Campingtip: It Dreamlân – Kamperen in Friesland met weids uitzicht

1b9872d8fccdb4c52235befa738b8d40?s=55&d=mm&r=g Akke Ik heb al veel positieve verhalen gehoord over natuurkampeerterrein It Dreamlân. De camping staat bijvoorbeeld in Buitengeluk en komt via de verschillende sociale media ook steeds langs. Ik ben daarom wel heel benieuwd geworden naar deze camping in Friesland.

Omdat de voorspellingen voor het weekend veel goeds beloven, besluiten we dan ook te gaan kamperen op natuurkampeerterrein It Dreamlân. Het is dan misschien in Friesland, vanuit Joure is het nog wel zeker drie kwartier rijden. Ik weet dat er bijzondere orchideeën bloeien in het Lauwersmeergebied, dus de combinatie nieuwsgierigheid en bloemen geeft duidelijk de doorslag.

Kinderen zijn meer dan welkom

Vooraf hebben we gelezen dat deze camping uitermate geschikt voor kinderen is. Dat schrikt ons wel een beetje af, want wij houden erg van rust en hoe leuk kinderen ook kunnen zijn, heel rustig zijn ze meestal niet.

Gelukkig blijkt It Dreamlân genoeg ruimte te hebben voor mensen met en zonder kinderen en hebben we van niemand last. Dat verwacht ik ook wel een beetje van een natuurkampeerterrein, maar toch.

IMG 6822

Uitzicht over de weilanden

Er zijn ongeveer 25 ruime plekken op het terrein, waarvan een aantal alleen toegankelijk met de tent. Alle plekken hebben een fijn uitzicht.

We hebben een plek gereserveerd voor drie nachten. Omdat er geen plaats meer is tussen de bomen, staan we met ‘de tent in het veld’. Het grote voordeel hiervan is dat je een prachtig uitzicht hebt en het gevoel helemaal alleen op de weilanden uit te kijken. Het grote nadeel is dat de paar bomen die er staan, nog niet groot genoeg zijn om alle kampeerders schaduw te bieden.

Het is ongeveer dertig graden en er is geen wolkje aan de lucht. Net voor ons zijn fietsers aangekomen die, helemaal terecht, de schaduw op hebben gezocht. We zetten de tent op met het zweet gutsend over onze ruggen. De extra luifel geeft wel wat schaduw, maar we hebben het echt veel te warm!

‘s Avonds lopen we nog een stukje en daarna gaan we snel slapen, want het wordt de volgende dag nog warmer. Het is toch wel zo lekker om eerst goed te slapen voor je de tent uitbrandt.

Overigens staat de camping het hele weekend vol. Doordat het terrein zo ruim is opgezet, merk je dat niet echt. Natuurlijk is er een praatje bij de afwas en moet je af en toe wachten bij de wc’s, maar het voelt niet alsof de camping vol staat.

Lees ook:  Naar de Veluwe! 10 top campings met zwembad!

Eigenlijk is het wachten bij de wc’s niet zo erg, al vind ik het aantal wc’s en (betaalde) douches wel beperkt voor het aantal staplaatsen.

Het Lauwersmeergebied

De vrijdagochtend breng ik Hans vroeg naar Groningen, zodat hij voor de ergste warmte met de racefiets terug naar de camping kan fietsen. In de tussentijd ga ik op zoek naar de bloeiende orchideeën in het Lauwersmeergebied.

Daar hoef ik niet lang naar te zoeken. Dit gebied staat bekend om zijn grote variatie bloemen. Daarnaast vind je er ook wilde paarden, Schotse hooglanders en talloze vogels. Het leent zich dan ook goed voor een wandeling of een excursie met Staatsbosbeheer. Vanaf It Dreamlân is het zo’n vijfentwintig minuten rijden met de auto.

IMG 6821

Dit is een van de vele orchideeën die bloeien in het Lauwersmeergebied

Onbekend Friesland

Deze hoek van Friesland staat niet bekend vanwege het zeilen of zijn culturele schatten. Vaak wordt die alleen gebruikt als tussenstop naar de Waddeneilanden. Dat is jammer, want deze hoek heeft best veel te bieden.

Sinds Leeuwarden culturele hoofdstad van Europa is geweest in 2018, lijkt daar wel enige aandacht voor. Zo kwam er in Dokkum een ijsfontein en staan er nieuwe beelden op de pier bij Holwerd. De zeedijkroute Sense of Place, die je met de auto of (elektrische) fiets kunt rijden, geeft je een mooi inkijkje én is een leuke invulling van een regenachtige dag.

IMG 6824

De beelden ‘Wachten op hoogwater’ van Jan Ketelaar langs de Sense of Place route bij Holwerd

De luxe van dit terrein

‘s Middags rusten we uit onder de boom achter onze tent. De fietsers zijn vanochtend vertrokken.

Aan het einde van de vrijdagmiddag komt er (elke week) een busje langs met lekkers. We kopen lokale biertjes, wijn en kaas. Het voelt alsof het al zomervakantie is. Wat een luxe! Je waant je echt even helemaal in Frankrijk.

Met de kano richting Kollum

Dat gevoel van luxe wordt alleen maar sterker wanneer we ‘s avonds in de Canadese kano stappen. Bij het terrein liggen twee Canadese en twee eenpersoonskano’s die je als gast mag gebruiken.

Het is nog een mooie zomeravond, dus we besluiten peddels bij de receptie vandaan te halen. Eerst moet ik wel even wennen aan het geschommel, maar al gauw genieten we van een prachtige, rustige omgeving en een roze, ondergaande zon. Het kan bijna niet romantischer!

Anders dan het dichtbij gelegen natuurkampeerterrein De Pomp, ligt It Dreamlân niet aan het Lauwersmeer. Je roeit door brede sloten naar bijvoorbeeld Kollum. Echt zwemwater is het dicht bij de camping niet.

Lees ook:  De 14 mooiste campings met privé sanitair in Gelderland

IMG 6820

Bijzondere trekkershutten

Vanaf het water zien we op de terugweg de camping al snel weer verschijnen. Dit komt vooral door de toffe trekkershutten die op het terrein te huur zijn. Deze markante houten gebouwtjes, zijn echte eyecatchers.

Naast trekkershutten kun je verschillende andere accommodaties boeken. Er is een vakantiehuisje, een familiehuis en er zijn verschillende vakantiewoningen in een grote schuur gerealiseerd.

Staat It Dreamlân terecht in allemaal lijstjes?

Zoals ik al aangaf, had ik voorafgaand aan dit weekend al veel over dit natuurkampeerterrein gehoord. Ik wilde daarom heel kritisch kijken. Maar ik ben wel tot de conclusie gekomen dat It Dreamlân terecht in allemaal lijstjes staat.

Naast de authentieke omgeving en het weidse uitzicht voel je je echt als god in Frankrijk. De rust en de relaxte sfeer, die er, ondanks dat het terrein volgeboekt was, hangt, is een weekendje Kollumerpomp wel waard.

Auteur

Akke kampeert al haar hele leven. Ooit begonnen met haar ouders in een Vergrote Zilvermeeuw. Tegenwoordig wisselt ze haar eigen De Waard af met een lichtgewicht tent of een kampeerbusje. Samen met haar man Hans en hun zoontjes kampeert ze veel in Nederland, soms met en soms zonder hond. Ze houdt erg van Scandinavië en Afrikaanse landen en heeft een grote voorliefde voor IJsland. Leer Akke kennen...

1 reactie

  • Geweldig stukje Friesland, wij hebben destijds onze familie geholpen dit plekje weer bewoonbaar te maken nadat de boerderij 30 jaar leeg had gestaan. Mooie herinneringen aan dat stukje Friesland. De nieuwe eigenaren hebben er iets nog mooiers van gemaakt.

Laat jouw reactie achter