In schoolvakanties en weekenden ben ik het liefste buiten. Gelukkig is ons zoontje ook een echt buitenkind. Toch willen we wel eens verder kijken dan het bos in de buurt of de zandbak in de tuin. Leuke activiteiten buiten, daar heb ik af en toe wel inspiratie bij nodig. Het jeugdprogramma van Natuurmonumenten dat OERRR heet, heeft sinds kort een mooi boek om hierbij te helpen.
Hoe zit het boek in elkaar?
In Het boek van OERRR is een onderverdeling gemaakt in vier categorieën: Speelnatuur, Naar buiten, Maken en Help mee. De categorie Speelnatuur wordt nog ondersteund door een plattegrondje met daarop waar de 17 natuurgebieden die uitermate geschikt zijn voor het hele gezin, te vinden zijn. Natuurlijk zijn dit gebieden die door Natuurmonumenten worden onderhouden.
De hoofdstukjes van de verschillende categorieën zijn ongeveer drie pagina’s lang en staan door elkaar in het boek. Elk hoofdstukje heeft mooie plaatjes in kleur, waardoor het boek ook wel echt aanspreekt voor de doelgroep. Deze doelgroep is voor kinderen van de basisschoolkinderen en hun ouders.
Speelnatuur met OERRR
Een voorbeeld van zo’n plek is het Eiland Tiengemeten, waar in het outdoorboek mini-expedities ook over geschreven is. Je zou dit bezoek ook kunnen verlengen door een echte back-to-basic kampeerervaring.
Een andere aanrader – volgens het boek en uit mijn eigen ervaring – is De Slotplaats in Bakkeveen. Hier is onder andere een blotevoetenpad en ook voor echt kleine kinderen, zoals die van ons, is er een plek om met zand, water en boomstammetjes te spelen. Daarnaast is er een terras waar er heerlijk van het zonnetje en een hapje en drankje genoten kan worden. Kom je niet uit de buurt van Bakkeveen, dan is camping Fraai op ongeveer 5 kilometer een aanrader om je kampeermiddel neer te zetten of bijzonder te glampen.
Naast deze twee gebieden vind je er dus nog 15 waarvan je naast het adres en een eventuele website ook leest voor wie het gebied aantrekkelijk is. Maar ook of het rolstoelvriendelijk is, waar je kunt parkeren en hoeveel tijd je je er kunt vermaken.
Naar buiten met OERRR
Je hoeft niet te reizen om de natuur mee te maken. In de categorie Naar buiten vind ik echt inspiratie voor 11 leuke korte en langere buitenactiviteiten met kinderen. Deze activiteiten zijn leuk vanaf een basisschoolleeftijd. Mijn zoontje is dus nog wat te jong, maar de tips zijn tijdloos, dus die kunnen we later nog wel doen. Voor nu zijn ze leuk om te doen met mijn neefjes en nichtje van 4 tot 8 jaar. En als ik heel eerlijk ben, denk ik dat oudere kinderen hier ook nog wel leuke tips uit kunnen halen.
Zo leren de kinderen over mollen en worden ze uitgedaagd om hun hand in een molshoop te steken. Dat is natuurlijk spannend, maar het duurt geen hele middag. Het zoeken van een molshoop kost de meeste tijd bij deze activiteit.
De grappigste activiteit vind ik het begraven van een onderbroek om te kijken hoe snel iets vergaat. Natuurlijk worden hier ook heel duidelijke aanwijzingen gegeven waar en van welk materiaal de onderbroek moet zijn. Het is niet de bedoeling om allemaal rommel achter te laten. Het proces van verteren duurt wel twee maanden!
Maken in elk seizoen
De activiteiten en de natuurgebieden die hierboven beschreven werden, vragen over het algemeen om wel redelijk weer. Dat is anders met de categorie Maken. Ook zijn deze knutselopdrachten in verschillende seizoenen te doen.
De 11 tips die worden gegeven, zijn heel verschillend en niet per se voor de grootste knutselwonders. Gelukkig maar, want heel handig ben ik niet. Toffe opdrachten zijn het maken van een zonnewijzer, maar ook het maken van een bijenijsje. Voor dat laatste hoef je helemaal niet naar buiten en heb je toch een middag een mooi klusje. Zeker wanneer je ook samen naar de winkel gaat voor de ingrediënten.
OERRR helpen
Een categorie die niet kan ontbreken in een boek van Natuurmonumenten is Help mee. Onder de hoofdstukjes van deze categorie ontdek je met je kinderen hoe je de natuur en de dieren kunt helpen. Wat leuk is aan deze categorie, is dat er ook weer rekening met meerdere seizoenen wordt gehouden. Zo is er voor de zomer de mogelijkheid om een gieter in te graven, zodat de planten in de tuin niet uitdrogen en staan er recepten in voor wintersvogelsnacks. Ook hier zijn weer 11 verschillende tips om te helpen en zijn de tips vooral leuk voor kinderen die op de basisschool zitten.
Beoordeling
-
Algemeen
8.0
-
Gebruiksgemak
10.0
-
Pakmaat
10.0
-
Kwaliteit
9.0
Is het boek van OERRR een aanrader?
Heb je kinderen die op de basisschool zitten? Wil je ze kennis laten maken met de natuur? Wil je een afwisseling met op pad gaan en gewoon thuis buiten zijn? Dan is dit een ideaal en veelzijdig boek. De ene tip of activiteit is interessanter en vernieuwender dan de andere, maar over het algemeen vind ik wel veel inspiratie voor een leuke dag of middag vanaf een camping of gewoon thuis.
Mijn zoontje van twee is eigenlijk te jong voor het boek. Toch is het ook voor gezinnen met kleine kinderen wel leuk om te kijken welke natuurgebieden aangeraden worden. Hier zou ik alleen niet het boek voor aanschaffen. Omdat de knutsel- en doe-ideeën tijdloos zijn, is dit voor mij een leuk boek om te bewaren voor over een jaar of twee. Voor kinderen met een leeftijd vanaf een jaar of 4 tot 10 is dit een heel leuk boek vol inspiratie!
Waar te koop?
reageer