- en mountainbikepaden dat grotendeels niet toegankelijk is voor auto’s. Je fietst dus in een minuut of 15 naar heerlijk rustige stranden, wat drukkere stranden zijn op loopafstand.

2018 08 07 16.51.09

Lekker naar het strand.

Het strand van Wijk aan Zee zelf is dus nog dichterbij. Zo’n 10 minuten lopen of 5 minuten fietsen vanaf de camping. Hier zijn verschillende strandtenten en het water wordt langzaam dieper zodat het ook geschikt is voor kleine kinderen.  Wil je een rustiger strand dan fiets je dus 10 minuten verder naar het strand van Heemskerk.

camping banjaert

De sfeer op de Banjaert is een bijzondere mix

Een natuur camping zou ik camping Banjaert niet willen noemen. Hoewel je wel redelijk grote plekken hebt, het in een mooi natuurgebied ligt heeft het ook iets rauws en toch gezelligs. Aan de ene kant  heb je uitzicht op de duinen aan de andere zijde zie je in de verte de schoorstenen van de hoogovens in IJmuiden.

Wij waren er in het hoogseizoen en de mix aan bezoekers van de camping was een mooie mix van mensen. Er waren veel Spanjaarden, Italianen, Nederlanders en Duitsers , een erg internationaal gezelschap en alle soorten kampeerders door elkaar. Trekkende fietskampeerders, vaste campinggasten die er het hele seizoen staan, gezinnen met luxe campers en gezinnen in hippe pyramide tenten. Een gezellige mix hoewel ik 14 seizoensplaatsen persoonlijk iets te veel vind voor een camping van dit formaat.

Lees ook:  Elektrisch varen op een huisboot in Friesland, hoe leuk is dat?

review camping banjaert

Zee, kabouters, water en speeltuin

Onze kinderen hebben een toptijd gehad op Kampeerterrein Banjaert. Voor kinderen tot een jaar of 12 is camping de Banjaert erg geschikt. Het is door zijn grootte overzichtelijk, er rijden geen auto’s, er is een mooie centrale speeltuin en  genoeg vriendjes en vriendinnetjes om samen kabouters mee te zoeken.

De mooie natuurspeeltuin midden op het grootste van de 3 kampeervelden heeft een waterpomp en waterbaan waar ieder kind mee moet spelen. Er zijn schommels een klimtoestel en speelhuisje. Voor de iets oudere kinderen is er naast het toiletgebouw ook een tafeltennistafel.

kampeerterrein bnjaert

Zoek de kabouters,

Verspreid over het terrein staan kabouterpaaltjes verstopt. Onze jongste spotte de eerste zodra we het veldje opreden. Niet alle kabouters zijn zo makkelijk te vinden dus terwijl wij de vouwwagen opzetten zochten de kids de andere kabouters.

De kinderen die er al langer stonden hielpen ze hierbij waardoor er snel contact was en we ze ook de rest van de middag niet meer zagen. Het kabouterthema is ook in het slechtweer speelhuis, waar ze bij regen of storm lekker binnen kunnen spelen, doorgetrokken.

Praktische zaken op kampeerterrein Banjaert

De camping ligt naast het mooie Natuurvriendenhuis Banjaert waar ook kamers te huur zijn wat het ideaal maakt voor familie- of vriendenweekenden waarbij bijvorbeeld de helft wel en de helft niet wil kamperen.

Op de camping zelf is op de hele camping goedwerkende Wifi, het toiletgebouw is niet het nieuwste maar wel schoon en groot genoeg voor de camping. er is geen broodjesservice maar de Spar, 5 minuten lopen, heeft dagelijks verse broodjes en in Wijk aan Zee zijn verschillende restaurantjes en strandtenten voor als je een keer geen zin hebt om te koken.

De Banjaert wordt gedurende het seizoen gerund door vrijwilligers die zelf vaak al jaren op de camping komen en de hele dag voor iedereen klaar staan met hulp en tips. Zij verhuren ook fietsen om de duinen mee te verkennen. Maar ook zonder fiets kun je de omgeving ontdekken want het is heerlijk wandelen in Wijk aan Zee. 

Nivon kampeerterrein, wat is dat?

Kampeerterrein Banjaert is van  Nivon. Je hoeft echter geen lid te zijn van Nivon om er te kamperen. Het lidmaatschap geeft je echter wel een flinke korting waardoor het bij een langer verblijf of verschillende kampeervakanties per jaar loont om lid te worden. Alle kinderen, lid of geen lid, zijn trouwens altijd gratis bij Nivon.

banjaert camping nivon

Eindoordeel: Gezellige duincamping op een handige plek

Het leuke van Kampeerterrein Banjaert is eigenlijk dat het zich niet makkelijk in een hokje laat duwen. Het is een gezellige camping voor strandliefhebbers maar ook voor wandelaars en fietsers een mooie uitvalsbasis. Gezinnen met kinderen in de basisschoolleeftijd zullen zich er thuis voelen maar voor echte rustzoekers zal er waarschijnlijk iets te veel reuring zijn. Wij hebben er een heerlijk weekje aan zee gehad.

Lees ook:  Campingtip: Kleine camping ‘t Wantij op het mooiste stukje van Terschelling

Volg kampeermeneer ook op facebooktwitter en instagram of schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte van de laatste kampeertips, verhalen of een kampeerstoelen test.

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

3 reacties

 • Dank voor je enthousiaste stuk over Banjaert.
  Wij proberen er met onze vrijwilligers iets moois van te maken en zijn voortdurend bezig om het nog beter te maken.
  Renoveren toiletgebouw, plaatsen van schaduwbomen, vergroten van diversiteit aan begroeing enz

 • Is er nog ergens een kampeerplekje vrij met prive sanitair voor hemelvaarts weekend toevallig.. dond 20 mei tm maand

Laat jouw reactie achter

User Review
 • Kwaliteit:
  Sending
 • Gebruiksgemak:
  Sending
 • Pakmaat:
  Sending