Gasslang vervangen, zo weet je of het al nodig is

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk De gasslang van je campingkooktoestel of de gasslang van je camper of caravan gaat niet oneindig mee. Je moet deze op tijd vervangen en dat is iets wat veel kampeerders, inclusief ikzelf, snel vergeten. Dat is jammer, want het niet op tijd vervangen van de gasslang en drukregelaar kan gevaarlijke situaties opleveren.

Wanneer moet je een gasslang vervangen?

Hoe vaak je een gasslang moet vervangen, is nergens in wetgeving of besluit vastgelegd. Zelf wist ik tot een paar jaar geleden niet eens dat je na een aantal jaar de gasslang en de drukregelaar moet vervangen, totdat ik er door een medekampeerder op gewezen werd dat mijn slangen al 3 jaar over de datum waren. Wel zijn er richtlijnen voor het vervangen.

Producenten van gasslangen geven aan dat de leeftijd van een gasslang zo’n 5 tot 10 jaar is. Ze adviseren daarom ook om een gasslang van een gasfles, BBQ of kooktoestel één keer in de 5 jaar te vervangen. Ditzelfde geldt voor gasslangen in een camper of caravan, hoewel de meeste BOVAG-dealers bij een caravan- of camperkeuring de gasslang iedere 2 jaar controleren en na 3 of 4 jaar sowieso vervangen.

vervangen gasslang caravan

De leeftijd staat op de slang

De datum of het jaartal waarop een slang vervangen moet worden of geproduceerd is, staat altijd op de gasslang gedrukt. De manier waarop dit gedaan wordt, is echter niet universeel. De ene keer staat er de productiedatum of het jaartal op, de slang is dan nog tot maximaal 5 jaar na dato veilig te gebruiken mits er geen scheuren zichtbaar zijn. De andere keer staat er duidelijk een vervangingsdatum of jaartal op: “TO BE REPLACED BEFORE 2023”.

Wat gebeurt er als je de slang niet vervangt?

Gelukkig gebeurt er in de meeste gevallen niets wanneer je de gasslang niet op tijd vervangt, maar er is dus na een jaar of 5 kans dat er scheurtjes in de slang komen te zitten. Dit komt meestal door uitdroging van de slang of omdat de slangenklemmen te hard zijn aangedraaid. Het verraderlijke is echter dat je een lek in een gasslang lang niet altijd meteen ruikt en dit kan nare gevolgen hebben. Zeker wanneer je ook in de caravan of camper slaapt.

Lees ook:  Review: Bo-Camp Explorer: handige pannenset

gasslang vervangen bbq

gasslang vervangen gasfles

Kun je zelf een gasslang vervangen?

Het vervangen van een gasslang van een gasfles of BBQ, maar ook in een caravan of camper is goed zelf te doen. Kijk vooraf even goed waarop je de slang moet aansluiten. Het is afhankelijk van het soort koppeling hoe je dit doet.

Hoe moet je een gasslang van een gasfles of BBQ vervangen?

Zorg dus dat je vooraf hebt gecheckt wat je nodig hebt. Als je de gasslang vervangt, is het trouwens meestal ook een goed idee om de drukregelaar te vervangen. Een nieuw setje slang + drukregelaar heb je al voor iets meer dan € 10, dus daar hoef je het niet om te laten. Vervangen doe je zo:

 1. Bij een koppelstuk zonder schroefdraad schuif je de slang  zo ver mogelijk over het buisje en zet deze vast met een slangenklem. Draai deze echter niet te strak vast, anders komen er scheurtjes in de slang.
 2. Bij een koppelstuk met schroefdraad kun je het beste een kant-en-klare slang met mantel kopen, meestal ¼ inch. Deze kun je dan met een sleutel of waterpomptang vastdraaien.
 3. Nadat je de slang opnieuw hebt aangesloten, kun je de gaskraan op de gasfles opendraaien en de koppelingen met gaslekzoeker-spray inspuiten. Gebeurt er dan niets, dan is de aansluiting dicht, begint het te bubbelen, dan heb je nog een lek.

gasslang vervangen

Gasslang voor camper of caravan zelf doen of laten vervangen

Bij een camper of caravan zijn de meeste gasleidingen van harde buis. Ik raad je niet aan om deze zelf te vervangen. Deze kun je het beste één keer in de 2 jaar laten controleren tijdens de camper- of caravankeuring. Ze worden dan onder druk gezet om te kijken of er een lek in zit.

Meestal is het laatste stuk van de gasleiding echter wel een gasslang. Deze verbindt het fornuis met de gasleiding. Voor deze slang geldt dat je die wel zelf kunt vervangen op dezelfde manier als hierboven staat vermeld. Wil je liever helemaal zeker zijn van je zaak, laat die dan ook tijdens een beurt vervangen door een expert.

En de gasdrukregelaar dan?

De drukregelaar op een gasfles zorgt ervoor dat je kooktoestel en/of koelkast een constante druk aan gas toegevoerd krijgen. In de gasfles zelf verandert de druk namelijk regelmatig door onder andere temperatuurschommelingen.

Ook voor drukregelaars bestaat geen voorschrift over om de hoeveel jaar deze vervangen moeten worden. Zoals ik eerder in dit artikel al even verklapte, is het echter aan te raden om ook deze eens in de 5 jaar te vervangen. De levensduur is volgens producenten net als bij de gasslang 5 tot 10 jaar, dus op zijn minst iedere 5 jaar  tegelijk met de gasslang vervangen, dan zit je er wel zo veilig bij.

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

6 reacties

 • Op mijn gasslang staan datums als 2010 en 2015. We leven inmiddels in 2022 dus ik denk dat mijn gasslang vervangen mag worden. De drukregelaar werkt nog goed maar Ik denk erover om deze ook te vervangen. Die gaat inmiddels al een stuk of drie slangen mee. Uitgaande van elke vijf jaar vervangen is deze al 15 plus. Dank voor de informatie Ik kan nu een stuk veiliger koken op mijn bovenverdieping.

 • Vervangen gasslang en drukregelaar
  Geldt t vervangen ook als ze 1 jaar gebruikt zijn en daarna 12 jaar op zolder hebben gelegen

 • drukregelaar
  De drukregelaar is nodig omdat de druk in de fles vele malen hoger is dan waarop je kooktoestel of kachel is gemaakt. 30 millibar tegen: (gekopieerd van een site) ” De druk in een propaangasfles is bij 20 graden Celsius ongeveer 7,0 bar. Butaan heeft dan een druk van ongeveer 1,5 bar.”
  7 bar is natuurlijk 7000 millibar om verschil duidelijker te maken.
  En uiteraard loopt de druk op als temperatuur oploopt.

Laat jouw reactie achter

User Review
 • Kwaliteit:
  Sending
 • Gebruiksgemak:
  Sending
 • Pakmaat:
  Sending