Fietsvakanties en dan vooral de kampeervariant, het is een virus waarmee ik al ruim 25 jaar besmet ben. Er bestaat geen vaccin tegen. En mocht die er ooit komen, dan laat ik die prik aan me voorbijgaan. Want in de periode dat dit virus het meest actief is, voel ik me namelijk kiplekker. Fietsroute uitstippelen, fietstassen inpakken en trappen maar. Op naar de eerste camping. Fietskamperen is leuk! Waarom? Ik noem zeven redenen. En ik ga ook in op vier veelgehoorde bezwaren om niet op fietsvakantie te gaan.
Op de fiets zie je zoveel meer
Waarom wel op fietsvakantie?
1. Je ziet veel van de omgeving
Op de fiets gaat alles langzamer aan je voorbij. Hazen in het veld, vogels in het riet, schattige huisjes, een bloemenzee; het valt allemaal meer op.
2. Je komt overal
Paden door de bossen, dwars door weilanden, over boerenerven. Met de fiets kom je op plekken waar je met de auto niet kan en mag komen. Onderweg kun je stoppen waar en wanneer je wilt. Bijvoorbeeld voor een fotoshoot of een welverdiende lunchpauze. Geen files, geen overvolle parkeerplaatsen. Hoe relaxed wil je het hebben?
3. Contacten onderweg en op de camping
Onze eerste fietskampeeravonturen begonnen in Frankrijk. We lieten ons met de fietsbus naar een startpunt brengen. Daar begon ons avontuur. We reden toen nog ouderwets op de kaart. Als we ergens stil stonden om uit te vogelen hoe we verder moesten, stopte er steevast wel een aardige Fransman om te vragen of we hulp nodig hadden. Ook tijdens onze weekendjes en zomervakanties in Nederland vinden andere camping- en terrasgasten het leuk om te weten wat onze route is en verbazen ze zich erover wat we allemaal meeslepen.
4. Snel in- en uitpakken
Op de fiets kun je niet zo veel bagage meenemen als in de auto. Dat kun je als een nadeel zien, want dat ene paar schoenen moet thuisblijven, net als die luxe stoelen. Voordeel vind ik dat je supersnel klaar bent met inpakken. Bij thuiskomst telt de wasmand niet meer kledingstukken dan dat er in de fietstassen passen. Omdat je minder en compactere en vaak sneldrogende spullen mee hebt, werk je thuis alles veel sneller weg. Ik vind dat heerlijk!
5. Goedkope vakantie
Geen benzinekosten, alleen je eigen lijf dat je van brandstof moet voorzien voor de fietskilometers. Nog goed voor het milieu ook!
Op campings betaal je als fietskampeerder meestal een lager overnachtingstarief. Laat je je per vliegtuig, trein of bus naar je startpunt vervoeren, dan komen die kosten er natuurlijk wel bij. Dat geldt ook als je in georganiseerd verband op fietsvakantie gaat of een tent, pipowagen of zo op een camping huurt.
6. Goed voor je gezondheid
Fietsen is goed voor je gezondheid, dus dat is mooi meegenomen. Ik merk zelf dat ik ook altijd heerlijk slaap. De hele dag buiten, lichamelijke inspanning, geen stress: ingrediënten voor een goede nachtrust.
7. Vrijheid en avontuur
Last but not least: fietskamperen geeft je een enorm gevoel van vrijheid en avontuur. Wij durven het aan om geen campings te bespreken. ’s Ochtends weten we dus niet waar we ’s avonds zullen slapen. Dat geeft ons de vrijheid om de etappe zo kort of zo lang te maken als we zelf willen, of om ergens langer te blijven. Onze ervaring is dat (boeren)campings meestal een trekkersveldje hebben waar je altijd wel terecht kunt, zeker buiten het hoogseizoen.
Redenen om niet te fietskamperen
Als ik anderen enthousiast vertel over onze fietsavonturen, zie ik bij mijn toehoorders een bedenkelijke blik. Zo van: jij liever dan ik. Ze komen steevast met tegenargumenten waarom ze niet direct warmlopen voor een fietsvakantie.
1. Ik ben niet sportief
Je hoeft echt niet meteen 100 kilometer op de dagteller te zetten of de Alpen te bedwingen. Je kunt voor een ultiem vakantiegevoel ook met veel minder en makkelijkere kilometers af. Het is geen prestatietocht. Wij lassen regelmatig spontaan een kampeerweekendje in op een heel fijne Vekabo-camping in Uitgeest op nog geen 10 kilometer van ons huis.
2. Ik haat regen
Regen, regen, regen. Het klinkt best romantisch op je tentdoek, maar niet uren achterelkaar, of de hele weg naar je volgende camping. Ook ik vind dat niet leuk. Al lijkt het soms zo, het regent nooit een hele dag. Dus je kunt er ook voor kiezen om later op de dag te vertrekken of een nachtje langer te blijven. En eerlijk is eerlijk; als de voorspellingen heel slecht zijn, dan kiezen we op het laatste moment toch voor een autovakantie. Een weekendje weg met de fiets komt dan later in het seizoen nog wel een keer.
3. Ik heb de spullen niet
Je hoeft echt niet direct naar een kampeerwinkel om spullen te kopen. Als je de bagagelijst voor een fietsvakantie erbij pakt, heb je vast al artikelen in huis. Onze eerste fietsvakantie ging met gewone fietstassen, een geleende lichtgewicht tent en kampeerspullen van ‘gewone’ winkels zoals Xenos en Action en tweedehandsjes van Marktplaats.
Toen we eenmaal de smaak van het fietskamperen te pakken hadden, schaften we betere, duurzamere en luxere kampeerspullen aan. Plastic zakken als zitplaats werden een krukje en nu comfortabele Helinox stoeltjes en een tafeltje. Een klein tentje alleen om in te slapen ruilden we twee jaar geleden in voor een tent waarin je kunt staan; de Laughing Owl van Nigor. Steeds meer comfort dus, maar dat mag ook als je 50-plus bent toch?
4. Ik houd niet van (primitief) kamperen
Dankzij onze inmiddels luxe kampeeruitrusting voor fietsvakanties, is bij ons van echt primitief kamperen geen sprake meer. Bovendien vind je met name op boerencampings extra comfort in de vorm van bijvoorbeeld een binnenruimte, picknicktafels of een koelkast. Ik geef toe, als we met de auto op vakantie gaan, hangt er een vouwwagen achter en nemen we luxe stoelen, een elektrische koelbox, gewone kussens, bergschoenen en meer kleren mee. Een stuk luxer dus.
Houd je wel van het sfeertje op een camping, maar hecht je aan meer luxe en gemak, of heb je geen zin om zo veel spullen mee te slepen? Dan kun je op steeds meer campings een compleet ingerichte tent, trekkershut of tiny house huren. Nadeel is dat je wel moet reserveren, dus dan lever je wat flexibiliteit in. Uiteraard doet dit ook een grotere aanslag op je vakantiebudget dan dat je je eigen tent meeneemt.
Wel of niet fietskamperen?
En? Heb ik je enthousiast gemaakt om met de fiets op vakantie te gaan? Dan komen we elkaar misschien ergens in Nederland wel tegen op een camping en met mijn tips voor een relaxte fietsvakantie moet het helemaal goed komen. Goede reis!
reageer