Bij meerdaagse kanotochten in Nederland denk je al snel aan de Biesbosch, de Weerribben of Friesland. Maar wist je dat je ook in het midden van ons land heerlijk kunt kanoën? En dat je je daar voor een tweedaagse kanotocht niet in logistieke bochten hoeft te wringen? Zo voeren wij afgelopen zomer de Jagersroute, een tweedaagse kanotocht over de Kromme Rijn bij Utrecht.
Wat is de Kromme Rijnstreek?
De Kromme Rijnstreek is een landelijk gebied ten Oosten van Utrecht, genoemd naar het stroomgebied van de rivier de Kromme Rijn. Deze Kromme Rijn is een zijrivier van de Nederrijn en stroomt van Wijk bij Duurstede naar Utrecht. In Utrecht komt de rivier uit in de buitengracht.
In de Kromme Rijnstreek vaar je langs prachtige landgoederen, door schattige dorpjes, mooie natuur en langs fruitboomgaarden. En dat alles op fietsafstand van Utrecht. Wees dan ook niet verbaasd wanneer je op de landgoederen vlak bij Utrecht meerdere recreanten aantreft die de stad even ontvlucht zijn.
Onze tweedaagse kanotocht door de Kromme Rijnstreek
In de Kromme Rijnstreek zijn er verschillende kanotochten te maken. Van leuke dagtochtjes van een paar uur tot meerdaagse kanotochten, je kunt je hier prima vermaken.
Omdat ik mijn 2 weekenddagen zo veel mogelijk op het water wilde benutten, koos ik qua logistiek voor de makkelijkste weg. We huurden een Canadees bij de Rijnstroom, een kanoverhuurder die verschillende meerdaagse routes met haal- en brengservice aanbiedt. Zo hoefde ik mijn hoofd niet te breken over logistieke zaken als waar te starten, waar te slapen en hoe weer terug te komen bij de auto. We parkeerden onze auto dus bij de verhuur en werden vanaf daar naar het startpunt van de route vervoerd. Mijn vader en zijn eigen kano werden voor een kleine meerprijs ook mee vervoerd.
Omdat wij maar 2 dagen de tijd hadden, koos ik voor hun Jagersroute. Deze tweedaagse route gaat grotendeels via de Kromme Rijn. De route start aan de rand van Wijk bij Duurstede en eindigt 27,1 km later aan de rand van Utrecht. Tussendoor kampeerden we op Camping Strosteeg aan de Langbroekerwetering.
Op dag 1 leg je 14,4 kilometer af op dag 2 zo’n 12,7 kilometer. Op de Kromme Rijn vaar je met de stroming mee – al stond er op het moment dat wij deze tocht aflegden nauwelijks stroming. Op dag 1 zul je meerdere keren moeten overdragen, op dag 2 slechts 1 keer. Een kanokarretje is dus geen overbodige luxe.
Onze ervaringen tijdens deze route
Dag 1: van Wijk bij Duurstede naar Camping Strosteeg
Op zaterdagochtend aan het begin van onze tweedaagse kanotocht merken wij nog helemaal niets van de populariteit van deze streek. Onze kanoverhuurder heeft ons zojuist met onze bagage gedropt aan de rand van Wijk bij Duurstede. Het zonnetje schijnt al flink en dobberend op het water smeren we onze gezichten nog snel even in met zonnebrandcrème. Om ons heen horen we enkel het gefluit van vogels.
Als we weg peddelen, wordt deze aanvankelijke rust al snel overstemd door het geruis van een N-weg. Tussen Wijk bij Duurstede en Cothen slingert de Kromme Rijn een kilometer lang vlak naast deze weg. Gelukkig hebben we nauwelijks tijd om ons aan het geluid te storen. Nog voor we het pittoreske Cothen binnenvaren, weten wij ons eerste ijsvogeltje al te spotten. Het beestje vliegt minutenlang voor onze boot uit en wij kunnen ons geluk niet op.
Vlak voor een brug in Cothen houden wij onze eerste pauze. Niet zozeer omdat we al moe zijn, maar omdat ik hier een bakker weet te zitten. Terwijl Jenny bij de kano’s achterblijft, scoren mijn vader en ik wat hartige broodjes voor een latere lunch. En drie lekkere tompoezen om direct te verorberen.
Die suikerboost kunnen we wel gebruiken, want slechts enkele minuten later moeten we bij een oude sluis voor het eerst een stukje overdragen. Hier blijkt dat zo’n Canadese kano toch echt wel wat weegt. Volgende keer dus toch maar een kanokarretje meenemen.
Na de sluis peddelen we weer flinke tijd ongestoord door. Onderweg genieten we wederom van prachtige natuur en hebben nogmaals een ontmoeting met de eerder genoemde N-weg. Je verwacht het niet, maar ook hier worden we verrast door een ijsvogel die een stuk met ons meevliegt.
Bij een oude sluis ter hoogte van Werkhoven moeten we weer overdragen. Nu we toch op het droge staan, besluiten we hier ook maar gelijk een lunchpauze in te lassen. De eerder gekochte broodjes worden met smaak verorberd. We bevinden ons hier ongeveer halverwege de route voor vandaag en komen nu pas de eerste medepeddelaars tegen.
Kort na Werkhoven varen we langs het indrukwekkende kasteel Beverweerd. Het landgoed Beverweerd – waarop deze voormalige ridderhofstad staat – strekt zich uit tot de Langbroekerwetering, waaraan onze overnachtingsplek voor vandaag ligt. Maar voordat het zover is, zakken wij eerst nog wat verder de Kromme Rijn af tot aan het dorp Odijk. In Odijk zit ook een kanoverhuur en dat is te merken, hier is het wat drukker op het water.
Bij de stuw waar de Langbroekerwetering in de Kromme Rijn stroomt, dragen we onze kano’s voor de laatste keer deze dag over. Na een welverdiende snackpauze beginnen we vol goede moed aan onze laatste kilometers richting de camping. Dit was echter buiten de hoge waterstand in de wetering gerekend…
Nadat we gemakkelijk onder de eerste brug zijn door gepeddeld, zakt de moed me bij de aanblik van de volgende brug in de schoenen. Moeten we daar echt onderdoor?! Liggend op de bodem van de Canadees en met pap hangend over onze Canadees weten we de brug te trotseren. Om een paar honderd meter later precies dezelfde exercitie te moeten herhalen. En dan nog eens, en nog eens, en nog eens. Net voor een zesde lage brug doemt de aanlegsteiger van camping Strosteeg op. Gelukkig!
Dag 2: van Camping Strosteeg naar Utrecht
Na een ontbijt met iets te waterige havermoutpap – het blijft tenslotte avontuur hè – pakken we de volgende ochtend ons kampeerboeltje weer in de kano. Om terug op de Kromme Rijn te belanden moeten we eerst de wetering met onze ‘geliefde’ bruggen weer af. Gelukkig zitten we nog vol energie en wagen de brugspinnen ook vandaag geen sprongetje in onze kano.
Voor we er erg in hebben pauzeren we alweer op de aanlegsteiger bij de stuw. Vanaf nu hoeven we enkel de Kromme Rijn nog maar af te zakken tot onze kanoverhuurder bij Utrecht. We omronden Odijk, passeren een aantal prachtige huizen en varen vervolgens onder de A12 door. Daarna peddelen we al snel Bunnik binnen. Bij de kanosteiger zien we de eerste peddelaars van deze dag: een gezin pauzeert tevreden met hun vers veroverde softijsjes.
Bunnik is geen onbekend terrein voor mij, maar als de Kromme Rijn zich even later splitst, raak ik toch een beetje in paniek. Dit herinner ik me niet van mijn vroegere dagtochten. Op goed geluk kiezen we voor de linker optie. We varen langs een prachtig gebouw en niet veel later voegt de rechter stroom zich weer bij ons. Keuzestress om niets dus.
Na Bunnik varen we verder door prachtige natuur en landerijen richting het populaire Landgoed Rhijnauwen. Een geliefde plek voor veel Utrechters en dat is te merken. Wanneer we onze kano’s aanmeren bij het pannenkoekenhuis, blijkt er een wachtrij te zijn en kan een plekje naast onze kampeerspullen niet worden gegarandeerd. Hoewel ik dol ben op hun pannenkoeken, besluiten we vandaag toch maar verder te varen.
Ook op het water wordt het steeds drukker, we wijken twee keer uit voor een rondvaartboot. De eerste keer tijdens deze meerdaagse kanotocht dat we ‘groter’ bootverkeer dan kano’s en sups passeren. Ook passeren we vanaf nu meerdere kano’s. Het is duidelijk dat de kanoverhuur nog maar enkele kilometers van ons verwijderd is.
Terwijl we richting Landgoed Amelisweerd peddelen beginnen onze buikjes te rommelen. We passeren nog twee andere horecagelegenheden en een paar heerlijke ligweiden, maar ook bij die verschillende aanlegsteigers is de drukte te merken. De aanmeerplekken die wel beschikbaar zijn, blijken vervallen en in een nat pak hebben wij nu juist geen trek.
Net nadat we besloten hebben om dan maar door te varen tot de kanoverhuur, komen we een stukje lage wal met een bankje tegen. Terwijl pap en ik ons storten op de meegebrachte krentenbollen, loopt Jenny stilletjes de achterliggende fruitgaard in. Enkele minuten later kunnen we verse kersen en aardbeien toevoegen aan ons menu.
Na deze energieboost gaan de laatste kilometers als een speer. We varen door het prachtige Landgoed Amelisweerd met zijn sprookjesachtige bruggen, ontwijken een paar peddelaars die hun zeebenen nog moeten ontwikkelen en slaan dan helaas al rechtsaf richting de verhuur. We leveren onze Canadees in, binden mijn vaders kano weer op de auto en kijken terug op een heerlijk weekend.
Kamperen op Camping Strosteeg
Tijdens deze tweedaagse kanotocht overnachtten wij op Camping Strosteeg. Een mini-boerencamping die zich specifiek op wandel-, fiets- en kanokampeerders richt. De camping heeft een aanlegsteiger in de wetering en beschikt zelfs over een kanokarretje dat je even mag gebruiken om je kano’s + bagage de camping op te rollen. Dat scheelt weer wat gesjouw!
Qua faciliteiten biedt deze camping alles wat een trekkende kampeerder zich kan wensen. Er is een overdekte kookgelegenheid, een slechtweerruimte met koffie- en theefaciliteiten, een heerlijke douche en zelfs stoeltjes die je mag gebruiken!
De camping verhuurt zelf ook kano’s en de enthousiaste eigenaar kan je alles vertellen over de kanoroutes in deze omgeving. Wij maakten ’s avonds op zijn aanraden nog een wandelingetje naar Kasteel Beverweerd. Inderdaad, dat kasteel dat we uren daarvoor met de kano’s passeerden, bleek nu op slechts enkele minuten lopen te liggen.
Zelf een meerdaagse kanotocht in de Kromme Rijnstreek plannen?
Tijdens onze tweedaagse trektocht voeren wij voornamelijk over de Kromme Rijn. Maar je hoeft je als kanovaarder niet enkel tot de Kromme Rijn te beperken in dit mooie gebied. Tijdens onze tocht leerde ik dat er naast de Kromme Rijn verschillende weteringen en griften bevaarbaar zijn met een kano. Op deze manier zijn er ook andere tochten af te leggen dan de route die wij kozen. Het is ook mogelijk om een rondje te peddelen en via een andere route weer terug bij je startpunt in Wijk bij Duurstede te komen.
Voor een overzicht van alle bevaarbare wateren kun je terecht op kanokaartutrecht.nl. Deze behulpzame website bevat verschillende uitgebreide routebeschrijvingen die gepaard gaan met overzichtelijke kaarten. Op deze kaartjes zie je niet alleen de bevaarbare wateren, maar ook kanosteigers, stuwen, bruggen, kanoverhuurders en campings langs de route. Dit alles maakt het plannen van een route een stuk gemakkelijker. Plan je liever je eigen route met behulp van een interactieve kaart, bekijk dan vooral deze uitgebreide kaart van de Utrechtse Kano Club eens.
Kanoverhuurders in de Kromme Rijnstreek
Wanneer je niet over een eigen kano beschikt, ben je aangewezen op de aanwezigheid van kanoverhuurders om in een gebied te kunnen kanoën. Gelukkig vind je in de Kromme Rijnstreek meerdere verhuurders. Hieronder noem ik een paar kanoverhuurders die wij op onze tocht gepasseerd zijn, maar deze lijst is zeker niet uitputtend voor deze streek!
- Utrecht stad beschikt over meerdere kanoverhuurders, waarvan sommige direct in het centrum aan de grachten liggen. Wij huurden onze Canadese kano bij de Rijnstroom, een kanoverhuurder aan de rand van de stad die een haal- en brengservice heeft. Ze beschikken over een klein terrasje en ijsverkoop. Doordeweeks is hier op gezette tijden betaald parkeren, daarbuiten en in de weekenden parkeer je gratis. Deze verhuur ligt op steenworp afstand van een tramhalte. Daarmee is deze kanoverhuur zeer geschikt voor avonturiers die afhankelijk zijn van het openbaar vervoer.
- In Odijk huur je je kano bij Singel 40. Deze verhuur beschikt tevens over een restaurant, dus je kunt hier na een dag peddelen ook weer op krachten komen. Parkeren is hier altijd gratis en de verhuur ligt op zo’n 400 meter van een bushalte.
- Even buiten Cothen zijn kano’s te huur bij Familierestaurant de Jonge Graaf. Deze verhuur beschikt verder over een restaurant en bed & breakfast. Vanaf hier kun je een mooi rondje van een paar uur via Langbroek en Wijk bij Duurstede peddelen. Ze beschikken over een parkeerplaats waarvandaan ook wandelroutes starten. De dichtstbijzijnde bushalte ligt op zo’n 750 meter.
Enthousiast geworden?
Ben je na het lezen van bovenstaande enthousiast geworden en wil je zelf ook op tweedaagse kanotocht? Lees dan vooral ook nog even mijn blog met handige tips voor een kano(trek)tocht. Zo voorkom je wellicht dat je na de eerste dag al de blaren op je hand hebt staan of kapseist door de golfslag van een plezierjacht – al zul je die laatste op bovenstaande tocht weinig tegenkomen.
Wel zin om te kanoën, maar toch niet overtuigd door de Kromme Rijnstreek? Lees dan vooral ook eens mijn blog over mijn meerdaagse kanotocht door Nationaal Park Weerribben-Wieden. Let op, het water daar wordt een stuk drukker bevaren dan de Kromme Rijn uit deze blog. En kijk vooral ook eens naar Tessa’s blog over haar meerdaagse kanotocht in het grootste zoetwatergetijdengebied van Europa: Nationaal Park de Biesbosch. Hier zijn namelijk genoeg smalle wateren te vinden waar je met niets anders dan een kano doorheen kunt varen – en soms kan zelfs dat niet.
reageer