Goedkope camping: 10 x zo kun je goedkoop kamperen!

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk Goedkoop kamperen kan een uitdaging zijn. €45 euro per nacht is geen goedkope camping maar is in sommige landen heel gewoon en zo is je vakantiegeld er snel doorheen. Dat is zonde! Want kamperen hoeft niet duur te zijn. Het moet natuurlijk wel leuk blijven. Daarom start ik de serie ‘Goedkoop kamperen’.  De komende 6 weken iedere week tips om je kampeervakantie betaalbaar te houden. Deze week: Hoe vind ik een goedkope camping?

1. Ga naar Albanië, Polen of Tsjechië als je een goedkope camping wilt

Goedkoop kamperen kan niet in ieder land even makkelijk. Het maakt nogal uit of je in Nederland, Italië of in Tsjechië op de camping staat. In Italië reken je voor 2 personen en een camper €39,34 af voor een nacht. Niet echt een goedkope camping dus.

In Albanië betaalt datzelfde stel gemiddeld slechts €13,52. De Duitse camping.info zette begin dit jaar de kosten op een rij. Zwitserland, Italië en Kroatië zijn de duurste campinglanden. De Balkan , Tsjechië en Polen kwamen als de meest goedkope camping landen uit de test.

campingprijzen europa

2. Ga gratis paal- of wildkamperen, dat is pas echt een goedkope camping

Wildkamperen is pas goedkoop kamperen, in Nederland verboden maar is in Noorwegen, Zweden, Finland en delen van Spanje vaak wel toegestaan als je je aan bepaalde regels houdt. De ervaring leert dat je ook in Nederland bij boeren of grootgrondbezitters vaak wel een nachtje mag  overnachten als je het maar gewoon vraagt.

Zie je dat niet zitten dan kun je bij Staatsbosbeheer en een aantal andere organisaties ook het gehele jaar door gratis paalkamperen, dat is nog eens een goedkope camping.

Verspreid over Nederland staan bijna 40 palen. Rond deze palen mag je gratis kamperen. Paalkamperen is goedkoop kamperen in Nederland en ook nog avontuurlijk. Er zijn behalve een waterpomp, verder geen voorzieningen.  Wel zijn er een paar regels. Je moet je eigen troep opruimen, mag er niet met meer dan drie tenten tegelijk staan en een maximum van drie dagen blijven. De palen staan op een aantal prachtige plekken dus als je weinig comfort nodig hebt kun je hier voor nop heerlijk van de natuur genieten. Dat is nog eens een goedkope camping!

3. Ga naar een goedkope camping

Het ligt een beetje voor de hand maar hoeveel je voor een camping betaalt bepaal je grotendeels zelf. Kies je een luxe camping waar alle faciliteiten inclusief bijvoorbeeld een waterpark met drie zwembaden en acht glijbanen aanwezig is? Dan betaal je de hoofdprijs en kunnen de kosten voor een kampeerplaats inclusief privé-sanitair oplopen tot, schrik niet, €85,- per nacht voor een gezin! Dat noem ik geen goedkoop kamperen meer en is zeker geen budgetcamping. 

Lees ook:  6 x de warmste Noorse trui voor dames!

Kun je genoegen nemen met wat minder luxe dan zakken, met een beetje zoeken, de prijzen snel tot onder de €20,-. Op een boerencamping, In Het Groen camping, SVR camping, Natuurkampeerterrein of een gemeente camping (camping municipal) zijn de faciliteiten vaak eenvoudiger, maar de prijzen ook aanzienlijk lager.

Eenvoudige voorzieningen betekent meestal dat er nog steeds een prima toiletgebouw en speeltuintje zijn. Omdat deze goedkope campings vaak kleiner zijn, krijg je er vaak gratis nog veel rust en een betrokken beheerder bij.

Foto: GabeD

Foto: GabeD

4. Ga anticyclisch kamperen, da’s pas goedkoop kamperen

Anticyclisch kamperen, oftewel kamperen in het voor- en naseizoen of zelfs de winter. Winterkamperen kan kamperen bijvoorbeeld echt goedkoop maken. Als je geen schoolgaande kinderen meer hebt, of ze jonger zijn dan vijf en nog geen leerplicht hebben, dan kun je ook prima in het voor- en naseizoen op vakantie.  Deze periodes vóór begin juli en na half augustus, betaal je vaak minder stageld op de camping of kun je flinke kortingen krijgen en dus goekoop kamperen.

De ACSI Campingcard én ANWB Camping Key maken van veel campings in deze periodes een goedkope camping, omdat ze tot wel 50% korting kunnen opleveren.  Ik heb een test gedaan om te kijken welke camping card het meeste voordeel oplevert. Bijkomende voordeel kan zijn dat het in het voor- en naseizoen vaak een stuk rustiger is op campings. Wij vonden dat zelf wel een beetje jammer. Op de campings waar tijdens onze kampeervakantie begin mei in Italië stonden waren weinig speelkameraadjes voor Teun te vinden. Voordeel is ook dat je met deze passen goedkoop kamperen kunt op luxe campings. Campings die in het hoogseizoen 80 euro per nacht kosten worden dan een budgetcamping. 

5. Pas op de extra kosten bij een op het eerste gezicht ‘goedkope camping’

Houd bij het boeken van de camping ook rekening met de extra bijkomende kosten. Deze extra kosten kunnen een ‘goedkope camping’ namelijk alsnog duur maken. Moet je bijvoorbeeld extra betalen voor Wifi? Zijn de douches en warm water gratis? Vanaf welke leeftijd betaal je voor een kind? Zijn huisdieren gratis? Is de toeristenbelasting inclusief? Deze kosten kunnen snel oplopen, want €4 per dag voor Wifi en douches van 50 cent zorgen bij een vakantie van drie weken, voor een gezin van vier personen al snel voor €125,-  extra.

Daarnaast kun je ook zelf nog overwegen of je wel elektriciteit nodig hebt. Dat scheelt vaak al snel €2,50 per dag en als je de elektriciteit alleen nodig hebt voor het opladen van je mobiele telefoon dan kun je dat ook in je auto of het toiletgebouw doen. Kijk dus ook naar de kleine lettertjes want niet iedere goedkope camping is dat ook echt.

6. Kies voor je eigen tent, caravan of camper

Je kunt voor een goedkope camping kiezen maar als je daar dan nog accommodatie moet huren wordt het alsnog prijzig. Er zijn tegenwoordig op veel campings huurtenten, safaritenten, chalets, pipowagens of domes te huur. Supermooie accommodaties.

Lees ook:  Review: My First Victorinox, voor mijn zoon van 7, kan dat?

Voor het gemak dat je hierdoor krijgt moet je vaak wel flink diep in de buidel tasten. Bedragen lopen in het hoogseizoen uiteen van ongeveer €400 tot €1200 euro per week.  Een veelvoud van wat je kwijt bent wanneer je je eigen tent, caravan of vouwwagen meeneemt naar een goedkope camping.

Ik vind het daarnaast nog eens een heerlijk gevoel om met mijn eigen tent helemaal mijn eigen huisje te bouwen.  Het geeft me een voldaan gevoel.

7. Kies voor een last minute camping en kampeer goedkoop

Vind je het niet erg om op het laatste moment te bepalen waar je naartoe gaat dan zijn er ook voor campings last minutes te boeken. Vooral de grote en vaak luxere campings met veel faciliteiten bieden vaak, ook in het hoogseizoen, last minutes aan.

Op de eigen website of op een website zoals vakantieveilingen kun je van een luxe camping, door op het laatste moment te boeken, toch nog een goedkope camping maken.

8. Ga niet op de bonnefooi

Een zoektocht op internet naar de ideale goedkope camping loont vaak. Als je op de bonnefooi naar Frankrijk vertrekt loop je enerzijds het risico dat je bij de receptie te horen krijgt ‘Complet!’. Je moet dan op zoek naar een andere camping en weet niet of daar binnen je budget wel plaats is.

Door vooraf op internet op zoek te gaan naar een camping, kun je makkelijker selecteren op prijs en kun je soms ook nog gebruikmaken van vroegboekkortingen van campings en weet je zeker dat je op jouw goedkope camping terecht kunt.

9. Vraag een vakantie aan bij Stichting Weekje Weg voor minima

Hoewel je dus best gratis of op een goedkope camping kunt kamperen, maak je ook dan nog kosten voor bijvoorbeeld de reis. Om ook mensen die het financieel moeilijk hebben de mogelijkheid te geven om op vakantie te gaan is Stichting Weekje Weg voor minima opgericht. Zij verzorgen (kampeer)vakanties voor gezinnen die dat zelf niet kunnen bekostigen. Niet alle gemeenten in Nederland doen mee maar wellicht dat jij een gezin heel blij kunt maken met deze tip. Inmiddels kunnen minima ook een week gratis kamperen op de gratis camping in Opende.

10. Goedkoop kamperen? Word camping inspecteur!

En ben je een echte workaholic, waarom dan niet gewoon ook op vakantie doorwerken als camping inspecteur.  Ieder jaar moeten er duizenden campings worden gecontroleerd zodat de gegevens in de verschillende campinggidsen weer kloppen en jij kunt goedkoop kamperen.

Een zomer lang door je favoriete vakantieland rondreizen tussen mensen in vakantiesfeer. It’s a dirty job but someone’s gotta do it! Leuke bijkomstigheid is dat ik me heb laten vertellen dat je dan gratis kunt kamperen en niet alleen op de goedkope campings.

11. Kies je vakantiedagen tactisch

Steeds vaker bieden werkgevers je de mogelijkheid om vakantiedagen te kopen of te verkopen. Het is dan een kunst om met zo weinig mogelijk vakantiedagen zo lang mogelijk vakantie te vieren. Door je vakantiedagen tactisch te kiezen rondom algemene vrije dagen kun heb je óf minder vakantiedagen nodig of kun je langer op vakantie.  De eztra dagen kun je dan weer verkopen en zo dus besparen of eigenlijk extra inkomen regelen.

Hoc maak jij kamperen goedkoop? 

Genoeg manieren dus om te besparen op je kampeervakantie en goedkoop te kamperen door een goedkope camping uit te zoeken of zelfs een gratis camping. Volgende week in de serie ‘Goedkoop kamperen’: Tips om te besparen op de reiskosten. Hoe hou jij de campingkosten laag?

In de serie ‘Goedkoop kamperen” verschenen ook: 

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

10 reacties

 • Handige tips! Dat kamperen in de sneeuw dat sla ik zelf wel even over hoor… hou echt meer van de warmte en de zon. 🙂 Het is vaak ook een kwestie van de juiste voorbereiding om een betaalbare camping te vinden. In Zwitserland is kamperen ook nogal aan de prijs, maar met een beetje speurwerk online voor vertrek hebben we er toch een paar betaalbare campings gevonden een aantal jaar terug.

  • Inderdaad een goede voorbereiding is het halve werk. En je hoeft niet per sé in de sneeuw te gaan kamperen om van de kortingen gebruik te maken hoor. Want ook in mei en juni is kamperen vaak al een stuk goedkoper 😉

 • Ik kampeer al een jaar of veertig, voornamelijk in het hoogseizoen, en voornamelijk in Frankrijk.

  Ik heb in al die jaren nog nooit een camping vooraf geboekt, en ben er nog nooit niet in geslaagd om “op de bonnefooi” een goede goedkope camping te vinden.

  De laatste tien jaar of zo maak ik wel, via Internet, een voorselectie, wat het zoeken ter plaatse vergemakkelijkt.

  Het grote voordeel van niet boeken is dat als de camping (of het weer) in de praktijk toch niet blijkt te bevallen je gewoon je boeltje bij elkaar pakt en elders je tent opzet.

  Kamperen begint overigens de laatste jaren knap duur te worden (campingtarieven), volgens mij voornamelijk omdat veel kampeerders veel te gemakkelijk veel te veel betalen.

  • Helemaal eens.
   Het mooie van kamperen in Frankrijk is dat op de bonnefooi, goedkoop kamperen heel goed kan. 1 keer complet gehad in 2006. Maar toen waren we ook heel laat.

 • Beste Tjerk, omdat je naar goedkope campings zoekt heb ik misschien nog een tip. Kijk is op http://www.lichtlucht.nl. Voor 870 een heel seizoen van 1 april tot 1 oktober. Het is een kampeervereniging waar je lid van kunt worden vandaar zo goedkoop. Er wordt geen winst gemaakt, alles wordt gebruikt om het kapeergenot zo plezierig mogelijk te maken. Doel van de vereniging zo luxe mogelijk kamperen tegen een zo laag mogelijke prijs. Alles wordt gedaan door vrijwillige leden. Tijdelijk kamperen is nu ook toegestaand 160 euro per week minimaal twee weken.

 • Wij hebben meerdere jaren in Frankrijk naar een camping municipal gezocht. Goedkoopste wat we daar hadden was 14,50 met de tent, 2 personen en een auto. In het hoogseizoen. Daarvoor een keurig toiletgebouw en 2 minuten lopen naar het strand. Heerlijk!

 • Het #Paalkamperen is niet meer mogelijk.
  Staatsbosbeheer is hiermee gestopt, alleen nog Kamperen bij de boswachter. Kamperen bij particulieren in de tuin is nu wel in opkomst.

  • Je kunt nog steeds paalkamperen in Nederland alleen niet meer op de plaatsen van Staatsbosbeheer. Maar er zijn meer plekken. Kijk maar op onze website voor een overzicht.

 • Intressant
  graag ben ik erg benieuwd om alle tips over goedkoop kamperen te lezen

  en daarom benieuwd naar jullie magazine

  vorig jaar roadtrip gemaakt door Europa.. oa zwitserland Frankrijk italie

  maar toch lastig om goedkope plekjes te vinden

Laat jouw reactie achter