Campingtip: Het Bos Roept: winterglamping in een De Waard tent

3b74fbb114580411766c87c2934f8466?s=55&d=mm&r=g Corine Afgelopen najaar stuitte ik op facebook op een ingerichte De Waard tent op natuurcamping Het Bos Roept. Het Bos Roept richt zich met deze ingerichte tenten op DZT’ers (De Zonder Tent’ers), zodat iedereen de mogelijkheid heeft om te kamperen in de natuur. Geen zorgen: het ‘niet hebben’ van een tent is gelukkig geen voorwaarde om deze tenten te mogen huren.

Het Bos Roept aan het begin of einde van de afsluitdijk

We hadden geluk. Precies in het laatste weekend dat deze ingerichte tenten nog aangeboden werden bleek er een gaatje in onze agenda te zitten. Dus winterglamping it is! En zo reden wij op 2 november richting het Robbenoordbos vlak bij Den Oever in de kop van Noord-Holland. Het was een flinke rit van Utrecht naar de plaats waar de afsluitdijk begint (of eindigt, het is maar hoe je het bekijkt), maar met iedere kilometer groeide onze kampeerstemming.

Het zonnetje scheen heerlijk en langzaamaan maakte de Randstedelijke vrijdagmiddagdrukte plaats voor een steeds rustiger polderlandschap met prachtige vergezichten. Tegen de tijd dat we de camping opreden konden we niet wachten om onze intrek in de tent te nemen.

glamping het bos roept

natuurkampeerterrein noord holland

Winterglamping in een De Waard tent

De De Waard tent bleek op een prachtige plek te staan aan de rand van een veldje, voorbij een paar boompjes en met de achterkant naar het riet. Een heerlijk rustige plek met uitzicht over een groot deel van de camping, maar tegelijkertijd nog redelijk in de buurt van het toiletgebouw en de shelter.

De tent zelf is ruim, met smaak ingericht en beschikt over alle gemakken die een kampeerder zich kan wensen. Zo is er elektriciteit, staat er een kookstel met meerdere gaspitjes, is er een houtkachel om de tent behaaglijk warm te stoken en ligt er een eerste voorraadje brandhout voor de deur. Om dit alles af te maken staat er ook nog een vuurschaal klaar en hangt er een vrolijk gekleurde hangmat naast de tent.

Winterkamperen hoeft geen kou lijden te zijn

Had ik trouwens al verteld dat er elektrische dekens op het bed lagen om de kou er uit te houden? Overnachten in deze tent was dan ook heerlijk comfortabel. Zittend rondom de kachel wisten wij ons zelf warm te houden terwijl de temperatuur buiten tot onder het vriespunt zakte. Het aanhouden van de kachel was overigens wel een serieuze taak waarbij een beetje rook in de tent niet ongewoon was, maar dit droeg voor ons alleen maar bij aan het ‘avontuur’.

Lees ook:  Met Geardropper zorgeloos kamperen in de Ardennen

Slapen deden we uiteraard terwijl de kachel uit was. Hierdoor daalde de temperatuur in de tent flink, maar dankzij de lekkere dekens hadden wij het geen moment koud. Opstaan uit dit warme comfortabele bed was de volgende ochtend echter wel een flinke uitdaging.

het bos roept review

review het bos roept

winterkamperen het bos roept

Ontbijt op bed

Het ontbijt dat ons vervolgens gebracht werd was de uitdaging van het opstaan gelukkig meer dan waard. Het uitgebreide ontbijt is inclusief bij een overnachting in de luxe ingerichte tenten. Het ontbijt bevat veel biologische producten, waarvan sommige zelfs uit de buurt komen. Omdat wij het ontbijt niet op kregen hebben we een deel ervan zelfs kunnen meenemen als lunchpakket.

Wat zijn de mooiste plekjes van Het Bos Roept?

Naast een goed ontbijt heeft Het Bos Roept gelukkig nog veel meer te bieden. Het Bos Roept ligt op een prachtige locatie in het Jonge Robbenoordbos en de natuur is op de hele camping te bespeuren.Naast de De Waard tenten zijn er ook een Airstream caravan, een tipi  en een aantal gave creatieve huisjes te huur. 

Het centrale veld waarop wij stonden werd begrensd door water met rietkragen. Via bruggetjes of stapstenen kon je de kampeerplekken aan de overkant van het water aan de rand van het bos bereiken.

Tijdens een wandeling ontdekten wij dat er nog enkele kleinere veldjes waren en dat zelfs een paar kleine losse kampeerplaatsen verscholen in het bos lagen. Perfect wanneer je de rust van de natuur zoekt, maar ook niet zonder de luxe en gezelligheid van een camping kunt. Ook beschikt deze camping over een haven waar varende campinggasten hun boot kunnen aanmeren.

natuurcamping noord holland

het bos roept campingtip

Praktische zaken op “Het Bos Roept”

Ook als je in je eigen kampeermiddel overnacht kun je jezelf van een smakelijk ontbijt voorzien. Het Bos Roept verkoopt onder andere vers gebakken brood, waarvan de geur je ’s ochtends al tegemoet komt zodra je je neus uit je tent steekt.

Verder ontdekten we een overdekte vuurplaats en verkenden de shelter: een prachtig ingerichte kas met loungebanken, tafels, stoelen en houtkachel waar kampeerders kunnen relaxen, koken en elkaar kunnen ontmoeten. Deze shelter werd ook nu in het laagseizoen gretig gebruikt. Want al daalde de temperatuur in de nachten tot onder het vriespunt, dit betekende niet dat de camping uitgestorven was. Er stonden meerdere kampeerbusjes en uit de schoorsteen van de andere ingerichte tent kwam rook.

Gidus vertelde ons dat hij nog maar kort eigenaar van deze prachtige locatie is en nog veel meer plannen met deze camping heeft. Aangezien hij architect is ontwerpt hij veel gebouwen op de camping zelf. Het sprekende voorbeeld hiervan is het prachtige toiletgebouw met zonnepanelen en hemelwateropvang dat gelijk in het oog springt wanneer je de camping opkomt. Deze camping bevindt zich niet alleen midden in de natuur, maar houdt ook rekening met deze natuur.

Lees ook:  151 x glamping met eigen sanitair in Nederland

Wat is er te doen in de kop van Noord-Holland?

Er is zoveel te kiezen dat we balen dat we maar twee nachtjes in deze mooie omgeving vertoeven. Wij kiezen er op dag 1 voor om met de auto de omgeving te verkennen en rijden door het binnenland naar Medemblik, waar we over het IJsselmeer uitkijken, over de dijk lopen en een oude stoomtrein zien vertrekken. Vervolgens rijden we binnen langs de dijk (en niet over de dijk zoals gehoopt) terug naar Den Oever om ook daar nog een korte wandeling op de dijk te maken. Onderweg passeren we de boerderij waar de kaas die we ’s ochtends bij ontbijt aten gemaakt is.

De volgende dag laten we de auto staan en lopen vanaf de camping het Robbenoordbos in, waar verschillende wandelroutes zijn uitgezet. Voor de fietsers onder ons: er liggen ook mooie fietspaden en er schijnt zelfs een MTB-track in de buurt te zijn. In het bos wisselen brede paden en smalle paadjes elkaar af. Op sommige plekken kun je van steen naar steen huppen om een stroompje over te steken en iets verderop ligt zelfs een trekpondje waarbij je flink wat spierkracht nodig hebt om de overkant te bereiken. Het is ook mogelijk om naar de haven van Den Oever of de dijk van het IJsselmeer te lopen.

Tot ziens ‘Het Bos Roept”…

Na een heerlijke wandeltocht zit voor ons het weekend op Het Bos Roept er alweer op. Bij terugkomst op de camping maken we nog snel wat warme chocomelk en drinken deze op in de hangmat. Helemaal tot rust gekomen rijden we uit Noord-Holland terug naar huis, vastberaden om nog eens terug te komen naar deze natuurcamping. En de tent? Die krijgt een lekker badje en een nieuwe impregneersessie. Hopelijk kan hij er dan weer een vol seizoen tegenaan.

Auteur

Ik ben Corine Westerink. Om los te komen uit mijn werk en uit mijn hoofd, trek ik de natuur in. Daar vind ik rust, daar vind ik vrijheid. Het liefst doe ik dit al lopend met m'n tentje op mijn rug. Mijn streven is ooit alle LAW’s in Nederland af te lopen.
Leer Corine kennen...

2 reacties

  • Wat een leuke blog hebben jullie met elkaar, en wat leuk om hier een recensie tegen te komen van Het Bos Roept – ook een van mijn favoriete campings. Ik kwam er een keer toevallig terecht toen ik de Zuiderzeeroute aan het rijden was – en ik wilde er blijven! Een gastvrije opvang toen ik doorweekt aankwam, een fijne plek voor mijn tentje, gezellige medegasten, de ontmoetingen in die leuke kas – daarmee werd het voor mij een top 5 camping!

Laat jouw reactie achter