Welke verzekering dekt schade door hagel of overstroming?

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk Steeds vaker komen we noodweer tegen op de camping. Wat als er tijdens je vakantie plotseling een storm of hagelbui opsteekt? Of wat als de camping onder water komt te staan door een overstroming? In dit artikel leg ik je uit hoe je je kunt voorbereiden en welke verzekeringen je nodig hebt.

stormschade camping verzekering

Hagel op komst of camping in overstromingsgebied?

Voor zover mogelijk is het belangrijk om goed te kijken naar de weersvoorspellingen voordat je op vakantie gaat. Bij slecht weer kun je ervoor kiezen om (nog) niet te gaan kamperen. En ben je al aangekomen op je plek van bestemming en er ontstaat ineens noodweer, dan is het slim om voor een nacht een appartement of B&B te boeken.

Ook is het handig om al voor vertrek te kijken naar de ligging van de camping en of deze bijvoorbeeld gelegen is in een gebied dat gevoelig is voor overstromingen of dit na te vragen bij de campingeigenaar zodat je daar al bij het uitkiezen van je kampeerplek rekening mee kunt houden.

Hoe zorg je voor een goede voorbereiding

Daarnaast is het slim om tijdens je vakantie bij voorspeld noodweer meteen te anticiperen.  Weet wat je moet doen bij storm op de camping. Steekt er ineens een harde wind op, breek je voortent of luifel dan af en zet eventuele losse spullen binnen en zoek zelf een veilig heenkomen. 

Slecht weer of overstroming op komst, kom in actie

Ben je op vakantie en dreigt er overstromingsgevaar, dan is het belangrijk om op tijd maatregelen te nemen. Als je naast een rivier staat en er wordt hoog water verwacht, dan is het uiteraard verstandig om je caravan of vouwwagen weg te halen van deze plek. Houd de weerberichten en de aanwijzingen van de campinguitbater dus in de gaten.

Zo voorkom je dat je schade oploopt die niet gedekt wordt door je verzekering. Je verzekeraar verwacht namelijk dat jij zelf tijdig maatregelen neemt om je caravan in veiligheid te brengen.

Als slecht weer je overvalt

Helaas kan slecht weer je ook overvallen. We kennen allemaal de beelden van hagelstenen zo groot als tennisballen in Noord-Italië. Vakantiegangers en inwoners in Slovenië werden overvallen door overstromingen en mensen in Scandinavië hadden plotseling te maken met storm Henk in precies datzelfde seizoen. Hoe zit het dan met de verzekeringen? 

Lees ook:  Milieusticker Spanje, heb je die echt nodig?

Welke verzekering heb ik nodig?

Heb je ondanks de goede voorbereidingen toch schade of heeft het noodweer je overvallen, dan is het goed om verzekerd te zijn. Maar heb je dan een autoverzekering, reisverzekering of caravanverzekering nodig of allemaal?

Welke verzekering dekt schade van overstroming op de camping? 

Wat als er onverwacht een overstroming plaatsvindt op de camping? In dat geval is het belangrijk om te kijken naar je reisverzekering. Veel reisverzekeringen bieden dekking tegen natuurrampen, waaronder overstromingen.

Dit betekent dat als je tent of caravan waterschade heeft waardoor je niet meer in je tent of caravan kunt blijven, je de kosten vergoed krijgt vanuit je reisverzekering. Denk hierbij aan alternatieve verblijfkosten en vervoerskosten. Wil je meer weten, bekijk dan de voorwaarden van je reisverzekering.

Welke verzekering dekt welke schade tijdens het kamperen? 

Zoals je al gelezen hebt dekken verschillende verzekeringen, verschillende schades. Daarom hieronder een overzicht van welke schade tijdens het kamperen wordt gedekt door welke verzekering:

SchadeVerzekering
Schade aan je auto door bijvoorbeeld een (bos)brand, storm, hagel of een overstromingAutoverzekering WA Plus of WA All risk
Schade aan je caravan door bijvoorbeeld een (bos)brand, storm, hagel of een overstroming.

Tip: op je polisblad zie je of je caravanaccessoires en -inboedel zijn meeverzekerd
Caravanverzekering inclusief hagel- en stormdekking
Schade aan je tent door bijvoorbeeld een (bos)brand, storm, hagel of een overstromingDoorlopende Reisverzekering inclusief pechhulpdekking
Sterretjes, barsten of putjes in je autoruitAutoverzekering WA Plus of WA All risk
Hulp als je auto beschadigd is door noodweer in het buitenland en je daardoor niet meer veilig kunt rijden. Jij en je reisgezelschap, je beschadigde auto en (kampeer)aanhanger of caravan worden naar Nederland gebracht. Doorlopende Reisverzekering inclusief pechhulpdekking
Vergoeding voor een noodreparatie als je auto beschadigd is door noodweer in het buitenland, maar je er nog wel mee kunt rijden.Doorlopende Reisverzekering inclusief pechhulpdekking
Je moet tijdens je reis in het buitenland extra reis- en verblijfskosten maken door het noodweerDoorlopende Reisverzekering inclusief pechhulpdekking
hagelscahde camping verzekering

Welke verzekering dekt storm en hagelschade aan je camper, caravan of tent?

Als je dusdanige schade hebt aan je caravan dat je er niet meer in kunt verblijven tijdens je reis, dan biedt je reisverzekering dekking. Denk hierbij aan de vergoeding voor vervangend vervoer of de noodzakelijke extra verblijfskosten voor een veilig onderkomen.

Ga je met de caravan op reis, dan is het handig om zowel een Reisverzekering als Caravanverzekering met dekking voor hagel- en stormschade te hebben.

Lees ook:  Welke camperverzekering? Check deze 9 tips voor je kiest

Check je verzekeringen voor vertrek!

Tot slot is het belangrijk om altijd goed voorbereid op vakantie te gaan. Zorg dat je een goede verzekering hebt afgesloten en dat je weet wat er gedekt is. Als allerlaatste tip: vergeet niet om het thuisfront te laten weten waar je bent als je ineens in een onverwachte situatie terechtkomt. Denk aan de klassieke slogan: maak van thuisblijvers geen spoorzoekers.

Pechhulp en vervangend vervoer in reisverzekering

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Nationale-Nederlanden

 

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

reageer

Laat jouw reactie achter

Sending