Fruitvliegjes: 7x zo kom je er écht vanaf!

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk Fruitvliegjes… vies hè? Ik vind het in ieder geval altijd heel onfris die soms wel honderden vliegjes die in no time in je pannetje of bakje fruit zitten. Zeker omdat je ze ook lang niet altijd goed ziet. Zo heb je dan ineens ongewenst wat extra proteïnen in je bramenjam. In een open ruimte zoals op de camping, in je tent of camper zijn fruitvliegjes natuurlijk helemaal lastig te bestrijden. Dus wat doe je dan? De commerciële middeltjes om fruitvliegjes te bestrijden zijn vaak duur en werken niet. Maar geloof me…, er zijn een paar heel simpele middeltjes die echt werken. 

fruitvlieg

Wat zijn fruitvliegen eigenlijk?

Fruitvliegjes zijn kleine vliegjes, die ook wel rouwvliegjes worden genoemd, die alleen kunnen leven in een warme omgeving. Daarom heb je ze eigenlijk ook alleen maar in de warmste periodes in de zomer, maar houden fruitvliegjes het in huis langer vol. Er zijn wel 3000 verschillende soorten.

De bekendste soort en meest voorkomende in Nederland is het bananenvliegje, ook wel drosophila melanogaster. Het grootste probleem van fruitvliegjes is dat ze zich in een mum van tijd voortplanten. Heb je een rottende banaan niet gezien? Dan kan dit na een week een flinke zwerm fruitvliegjes opleveren.

Fruitvliegjes zijn zeer hardnekkig. Ze hebben niet per se fruit of groente nodig om zich te kunnen voortplanten. Vochtige vaatdoeken, sponzen en handdoeken zijn ook een prima plek om eitjes te leggen. Fruitvliegjes bestrijden is daarom niet zo eenvoudig. Zeker in de zomer kan het echt een plaag zijn.

fruitvliegen voorkomen

Waar komen fruitvliegjes op af?

Fruitvliegjes worden zoals de naam al aangeeft, vooral aangetrokken door fruit, maar ook op alcohol zijn ze gek. Rottend fruit is een combinatie van die twee en daarom hun favoriete plek. Maar ook andere etensresten, vochtige sponzen en vaatdoekjes vinden ze heerlijk.

Verjagen van fruitvliegjes heeft eigenlijk weinig zin, de beste manier om een fruitvlieg te bestrijden is dan ook: voorkomen dat ze zich kunnen voortplanten en de dingen waar ze op afkomen luchtdicht op te bergen. Verwijder de onderstaande dingen daarom uit je (camping) keuken als je geen vliegjes wilt of de eerste vliegjes hebt gespot:

 • Rijp en rottend fruit
 • Etensresten op het aanrecht, de groenbak of de vuilnisbak
 • Restjes van zoete dranken en frisdrank
 • Rottende groenten
 • Wijn- en bierbodempjes
 • Verwelkte bloemen
 • Gebruikte theezakjes
 • Koffiedrab

Voorkomen is beter dan verjagen

Je kunt fruitvliegjes eigenlijk heel eenvoudig voorkomen. Dat is natuurlijk veel beter dan een hele fruitvliegenplaag bestrijden. 

 • Bewaar je fruit in de koelkast, eet het op tijd op of bewaar het onder een vliegenkap. Thuis gebruik ik deze design vliegenkap, op de camping deze opvouwbare vliegenkap
 • Gebruik geen reiniger met citroengeur. Dat trekt fruitvliegjes aan. Het grappige is dat bij mieren het tegenovergestelde waar is. Trek je een lijn met citroensap dan hou je mieren buiten
 • Hou je kookplek goed schoon en reinig de oppervlaktes met Dettol (dat vinden ze vreselijk)
 • Gooi je gft-afval niet in de prullenbak, maar in een aparte bak die je buiten zet op een koele plek. Dit heeft als extra voordeel dat je afvalbak ook fris blijft ruiken
 • Leeg je koffiefilter- of bonendrapbakje regelmatig
 • Plaats een dille-, basilicum- of salieplant naast je fruit. Of leg er wat kruidnagel tussen.
 • Check of je gft- en afvalbak goed sluiten en laat ze niet open staan.
 • Verschoon de kattenbak regelmatig en verwijder na elke keer de ‘boodschap’.
 • Plaats geen flessen met restjes wijn of alcohol op je aanrecht. Sluit ze goed af en zet ze in de koelkast.
 • Geef je planten niet te veel water, want dan gaan ze rotten en dat trekt fruitvliegjes aan. Verwijder ook eventuele dode en rottende bladeren.
 • Zet de deuren en ramen tegen elkaar open. Fruitvliegen houden niet van tocht.
Lees ook:  Mieren bestrijden | Welke tips werken echt?

Hoe kun je fruitvliegjes bestrijden?

Heb je bovenstaande gedaan, maar blijven de fruitvliegen terugkomen? Fruitvliegjes kun je vrij makkelijk bestrijden met wat simpele huis- tuin- en keukenmiddeltjes.

Gebruik geen gif, want dat is meestal niet effectief en ook schadelijk voor je gezondheid en de natuur. Fruitvliegjes zitten namelijk op eten, wanden en je aanrecht. Geen ideale plekken om gif op te spuiten natuurlijk. Er komen dan natuurlijk al heel snel gifdeeltjes in je eten.

Fruitvliegjes kleep val

1. Diervriendelijk: een fruitvliegjesval maken of kopen

Er zijn kant-en-klare fruitvliegjesvallen te koop zoals deze gele kleefvallen en dit flesje, maar echt milieu- en diervriendelijk is het niet, hoewel de kleefvallen wel goed schijnen te werken. Wanneer je last hebt van fruitvliegjes, dan is een stuk rottend fruit de beste manier om ze aan te trekken. Je kunt hiermee zelf een fruitvliegjes val maken:

 1. Plaats dit in een glas met wat plastic huishoudfolie erover waar je wat gaatjes in prikt.
 2. Over de bovenkant van het glas span je een elastiekje.

Vind jij het ook niet prettig om onnodig dieren dood te maken? Want ja, ook een fruitvliegje is een diertje. dan kun je ze met deze methode buiten vrij laten. 

2. Last van fruitvliegjes? Bestrijd ze met Dettol!

Vermeng wat Dettol in een bak met water en reinig daarmee alle oppervlaktes in je keuken. Ook je keukenkastjes. Het ruikt superlekker fris en de fruitvliegjes vinden het vreselijk. Ook dit is een diervriendelijke methode, want je hoeft de fruitvliegjes niet te doden.

3. Fruitvliegjes bestrijden met vleesetende plantjes

Dan komen we nu bij de wat minder diervriendelijke methodes. Zelf vind ik vieze bakjes halfdode en dode fruitvliegjes in een natte substantie geen prettig gezicht in de keuken. Koop bij het tuincentrum daarom een paar vleesetende plantjes en plaats deze in je keuken. Zo fleur je je keuken ook direct op met wat groen. De plantjes eten elk vliegje op in je keuken. Bijkomend voordeel: ook de bromvliegen, motten en muggen worden opgepeuzeld.

4. Fruitvliegjes verjagen met vliegennetjes

Voor op de camping gebruik ik een opvouwbaar vliegennetje, ook wel vliegenkap genoemd. Die heb je in allerlei soorten en maten, ook voor thuis. Daar kun je dus al je fruit en andere etenswaren onder plaatsen. Ook handig om andere insecten weg te houden. Want zelfs als je de tent potdicht houdt, weten ze vaak toch nog binnen te komen. 

fruitvliegjes verjagen

5. Fruitvliegjes vangen met een bakje met vloeistof

En dan zijn er allerlei manieren om fruitvliegjes te bestrijden met een bakje met vloeistof en wat plasticfolie met gaatjes eroverheen. Ik heb zelf verschillende vloeistoffen geprobeerd, maar lang niet alles werkte goed. Mijn fruitvliegjes hadden geen interesse in azijn, wijn of limonade. Soms is het dus even uitproberen. 

Lees ook:  Vliegen verjagen en bestrijden! De beste 18 tips tegen vliegen

Wat kun je in je val plaatsen om fruitvliegjes te bestrijden? Bij mij werkten de onderstaande dingen goed:

Bij mij werkte:

 • Water, azijn en afwasmiddel (door het afwasmiddel kunnen ze niet blijven drijven)
 • De helft azijn en de helft appelsap (dit is een methode die veel in de horeca wordt gebruikt)
 • Donker bier met suiker
 • Rottend fruit (wel regelmatig legen)

Wat bij mij minder goed werkte, maar bij anderen wel: 

 • Een zakje gist opgelost in water
 • Balsamico azijn
 • Siroop
 • Honing
 • Wijn of andere alcohol

6. Fruitvliegjes bestrijden met een vliegenvanger

En yess, de good old kleverige strook in mooie gele vormpjes met papier om vliegen te vangen, werkt ook tegen fruitvliegjes. Smakelijk is het niet!

fruitvliegjes bestrijden

Wat werkt het beste tegen fruitvliegen?

Wat werkt nu echt het beste tegen fruitvliegjes? Het beste werkt gewoon voorkomen door fruit, etensresten en de afvalbak ergens anders te plaatsen en de keuken met Dettol te behandelen. Heb je toch nog last van fruitvliegjes? Dan gebruik ik een zelfgemaakte fruitvliegjesval met een mix van water, azijn en afwasmiddel erin.

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

reageer

Laat jouw reactie achter

Sending