Goboony en het was een groot succes! Hoe ik dat geregeld heb en wat mijn ervaringen zijn, vertel ik je graag in deze blog en review.
Kamperen met een rode Ford Transit-camper uit de jaren ’70 is wel een droom die uit is gekomen. Zelf zo’n camper aanschaffen en onderhouden is misschien een ver-van-je-bedshow, maar je kunt dus gewoon zo’n toffe oldtimer camper huren! Dat deed ik dan ook een weekendje metGoboony is dé AirBnb onder de camperverhuurbedrijven
Via de camperverhuursite Goboony kwam ik achter een heel aantal toffe campers. Je kunt hier kiezen tussen spiksplinternieuwe campers, oldtimers en alles wat daar tussenin zit. Ook de variatie in soorten campers is groot. Zo vind je er kampeerauto’s vergelijkbaar met die die ik met mijn broer maakte, maar ook diverse busjes, landroverachtige campers en de luxere grote gezinscampers.
Het aanbod van Goboony is zo divers omdat ze campers van particulieren aanbieden. Eigenlijk is het dus vergelijkbaar met AirBnB en Campspace, die kampeerplekken bij particulieren aanbieden. Carlijn, de eigenaar van de oldtimer waar mijn oog op gevallen was, vertelde dat zij vooral vanwege het gemak en de verzekering aangesloten is bij Goboony.
Hoe werkt een camper huren bij Goboony?
Camper uitzoeken: Op de website van Goboony staan ongeveer 1700 campers van particulieren in Nederland. Op basis van jouw voorkeuren en vereisten zoek je een passende camper uit.
Reserveringsaanvraag: Heb je een camper gevonden dan kun je rechtstreeks bij de eigenaar een reserveringsaanvraag doen. Dit verplicht je nog tot niets. Het helpt als je jezelf ook even kort voorstelt aan de eigenaar en vertelt wat je plannen zijn. De campereigenaar kan jouw aanvraag dan afwijzen of accepteren. Mijn ervaring is dat de meeste eigenaren snel reageren. Zeker binnen een dag. Is je reserveringsaanvraag geaccepteerd dan is de camper voor jou gereserveerd op de aangevraagde data.
Betalen: Na reservering betaal je het eerste deel van de huurprijs, het resterende deel inclusief de borg betaal je 3 weken voor vertrek. Dit gaat via de website van Goboony je hoeft dus niet direct aan de eigenaar over te maken. heb je voor vertrek nog vragen dan kun je die via de website aan de eigenaar stellen.
Camper ophalen: Met de eigenaar spreek je af waar en wanneer je de camper kunt ophalen. Ter plekke krijg je uitleg over de camper, de sleutels en vul je samen een formulier in waarin je afspraken maakt over kilometerstand, schade, pech etc. Zodat daar achteraf geen gedoe over ontstaat.
Camper terugbrengen: Voor het terugbrengen tank je de camper weer vol, maak je hem schoon volgens de afspraken die je met de eigenaar hebt gemaakt en check je samen de camper. De betaalde borg krijg je daarna weer van Goboony teruggestort op je rekening.
Hoe zoek je de juiste camper uit?
Wanneer je weet dat je een weekendje of langer op pad wilt met een camper, dan ga je zoeken via de website van Goboony. Natuurlijk kan het zijn dat je al weet welke camper je wilt huren en zou je daar je verhuurperiode op aan kunnen passen. Ik deed dat andersom. Ik wist welk weekend we beschikbaar waren en ben toen gaan zoeken. Er staan nieuwe campers, retro campers, volkswagen busjes en megacampers op de site.
Via een zoekfunctie kun je het aantal slaapplaatsen, de data en de locatie – in mijn geval ‘Nederland’ – aangeven. Daarna krijg je een overzicht met allemaal campers en kun je in een filter nog verder specificeren. Er zijn campers waar bijvoorbeeld huisdieren toegestaan zijn of waarmee je naar festivals mag, maar ook een trekhaak of stuurbekrachtiging zijn opties waar je uit kunt kiezen.
Het werd de Dumdum van Carlijn
Ik koos voor een rode Ford Transit camper omdat het mij zo’n toffe camper leek. De luxe van een vast bed leek me heerlijk en ik had als voorwaarde dat er een wc in de camper moest zitten, want wanneer je meer dan 32 weken zwanger bent, wil je ‘s nachts niet steeds naar een wc-gebouw lopen.
Na het boeken van de camper kom je in een digitale omgeving waar je met de verhuurder berichten kunt uitwisselen. Ik vind het fijn om mezelf hier even voor te stellen en Carlijn, de verhuurder, doet dit ook. We maken een afspraak voor de overdracht en we verheugen ons op het weekendje.
Na een korte uitleg krijgen we de sleutels
Op vrijdagochtend hebben we onze spulletjes in de auto gedaan en zijn we nog even langs de supermarkt gereden. Omdat we niet zo lang weggaan en omdat we geen fietsen meenemen, willen we ons dit weekend geen zorgen om boodschappen maken.
De oldtimer camper van Carlijn staat in Ede, dus daar rijden we naartoe. Na een rondleiding door de camper en een korte instructie over hoe alles werkt, krijgen we de sleutels van Carlijn. Op de website van Goboony had ik al veel informatie over de Dumdum gelezen, maar een beetje uitleg is dan toch best fijn. Ons avontuur kan beginnen!
Rijden in een oldtimer camper
In het begin is het even wennen aan de grote gebaren die Dumdum, dat is de bijnaam van deze camper, nodig heeft. De camper uit de jaren ’70 heeft geen stuurbekrachtiging en wel een choke. Ook nemen we niet de moeite om een radio aan te doen, want het geluid van de motor geeft wel een extra sfeer aan dit avontuur.
We doen rustig aan en na een paar kilometer zijn we al echt op vakantie. Onderweg naar de camping stoppen we nog een keer voor een bakje koffie, gewoon achterin. De camper voelt dan al echt als ons huisje.
Veel bekijks met Dumdum
Onderweg zijn we een opvallende verschijning. Andere oldtimers knipperen met de lichten of zwaaien wanneer we voorbij komen en menig hoofd draait met de rode camper mee. Ook wanneer we na een zoektocht op natuurkampeerterrein Morgenrood belanden, blijven we complimenten ontvangen over de camper. Er komen mensen speciaal even langs om te zeggen dat ze het zo’n mooie oldtimer camper vinden. Af en toe worden er zelfs foto’s gemaakt.
Hoe ziet deze oldtimer camper er van binnen uit?
Het mag dan een oud beestje zijn, van binnen is het een frisse dame. Wij slapen in een alkoof met daaronder twee ruime kasten. In een van de kasten zitten curverbakken, zodat je al je spulletjes makkelijk op kunt bergen.
Twee bankjes met leuke kussentjes en een tafeltje ertussen zorgen voor een fijne zitplek voor ongeveer vier personen. Naast het ene bankje begint de keuken. Een tweepitsgasfornuis, een combimagnetron, een wasbak en allemaal lades en kastjes vormen het keukenblok. Aan de andere kant staat een koelkast met daarboven een espresso-apparaat en een melkopschuimer. Op de koelkast liggen ook twee boeken, waaronder een erg mooie uitgave van Alice in Wonderland.
Tegenover de keuken is een kleine ruimte waar tijdens het rijden de stoelen, tafel en het trappetje om op het bed te komen staan. Wanneer we daar zijn, hebben we deze spullen op de bestuurdersstoel gelegd, zodat we deze kleine ruimte kunnen gebruiken waar hij voor bedoeld is. Het is namelijk de wc.
Voor mij als tentkampeerder zijn deze extra’s een enorme luxe. Om het af te maken hangen er posters en kaarten en maken een paar nepplantjes het geheel tot een echt huisje. Ik voel me ook wel echt een beetje als Alice in Wonderland.
Het voordeel van een oldtimer camper
Naast alle bekijks en het toffe uiterlijk van deze gouwe ouwe, ben ik wel erg gevallen voor het licht in de camper. Anders dan bij moderne campers zitten er enorme ramen in de Ford. Hierdoor is het lang licht en heb je, wanneer je op een mooie plek staat, de hele tijd een prachtig uitzicht.
Naast de grote ramen aan de beide zijkanten van de camper is er ook een raam over de hele lengte van de alkoof, waardoor deze anders wat krappe ruimte, toch ruimtelijk aandoet. Ook de achteruitgang blijkt heel handig omdat het nog best nat is in maart en we op deze manier minder viezigheid de camper inlopen.
Niet alleen kamperen
Naast dat we twee nachten slapen, koken, lezen en spelletjes doen in Dumdum, willen we op de laatste dag ook nog even genieten van het rijden met deze oldtimer. We kiezen dan ook een toeristische autoroute van de ANWB voor we terugrijden naar Ede.
Omdat we vanuit Noord-Brabant via Ede nog wel terug naar Friesland moeten, rijden we niet de hele route. Door nog een deel te rijden genieten we nog wel iets langer van ons weekendje met de rode Ford Transit. Overigens kun je deze oldtimer camper ook huren voor fotoshoots. Je zou haar dus ook voor een bijzondere gelegenheid kunnen bespreken.
Is kamperen met een oldtimer camper een aanrader?
Eigenlijk had ik niet eerder nagedacht over het huren van een camper voor een weekend. Natuurlijk huurde ik ook op IJsland een camper en zag ik daar de voordelen wel van in, maar dat was voor een langere periode.
Het huren van deze speciale camper in Nederland maakte ons weekend echt bijzonder. Je bent echt op vakantie, ook al ben je geen weken weg. Ik vind het dan ook zeker een aanrader om een camper te huren. Ook mijn ervaring met Carlijn en Goboony zijn erg positief. Zonder veel gedoe kun je naar eigen wens een camper uitzoeken en Dumdum is dan wel een enorme aanrader. Ik zie mezelf dan ook zeker nog een keer een weekendje of misschien wel langer op pad gaan met een camper via Goboony!
reageer