Hangmat ophangen zonder boom op de camping, zo doe je dat!

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk Lekker luieren in de hangmat met een boekje of gewoon staren naar de wolken. Voor mij hoort dat echt bij kamperen. Het probleem waar ik vaak tegenaan loop is echter dat er niet genoeg bomen zijn op de camping of dat ze te ver uit elkaar staan. Gelukkig heb ik inmiddels een oplossing gevonden. Een manier om je hangmat op te hangen met maar één of zelfs zonder boom.
hangmat ophangen een boom

Een hangmat op te hangen met een hangmatstandaard

Een hangmatstandaard  is natuurlijk een oplossing om je hangmat op te hangen zonder bomen. Je hebt ze in verschillende uitvoeringen. De meest voorkomende zijn hangmatstandaarden in een soort U-vorm waarbij je de hangmat tussen twee punten kunt ophangen (vanaf €120) of een soort omgedraaide V waarbij de hangmatstandaard de vervanger is van een boom. (vanaf €60). Op zich handige dingen, maar ze nemen vaak wel erg veel ruimte in de bagage in en zijn niet makkelijk ergens tussen te stoppen.

hangmat ophangen

Een hangmat ophangen aan één boom met een zelfgemaakte hangmatstandaard is simpel

In de meeste gevallen is het zo dat ik mijn hangmat wil ophangen en er wel één geschikte boom is, maar dat de tweede óf te ver weg staat óf gewoon ontbreekt. In dat geval is dit een handige oplossing. Eventueel kun je dit ook twee keer doen en dan heb je dus geen boom nodig.  Alles wat je nodig hebt voor deze zelfgemaakte hangmatstandaard heb ik standaard in de vouwwagen liggen, maar is ook te koop bij iedere kampeerwinkel.

Wat heb je nodig?

 • 1 tentstok van ongeveer 120 – 150 cm
 • 1 scharniervoet inclusief gaten
 • 2 haringpennen
 • 5 haringen
 • 5 scheerlijnen
 • Een hangmat
 • 2 touwen van minimaal 3 meter lang
 • 2 karabijnhaken

Hoe maak je jouw eigen hangmat standaard?

Stap 1: Zet de stok op ongeveer 350 tot 400 centimeter, recht tegenover de boom neer, en sla met een hamer de twee penharingen de grond in.

Stap 2:  Zet de stok in een schuine hoek naar achter van ongeveer 45 tot 60 graden

Stap 3: Sla nu 4 haringen in een kwart cirkel rondom het bovenste punt van de schuine stok Zet de haringen symmetrisch ten opzichte van de stok zodat ze elkaar in evenwicht houden.

Stap 4: Maak de scheerlijnen vast aan de haringen en de top van de tentstok. Zorg er daarbij voor dat de hoek tussen de tentstok en de scheerlijnen ongeveer 90 graden is.

Lees ook:  Wildkamperen in Nederland, het is verboden maar zo kan het toch

Stap 5: Bevestig de vijfde haring en scheerlijn aan de andere kant op zo’n manier dat de hoek tussen de stok en de haring zo groot mogelijk is, maar de scheerlijn de haring niet in de weg zit. Deze zorgt ervoor dat je de hangmat ’s avonds binnen kunt halen zonder dat de standaard voor de hangmat omvalt.

Stap 6: Bevestig de hangmat touwen, hangmat en karabijnhaken aan de boom op eenzelfde hoogte als de punt van de tentstok en je bent klaar om te gaan liggen.

Het is de eerste keer even een beetje uitvogelen o welke afstand je de haringen en de scheerlijnen moet zetten.  De ervaring leert echter dat dat inschatten steeds makkelijker wordt waardoor het sneller gaat.

hangmat

Is dit veilig?

Een hangmat is nooit helemaal veilig want er gebeuren ieder jaar veel ongelukken mee. En hoewel ik niet aansprakelijk ben voor iedereen die de hangmat op deze manier opzet heb ik mijn hangmat probleem al vele malen op deze manier opgelost. Wel zorg ik er altijd voor dat ik maar een centimeter of 30 van de grond lig. Zie je dit toch niet helemaal zitten dan is de hangmatstandaard in een omgedraaide V een goed alternatief dat aan de veiligheidseisen voldoet en nog redelijk eenvoudig mee te nemen is. O en wist je dat er ook tweepersoons hangmatten zijn? Supergezellig.

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

4 reacties

 • Haha perfect dit! Heerlijk lijkt me dat! Moeten nog even aftellen tot de zomer, maar we gaan zeker een hangmat meenemen op vakantie, daar ben ik al over uit!

 • euk de stijgende aandacht voor hangmatten. Voor veel meer informatie, zie mijn Nederlandse “Hangmat”-pagina op http://www.survivaltrotter.com. Daarop ook de 2 video’s van EditieNL die tijdens de Herfsthang van de “Hangmat Slapers”-Facebookgroep zijn gemaakt. De Facebookgroep heeft nu 1140 leden! 15 September waren het er nog 1000.

  Wij raden dringend het gebruik van touwen af en banden van minimaal 1 inch=2,54 cm aan.

  Met vriendelijke “Enjoy With The People Who Give You ENERGY (#EWTPWGYE)!!!-groet,

  Theo “SurvivalTrotter” Brouwers

 • Tentstok of telescopische tarpstok?
  Goedemiddag,
  de constructie lijkt mij ideaal voor de komende kampeervakantie in Frankrijk waar wel eens een boom staat, maar zelden in de hangmatopstelling.

  Gezien onze voorkeur voor lichtgewicht kamperen,
  wat bedoeld u precies met een tentstok?
  Is de Campguru Telescopische Tarpstok ook een optie?
  Of een aluminium stok die in 4 delen zit en in elkaar klikt?

  Online vind ik geen info wat deze stokken aankunnen.
  Graag uw advies

Laat jouw reactie achter

User Review
 • Kwaliteit:
  Sending
 • Gebruiksgemak:
  Sending
 • Pakmaat:
  Sending