10 geheimen die kampeerders je niet vertellen

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk De geheimen van kampeerders. In 35 jaar kamperen heb ik gemerkt dat er bepaalde taboes zijn rondom kamperen. Dingen die  iedereen wel herkent maar waar eigenlijk haast nooit over gesproken wordt. Bij deze dus 10 geheimen die kampeerders je niet vertellen.

Echte geheimen zijn het voor regelmatige kampeerders misschien niet. toch zijn de meeste taboes of tips hieronder niet iets waar kampeerders veel over praten. Tijd om nu eens wel over die geheimen te praten.

kamperen regen

1. Kamperen is niet altijd leuk

Om meteen maar met de deur in huis te vallen. Nee, kamperen is niet altijd leuk. Begrijp me niet verkeerd. Ik vind kamperen fantastisch, maar er zijn tijden dat ik toch liever thuis zou zijn. Kamperen in de regen is zo’n voorbeeld. Een paar buitjes vind ik niet zo erg. Echter, na vier dagen kamperen in de regen waarna alles, maar dan ook echt alles onder de blubber zit. Tja, dan heb ik het wel gehad. Of het bedritueel tijdens de eerste avond kamperen. Dat is bij ons altijd drama met de jongste en pas na één tot drie uur krijsen gaat ze slapen. Op zo’n moment baal ik ervan dat we op de camping staan.

2. Voor de beste plekken reserveer je voor januari

Het klinkt natuurlijk hartstikke mooi en vrij, lekker op de bonnefooi op vakantie. De realiteit is echter dat je als je op de bonnefooi gaat altijd de minst mooie plekken op de camping krijgt of zelfs helemaal voor een dichte slagboom komt te staan. Resultaat is dat jij naast het stinkende toiletgebouw staat in plaats van aan de rand van de camping met dat mooie uitzicht.

3. Iedereen voelt zich bekeken

Veel mensen die voor de eerste keer gaan kamperen hebben het gevoel dat de hele camping meekijkt. Ze worden daar een beetje onzeker van. Je voelt je echt een nieuweling terwijl je thuis al drie keer de tent hebt opgezet om te oefenen. Het goede en slechte nieuws is dat dat gevoel eigenlijk nooit meer over gaat. Ook na 35 jaar kamperen heb ik nog steeds het gevoel dat ik nauwlettend in de gaten wordt gehouden bij het opzetten van de vouwwagen of het bouwen van een vuurtje. Vraag blijft natuurlijk of het ook echt zo is?

Lees ook:  Kamperen op een naturistencamping, hoe is dat nu echt?

kamperen geheimen

4. Uit eten gaan mag best

Kamperen is kamperen en je moet dus het liefst koken op een primusje of nog beter op een kampvuurtje. Uhhh wat mij betreft niet hoor. Het is best leuk om op vakantie wat meer tijd met de campingpannen in de weer te zijn. Toch hebben mijn vriendin en ik ook regelmatig geen zin om te koken. Omdat het vakantie is halen we dan afhaal of gaan heerlijk uit eten. Ik heb zelfs een keer een pizzabrommer de camping op zien rijden en dat rook erg lekker.

5. Een beetje luxe moet kunnen

Nog zo iets. ‘Kamperen is alleen kamperen als het helemaal back to basic is’ Nopes, wat mij betreft zeker niet. Zelf vind ik het erg leuk om gewoon met alleen en rugzak met enkel de eerste benodigdheden op stap te gaan. Mijn vriendin krijg ik echter niet zo ver en dus slapen we nu in een vouwwagen en gaat er zelfs een campingoventje mee. Hoeveel je nodig hebt om lekker te kamperen verschilt per persoon. Iedereen moet lekker zijn eigen manier van kamperen vinden en als daar een schotelantenne voor nodig is, is dat ook prima.

6. Iedereen houdt rekening met elkaar

Deze vind ik wel een beetje lastig. Ik heb het gevoel dat dit namelijk best per camping verschilt. Daarom is het ook zo van belang dat je een camping kiest die bij jouw behoeften past. Als je een eerste keer gaat kamperen is het misschien niet meteen helemaal duidelijk maar er zijn best wel wat ongeschreven regels. Deze ongeschreven regels zorgen ervoor dat alle kampeerders met elkaar een fijne vakantie kunnen hebben. Zet je tent niet te dicht bij elkaar. Zorg dat je als het even kan niet direct bij elkaar naar binnen kunt kijken. Na 22:00 uur en voor 8:30 probeer je het geluidsniveau in en rondom jouw tent te beperken. Dat soort dingen.

7. Eerder naar huis gaan is niet erg

We hebben gezegd dat we 14 dagen zouden gaan kamperen. Die laatste twee dagen in de regen moeten we dus ook nog blijven. Nee hoor kamperen is geen wedstrijd in stoer zijn. Mijn schoonmoeder heeft er zelfs een sport van gemaakt om iedere vakantie eerder dan gepland naar huis te komen. Omdat thuis ook zo’n fijn plekje is. Het is dus echt niet erg om gewoon weer naar huis te willen of om toch twee dagen eerder te vertrekken, zodat je de tent of vouwwagen nog droog in kunt pakken. Niemand die je er op aankijkt en je hoeft aan niemand wat te bewijzen.

Lees ook:  Stroom op de camping? Ampères en Watt je moet weten!

slaapmatje

8. Zorg dat je goed slaapt

Investeer in een goed camping matras. Dat is één van de tips die ik altijd geef aan mensen die voor de eerste keer gaan kamperen. Het lijkt een beetje belachelijk om bijna net zoveel aan aan camping matras uit te geven als aan je matras thuis, maar het is echt de moeite waard. Hoe je slaapt, bepaalt immers voor een groot gedeelte hoe je de volgende dag wakker wordt en hoeveel energie je hebt. Zorg dus voor een goed matras en dat je het niet te koud hebt.

kamperen herfst koud tips

9. Kamperen buiten het seizoen is een aanrader

Veel mensen kamperen alleen in de zomervakantie. Zelf vind ik dat best jammer, want juist in de lente en de herfst is de natuur prachtig. Daarnaast is het buiten het hoofdseizoen, het hemelvaart- en pinksterweekend vaak een stuk rustiger op de camping. Iets wat ik zelf eigenlijk ook altijd wel fijn vind. Bijkomend voordeel is dat je dus niet hoeft te reserveren en gewoon op vrijdagmiddag kunt beslissen: ‘Joh laten we dit weekend gaan kamperen.’

10. Pas op kamperen is verslavend

De eerste keer kamperen is best spannend. Kamperen is ook echt niet voor iedereen, maar als je de eerste keer kamperen leuk vond pas dan op dat je niet verslaafd raakt aan kamperen. Wil je weten of je al verslaafd bent aan kamperen doe dan de ‘Ben ik verslaafd aan kamperen test’.

Wat is jouw kampeer geheim?

Tja, geheimen of taboes zijn misschien een beetje grote woorden, maar kamperen doe je zoals jij dat het fijnste vind. Voor de één is dat in zijn ééntje in de natuur onder een shelter. Voor de ander is dat juist op een vier sterren camping met privé sanitair.  Maar voor eenieder geldt als jij de geheimen van het kamperen kent, is het puur genieten. 

Misschien zijn er nog wel meer kampeergeheimen. Als je er één weet laat het vooral weten in een reactie hieronder.

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

12 reacties

  • Mijn kampeergeheim is dat ik liever en beter slaap in een vouwwagen dan in de caravan die we nu hebben. We hebben een caravan gekocht omdat we naar onze zoon in Noorwegen gingen. Maar ik lig nu krapper en benauwder dan in de vouwwagen. Ja, ik geef toe, je bent geen uren bezig om alles op te zetten. Toch verlang ik terug naar onze vouwwagen.

  • Ik heb mijn zoon tegen een boom laten plassen..gelukkig was het donker en hadden we alleen maar eekhoorns als buurtjes..pure luiigheid …

  • Over punt 2 gesproken; daar ben ik het toch niet helemaal mee eens. Wij gaan al een aantal jaren op de bonnefooi met een flinke tent in Italie in augustus met 3 jonge kinderen op pad.
    En steevast hebben we een práchtige plek. Mét buren die 1 januari om 12:00 hebben gerserveerd. “Wanneer hebben jullie dan geboekt? Uuuuh, gister?!?)” i love that feeling.
    Voorwaarde is gewoon niet te veeleisend zijn qua camping.
    De reden dat we dit zo zijn gaan doen is het weer. In het verleden hebben we wel eens geboekt en zou het in die betreffende week gaan regenen en 14 graden worden. Dus zijn we niet gegaan en kostte ons dat 400 euro. Vandaar.
    Verder, die matras, de béste tip ever!

  • Sttt ik vind ook mn luchtbed lekkerder dan mn matras thuis…
    Als het koud is, kampeer in een kleine dubbelwandige tent! En schroom niet om warme sokken/Spaanse sloffen mee te nemen in je slaapzak (of muts)!

  • Koken op een kampvuurtje is wel in tegenspraak met iedereen houdt rekening met elkaar. Met zo’n kampvuurtje heeft de halve camping last van jou rook en bijbehorende stank! Gelukkig zijn er maar weinig campings waar je een vuurtje mag stoken bij je tent, je ziet het alleen op foto’s van glossy advertenties.

    • Dat hangt een beetje van de camping af waar je bent. Als je op een camping op een kampvuur mog koken dan is dat in de meeste gevallen ook een camping die mensen aantrekt die daar behoefte aan hebben. Is dat niet het geval dan moet je daar inderdaad een beetje mee oppassen.

  • Hoi Tjerk,

    Je geeft aan dat het buiten het hoofdseizoen, hemelvaart en pinksteren veelal rustiger zou zijn. Dat vind ik maar zeer betrekkelijk.
    Na de corona periode is het kampeergedrag volledig gewijzigd in heel veel gevallen. Het werd een run op caravans en campers en iedereen moest en wilde ineens kamperen. Onze ervaring is dat er ook buiten de seizoenen veelal gereserveerd dient te worden. En dan nog was het druk, druk, druk. Voor ons een reden om in die periodes ver weg te gaan
    naar adult only campings en of ver in het Spaanse land.

    • In sommige regio’s en vooral luxe campings is dat zo maar plaatsen voor een dag of 5 zijn zeker op kleinere campings vaak nog goed te vinden is mijn ervaring

Laat jouw reactie achter

User Review
  • Kwaliteit:
    Sending
  • Gebruiksgemak:
    Sending
  • Pakmaat:
    Sending