Gasflessen vanaf 2019 verboden op campings in Europa

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk Na de huizen in Nederland moeten ook Europese kampeerders afscheid nemen van het gas. Zolang ik kampeer horen de blauwe, groene en grijze gasflessen op campings thuis.  Bijna iedere kampeerder is ermee opgegroeid en heeft ze in de kampeeruitzet zitten. Vanaf 2019 zijn ze niet meer welkom op Europese campings als het ligt aan Europarlementariërs Kartika Liotard en Judith Sargentini. Volgens hen moeten niet alleen huizen binnen Europa van het aardgas af, maar ook butaangas, een bijproduct van de aardgaswinning, is om milieuoverwegingen niet meer wenselijk.

UPDATE : Dit was natuurlijk een 1 april grap. Weten waarom bovenstaande niet klopt? Lees hier de 4 redenen waarom het niet waar kon zijn.

Huishoudens van het aardgas af vanwege aardbevingen en milieu

Eerder maakte het Nederlandse kabinet al bekend dat in 2030 meer dan 25% van de huishoudens hun huizen niet langer aangesloten moeten zijn op het aardgasnet.  Ze moeten dus gaan koken en hun huis verwarmen met alternatieve bronnen zoals, zonne- en windenergie en stadsverwarming.

Hiermee moet de afhankelijkheid van Nederland van aardgas worden beperkt, de aardbevingen worden gestopt en de milieuvervuiling door gaswinning en verbranding worden beperkt.

Vanaf 2019 ook geen gas meer op de camping

Europarlementariërs hebben nu een wetsvoorstel ingediend om in Europa al veel eerder te stoppen met de verkoop van propaan en butaangas in gasflessen. De door campingaz veroorzaakte milieuschade en de aardbevingen in Groningen zijn de belangrijkste redenen.

In 2018 20% korting wanneer de skottelbraai of het campinggasstel thuis blijft

Om de overgang naar andere energievormen soepeler te maken, krijgen kampeerders deze zomer al een gasfleskorting van 20% op hun verblijf  bij geselecteerde campings als zij kunnen aantonen niet op campingaz te koken op de camping.

Per 2019 zullen kampeerders een boete krijgen als ze betrapt worden op het gebruik van gasstelletjes of skottelbraais op gas.

Hoe moet je dan koken op de camping?

Op dit moment koken de meeste kampeerders met de vertrouwde blauwe en groene flessen op propaan- en butaangas. Dat is vanaf 2019 niet meer toegestaan. Verwacht wordt dat hierdoor koken op spiritus-  en benzine branders, zoals deze gave van Coleman, een grote sprong gaat nemen evenals koken op elektrisch met behulp van zonnepanelen.

 

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

18 reacties

Laat jouw reactie achter

User Review
  • Kwaliteit:
    Sending
  • Gebruiksgemak:
    Sending
  • Pakmaat:
    Sending