Wat is nu een goede caravantrekker? Dat vragen veel kampeerders zich bij de aanschaf van een nieuwe auto regelmatig af. Je wilt immers ook op vakantie met de caravan comfortabel kunnen rijden. Zoals gewoonlijk bij dit soort vragen is er geen eenduidig antwoord op. Wel hebben we een aantal tips die je bij jouw zoektocht naar een caravantrekker kunnen helpen.
Diesel of benzine?
Vaak wordt beweerd dat een goede caravantrekker per definitie een diesel is. Ja, dieselauto’s hebben inderdaad vaak meer trekkracht bij een lager toerental. Een benzineauto moet daarvoor meer toeren draaien, maar daarmee is een diesel niet per se een betere trekauto.
Voor de trekprestaties en ook wat de motor betreft, is er eigenlijk weinig verschil. Zeker wanneer je een benzinemotor met turbo hebt, die minder toeren hoeft te draaien voor dezelfde trekkracht, is het verschil te verwaarlozen. Met een lager toerental rij je wel relaxter, want zo rijden we ook als er geen caravan achter de auto hangt. Beide kunnen dus goede caravantrekkers zijn.
Hybride of elektrische auto als caravantrekker
Er zijn behoorlijk wat hybride-auto’s met en zonder stekker (plug-in) die een caravan mogen trekken. Qua milieubelasting maakt een hybride met caravan weinig verschil omdat je met een caravan achter je auto snel door de accu heen bent. Maar vooral bij het optrekken en heuvel op merk je dat een hybride een fijne caravantrekker kan zijn omdat de elektromotor dan extra ondersteuning geeft.
Eigenlijk, en dat is voor veel mensen nog niet te geloven, zijn elektrische auto’s met voldoende trekkracht de perfecte caravantrekker. Door het hoge gewicht van de accu’s zijn de auto’s zwaar en is rijden heel plezierig omdat ook optrekken, inhalen en heuvel op heel soepel gaat. Enige grote nadelen zijn dat de actieradius door een caravan of vouwwagen wordt gehalveerd en dat de prijzen van elektrische trekauto’s nog erg hoog zijn.
Maximaal trekgewicht
Het maximale trekgewicht van een auto wordt altijd op het kentekenbewijs vermeld en is ook op te vragen bij het RDW. Het is belangrijk dat deze hoger is dan de technische maximale massa van de caravan. Deze maximale massa staat vaak op de disselplaat van je caravan vermeld.
Trekkracht, koppel, Nm, cc, Kw of pk?
Naast het trekgewicht is ook de trekkracht van belang voor een goede caravantrekker. Een hoog trekgewicht wil namelijk niet per definitie zeggen dat het ook fijn rijden is met dat gewicht achter je auto. Trekkracht is daar een betere voorspeller van.
Vroeger keken caravanbezitters voor hun caravantrekker vooral naar de cilinderinhoud en pk’s. Door de komst van steeds betere benzinemotoren met turbo is het nu beter om naar de zogenaamde koppel te kijken en het toerental waarbij dat bereikt wordt. Dit is het vermogen van de auto. Dit wordt uitgedrukt in Newtonmeters (Nm) bij een bepaald toerental. Bijvoorbeeld 195 Nm bij 1500 toeren. Je wil een zo hoog mogelijke Nm met zo laag mogelijke toeren bij een trekgewicht dat hoger is dan jouw caravan. Ook de Nm’s worden op de meeste autovergelijkingswebsites tegenwoordig getoond.
Wat is de maximale kogeldruk?
De kogeldruk is een indicator van hoeveel neerwaartse druk er op de trekhaak mag komen te staan. De meeste auto’s hebben een maximale kogeldruk van tussen de 50 en 90 kilo. En maximale kogeldruk is vooral iets waar je op moet letten bij kleinere caravantrekkers met een laag maximaal trekgewicht. Je vindt deze informatie meestal in het instructieboekje van een auto, ook online zijn deze instructieboekjes vaak goed vindbaar.
Het gewicht van de auto
Naast het trekgewicht is ook het gewicht van de auto ten opzichte van de caravan van belang. De ANWB adviseert namelijk dat de beladen caravan maximaal 75% weegt van de beladen auto. Heb je een caravan die 1200 kg weegt, dan moet de auto dus minstens een vol-gewicht hebben van 1600 kg. Ga je daar onder zitten dan gaat dat ten koste van de stabiliteit van de combinatie en heb je ook meer kans op een slingerende auto. Veel nieuwere auto’s hebben daarnaast een Trailer Assist-stand als onderdeel van het ESP (Elektronisch Stabiliteits Programma). Mooi meegenomen als dat al op je auto zit.
Automaat of handgeschakeld?
Over het algemeen geldt de mening dat een automaat als caravantrekker soepeler rijdt dan een auto met versnellingsbak. Vooral automaten met koppelomvormer rijden heel fijn. Het maakt het rijden met een caravan net iets aangenamer. Mooi meegenomen dus, maar houd in je achterhoofd dat het merendeel van de caravans in Nederland nog getrokken wordt door een handgeschakelde auto.
Oh, en check je rijbewijs
Heb je alleen een B-rijbewijs en heb je een zware caravan of koop je een zware auto dan moet je opletten dat jouw combinatie op papier, gewicht op kentekenbewijzen van auto en caravan opgeteld, niet meer dan 3500 kg weegt. Is dat wel het geval, dan moet je in het bezit zijn van een rijbewijs BE. Er is hier trouwens een sluwe uitweg als je net op de rand zit, want je kunt bij de RDW de toegestane maximummassa van een caravan ‘administratief’ laten verlagen en zo onder de 3500 kg blijven.
Wat is voor jou een goede caravantrekker?
Helaas, ik heb geen pasklaar antwoord voor je, want wat voor jou een goede caravantrekker is, is afhankelijk van zo veel factoren. Gelukkig bestaan er ‘Beste caravantrekkers voor XXXX kg caravan lijstjes‘ waarmee je samen met de bovenstaande tips een fijne trekauto kunt vinden. Alvast een fijne vakantie.
Tezwaar beladen
Tezwaar beladen.
De rijklaar gewichten vind op de kentekenbewijzen.Maar letop personen tellen ook meee als lading.Dus niet alleen de bagage.Een advies is rij met het komplete span incl.bagege eens naar een weegbrug.En vergelijk dat eens met de gegevens op de kentekenbewijzen.Wanneer RDW je controleerd kan dat beteken dat een deel van de tezware lading aan kg achtergelaten moet worden.
Dank
Dank voor dit artikel Tjerk, goede informatie!
Graag gedaan!
zie boven
Wat een goed artikel over trekauto voor de caravan.
Dankje!
Kogeldruk
Tegenwoordig mag bij meeste auto’s de kogeldruk niet meer zijn dan 60 kg.
De trekhaak mag wel meer hebben maar je moet bij de autogegevens kijken.
Die is aanmerkelijk lager, vandaar dat veel auto’s geen 2 elektrische fietsen achterop mogen hebben .
60 is wel extreem weinig..
Voor een beetje caravan is 60 kg toch erg weinig… volgens caravantrekker word voor mijn caravan (1500kg) 85kg aanbevolen. Onze huidige auto mag 100kg hebben, de opvolger einde van t jaar maar 70kg… dus het moet maar, maar 60 is wel erg minimaal.
Caravantrekker.nl
Dat is de site die ik iedereen aanraad voor informatie over het rijden met caravan.
Mijn hoofdtip; caravan maximaal zo zwaar als het kentekengewicht van de trekkende auto en nóóit fietsen achterop. Dat maakt dat de stabiliteit me ca 20% afneemt!
Het verschilt inderdaad behoorlijk per auto daarom is het altijd goed om dit te controleren. Het staat meetal in de autopapieren of in de originele ‘folder’ van het automerk
Fijne caravantrekker
Leuk artikel om te lezen, dank je wel Tjerk.
Wij zelf hebben een Volkswagen Tiguan 1.5 TSI , de auto voldoet uitstekend in combinatie met de TEC 460 TDF. De caravan zelf is beladen 1350 kg en dat is fijn rijden met de Volkswagen. De kogeldruk is bij de auto maximaal 100 kg.