Georganiseerde kampeerreizen, alles wat je moet weten! | Interview

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk Een georganiseerde kampeerreis, hoe is dat nou echt? Met ACSI of ANWB, de twee grootste aanbieders van dit soort groepsrondreizen met caravan of camper, trekken ieder jaar duizenden kampeerders à la ‘We zijn er bijna!’ eropuit. We vroegen vier ervaringsexperts hoe het er nu echt aan toe gaat tijdens deze kampeerreizen.

Soorten kampeerreizen

Welke soorten kampeerreizen zijn er?

Wat zijn kampeerreizen precies?

Geen eindeloos zoeken naar campings of wat te doen in de omgeving. Reisleiders die het programma regelen, maar waar je ook bij problemen of voor advies terecht kunt en bij de reizen van ANWB ook ondersteuning van technische begeleiding. Dat is wat alle rondreizen met elkaar gemeen hebben. Toch is niet iedere kampeerreis hetzelfde. De kampeerreizen die ACSI en ANWB organiseren, zijn grosso modo in drie categorieën in te delen:

Georganiseerde kampeerreizen: Het grootste deel van de rondreizen valt in deze categorie. Een groepsreis met reisleiding waarbij de route, campings én excursies geregeld zijn en vooraf vastliggen waarbij cultuur en natuur worden afgewisseld. Je reist daarbij altijd met je eigen caravan of camper. Er zijn korte reizen van 2 weken zoals de 11-daagse kampeerrondreis naar Edinburgh en de Schotse Highlands naar  of de 47-daagse kampeerreis in de sporen van de Oriënt Express of zelfs 61 dagen waarin een Grand Tour door Scandinavië wordt gemaakt.  

Thema kampeerreizen: Daarnaast zijn er ook themarondreizen waarbij je wel gewoon met je eigen caravan of camper reist én de reisbegeleiding de organisatie op zich neemt, maar bijvoorbeeld extra avontuurlijke bestemmingen zoals Marokko of Turkije aandoet, Franse muziek centraal staat en extra concerten en theatervoorstellingen worden bezocht óf je gezamenlijk naar de Formule 1 Grand Prix in Hongarije gaat. ACSI Kampeerreizen biedt ook nog de mogelijkheid om ‘Klein & Fijn’ te reizen in een kleiner gezelschap en naar kleinere gemoedelijke campings.

Individuele georganiseerde rondreizen: Bij ANWB Kampeerreizen bieden ze naast groepskampeerrondreizen ook groepscampingrondreizen aan. Hoewel het bijna hetzelfde klinkt, is het toch echt anders. Bij een groepscampingreis reis je wel tegelijk met een groep van camping naar camping, maar dit doe je niet als groep en ook de excursies en het programma zijn niet gemeenschappelijk, maar organiseer je zelf. Het aanbod van deze reizen is beperkter, maar er zijn bijvoorbeeld campingrondreizen voor 25 dagen Noorwegen en Zweden, 46 dagen Spanje & Portugal, Kroatië en Toscane.

Kampeerreizen

Hoe is dat nu echt zo’n kampeerreis?

Cobi, Johan, Gerard en Anne

Laat me je voorstellen aan Cobi (68) en Johan (73). Na hun pensionering hebben ze inmiddels enkele langere kampeerreizen gemaakt met hun caravan naar onder andere Marokko en Corsica & Sardinië. Daarnaast sprak ik met Gerard (57) en Anne (58) die met hun camper aan 5 verschillende rondreizen van meestal ongeveer 21 dagen door Europa hebben deelgenomen. Toen ik ze vroeg naar hun ervaringen, waren ze meteen enthousiast om deze te delen.

Waarom kiezen voor een kampeerrondreis?

Je kunt natuurlijk ook zelf een kampeerrondreis uitstippelen, maar toch kiezen jullie voor een georganiseerde kampeerreis. Waarom eigenlijk? ‘Veel zien en meemaken, maar niet de stress van alle campings uitzoeken en iedere keer kijken wat er nu weer voor leuks te doen is in de omgeving,’ geeft Gerard aan. Cobi vult aan: ‘Het is inderdaad fijn dat alles geregeld is en je ter plekke ook tips en mooie routes krijgt. Zeker bij onze eerste reis naar Marokko. In zo’n land weet je zelf gewoon niet zo goed hoe alles geregeld is en waar je moet zijn en mijn man wilde wel gewoon met de caravan.’

kampeerreis maken

Je bepaalt zelf hoeveel je samen doet bij een kampeerreis

Moet je echt alles samen doen?

Hoewel het een groepskampeerreis is, bepaal je eigenlijk grotendeels zelf hoeveel je met de groep en individueel doet. Cobi: ‘Ik ben eigenlijk helemaal niet zo’n sociaal type en vind het ook heerlijk om gewoon een boek te kunnen lezen onder de luifel. Je bepaalt inderdaad zelf of je wel aan groepsactiviteiten meedoet of meegaat op excursies. Er wordt ook niet vreemd opgekeken als je thuis blijft.’

Lees ook:  Hangmat ophangen zonder boom op de camping, zo doe je dat!

Gratis iedere maand even kamperen met ons e-magazine?

Iedere maand ontvang je een update met daarin het laatste nieuws over kamperen, handige kampeertips en de laatste winacties in je mailbox.

Jouw e-mailadres is veilig bij ons.

Gerard: ‘Ik ben ook meer op mijzelf, maar mijn vrouw vindt het wel gezellig om met anderen op te trekken. We splitsen tijdens de kampeerreizen daarom ook regelmatig op. Dan ga ik een mooie fietstocht maken en gaat zij met de groep mee op excursie naar een wijnboerderij. ‘s Avonds praten we elkaar dan bij.’

Wel geven ze beiden aan dat het erg fijn is om bij de groepsdagbesprekingen te zijn. ‘Je krijgt dan tips voor de omgeving, hoort welke excursies er zijn of wat mooie tussenstops onderweg naar de volgende camping zijn. Ik kan dan echt vakantie vieren en de organisatie en het plannen aan anderen overlaten.’

Caravan of camper

Wie gaan er vooral mee?

Bij ‘We zijn er bijna!’, krijg je het beeld dat het vooral oudere stellen van in de 70 en 80 zijn die deelnemen aan zo’n rondreis, maar hoe ziet de groepssamenstelling er in het echt uit?

Het grootste deel van de deelnemers aan een groepsreis zijn volgens Cobi en Gerard inderdaad echtparen die een equipe vormen zoals dat heet. ‘Iedere reis zijn er vaak ook één tot drie alleenstaanden. Eigenlijk altijd mannen die weduwnaar zijn en toch willen blijven kamperen. Het fijne aan een groep is dat zij dan al snel op sleeptouw genomen worden en zo makkelijk in contact met anderen komen. Alleen als ze dat willen en aangeven natuurlijk,’ legt Cobi uit.

Qua leeftijd loopt het nogal uiteen van vijftigers tot zelfs tachtigers. Wel moet je over een goede conditie beschikken om mee te gaan, want iedere twee of drie dagen verplaatsen is best intensief. De ervaring van Cobi, die vooral met langere reizen van meer dan 30 dagen is mee geweest, is dat de meeste deelnemers in de 60 of 70 zijn en gepensioneerd. Gerard die meerdere kortere reizen van rond de 3 weken heeft gemaakt, ziet dat op de kortere reizen wat meer vijftigers en zestigers meedoen. Bij de ACSI Kampeerreizen kun je op de website bij iedere reis een profiel zien qua leeftijd, reisgezelschap en nationaliteit van wie zich tot dan toe heeft aangemeld.

ACSI kampeerreizen vs. ANWB kampeerreizen

De grootste aanbieders in Nederland van georganiseerde kampeerreizen zijn ACSI en ANWB. Zowel Cobi als Gerard zijn met beide op pad geweest. De verschillen in de organisatie zijn beperkt. Het is  uiteindelijk de inzet en ‘leiding’ van de reisbegeleiders die het verschil maken.

Lees ook:  Anton en Kirsten beginnen een natuurcamping in Zweden, dit is hun verhaal | Interview

Er zijn wel grote verschillen in het aanbod van reizen. ACSI Kampeerreizen is duidelijk de grootste aanbieder met meer dan 125 verschillende reizen in 35 landen. ANWB Kampeerrezien heeft 28 verschillende reizen in 18 landen.

Een ander verschil tussen de twee aanbieders is dat de ANWB naast een reisleiderskoppel ook een technisch begeleider meestuurt voor de eventuele technische ondersteuning én bij de ANWB is een beperkt aantal individuele campingrondreizen te boeken met begeleiding, maar zonder excursies naar bijvoorbeeld Noorwegen en Zweden, Spanje & Portugal, Kroatië en Toscane.

georganiseerde kampeerrondreis

Een goede reisleiding is goud waard

De reisleiding maakt of breekt de kampeerreis!

Over één ding zijn Cobi en Gerard het roerend eens: ‘De reisleiding maakt het verschil bij een kampeerrondreis!’ Beiden hebben ze goede en minder goede reisleiders meegemaakt bij zowel de ANWB als de ACSI.

‘Je weet van tevoren welke reisbegeleiders er meegaan, maar je weet niet vooraf hoe zij het gaan doen. Onze ervaring is dat je het meeste hebt aan echte reisleiders die zelf initiatief nemen om iedere dag een briefing te geven en actief moeite doen om vooral in het begin groepsactiviteiten te organiseren, zodat de groep echt een groep wordt’, legt Cobi uit. ‘Bij onze Marokko-reis kwam de reisleider zelfs bij ons thuis langs vooraf. Dat deed hij niet bij iedereen, dat kwam toevallig zo uit, maar dat is natuurlijk wel een topservice.’

Gerard vult aan: ‘Er zit echt verschil in reisleiding, de één heeft meer een laissez faire-houding en laat veel aan de groep over, de ander regelt het strakker. Ook al ben ik niet echt een groepsmens, toch is zo’n strakke benadering vaak het fijnste. Je weet dan waar je aan toe bent en kunt zelf beslissen wat je ermee doet.’

Hoe kies je de juiste kampeerreis voor jou?

Je kunt de kampeerreis kiezen op basis van de reisleiding waar je al eerder mee hebt gereisd en tevreden over bent, maar het is vooral toch de bestemming die bepaalt welke reis je kiest. Daarnaast kun je vooraf ook bepalen hoe lang je weg wil en kan zijn natuurlijk en kun je bij ACSI vooraf ook kijken waar het reisgezelschap uit bestaat en of dat bij je past.

meedoen met We zijn er bijna

We zijn er bijna is entertainment en niet gelijk aan de realiteit

Anders dan ‘We zijn er bijna!’?

Het beeld dat we hebben van kampeerreizen is vooral gebaseerd op wat we op tv bij ‘We zijn er bijna!’ hebben gezien. Maar hoe anders is de werkelijkheid? Cobi vatte het mooi samen: ‘We zijn er bijna! is een entertainment programma, geen documentaire. Bij ‘We zijn er bijna!’ krijg je soms het idee dat iedereen overal aan mee moet doen of doet. 

In werkelijkheid is dat echt niet zo. Daar ben je echt vrij in om zelf je keuzes te maken. Maar er zijn veel dingen ook wel echt gelijk. In zo’n groep help je elkaar als je bijvoorbeeld vast komt te staan. Je komt inderdaad op mooie plekken, maar met zo’n groep en een gids voel je je soms wel ook echt een toerist. Als je goede reisleiders hebt, dan is inderdaad ook echt alles goed voor je geregeld en krijg je heel fijne tips om bijvoorbeeld op zo’n mooie plek niet met je caravan in een benarde positie terecht te komen.’ 

Je kunt je trouwens niet opgeven voor ‘We zijn er bijna!’. Omroep Max kiest samen met ACSI één van de 125 ACSI Kampeerreizen nadat men zich heeft ingeschreven.  Heb je je ingeschreven en wil je niet op TV of mee met deze reis dan kun je na bekendmaking nog wisselen van kampeerreis. 

Ga jij ook op kampeerreis?

Nu je weet hoe het eraan toe gaat bij kampeerreizen; dat het toch net iets anders is dan bij ‘We zijn er bijna!’, wil je dan nog steeds mee op reis? Er zijn meer dan 125 ACSI Kampeerreizen en meer dan 25 ANWB kampeerreizen waar je uit kunt kiezen en dan dus duimen voor fijne reisleiding.

 

ACSI Kampeerreizen

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

2 reacties

  • Niet allemaal rozengeur en maneschijn!
    In 2015 deelgenomen aan een ANWB rondreis door Centraal Europa. Deze rondreis had wèl een technische begeleider, maar géén toeristische begeleider. Laatstgenoemde zorgt normaliter voor een random toewijzing van de kampeerplaatsen. Gevolg van het ontbreken daarvan is dat bij verplaatsingen sommige mensen zo snel mogelijk naar de volgende camping racen en de mooiste plekken inpikken en zelfs “reserveren” voor de gewenste buren. U raadt het al: voor wie het laatste komen resteren niet de mooiste plaatsen. Dat geeft irritaties in de groep, reden waarom meerdere mensen vervroegd naar huis zijn gegaan! Bovendien voldeden zeker 2 campings niet aan de kwaliteitseisen die je van de ANWB mag verwachten, met name voor wat betreft de sanitaire voorzieningen!

Laat jouw reactie achter

User Review
  • Algemeen
    Sending
  • Gebruiksgemak
    Sending
  • Pakmaat
    Sending
  • Kwaliteit
    Sending