7.0
gemiddeld

Review: Redwood Icarus 400 Air: snelle opblaasbare gezinstent

Redwood Icarus 400 Air
Beoordeling
 • Kwaliteit:
  8.0
 • Opzetgemak:
  8.0
 • Gewicht:
  5.0
 • Extra's:
  7.0

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk De Redwood Icarus 400 Air is als opblaasbare tent voor maximaal vijf personen vooral geschikt als gezinstent. Ik hoorde dat het opzetten van de tent zo makkelijk ging en wilde dat zelf ook wel eens proberen. Toen ik toch eenmaal bezig was, heb ik de hele tent maar aan een inspectie onderworpen. Dus in deze review heb ik ook meteen maar binnen een kijkje genomen.

Waarom een oppomptent voor een gezin zo handig is?

Vooral het opzetten van een oppomptent gaat makkelijker dan een stokkentent. Zeker bij het kopen van een gezinstent is dat iets om te overwegen. De hoeken zet je vast met haringen, je koppelt de pomp aan de ventielen, een paar keer wiebelen en je tent staat.  Bij deze Icarus 400 Air heb ik dat zelfs in mijn eentje kunnen doen. Dat is handig, vooral met kleine kinderen of als je kampeert met een groot gezin, want dan kan de één de tent opzetten en de ander de kids in het gareel houden of alvast de auto uitladen. Daarnaast creëer je met relatief weinig werk toch een behoorlijk leefoppervlak.

De Icarus 400 air opzetten, hoe gaat dat?

Het opzetten van deze Icarus familietent gaat eigenlijk redelijk makkelijk. Niet dat het helemaal vanzelf gaat, maar voor zo’n grote tent vond ik het behoorlijk soepel gaan in mijn eentje. Het kostte mij alleen, de eerste keer,  27 minuten om de tent in zijn geheel inclusief binnentent en luifel op te zetten. Met zijn tweeën gaat het waarschijnlijk nog iets sneller.

Het oppompen gaat zonder al te veel moeite. De bijgeleverde pomp heeft een overloopventiel. Als de druk in de bogen boven de 7 bar komt, dan laat hij de overdruk automatisch ontsnappen. Het is dus niet mogelijk om ze te hard op te pompen. Je hoort weleens dat door temperatuurwisselingen de bogen gaan hangen, maar daar heb ik hier ondanks een verschil in temperatuur van 20 graden tussen dag en nacht geen last van gehad.

Opzetten doe je zo:

 1. Je legt de tent uit.
 2. Zet de punten, en het midden, aan weerszijden vast met haringen.
 3. Pomp daarna van achter naar voren de buizen één voor één op. (Af en toe even schudden aan de buizen helpt ze in vorm springen.)
 4. Pomp de drie dwarsbanen op en plaats die binnen met klittenband tussen de bogen tegen het dak.
 5. Zet de stok voor de luifel in elkaar en schuif die vast, en maakt de klipjes vast.
 6. Aan de voorkant zet je drie scheerlijnen vast en aan de achterkant vier, waarvan twee voor het ventilatierooster.
 7. Zet de laatste paar haringen aan de zij- en achterkant vast.
 8. Nu kun je de binnentent er inhangen en hij staat.
Lees ook:  Wildkamperen in Nederland, het is verboden maar zo kan het toch

redwood icarus 400 air

Veel ruimte voor 4 personen

Ja, je leest het goed. Bij deze tent gaat mijn kampeertip: “Koop je tent altijd 1 persoon groter” zeker op. Hij is geschikt voor vijf personen en met een beetje wurmen en zonder afscheiding passen die ook wel in de slaaptent, maar dan moet alle bagage in de voortent. Voor 4 personen is hij veel beter geschikt.

Je hebt dan twee ruime slaaptenten waar je als je twee matjes van 65 cm hebt, nog tassen naast kunt plaatsen. Tussen de twee slaapcabines zit een afscheiding. Deze is makkelijk los te halen. Vooral met kleine kinderen als je er nog wat vaker ’s nachts uit moet, is dat fijn.  De slaaptenten zijn donkerbruin, waardoor het meeste licht al wordt tegengehouden, maar pikkedonker is het niet.

De voortent is ruim genoeg voor bagage en om eventueel met vijf personen rondom de campingtafel te zitten als het ’s avonds wat kouder is of als het slecht weer is.

opblaasbare tent

De vaste luifel is wel fijn

Wat vooral erg fijn is aan deze tent, is de vaste luifel. Deze loopt door aan beide kanten en zorgt dus voor luwte. Je kunt er makkelijk onder koken.  Ook in de avond  zit je uit de wind, waardoor je net wat langer buiten kunt blijven zitten.

oppomp tent vrijbuiter

Polyester en ventileren

De Icarus Air 400 is een polyester tent. Een groot voordeel daarvan is dat het relatief licht is. De tent weegt 26 kilo en past in één tas. Daarnaast droogt het ook een stuk sneller, waardoor je minder lang hoeft te wachten voordat je kunt vertrekken in de ochtend.  Een nadeel van polyester is echter dat je meer last van condens hebt dan bij katoen en dat het in de tent bij warm weer snel warm wordt.

Daar hebben ze wel rekening mee gehouden, want de tent heeft naast de ingang aan de voorkant nog twee zijingangen. En achter de slaaptent zit ook een groot ventilatieluik, waardoor de tent goed te ventileren is. Al deze luiken en deuren – met uitzondering van de deur in de voorwand – zijn van horgaas voorzien, waardoor je ze ook in de nacht open kunt laten. Persoonlijk zou ik een hordeur in de voorwand wel erg fijn hebben gevonden. Zoek je een Katoenen alternatief dan kun je de Redwood Navarro 340 Air overwegen, die is iets kleiner, maar wel van technisch katoen en met nog een aantal andere extra’s. 

De kwaliteit van het tentdoek

De kwaliteit van het polyester – of liever de waterdichtheid – druk je uit in waterkolom. Voor tenten geldt dat dit eigenlijk minimaal 2000 moet zijn. Bijvoorbeeld de gezinstenten van Decathlon zitten ook precies op die grens. De Icarus heeft echter een waterkolom van 4000, waardoor hij stevigere buien aankan, maar waardoor je er ook vanuit mag gaan dat de tent het meer kampeerweken volhoudt.

Lees ook:  Mijn Tent is Top: Quechua MH900 Daktent van Jos

opblaasbare gezinstent

En terug in de zak dan?

Inpakken van dit soort grote opblaasbare familietenten is vaak wat lastiger dan bij stokkententen en dat geldt ook voor de Redwood Icarus 400 Air.  Het afbreken en leeg laten lopen van de tent gaat op zich snel. De binnentent kun je laten zitten en de buizen lopen snel leeg. Je kunt deze nog even helpen door de lucht eruit te persen. 

Daarna vouw je de tent over de breedte in vijf gelijke stukken en je rolt hem op. Officieel moeten de stokken van de luifel en de pomp in het midden, maar dat kreeg ik niet voor elkaar. Door er met mijn knieën bovenop te zitten, lukte het mij na twee keer de tent zo compact te krijgen dat hij met wat proppen in de tas paste. Maar echt heel makkelijk ging dat niet.

opblaasbare tent vrijbuiter

Redwood Icarus 400 Air
Beoordeling
Redwood Icarus 400 Air
7.0
gemiddeld
De Icarus 400 Air van Vrijbuiters eigen merk Redwood is een opblaasbare tunneltent voor maximaal 5 personen. Hij staat super snel dankzij de constructie van luchtslangen en is voorzien van ruime voortent inclusief vaste luifel.
 • Kwaliteit:
  8.0
 • Opzetgemak:
  8.0
 • Gewicht:
  5.0
 • Extra's:
  7.0
EUR 599.99
Bekijk aanbieding

Pluspunten

+ Staat snel
+ In je eentje op te zetten
+ Vaste luifel
+ Ventilatiemogelijkheden
+ Sterk polyester

Minpunten

– Hordeur in voorwand mist
– Past lastig in zak
– Binnen warm bij heet weer

Eindconclusie: Review Redwood Icarus 400 Air

Bij familietenten zoals de Redwood Icarus 400 Air is het altijd het afwegen van budget tegen comfort en kwaliteit. Voor wie het gemak van een kwalitatieve polyester oppomp familietent wil, is de Icarus 400 Air geen slechte keuze. De tent staat snel en is zelfs in je eentje op te zetten. Binnen heb je voor vier personen meer dan genoeg ruimte en de vaste luifel voor is erg fijn.  Daarnaast is dit polyester van 4000 waterkolom, waardoor je gerust van prima kwaliteit kunt spreken waarmee je jaren vooruit kunt. De laatste versie heeft een andere kleurstelling, maar is verder helemaal vergelijkbaar. 

Als je nu al weet dat je de komende tien jaren wil blijven kamperen, dan zou ik voor een familietent van (technisch) katoen kiezen. Voor hetzelfde budget heb je bijvoorbeeld de Redwood Birch stokkententen van technisch katoen. Voor een paar honderd euro meer heb je een opblaasbare tent van katoen zoals de Redwood Navarro 340 Air of Robens Lookout 500 Air.

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

reageer

Laat jouw reactie achter