Tsjechië-tip: 3-daagse huttentocht door het Reuzengebergte

6bc48546294977b164ddd90de1ee2b62?s=55&d=mm&r=g Erik In het Noorden van Tsjechië, op de grens met Polen, ligt Krkonoše, in het Nederlands het Reuzengebergte genoemd. Door de verschillende kabelbanen, gemoedelijke berghutten en hoogtes tot 1600 meter is dit gebied uitstekend geschikt voor niet al te inspannende bergwandelingen én huttentochten voor gezinnen. Wij gingen drie dagen wandelen in het Reuzengebergte. 

Kijken naar de kaart

Het Reuzengebergte in Tsjechië is niet zo hoog

Wellicht denk je bij het Reuzengebergte aan gigantische bergen met besneeuwde toppen. Eerlijk gezegd was dat ook wat als eerste in mijn verbeelding opkwam. Toen ik me er wat verder in verdiepte, begreep ik echter dat de naam verwijst naar een oude legende van de reus Krakonoš, die in het gebied zou wonen. In het hele gebied kom je daarom ook houten beelden van deze reus tegen en natuurlijk staat zijn afbeelding op allerlei toeristische snuisterijen.

Krkonoše is een groot grillig natuurpark en doordat het er gemiddeld maar 1200 meter hoog is. Perfect om te wandelen met je gezin dus. Op de website van VisitCzechia zijn dan ook geweldig veel wandelpaden en huttentochten te vinden die voor elk wat wils bieden, van makkelijke korte rondwandelingen tot lange trektochten langs berghutten. Ik wandelde samen met mijn gezin de driedaagse huttentocht van Actief in Tsjechië, een lichte, maar wel mooie trekking van ongeveer 13 kilometer per dag.

Huttentocht in Tsjechië

Dag 1. Vanaf  Špindlerův Mlýn naar de bron van de Elbe

Midden in het Reuzengebergte ligt Špindlerův Mlýn, een toeristisch dorpje dat zowel in de winter als in de zomer van alles te bieden heeft. Er is een keur aan restaurantjes en hotels. Ook als kampeerder heb je hier met het centraal gelegen basecamp Medvedin een prima uitvalsbasis.

De camping ligt naast het dalstation van de kabelbaan die je in een minuut of tien naar 1234 meter hoogte brengt. Of je kiest ervoor om de 500 meter stijging wandelend via een gemakkelijk pad langs, de hier nog wilde, Elbe te overbruggen.

Waar ligt de echte bron? 

Vanaf het topstation wandel je vervolgens in een ruim uur naar de ‘bron van de Elbe’, een soort van put op 1368 meter met daarbij een grote muur met alle wapens van de steden waar de rivier vanuit het Reuzengebergte doorheen stroomt. Op deze plek stap je zo over de Elbe heen. Best leuk, want probeer dat nog maar eens als de Elbe eenmaal bij de stad Děčín is!

Trouwens nog een leuk weetje: De plek waar alle toeristen zich, net als ikzelf, verzamelen voor een foto met de bron van de Elbe, is niet de echte bron. Die ligt namelijk een stukje verderop, onbereikbaar voor iedereen, omdat het gebied daar te kwetsbaar is. Bron van de Elbe

Een berghut met panoramisch uitzicht

Onze huttentocht gaat verder en wij laten de bron, en daarmee ook de meeste toeristen, achter ons en wandelen al stijgend en dalend ongeveer 13 kilometer door naar berghut Szrenica.

Deze hut is gelegen zoals je je de ligging van een berghut voorstelt: bovenop een top met rondom uitzicht, waardoor je binnen in de hut het gevoel krijgt vanuit een vliegtuig naar het landschap te kijken. Wat het nog extra leuk maakt, is dat deze hut een steenworp over de Tsjechisch-Poolse grens ligt. De prijzen zijn er dus opeens in Zloty’s. Gelukkig accepteren ze ook pinbetalingen. Grensbord

Huttentocht met full board

De huttentocht van Actief in Tsjechië is full-board. In de berghut hebben we dus een avondmaaltijd, een eenvoudige kamer voor onszelf, ontbijt en een goedgevuld lunchpakket voor de volgende dag. Luxe! En daarbij ook nog eens een onbetaalbaar prachtige zonsondergang. Wat willen we nog meer.

Uitzicht op het Reuzengebergte in Tsjechië

Dag 2. Wandelen tussen Tsjechië en Polen

De volgende etappe voert ons voor het grootste stuk over de bergkam die de grens tussen Polen en Tsjechië vormt. Grenspalen markeren het pad. De ene keer lopen we links in Polen, dan weer rechts in Tsjechië. Het pad heeft wat weg van een muur: het is geplaveid met rotsblokken en zo ver als je kunt kijken zie je het door de bergen kronkelen.

Omdat het zo goed te belopen is, wordt het pad ook druk bewandeld: hele gezinnen met kinderen met rugzakjes op kruisen tijdens de wandeling ons pad en naast Pools en Tsjechisch horen we ook Engels, Duits, Vlaams en Nederlands gesproken worden.Rugzakken

Makkelijke paden, rotsformaties en geocaches

Langs de route van de huttentocht vertellen verschillende borden over de prachtige rotsformaties waar we langs komen . De info is alleen in het Pools en Tsjechisch. Leve Google Translate dus! En ook als geocachers komen wij aan onze trekken: langs de route vinden we er minstens vijf.

Lees ook:  De 5 mooiste natuurparken van Noord-Tsjechië

Veel te snel naar ons zin komen we bij het eindpunt van de dagetappe. Hadden we toch een extra lusje moeten lopen? Hoewel… het terras van Moravská Bouda  ziet er ook aanlokkelijk uit. In deze berghut hebben we onze tweede overnachting. Waar de eerste hut bovenop een top lag, ligt deze meer in een dal en het uitzicht is daardoor heel anders. Niet dat dat minder mooi is trouwens, want hier hebben we een veel beter zicht op de bergen rondom.Berghut

Na een uitgebreid diner dat, geheel op zijn Tsjechisch, supersnel op tafel wordt getoverd, zoeken we onze kamer op. Moravska Bouda  heeft een beperkt aantal kamers en is wat luxer dan Szrenica. We hebben zelfs een eigen douche, dus daar maken we mooi gebruik van.

Slecht weer op komst!

Terwijl we ons klaarmaken om ons bed in te schuiven, beginnen onze telefoons plots vervaarlijk te piepen. Een weerwaarschuwing voor hevige regen de volgende dag. En inderdaad, in de loop van de nacht begint het te regenen.

Dag 3. Terug naar Špindlerův Mlýn

Bij het ontbijtbuffet van de volgende morgen informeren we naar de route en het weer. We kunnen vanaf hier namelijk een klein stukje lopen en dan met een bus terug. Er wordt ons door de huteigenaar echter verzekerd dat de wandelroute goed te doen is en dat het ook met het weer allemaal wel meevalt. We besluiten het erop te wagen, vooral ook omdat de route vanaf hier alleen maar naar beneden gaat over goed bewandelbare paden, trekken onze regenpakken aan en gaan op weg.

Blijkbaar hebben we er zelfs zo goed de pas in dat we rond het middaguur alweer in Špindlerův Mlýn staan. Dat was wel erg kort! Bij een overdekt terras kopen we een kop koffie. Terwijl we het lunchpakket uit de berghut opeten, kijken we naar de lucht, waar de wolken langzaam optrekken. In de verte zien we de bergtoppen weer en we wijzen: kijk, daar stonden we twee dagen geleden!  

Prima huttentocht in Tsjechië voor gezin met kinderen

Ik maakte deze huttentocht op uitnodiging van VisitCzechia en Actief in Tsjechië. Doordat er relatief weinig hoogtemeters zijn en de paden vrij goed begaanbaar, is de tocht goed te doen voor beginners en daarmee ook voor kinderen. De route is niet als één geheel gemarkeerd, maar bestaat uit delen van verschillende gemarkeerde routes. Hierdoor kun je de trekking op een aantal plekken ook wat uitbreiden of inkorten. Het is een aanrader om de erg accurate app mapy.cz te installeren als hulpmiddel bij het navigeren.

 

Auteur

Erik houdt van basic kamperen met de tent. Zijn passie voor kamperen is aangewakkerd bij de Scouting. Samen met zijn vrouw Loes en twee meiden zoekt hij, bijvoorbeeld tijdens een fietsvakantie, graag simpelere campings op waar nog veel dingen kunnen en mogen. Leer Erik kennen...

2 reacties

 • Huttentocht met kinderwagen?
  beste Eric, is de 3 daagse huttentocht in Tsjechië ook goed te doen met een kinderwagen? wel een Thule met grote wielen.
  we plannen een 2 weekse caravan roadtrip in Tsjechië in de meivakantie.

  Gr Robert

  • Dag Robert,
   Ik twijfel hierover. De eerste dag zal het wel lukken, dan is het pad niet al te ingewikkeld. De tweede dag zit er een stuk bij over een flink onregelmatig pad, weliswaar met grote keien, maar echt lekker de kinderwagen eroverheen laten rijden gaat denk ik niet. Je zou eens contact met Actief in Tsjechië kunnen opnemen wat hun ervaringen zijn. En misschien hebben zij wel alternatieven.

Laat jouw reactie achter

Sending