foetsie kachel
7.7
gemiddeld

Review: Foetsie kachel, aardige budget petroleum kachel 

Foetsie kachel 129
Beoordeling
  • Algemeen
    7.5
  • Gebruiksgemak
    7.0
  • Vermogen
    8.0
  • Geluid
    9.0
  • Kwaliteit
    7.0
€84,00
op voorraad
Bol.com
€164,46
op voorraad
Sinds 26 januari 2022 12:54
Amazon.nl
Niet op voorraad
Bol.com
Niet op voorraad
Sinds 26 januari 2022 12:54
Amazon.nl
Niet op voorraad
Sinds 26 januari 2022 12:54
Amazon.nl
Bekijk beste aanbieding
Vergelijk prijzen

Tjerk Als je ook winterkampeert of juist in de meivakantie en herfstvakantie er nog op uittrekt dan is een campingkachel wel erg fijn. De Foetsie kachel van Tonysun is een petroleumkachel voor op de camping in de caravanvoortent, tent of vouwwagen die voor een zacht prijsje toch veel warmte afgeeft en er ook nog stoer uitziet. In deze review lees je waarom ik het best een aardige kachel vind voor dat geld.

Waarom een petroleumkachel?

Het fijne van een petroleum kachel vind ikzelf dat het soort warmte fijn aanvoelt, hij vaak een flink vermogen heeft en dus snel je tent opwarmt. Ze zijn relatief zuinig zijn en je bent niet afhankelijk van elektriciteit of campinggas (dat in de winter kan bevriezen).  Er kleven ook een paar nadelen aan. De belangrijkste zijn voor mij dat je ze vaak wel ruikt en dat ze relatief groot zijn. Hoe dat bij de Foetsie kachel zit, vertel ik je zo.

foetsie 129

WIL JIJ GRATIS HET MAANDELIJKSE KAMPEERMENEER MAGAZINE ONTVANGEN?

Iedere maand ontvang je een update met daarin het laatste nieuws over kamperen, handige kampeertips en de laatste winacties.

Jouw e-mailadres is veilig bij ons.


Hoe hebben we de Foetsie kachel getest

Wij hebben de Foetsie kachel meerdere keren gebruikt, het koudste was het tijdens onze kampeervakantie in de carnavalsvakantie in februari. Toen was het ’s avonds een graad of 2 onder nul. We gebruikten hem toen in een ruime Passar noktent van ongeveer 21 kubieke meter.  

Wel of geen kleine jongen?

Persoonlijk vind ik de Foetsie kachel met zijn 45 x 33 x 33 cm best een grote jongen voor een campingkachel. Zeker als je hem vergelijkt met kleinere campingkachels. Alleen die kleinere campingkachels hebben vaak ook een kleiner vermogen. Als je de Foetsie met andere petroleumkachels zoals de Zibro kachels vergelijkt, dan is het formaat juist behoorlijk compact. Dus voor het vermogen is de Foetsie helemaal niet zo groot.

Waar je bij de Zibro kachels aan alles voelt dat het om een kwaliteitskachel gaat, voel je bij de Foetsie kachels dat het allemaal een wat goedkopere uitvoering is. De knoppen draaien wat stroever, het metaal voelt wat dunner aan, maar alles werkt wel gewoon prima.

De Foetsie kachel geeft fijne warmte af

Het grote voordeel van een petroleum kachel is dat hij meteen lekker warm wordt en dat geldt ook voor de Foetsie kachel. Je kunt eigenlijk binnen 2 minuten je handen eraan gaan warmen en het duurt zo’n 13 minuten voordat ook de rest van de tent aangenaam warm is. Na ongeveer een kwartier op de hoogste stand kon de brander ook wat lager gezet worden.

Welke brandstof voor de Foetsie kachel?

Volgens Tonysun kun je de Foetsie kachel laten branden op kerosine, paraffine of petroleum.  Wij gebruiken paraffine, ook wel gezuiverd petroleum genoemd. Voordeel van deze brandstof ten opzichte van echte petroleum, is dat ze minder ruikt.

Kun je de kachel ruiken?

Zoals ik al aangaf, is een nadeel van petroleumkachels en met name enkelbrander petroleumkachels dat je ze blijft ruiken. Ook de Foetsie kachel is een enkelbrander kachel en ook met de gezuiverde petroleum als brandstof ruik je hem. Persoonlijk vind ik het niet zo hinderlijk, maar je ruikt hem wel.

Je ruikt hem het meeste als je hem net aansteekt. Nadat hij een kwartier brandt, lijkt de geur minder te worden. Daarom steken wij de camping kachel buiten de tent aan en verplaatsen hem daarna aan het hengsel voorzichtig naar de voortent. Dat scheelt behoorlijk in de geur. Daarnaast moet je ook je tent wel blijven ventileren. Het voelt een beetje tegenstrijdig, maar is zowel voor de geur als de veiligheid het beste en warm blijft het toch wel.

foetsie kachel 129

Hoeveel brandstof verbruikt de Foetsie?

De tank van de Foetsie kachel is ongeveer 5 liter. Je kunt gezuiverde petroleum in flessen van 1 en 5 liter kopen. Bij ons ging de jerrycan van 5 liter er precies in. Volgens de handleiding zou de kachel op de hoogste stand zo’n 18 uur moeten kunnen branden op één tank en 40 uur op een gemiddelde stand.  Je kunt aan de wijzer van de ‘Fuel Gauge’ altijd aan de buitenkant aflezen hoeveel brandstof er nog in zit.

Ik weet niet of het kwam omdat het onder nul was, maar ik heb het ongeveer getimed: na zes avonden waarbij de kachel vaak ongeveer een half uur op de hoogste stand stond en daarna nog twee tot tweeënhalf uur op net boven de middelste stand, was de tank leeg. Dat is dus wel minder dan de leverancier aangeeft. Maar een volle tank is in de winter genoeg voor een kleine week aan warme avonden.

Veiligheid voorop: hij staat echt stevig

Veel kampeerders vinden een petroleum campingkachel best spannend. Als je echter tijdens het stoken goed blijft ventileren en hem op een vlakke ondergrond zet, gaat dat bij de Foetsie gewoon goed. In een voortent, tent of vouwwagen moet je dus wel blijven ventileren. Gebruik je hem in een gesloten ruimte van en een caravan, pipowagen, schuurtje of boot, dan zou ik altijd een CO2-melder gebruiken.

Door de grote voet kun je hem, tenzij je er echt tegenaan gaat schoppen, eigenlijk niet omgooien. Zeker als de tank gevuld is staat hij als een huis. Wil je toch 100% zekerheid dan moet je de grote broer van de Foetsie 129, de Foetsie 259 hebben. Deze 259 is iets duurder, maar heeft wel een omvalbeveiliging. Daarmee gaat de Foetsie kachel meteen uit als hij schuin omvalt.

Zet hem gewoon op de grond. Ik was bang dat de voet warm zou worden, daarom gebruikte ik de eerste keer een stoeptegel op het grondzeil, maar dat is niet nodig. De onderkant wordt niet warm.  

foetsie kachel

(Eerste keer) vullen van Foetsie kachel

Het vullen van de Foetsie kachel doe je door de brandstofdop open te draaien. Dat gaat makkelijk. Daarna plaats je de trechter, die wordt meegeleverd, en in de trechter giet je voorzichtig de gezuiverde petroleum. Dat lukte mij alleen bij een 1-literfles. Bij de 5-literjerrycan is het handiger wanneer je het met zijn tweeën doet. Dat scheelt een hoop geknoei.  Ook zou ik altijd buiten de tent de petroleum kachel vullen.

De eerste keer dat je de Foetsie vult. moet je ongeveer 10 minuten wachten voordat je hem aansteekt. Daarnaast moet je controleren of de knop voor de lont, aan de voorkant, helemaal naar ‘down’ is gedraaid.  Daarmee zorg je er namelijk voor dat de lont helemaal doordrenkt raakt van de paraffine, zodat deze meteen goed gaat branden.

Gebruiksaanwijzing: Hoe Foetsie kachel aansteken?

Hier volgt een korte handleiding om de Foetsie kachel aan te steken, want het is zeker voor een beginner met petroleum kachels wel even wennen. Maar na een paar keer gaat het als een trein:

  1. Draai de drie klemdraaiknoppen bovenaan los.
  2. Schuif de vuurkooi omhoog en zet deze weer vast met de draaiknoppen.
  3. Draai met de voorste lontknop de lont helemaal naar de Up-kant.
  4. Met het hengsel wip je de brander omhoog, zodat je de lont ziet zitten.
  5. Met een lange aansteker steek je de lont aan en wacht dan even wachten tot hij goed brandt.
  6. Doe de brander weer goed naar beneden.
  7. Draai de klemdraaiknoppen weer los om de vuurkooi te laten zakken.
  8. De bovenkant van de brander gaat rood gloeien binnen 3 minuten.
  9. Vergeet niet te genieten van de lekkere warmte.

Waarom doet de Foetsie kachel het niet?

Zoals ik al zei, is het de eerste keer wel een beetje wennen om de Foetsie goed aan te steken. Er zijn een paar redenen waarom het soms niet kan lukken:

  1. Je sluit de brander te snel, waardoor de lont nog niet goed brandt.
  2. De brander is niet goed naar beneden afgesloten, waardoor er te veel zuurstof bij komt en de vlammen te groot blijven.
  3. Als de brander goed is afgesloten, maar de vlammen blijven groot, draai dan de lont een beetje naar beneden. De vlammen worden dan kleiner.
  4. Soms helpt het als je bij het aansteken de lont niet helemaal in de Up-positie zet, maar een klein beetje daaronder.

foetsie kachel 259

Ook als kookpit te gebruiken, maar pas op!

Niet per se nodig, maar wel handig is dat je de Foetsie kachel ook als kookplaat kunt gebruiken. De bovenkant heeft een vlakke zwarte plaat met gaatjes. Je kunt hier prima thee op zetten of warme chocomel op maken, maar ook een eenpansgerecht moet makkelijk kunnen.

Ook te gebruiken in je tuinhuis, veranda of op de boot?

Pas wel op, want die bovenkant wordt dus flink heet. Voor lage tenten, onder de 130 cm of zo,  lijkt mij de kachel dan ook niet geschikt. Dan wordt je tent daar gewoon te heet. Onze tent was zo’n 190 cm hoog en dat ging prima. Er zijn echter mensen die de Foetsie kachel ook binnen in een kajuit van een boot gebruiken. Ik ben wel benieuwd hoe dat dan gaat.

Foetsie 129 vs. Foetsie 259 kachel

De door ons geteste kachel is deFoetsie 259 camping kachel. maar er is dus ook een vergelijkbare Foetsie 129.  Beide zijn petroleum kachels en beide zien er bijna identiek uit. Er zijn echter twee verschillen.

De Foetsie 259 heeft een omvalbeveiliging en de 129 niet. Daarnaast is het vermogen van beide kachels anders. De Foetsie 129 heeft een vermogen van 2300 – 2600 Watt en de Foetsie 259 heeft wat minder power met 1850 – 2200 Watt. Met de Foetsie 259 koop je dus wat meer veiligheid door de omvalbeveiliging, maar minder vermogen. Wij hebben voor de Foetsie 259 gekozen destijd vanwege de veiligheid, maar omdat we toch altijd bij de kachel zitten als hij aan staat, hij sowieso stevig staat, en die extra Watts fijn zijn zou achteraf de Foetsie 129 ook prima zijn geweest.

Foetsie kachel 129
Beoordeling
Foetsie kachel 129
7.8
gemiddeld
Budget petroleum kachel wie je tent, voortent, vouwwagen of boot goed warm kan houden met een aangename warmte. Je blijft hem echter wel een beetje ruiken. Maar voor het geld doet hij wat hij moet doen.
  • Algemeen
    7.5
  • Gebruiksgemak
    7.0
  • Vermogen
    8.0
  • Geluid
    9.0
  • Kwaliteit
    7.0
€84,00
op voorraad
Bol.com
€164,46
op voorraad
Sinds 26 januari 2022 12:54
Amazon.nl
Niet op voorraad
Bol.com
Niet op voorraad
Sinds 26 januari 2022 12:54
Amazon.nl
Niet op voorraad
Sinds 26 januari 2022 12:54
Amazon.nl
Bekijk beste aanbieding

Conclusie: Is de Foetsie kachel 129 of 259 een aanrader?

Voor de prijs die je voor deze Foetsie 129 petroleum kachel betaalt, krijg je echt een prima kachel die goed en veilig functioneert. Het is een budgetmodel en dat voel je soms als je de kachel bedient, maar hij werkt prima, geeft fijne warmte af en staat stevig. Wil je meer zekerheid, dan kies je voor zijn broer de Foetsie 259 kachel met omvalbeveiliging en wil je minder geur, dan moet je helaas in de buidel tasten voor een dubbelbrander zoals de Zibro RS 222 enkelbrander  of Zibro RC32. Maar wat mij betreft, is dit een goede budgetoptie om je (voor)tent of vouwwagen in de winter en het vroege voor- en najaar warm te houden.  

Waar te koop? 

Foetsie Kachel 129

bol.com Bol.com €84,00 Bekijk
amazon.nl Amazon.nl €164,46 Bekijk
Last Amazon price update was: 26 januari 2022 12:54

Foetsie kachel 259 met omvalbeveiliging

bol.com Bol.com
Niet op voorraad
Bekijk
amazon.nl Amazon.nl
Niet op voorraad
Bekijk
Last Amazon price update was: 26 januari 2022 12:54
 

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

3 reacties

  • Bij plaatselijke bouwmarkt gezien voor 50 euro. Bij een beetje zoeken op internet vind je hem al voor rond 70 euro.
    Ik heb al ervaring met een toyosun… vergelijkbaar ronde kachel.
    In België kost de petroleum type C…maar ongeveer 1 euro per liter. Jarenlang zibro gestookt op camping de la Gileppe…in een stacaravan. Petroleum gewoon verkrijgbaar bij de benzinepomp…ook huisbrandolie…niet in jerrycan, maar zelf tanken…( Twee extrapompen buiten)
    Wel zo goedkoop en eenvoudig.

  • Aanrader

    • 10.0
      Algemeen
    • 8.0
      Gebruiksgemak
    • 10.0
      Vermogen
    • 10.0
      Geluid
    • 10.0
      Kwaliteit

    Hele fijne kachel die prettige warmte geeft. Wij gebruiken hem vooral buiten als het wat frisser wordt in de avond. Erg makkelijk in gebruik door simpele no nonsense bediening. Doet wat hij moet doen. De juiste stand vinden is even oefenen maar leer je snel. Wij kunnen hem van harte aanraden.

  • Geeft rondom heerlijk warmte af. Het is net een mooie lantaarn en is verrassend licht als hij niet vol brandstof zit. Verwarmt mijn kamer, keuken en badkamer. Als het niet te koud is.buiten, want laat wel altijd een raampje openstaan om koolmonoxidevergiftiging te voorkomen. De 129 geeft zoveel warmte af dat een raampje open geen probleem is als het niet vriest. Hij stinkt wel wat, dat is het enige nadeel. Ook als je hem buiten aansteekt en dooft. Op 1 liter=bijna 3 euro(20 liter=58 euro)kan ik de hele avond lekker warm zitten in mijn grote kamer. Als hij toch aanstaat dan kook ik er ‘s avonds meteen mijn potje op, dat scheelt weer gas. Kijk uit met huisdieren, kinderen, gordijnen en kunststof kleding in de buurt want het is open vuur en hij kan wel eens vlammen in het begin of als je hem brandend en wel verzet(wat eigenlijk niet mag). En serieus: je kunt hem niet onbeheerd laten branden. ‘n Eenvoudig maar geweldig kacheltje vind ik het. Ik ga er nog een kopen voor mijn bovenverdieping. Een keer in de zoveel tijd moet je de(originele) glasvezellont even schoonbranden. Dan zet je hem buiten. Leeg. In een hoge stand laat je de lont dan branden tot alle teerachtige korsten op de lont verbrand zijn. Die harde korsten beletten een goede werking dus dat moet minimaal een keer per jaar gebeuren. Dat kan ook voordat je hem opbergt tijdens de zomer. Handig, eenvoudig, niks moeilijks aan dat hele ding niet. Simpel uit elkaar te halen ook. Er is weinig variatie in de standen. Te hoog=vlammen boven het gaas uit, mag niet. Te laag=stinken. Daartussen zit maar een klein stukje ‘fingerspitzengefühl’. Al met al zeer, zeer tevreden.

Laat jouw reactie achter

User Review
  • Algemeen
    Sending
  • Gebruiksgemak
    Sending
  • Vermogen
    Sending
  • Geluid
    Sending
  • Kwaliteit
    Sending