Glamping in Jordanië: kamperen in de woestijn

1b9872d8fccdb4c52235befa738b8d40?s=55&d=mm&r=g Akke Jordanië is vooral bekend vanwege Petra, maar het land heeft veel meer te bieden. Wij bezochten Jordanië eind april, wanneer het nog niet zo heet is, en huurden een auto om in tien dagen zo veel mogelijk van het land te zien. Zo sliep ik in een nomadentent middenin de woestijn. Ik neem je graag mee naar deze bijzondere plek!

Omdat we vijf jaar getrouwd waren, hadden we deze speciale reis geboekt. Al jaren wilden we Jordanië bezoeken, maar door de onrust in de landen eromheen lieten we ons steeds tegenhouden. Nu blijkt dat dat heel erg jammer is! Want doordat het in onder andere Syrië zo onrustig is, hebben de mensen in Jordanië bijna geen werk. Dit land heeft namelijk lange tijd toerisme als één van de grotere inkomstenbronnen gehad. Een voordeel voor de gemiddelde toerist is dat het hierdoor zo rustig is, dat je alle mooie hotspots voor jezelf hebt.

IMG 5700

Kamperen in de woestijn

Al jaren droomde ik ervan om eens in een woestijn te kamperen. Dus toen we bedachten dat we ons vijfjarig huwelijk gingen vieren met een mooie reis, kon die droom eindelijk werkelijkheid worden. In april maakten we een prachtige reis door Jordanië en sliepen we in een nomadentent in Wadi Rum.

Wanneer je naar Jordanië gaat, kun je niet om Petra heen. Deze uit rotsen gehouwen stad is niet voor niets een grote toeristische trekpleister, want vanaf het eerste ogenblik ben je onder de indruk. Wij waren er heel vroeg, om de massa’s toeristen niet tegen te komen. Op de terugreis kwamen we alsnog heel veel andere mensen tegen.

Gelukkig was dit niet het geval in Wadi Rum, de woestijn op een paar uren rijden van de grootste attractie van Jordanië. Anders dan in de rest van Jordanië, mag je hier alleen niet zelf rijden.

IMG 5697

Als Aladdin in de woestijn

De woestijn van Jordanië is al meerdere malen als filmlocatie gebruikt. De nieuwste versie van Aladdin is bijvoorbeeld opgenomen in deze ‘wadi’. Mijn verwachtingen waren dan ook wel erg hoog van deze zandvlakte. Ik had stiekem het meest uitgekeken naar het slapen in tentjes in Wadi Rum.

Gelukkig viel dit helemaal niet tegen! Wat een ervaring! Sowieso vond ik het al heel tof om wilde kamelen tegen te komen. Maar ook de lunch die voor ons gemaakt werd ergens middenin dit enorme landschap, was heel bijzonder. Thee drinken bij zonsondergang en zarb eten die de hele dag ondergronds klaar gestoofd is, zijn maar kleine grepen uit de onvergetelijke dagen in Wadi Rum.

Lees ook:  Campingtip: Het Bos Roept: winterglamping in een De Waard tent

We hebben heel Jordanië zelf verkend met een huurauto, behalve Wadi Rum. Naast dat dit een beschermd natuurgebied is, zou je ook verdwalen. Er zijn geen wegen en onze huurauto had het door het mulle zand niet gered. Daarnaast was het ook gewoon heel tof om een echt gesprek aan te kunnen gaan met iemand die in deze omgeving opgegroeid is. Natuurlijk konden wij het niet laten om vragen te stellen over de verschillen en overeenkomsten in onze culturen. Maar we hebben ook gewoon enorm veel lol gehad, keihard geracet door het mulle zand én Mamdouh heeft samen met ons trouwfoto’s van ons gemaakt. Ja, echt, we hadden voor deze speciale reis onze trouwkleding mee.

Wadi Rum staat op de UNESCO-werelderfgoedlijst

Wadi Rum is door UNESCO op de lijst voor werelderfgoed geplaatst. Deze vallei is de grootste ‘wadi’ van Jordanië. Er zijn geen wegen en je zou er dan ook makkelijk kunnen verdwalen.

Het is dan ook geen straf om je auto te parkeren en bij een bedoeïen in de 4×4 te stappen. Hij kent deze woestijn op zijn duimpje en laat je picknicken op de mooiste plekken tussen krijtrotsen. Wat ik ook zo bijzonder vond, waren de rotstekeningen die hij precies wist te vinden. Rotstekeningen vind ik in andere landen ook erg interessant.

IMG 5699

Een van de vele tentenkampen     

Omdat er meer mensen op het idee komen om in de woestijn te kamperen, zijn er verschillende tentenkampen. Wij hadden ons door reisorganisatie YourWay2Go laten adviseren. Op deze manier kwamen we uit bij Mohammed Mutlak Camp.

Dit is een schattig tentenkamp met tentjes met vaste eenpersoonsbedden. Omdat je in de woestijn slaapt, moet je wel rekening houden met kou. ‘s Nachts koelt het enorm af, maar bij een heldere avond is het niet alleen kouder; er zijn ook veel meer sterren te zien!

De luxe van deze glampingplek zit hem niet echt in de tenten, maar wel in het eten en de gastvrijheid van de mensen die op het kamp werken.

Je kunt overigens meer kampeerplekken in Jordanië opnemen wanneer je een reis met YourWay2Go boekt. Tegenwoordig hebben ze ook de bouwsteen kamperen in de bossen van Ajloun in hun aanbod.

IMG 5702

Once in a lifetime

Ik vond Jordanië echt heel bijzonder. De mensen die ‘Welcome to Jordan’ naar je roepen en de geweldige uitzichten zal ik niet gauw vergeten. En die sterrenhemel in de woestijn: daar zou ik ooit nog eens naar terug willen keren!

Auteur

Akke kampeert al haar hele leven. Ooit begonnen met haar ouders in een Vergrote Zilvermeeuw. Tegenwoordig wisselt ze haar eigen De Waard af met een lichtgewicht tent of een kampeerbusje. Samen met haar man Hans en hun zoontjes kampeert ze veel in Nederland, soms met en soms zonder hond. Ze houdt erg van Scandinavië en Afrikaanse landen en heeft een grote voorliefde voor IJsland. Leer Akke kennen...

reageer

Laat jouw reactie achter