Campingtip: Domein Groot Besselink vol avontuur en bezinning

3b74fbb114580411766c87c2934f8466?s=55&d=mm&r=g Corine Soms kom je op campings die op zo’n mooie plek liggen en waar zo’n fijne sfeer hangt, dat je ze liever voor jezelf zou houden. Natuurcamping Domein Groot Besselink is zo’n camping: een oase van rust midden in de Achterhoekse natuur. Deze unieke natuurcamping biedt een plek aan zowel de actieve natuurgenieters, de rustzoekers en de zoekers naar inzicht. Hoe dat alles mogelijk is op één camping, zal ik je hier vertellen.

Het kostte de initiatiefnemers van de natuurcamping vijf jaar om deze prachtige plek in de Achterhoek te vinden waar ze in 2016 hun camping begonnen. Domein Groot Besselink is gelegen aan de meanderende Berkel, midden in de natuur en toch op loopafstand van Almen. De natuurcamping ligt midden in het Achterhoekse coulisselandschap. Je bereikt de camping via bochtige weggetjes door kleine dorpjes, uitgestrekte weilanden en hoge bomen.

Natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen

Deze unieke natuurlijke locatie in de Achterhoek maakt de natuurcamping zeer geschikt voor zowel rustzoekers als de actievere natuurgenieter. Het is namelijk heerlijk rustig op de camping, je hoort geen autowegen of andere drukte van alledag. Daarnaast is het heerlijk fietsen en wandelen in deze omgeving. Niet alleen beschikt de Achterhoek over prachtige fietsroutes (zoals de acht kastelenroute), direct langs de camping loopt ook nog eens een mtb-route.

De Berkel

Ook de wandelfanaat kan vanaf deze camping goed uit de voeten: direct vanaf de camping kun je onder andere het Almens ommetje (5 km) starten. Sla trouwens zeker een avondwandelingetje langs de Berkel bij zonsondergang niet over, het uitzicht is fenomenaal! Ben je meer een waterrat, dan zwem of peddel je met een gehuurde kano zo de Berkel af. Bij buitenzwembad de Berkel (op loopafstand) zijn overigens ook SUP-planken te huur.

Verder is deze natuurcamping een goede uitvalsbasis om stadjes als Lochem en Vorden te verkennen, of de Hanzesteden Zutphen en Deventer.

Ruimte voor bezinning en bewustzijnsontwikkeling

Domein Groot Besselink ligt niet alleen op een fantastische plek direct aan de Berkel, maar heeft ook nog eens een uniek concept. De initiatiefnemers willen hun campinggasten naast een verblijf op de camping, mogelijkheden geven om het leven meer inhoud te geven. Je krijgt de ruimte om zo je eigen bezinningsprogramma vorm te geven. Je kiest er zelf voor of je alleen komt overnachten op de camping, of dat je er meer een persoonlijke retraite van maakt.

Bezinningspad2

Er worden verschillende spirituele activiteiten omtrent bewustzijnsontwikkeling aangeboden waar je als campinggast aan deel kan nemen. De keus óf en waar je aan mee wilt doen is volledig aan jou. Er bestaan verschillende activiteiten, waarbij je zelf kunt beslissen en ervaren waar jij je het lekkerst bij voelt. Mocht je geïnteresseerd zijn in de combinatie overnachten en spirituele activiteiten, bezoek dan zeker ook deze website van de camping. Verderop in deze blog zal ik verder uitweiden over mijn ervaring met enkele activiteiten.

Ruim opgezette kleine natuurcamping in de Achterhoek

Tijd om in te gaan op de praktische zaken van de camping, want ook de innerlijke kampeerder wil weten waar hij aan toe is. Domein Groot Besselink is met 45 kampeerplaatsen een betrekkelijk kleine camping. Er is plek voor zowel campers, caravans, vouwwagens en tenten. Naast deze kampeerplekken beschikt de camping over een studio, drie ecowoningen en twee vakantievilla’s voor de verhuur.

Lees ook:  Campingtip: Camping De Pomp aan het Lauwersmeer

Fijne plaatsen

De camping bevat een unieke indeling waarbij de elementen Water, Aarde, Vuur en Lucht zijn opgenomen in het geheel. De plaatsen zijn heerlijk ruim en bestaan uit een perfecte combinatie van gezelligheid en knusheid. Je zit niet afgezonderd tussen je eigen heggetjes verstopt, maar kunt ook niet gelijk het eten van de skottelbraai van je buurman kijken. Of erger nog, de buurman het eten van jou.

Wij stonden met ons tentje op een van de prachtige plaatsen rondom de fontein. Hier stonden gedurende ons verblijf meerdere tentjes, zowel groot als klein, waardoor je toch een beetje het tentenveld-gevoel kreeg.

Plezier op de camping 1

Luxe voorzieningen

De camping beschikt over een toiletgebouw met daarin vijf toiletten, twee urinoirs en vijf douches. Ook zijn er een wasmachine en een droger te gebruiken. Afwassen kan zowel binnen in het gebouw als buiten. Naast de douches binnen in het sanitair bevindt zich op het terrein ook een buitendouche. Heerlijk om daar even af te spoelen na een ochtendduik in de Berkel. Deze buitendouche behoort samen met een dompelbad bij de sauna die door campinggasten voor een klein bedrag te gebruiken is. Let dus even op: de sauna is op bepaalde dagen te gebruiken, de buitendouche is dus niet altijd vrij.

Verder bevindt zich op het terrein een buitenkeuken. Deze is af te huren voor feesten en partijen, maar natuurlijk ook gewoon door de ware campingkok die zijn skottelbraai of gasstelletje wat te beperkend vindt.

Niet getreurd als er totaal geen campingkok in jou schuilt. Wanneer het weer ernaar is, opent Esther namelijk haar terras. Naast een kopje koffie of een blikje frisdrank kun je hier ook terecht voor heerlijke zelfgemaakte taarten, luxe tosti’s en boerenijs. Voor het avondeten loop of fiets je zo even naar Almen, waar een klein dorpswinkeltje, een restaurant/theetuin en op gezette tijden een frietkraam te vinden zijn.  

Volledig rookvrij

Fervente rokers, opgepast! Domein Groot Besselink is een volledig rookvrije camping. De initiatiefnemers gunnen iedereen de mogelijkheid om de frisse Achterhoekse lucht in te ademen. Een bezoek aan deze camping kan dus een geschikte manier zijn om van je verslaving af te komen, of om sportief vele meters naar het prieeltje buiten de camping te maken.

Een fijne, rustige sfeer

Op de camping hangt een rustige, relaxte sfeer. De hele opzet van de camping nodigt uit om tot rust te komen. Zo vind je op verschillende plekken op en rond de camping bankjes om even rustig te gaan zitten en te genieten. Op de camping stonden op het moment dat ik er was voornamelijk stellen die genoten van de rust en de natuur en fietsers – of fietsende stellen. Voor gezinnen met kinderen is deze camping minder geschikt. Er is een kleine speeltuin, maar de camping is hier verder wat minder op gericht.

Spirituele activiteiten

Zoals ik eerder al schreef, biedt deze camping indien gewenst, de mogelijkheid om van je verblijf een retraite te maken. De camping is erop gericht om campinggasten antwoorden te geven op levensvragen of geïnspireerd te laten raken. Mocht dit je aanspreken, dan is deze camping absoluut een aanrader om te bezoeken. Ook als dit je niet aanspreekt, is het nog steeds een prachtige camping, aangezien je vrij bent te bepalen wat je wel of niet doet.

Lees ook:  Kamperen in de kasteeltuin van het Muiderslot

Het bezinningspad

Bezinningspad

Mocht je nu niet zo zoekende zijn of ‘dat spirituele’ toch wat spannend vinden, dan kan je op een laagdrempelige manier proeven aan het bezinningspad. Dit kun je in je eentje belopen, in je eigen tempo. Het bezinningspad bevindt zich aan de rand van de camping, onder de bomen. Langs het pad staan verschillende vragen waar je bij stil kunt staan en over na kunt denken. Ook staat er een bankje met prachtig uitzicht waar je even rustig kunt gaan zitten.

Groepsactiviteiten

Vind je het juist prettig om je in groepsverband bezig te houden met spirituele thema’s? Ook dan is er genoeg van jouw gading op deze camping. Mura organiseert verschillende activiteiten waarin gesproken kan worden over allerlei thema’s in het licht van het Watermantijdperk. Zoals Mura het zelf zo mooi verwoordt op de website: “Mijn verlangen is de gasten antwoorden op levensvragen mee te geven door middel van de wandelingen, oefeningen, meditaties en bijeenkomsten. Al jaren geef ik uitleg over hoe te leven in een veranderende tijd. Ik doe dat vanuit een diepe liefde voor het behoud van de mens en de natuur.” Mocht je vragen hebben, dan kan je deze via de website aan Mura stellen.

Hoe heb ik deze bijeenkomsten ervaren?

Tijdens mijn bezoek heb ik deelgenomen aan een ‘walk en talk sessie’ en een ‘bij-EENkomst’. Met een studieachtergrond in Humanistiek houd ik me al langer bezig met filosofische thema’s en levensvragen. Ik was daarom erg benieuwd op welke manier er op deze camping vorm gegeven zou worden aan de spirituele activiteiten.

In deze twee activiteiten kwam veel nieuwe informatie op me af, die ik niet allemaal direct kon plaatsen of begrijpen. De term Watermantijdperk was bijvoorbeeld volledig nieuw voor mij. Ik merkte dat al deze nieuwe informatie bij mij zowel een verwoede poging om alles te snappen als een weerstand oproept. Want hoe weet ik wat waarheid is? Blijkbaar zoek ik naar zekerheid in dit onderwerp waar geen hapklare antwoorden zijn, interessant om bij mezelf op te merken. Genoeg Food for thought dus, ik denk dat ik nog wel een tweede kampeerretraite nodig heb.

Naast dat mijn gedachten uit hun comfortzone werden gesleurd, werd ik vooral geraakt door de openheid en vriendelijkheid die er van de deelnemers aan de activiteiten naar elkaar uitging. Ik bevond me tussen mensen die ik nog nooit eerder had gezien, maar voelde me veilig genoeg om mijn vragen met hen te delen. Het was fijn om te merken dat we allemaal mensen zijn en vaak tegen dezelfde vragen, thema’s, moeilijkheden aanlopen. Het helpt om hierover met elkaar van gedachten te kunnen wisselen en ervaringen te kunnen delen.

Avondwandeling

Is Domein Groot Besselink een aanrader?

Domein Groot Besselink is een heerlijke plek die ik absoluut aan kan raden. Ook als je niets met het spirituele hebt, is de camping nog steeds een heerlijke natuurcamping en uitvalsbasis in de Achterhoek voor de actieve kampeerder, en een fijne, rustige plek om even weg te zijn uit het dagelijks leven. De ligging is wat mij betreft perfect en de faciliteiten zijn goed voor mekaar.  

Mocht je juist wel op zoek zijn naar een plek om jezelf spiritueel wat verder te ontwikkelen, dan is deze camping zeker het bezoeken waard. Ook als de spirituele taal nieuw voor je is of zelfs weerstand oproept omdat het zo ver afstaat van het voor jou bekende, zal het je zeker aan het denken zetten en daarmee verder helpen. Maar alleen als je daar zin in hebt natuurlijk.

Auteur

Ik ben Corine Westerink. Om los te komen uit mijn werk en uit mijn hoofd, trek ik de natuur in. Daar vind ik rust, daar vind ik vrijheid. Het liefst doe ik dit al lopend met m'n tentje op mijn rug. Mijn streven is ooit alle LAW’s in Nederland af te lopen.
Leer Corine kennen...

5 reacties

  • Heel leuk om zo terug te lezen hoe je de camping hebt ervaren. Dank je wel voor dit prachtige verhaal. Ik herken onze opzet en visie er helemaal in terug. Super goed gedaan.

  • Goeie blog. Leuk om deze Te lezen op onze eerste dag op domein groot besselink. We zeiden zojuist tegen elkaar dat we nog nooit op zo’n mooie camping gezeten hebben. De architectuur is geweldig. Wat is hier goed over nagedacht. Je moet dit gewoon ervaren… meteen al vanmorgen in de Berkel gezwommen en gesnorkeld. Heel schoon water. En erna onder de buitendouche?. Het ommetje naar Almen was een verrassing. Slingerend langs de Berkel ervoeren we de stilte en het natuurgebeuren. En tussendoor een zeer sfeerrijke lunch genoten bij hotel ‘de hoofdige boer’.
    Onze vakantie in de Achterhoek is heel goed begonnen.

  • Yay rookvrij! <3 Wat ontzettend goed! 😀 Ik ga zelf ontzettend slecht op sigarettenrook en -geur, dus deze camping ga ik sowieso onthouden voor weekendjes weg 😀

Laat jouw reactie achter