Handige tips voor een relaxte fietsvakantie

7ccd16d06e09331f8773f9d228cc9f02?s=55&d=mm&r=g Marieke Met je hele huishouden op je fiets trappen van camping naar camping. Ik kan genoeg redenen noemen waarom ik zo van deze manier van vakantievieren houd. Lijkt het je wat en wil je graag zelf alles uitvogelen en ervaren? Doen! Vind je het fijn om toch een beetje voorbereid en ontspannen het avontuur aan te gaan? Dan helpen deze tips van een ‘ervaringsdeskundige’ je op weg.

1. Gebruik een bagagelijst

Yes! Je hebt het gehaald en fietst een beetje moe maar voldaan de eerste camping op. Eerst even de tent opzetten. Maar… hoe goed je ook zoekt, geen haringen. Het zweet breekt je uit. En nu? Om dit soort ellende te voorkomen, zweer ik bij een bagagelijst. Inpakken, afvinken en klaar. In de loop der jaren heb ik mijn eigen versie gemaakt, maar er zijn ook heel handige ‘standaard’ bagagelijsten voor een fietskampeervakantie.

Bepakte fietsen op camping klein web

2. Check je uitrusting

Eigenlijk verschilt de voorbereiding op een fietsvakantie niet zo veel van die van een vakantie met de auto. Dat betekent van tevoren je vervoermiddel, in dit geval je fiets, (laten) controleren op slijtage van bijvoorbeeld banden en remblokjes. Je kunt beter voor vertrek constateren dat ze aan vervanging toe zijn, dan wanneer je in vliegende vaart van een berg af sjeest, toch? Als je gaat kamperen, controleer dan sowieso de staat van je spullen. Probeer ze van tevoren uit, bijvoorbeeld tijdens een weekendje proefkamperen, of op een grasveld in de buurt. Een open deur misschien, maar behoort toch tot de veelgemaakte fouten van beginnende kampeerders

3. Reis lichtgewicht

Het soort spullen dat je meeneemt op fietsvakantie, verschilt niet van een ‘gewone’ kampeervakantie. Als alles maar licht van gewicht en zo compact mogelijk is. Let hierop als je spullen zoals een tent of slaapzakken aanschaft of leent. Bij kleding kies ik zo veel mogelijk voor sneldrogend materiaal, donkere kleuren en lekker praktisch. Een afritsbroek bijvoorbeeld levert me gelijk twee kledingstukken op. Mijn e-reader vervangt in zijn eentje heel wat leesvoer. 

Kampeertafereel tassen web

4. Houd overzicht in je fietstassen

Aan het begin van onze fietskampeercarrière hadden we allebei precies dezelfde zwarte set fietstassen. Als ik dan na een pittige dag onder de douche wilde, moest ik alle tassen door op zoek naar m’n toilettas, een handdoek en schone kleren. Pas bij de laatste, zul je net zien, had ik alles bij elkaar. Tegenwoordig pak ik dat slimmer aan. 

 

  • Vaste plek in tas 
    We beschikken nu over een rode en zwarte set fietstassen. Dat scheelt al. Slaapspullen en stoeltjes gaan in de zwarte set. Aan de binnenkant van elke rode tas heb ik in zelfbedacht steno met watervaste stift geschreven wat erin zit. TT staat bijvoorbeeld voor toilettas, FT voor fietstenue. Je kunt ook tape aan de binnenkant plakken en daarop de inhoud van de tas vermelden. Ik vind deze methode erg handig. Zo houd ik overzicht in de tas én in de tent. Bij vertrek van een camping gaat inpakken ook sneller en relaxter. Passen, meten en nadenken hoeft immers niet meer.
  • Verdeel het gewicht
    Je hoeft echt niet met de weegschaal in de weer, maar het fietst wel lekkerder wanneer de linker- en rechtertas ongeveer evenveel wegen. In de tassenset met de slaapspullen en stoeltjes gaan er van elk soort twee mee, dus eerlijk verdelen is een makkie. Bij kleding, kookspullen e.d. is dat altijd een beetje puzzelen. Kwestie van twee tassen liften en eventueel herverdelen. Omdat je thuis alles al een vaste plek geeft, heb je hier de rest van je vakantie geen omkijken meer naar.
  • Doe alles in plastic zakken
    Ook al zijn onze fietstassen waterdicht, toch doe ik kleding altijd in, liefst doorschijnende, plastic zakken. Gedurende de vakantie sluipt er toch altijd wat gras, viezigheid of ongewenst bezoek de tas in.
Lees ook:  Ultieme fietsvakantie paklijst voor en door fietsers

5. Was als je wassen kan

Zeker als je tijdens je fietsvakantie vaak verkast, blijft er weinig tijd over om je was te doen en te drogen. Natuurlijk kun je dat shirt nog best een dagje aan, maar uiteindelijk moet je toch aan de (was)bak. Staat er zo’n good old centrifuge op de camping? Sneldrogende (fiets)kledingstukken en handdoeken komen er bijna droog uit. Werk bij mooi weer of als je wat langer blijft, al je vuile was weg. Dan kun je je avontuur okselfris vervolgen.

Gratis iedere maand even kamperen met ons e-magazine?

Iedere maand ontvang je een update met daarin het laatste nieuws over kamperen, handige kampeertips en de laatste winacties in je mailbox.

Jouw e-mailadres is veilig bij ons.

6. Denk vooruit bij het shoppen

Door ervaring wijs geworden, slepen we altijd één avondmaaltijd mee. Een zak maaltijdsoep of zo. Geen haute cuisine natuurlijk, maar in noodgevallen een uitkomst. Jaren geleden bereikten we tijdens een fietsvakantie in Frankrijk na een pittige klim eindelijk onze camping. Prachtig gelegen, maar geen restaurant, geen winkeltje, niets. Moesten we na het opzetten van de tent toch weer die berg af en … met boodschappen ook weer op.

Als we nu het einde van onze fietsdag naderen, zetten we onze antenne voor bakkers en supermarkten alvast uit. Zo mogelijk slaan we dan onderweg al ons avondeten, ontbijt en ‘brandstof’ voor de volgende dag in. Doe dat zeker in dunbevolkt gebied en als je overnachtingsadres nog een verrassing is. Je weet dan niet welke faciliteiten de camping biedt en of je na een fietsdag nog puf hebt om inkopen te doen. Zeker als het stroomt van de regen, als er geen supermarkt in de buurt zit, de snackbar die dag dicht is, als je honger hebt… Ik spreek uit ervaring.

7. Houd de boel droog

Overbodig om te vermelden dat je alle spullen in plastic zakken doet als je fietstassen niet waterdicht zijn. Want ’s avonds in een halfnatte slaapzak kruipen, ik moet er niet aan denken! Heb je een reisdag gepland en moet je in de stromende regen opbreken? Dan heb ik een paar tips.

  • Pak eerst alles binnen in en doe dat in de fietstassen. Sluit ze goed af en zet ze alvast buiten. Zijn ze niet waterdicht? Parkeer ze dan zolang onder een afdak in de buurt van je kampeerplek. Werk zo van binnen naar buiten en breek op het eind pas je tent af. Beter voor het vochtgehalte van jou en je spullen.
  • Zorg dat je droog de fiets op stapt en dat ook blijft. Met doorweekte sokken in dito schoenen aan je fietstocht beginnen vind ik geen pretje. Bovendien is dit waarschijnlijk het enige paar schoenen dat je bij je hebt. Wij lopen vaak tijdens het opbreken op badslippers en regen- of badkleding en trekken pas vlak voor we opstappen sokken en (fietsregen)schoenen aan.
  • Zoek als het kan een droge plek waar je op je gemak je fiets op kan pakken. Aandacht voor een goede en veilige bevestiging van je tassen is ook bij slecht weer noodzakelijk.
Lees ook:  Decathlon MH500 kampeertafel uitgebreid voor jou getest

8. Eet en drink genoeg

Je fiets is je vervoermiddel, je lijf de motor en die moet benzine krijgen om vooruit te komen. Tijdens een fietsvakantie lever je meer inspanning dan bij een gewoon fietstochtje. Je bent zwaarder beladen, legt waarschijnlijk meer kilometers af dan je gewend bent en kiest misschien wel voor een minder vlakke route. Eet en drink dus voldoende onderweg, zodat je die heuvel bijna fluitend op kunt. Neem genoeg krachtvoer mee, want wachten met eten en drinken (kopen) tot een gezellig dorpje met terras of supermarkt kan te laat zijn. Voorkom, om in wielertermen te spreken, dus een hongerklop, want dan kom je echt niet meer vooruit. Dat kan je fietsdag en je humeur behoorlijk verpesten. 
 
krachtvoer2

9. Maak er geen prestatietocht van

Hoeveel kilometer je op een dag aflegt, bepaal je samen. Zeker als je met kinderen op fietsvakantie gaat of als je partner minder sportief is, is het belangrijk hier rekening mee te houden. Dan blijft het leuk. Kilometers vreten in ons bijna vlakke Nederland is anders dan in Frankrijk. Weer en wind spelen ook een rol. Bij een fietsvakantie geldt niet: hoe meer hoe beter. Het gaat om het onderweg zijn, tussendoor een stop maken, op een leuke plek iets eten en drinken zodat je weer even door kunt. Kortom: vakantie!

Wil je meer weten en je verder verdiepen in de ‘kunst’ van het fietskamperen? Of wil je thuis gewoon alvast in de stemming komen? Dan is het boek ‘ Ga op de fiets’ leuk als optimale voorbereiding van jouw nieuwe kampeercarrière. 

 

Auteur

Of Marieke nu de fiets of vouwwagen vol pakt met kampeerspullen, op 10,100 of 1000 kilometer van huis op de camping staat. Dat maakt haar en haar man Jan-Kees niet veel uit. Genieten van het buitenleven, de sfeer op een camping en de omgeving. Daar gaat het om!

1 reactie

  • droge voeten tijdens regen op de fiets
    Droge voeten in de regen:
    naast schoenhoesjes gebruik ik ducktape om mijn been aan de schoenhoedjes te bevestigen. Zo loopt er nauwelijks meer water langs mijn benen in de schoenhoedjes (die sluiten nooit goed aan).

    Ik gebruik wegwerp plastic handschoenen van de benzinestations om droge handen te houden. Deze passen meestal ook over handschoenen, die zodoende ook veel droger blijven.

Laat jouw reactie achter

User Review
  • Algemeen
    Sending
  • Gebruiksgemak
    Sending
  • Pakmaat
    Sending
  • Kwaliteit
    Sending