IJsland met een daktent? Wij deden het + tips!

d93e1e3b7cb28f39c1de73173e335410?s=55&d=mm&r=g Laura Kamperen? Leuk! Kamperen met ijs? Mwah, iets minder leuk. Kamperen in IJsland? Challenge accepted! Ondanks groeiend toerisme is IJsland niet een vakantiebestemming die snel aangeboden wordt. Los van groepsreizen en de gebaande paden zijn er genoeg andere mogelijkheden om IJsland te ontdekken. Huur een auto, huur een camper of combineer deze twee: huur een auto met daktent! Voor die daktent kozen wij. Wil je dat ook? Dan heb ik wat tips voor je!

Daktenten steeds populairder

Een daktent is niet alleen in Nederland een groeiende manier van kamperen. Ook in andere landen zijn daktenten populair, voornamelijk voor avonturiers en toeristen. Zo kampeerde ik al ooit in een daktent in Australië. Afgelopen zomer was het de beurt aan een land wat dichterbij: IJsland. In IJsland kun je naast het huren van een camper, ook terecht voor het huren van een auto met daktent.  

daktent huren ijsland

Waar huur je een auto met daktent in IJsland?

Het vinden van een huurauto met daktent in IJsland is minder moeilijk dan het lijkt. Zo zijn er tal van aanbieders waaronder CampEasy, GoCampers en 4x4Icerental.  We kennen onszelf en chaos ontstaat al snel met veel spullen op een kleine plek. Een achterbak én achterbank waren voor ons dus echt een must-have.

Een 4×4 met daktent is wel zo handig

Bij die laatste, 4x4lcerental, huurden wij onze auto met daktent. Omdat IJsland een land is met veel ruige wegen is een 4×4 vaak nodig. Zeker als je op avontuur wil buiten de gebaande paden. Bij 4x4Icerental kun je zowel een auto met daktent met of zonder 4×4 huren.

ijsland auto huren

Ook slaapzak en kampeerspullen worden geregeld

Handig: je kunt verschillende extra’s bijboeken. Zo hoef je zelf geen kampeerbenodigdheden mee te nemen in het vliegtuig. Ook over je slaapzak, kampeerstoel en kampeertafel hoef je je geen zorgen te maken.  Zelfs een gasbrander en kookspullen zijn bij te boeken.

Zelf had ik net een nieuwe slaapzak gekocht met comforttemperatuur -1 graden Celsius. Om die reden wilde ik heel graag mijn eigen slaapzak meenemen. Ook namen we een oud kussen mee, omdat ik graag op een eigen kussen slaap. Verder hebben we de kampeerspullen gebruikt die we bij de auto met daktent konden boeken. Dat scheelt een hoop bagage in het vliegtuig.

Tips voordat je IJsland met daktent gaat ontdekken

Kamperen met een daktent in IJsland is toch net een beetje anders dan kamperen met een camper. Naast de tips voor kamperen met een daktent zijn er voor IJsland nog een aantal specifieke dingen waar je aan moet denken.

  1. Het vliegveld en de meeste autoverhuurbedrijven zitten in Keflavik. Vanaf Keflavik is het +/- 60 minuten rijden naar Reykjavik. Onze vlucht landde om 15.00 uur. De route die we in gedachten hadden, ging het eiland rond tegen de klok in. We wilden niet nog al te lang rijden, dus zochten we snel een camping op. Een groot voordeel op de campings rondom Keflavik: propaangastankjes worden vaak achtergelaten voor de volgende gasten. Handig! Hoeven wij als besparende Hollanders geen nieuw gastankje te kopen.
  2. In de meeste daktenten kun je je slaapzak en kussen laten liggen terwijl je ‘m opvouwt. Zo heb jij weer ruimte over in je auto.
  3. Houd rekening met de windrichting. Een daktent is best kwetsbaar voor harde windstoten. Wanneer je de auto parkeert, houd dan rekening met de stand van de wind. Kies ervoor om de smalle kant van de daktent in de wind te zetten. Op een nacht werd ik wakker van enorme windstoten. Je voelt je dan heel kwetsbaar zo in de lucht. Gelukkig hadden wij een daktent met vier palen waardoor we erg stevig stonden.
  4. Zorg voor voldoende ventilatie en laat je daktent ’s ochtends luchten. Net als bij een gewone tent krijg je bij lage temperaturen en hoge vochtigheid last van condens en die moet je ’s ochtends weer verjagen.
  5. In tegenstelling tot accommodaties kun je campings in IJsland vaak last minute reserveren. Sterker nog: in veel gevallen betreft het volledige selfservice en is er geen receptie. Volgens de reviews die we regelmatig zagen, is dit in het hoogseizoen wel anders. Zo stonden we op veel campings waar slechts drie douches aanwezig waren. In het naseizoen, september, was dit voldoende. Wel kan ik me voorstellen dat dit in het hoogseizoen op een camping met +/- 50 plekken aan de lage kant is.
kamperen daktent ijsland groot
 

Kamperen met een auto met daktent in IJsland? AANRADER!

Wij hebben een heerlijke twee weken gehad in IJsland en een auto met daktent is ons ontzettend goed bevallen. We hadden pech met het weer (veel regen en kou), maar je weet dat deze kans er in zit als je naar een land als IJsland gaat. Koken kun je niet altijd buiten doen, maar de meeste campings zijn hier wel op ingericht.

Lees ook:  Een camper huren op IJsland. Hoe en waarom?

kamperen daktent ijsland

Als je van buiten zijn houdt, is IJsland echt een land voor jou. Het allerfijnste is dat je je huisje toch altijd bij je hebt. Ondanks dat je onder een doek slaapt, slaap je wel hoog boven de grond, wat de kou – letterlijk en figuurlijk – verder van je afhoudt. Staat een roadtrip met daktent door IJsland ook nog op je bucketlist?

Auteur

Met bloedgroep Avontuurlijk is Laura altijd in voor een reis. Met haar vriend én hondje Scotty ontdekt ze graag Europa met tent. Maar voor weidse avonturen is ze ook altijd in: met een daktent door IJsland en Australië of een camper huren in Nieuw-Zeeland Zolang er mooie natuur om haar heen is, is ze in haar element.

reageer

Laat jouw reactie achter

Sending