Fietsvakantie – Onze route door Drenthe en Friesland

3b74fbb114580411766c87c2934f8466?s=55&d=mm&r=g Corine Op de pedalen door Noord-Nederland. Afgelopen zomer maakte ik een trektocht van 85 kilometer: startend in Friesland, via Noord-Holland en Flevoland naar Overijssel, eindigend in Drenthe. Onderweg sliep ik in een pipowagen, een trekkershut en een blokhut. Ook met relatief korte afstanden en zonder tent kun je genieten van een avontuurlijke fietskampeervakantie.

Toen ik afgelopen zomer onverwacht een weekje vrij kon krijgen, wilde ik niets liever dan een trektocht maken. Helaas maakte een rugblessure een flinke tocht op de racefiets onmogelijk en ook slapen in mijn trekkerstent was er niet bij. Daarom maakte ik een tocht op mijn comfortabele stadsfiets langs campings met accommodatie. Toch het kampeergevoel, maar iets meer comfort.

Comfortabele route fietsvakantie Noord-Nederland

Vanwege mijn rugpijn heb ik geprobeerd de route extra rustig in te plannen. Zo wilde ik niet meer dan 40 kilometer per dag afleggen en idealiter na iedere fietsdag een rustdag hebben. Op deze manier kon mijn rug wat bijkomen en kon ik tegelijkertijd de omgeving verkennen. Wil je weten hoe mijn routeplanning tot stand kwam? Lees dan mijn blog over het plannen van een fietskampeervakantie zonder tent.

Mijn route bestond uit de volgende etappes:

 1. Workum – Stavoren – Enkhuizen (16,5 km te fiets)
 2. Enkhuizen – Urk – Blokzijl (29 km te fiets)
 3. Blokzijl – Diever (40 km te fiets)
 4. Bonus: Rondje Drents-Friese Wold (36 km)

Van start in prachtig Friesland

Mijn avontuur start in West-Friesland, waar ik twee nachtjes in een pipowagen bij camping Welgelegen vertoef. Deze camping is met station Hindeloopen op 1,4 km afstand prima te bereiken met het OV en is op die manier een ideaal startpunt. Wil je op de heenreis toch iets meer kilometers in de benen hebben, kun je ook vanaf een ander Fries station de fiets pakken. Vanaf station Sneek heb je bij aankomst op de camping bijvoorbeeld al zo’n 25 kilometer in de benen.  

Camping Welgelegen

Mijn eerste pitstop in Workum

Camping Welgelegen beschikt over verschillende soorten accommodaties en ligt dicht bij het IJsselmeer. Met een kitesurfschool op het eigen terrein is het een echte watersportcamping. Tijdens mijn verblijf half juli kamperen er relatief veel jonge watersporters, een paar vriendengroepen en veel families met campers en caravans. Voor de rustzoekende natuurkampeerder wellicht geen aanrader, maar voor de comfortzoekende fietskampeerder zeker niet verkeerd: er is een broodjesservice, je kunt een plekje aan het ontbijtbuffet reserveren en er is een bar waar naast drankjes ook verse pizza’s verkocht worden. Wat wil de hongerige fietser nog meer?

Verder biedt de camping een perfecte uitvalsbasis om de mooie plaatsjes in de omgeving te verkennen. Ik fietste op mijn ‘rustdag’ naar Workum (nog geen 5 km), het kitesurfstrand aan het IJsselmeer en het prachtige Hindeloopen (ca 2,5 km).

Veerboot

Het ultieme vakantiegevoel: met de veerboot dwars over het IJsselmeer

Na twee comfortabele nachten in de pipowagen is het tijd om mijn boeltje in de fietstassen te proppen. Tegen de wind in ploeg ik over prachtige fietspaadjes en landweggetjes richting het Zuidwesten, naar de haven van Stavoren. Hier check ik halverwege de middag in op de veerboot naar Enkhuizen. Omstreeks vieren – zo’n anderhalf uur later – zet ik voet aan wal in het mooie Enkhuizen.

Omdat ik mijn vakantie vrij kort van tevoren heb geboekt, is het me helaas niet gelukt om in de buurt van Enkhuizen een beschikbare en betaalbare campingaccommodatie te vinden. Daarom slaap ik – ik durf het bijna niet te zeggen – twee nachtjes in een B&B.

Mocht je meer geluk hebben dan ik, kijk dan zeker eens bij de accommodaties van Tuingoed Bonatèr. Ik viste zelf helaas achter het net, maar de pipowagens en schattige verhuurcaravans op deze natuurcamping op een biologische tuinderij klonken mij als muziek in de oren. Afstand vanaf Enkhuizen haven: ca 7 km.

Tijdreis

Een historische rustdag

Tijdens mijn rustdag in Noord-Holland laat ik een lang gekoesterde wens in vervulling gaan. Ik parkeer mijn fiets op het station van Enkhuizen en reis met de intercity naar Hoorn. Hier vind je het museumterrein van de Museumstoomtram direct naast het NS-station in Hoorn.

Vanaf het tramstation maak ik met de historische stoomtram een tijdreis naar Medemblik. Een unieke ervaring. Sommige spoorwegovergangen worden nog handmatig gesloten door een medewerker die van de tram springt en er even later weer aan boord springt.

Vanaf Medemblik zet ik mijn tijdreis voort richting Enkhuizen met het museumschip uit 1956. Geloof het of niet, maar de fiets blijkt deze gehele route mee te kunnen. Had ik dat maar eerder geweten, dat zou pas een unieke fietsvakantie zijn!

Terug in Enkhuizen stap ik van boord bij het Zuiderzeemuseum. Ik heb te weinig tijd om het uitgebreide openluchtmuseum op mijn gemak te kunnen bekijken. Desondanks genoot ik van alle prachtige gebouwen en ambachten die ik wel kan zien. Ik kom zeker nog eens terug voor een uitgebreider bezoek.

Met de veerboot van Enkhuizen naar Urk…

De volgende ochtend zit ik alweer vroeg op de fiets richting de haven van Enkhuizen. Daar checken mijn fiets en ik in op passagiersschip De Zuiderzee. Dit schip vaart in juli en augustus als veerboot van Urk naar Enkhuizen en vice versa.

Toen Urk nog een eiland was, was deze veerdienst tussen Enkhuizen en Urk de enige verbinding van het eiland met het vaste land. Door in de zomer nog als veerboot te varen probeert de schipper de geschiedenis van deze veerdienst – die al sinds 1890 bestaat – levend te houden. Onderweg deelt hij enkele wetenswaardigheden over het (voormalig) eiland Urk en het belang van de veerboot in het verleden.

En zo kom ik op een avontuurlijke manier, die me weinig energie kostte, aan in de provincie Flevoland.

Tussen de diepen

Overnachting in Blokzijl

Vanaf Urk rest mij nog een kleine 30 kilometer richting mijn camping aan de rand van het mooie Blokzijl. Omdat ik wat last van mijn rug heb, kies ik voor de kortste route die veelal over lange rechte fietspaden langs N-wegen loopt. Het is absoluut niet de meest idyllische route, maar wel praktisch in dit geval.

In Blokzijl verblijf ik in een trekkershut op watersportcamping Tussen de Diepen. Deze camping ligt net buiten Blokzijl en – zoals de naam al doet vermoeden – aan het water. Naast vier trekkershutten beschikt deze camping ook over een bed & breakfast en meerdere chalets. Mocht je met zo min mogelijk bagage willen reizen, dan is het mogelijk om potten, pannen, bestek en linnengoed bij te huren in je trekkershut. Ook een broodjesservice en eetcafé zijn voorhanden.

Lees ook:  20 Tienercampings in Nederland, klein en groot voor ouders met pubers

Als gast van deze camping krijg ik een toegangskaartje voor het naastgelegen openluchtzwembad. Heerlijk om daar de spieren even los te kunnen zwemmen. De overige watersportmogelijkheden en ook het sfeervolle centrum van Blokzijl heb ik helaas niet verder verkend. Deze fietser ging vroeg onder de wol, want de volgende dag wachtte een flinke tocht.

Op de fiets door de Weerribben-Wieden naar het Drents-Friese Wold

De volgende ochtend trek ik verder richting Nationaal Park de Weerribben-Wieden. Dit keer kies ik niet voor de kortste route, aangezien ik graag een stuk van het Nationaal Park wil meepakken.

Met het pondje

Dwarsgracht

Ik ben nog maar net onderweg als ik op het fietsveer bij Jonen stuit. Dit is dan wel geen overtocht van 1,5 uur, maar toch al mooi het derde veer op deze korte fietsvakantie. Vanaf Jonen fiets ik over een prachtig smal fietspaadje tussen de weilanden naar het mooie Dwarsgracht – denk aan Giethoorn, maar dan iets kleiner en minder druk. Vanaf Dwarsgracht volg ik nog een paar smalle fietspaadjes en rustige landweggetjes richting het bekendere Giethoorn.

Mijn route laat het prachtige maar toeristische deel van Giethoorn links liggen, maar je kunt er natuurlijk altijd een pitstop plannen als je wilt. Na Giethoorn komt er een iets minder idyllisch stuk langs een N-weg door Steenwijk, maar voordat dat begint te vervelen, duik je alweer de kleinere paadjes op. Er volgt een aantal verrassende paadjes door prachtig bosrijk gebied en voor je het weet doemen de eerste hunebedden op. Ik ben in Drenthe aangekomen.

De route vervolgt over een prachtig fietspad over het Holtingerveld. Via enkele rustige landweggetjes rijd ik vervolgens het toeristische Diever binnen. Vanaf hier is het nog maar een klein stukje tot mijn laatste verblijf: een tweepersoons blokhut op Camping Diever.

Blokhut Diever

Een blokhut in Diever

Camping Diever is een autovrije bosrijke camping die over verschillende accommodaties beschikt. Ook deze camping beschikt over een broodjesservice, er is een kleine campingwinkel en – houd je vast – een afwasmachine waar je als kampeerder een paar muntjes voor krijgt. Het is een redelijk grote camping waar een animatieteam aanwezig is, dus in het hoogseizoen vind je veel gezinnen met kinderen.

De door mij gehuurde blokhut ligt samen met wat andere blokhutten aan een bospaadje tussen de bomen. De blokhut is van alle gemakken om te kunnen koken voorzien, beddengoed is bij te boeken.

Prima uitvalsbasis voor een verkenning van het Drents-Friese Wold

Ik verblijf de laatste drie nachten van mijn vakantie op deze camping. Het is een heerlijke uitvalsbasis om zowel het nabijgelegen Diever, als het uitgestrekte Drents-Friese Wold te ontdekken. Tegenover de camping starten meerdere wandelroutes.

Omdat mijn rug na een dag rust weer enigszins is bijgekomen, besluit ik op mijn tweede dag nog een rondje te fietsen. Met behulp van jullie tips en de app Komoot maak ik een rondje van zo’n 36 kilometer door dit prachtige natuurgebied. Ik kom onder andere langs een onderduikershol, twee uitkijktorens en het Akingerzand. Onderweg trakteer ik mezelf op een lunch bij het buitencentrum Drents-Friese Wold.

De terugreis

Helaas komt aan al het goede een eind. Na drie heerlijke dagen is het tijd om mijn blokhutje te verlaten en terug naar huis te keren. Omdat Diever zelf geen station heeft, zul je een stukje moeten fietsen naar het dichtstbijzijnde station. Afhankelijk van je reisrichting en de energie in je benen kun je kiezen uit: Beilen (ca. 19 km), Steenwijk (ca. 20 km), Hoogeveen (ca. 24 km), Meppel (ca. 25 km) en Wolvega (ca. 30 km).

Check ook onze fietsroutes: 

Auteur

Ik ben Corine Westerink. Om los te komen uit mijn werk en uit mijn hoofd, trek ik de natuur in. Daar vind ik rust, daar vind ik vrijheid. Het liefst doe ik dit al lopend met m'n tentje op mijn rug. Mijn streven is ooit alle LAW’s in Nederland af te lopen.
Leer Corine kennen...

2 reacties

Laat jouw reactie achter

User Review
 • Algemeen
  Sending
 • Gebruiksgemak
  Sending
 • Pakmaat
  Sending
 • Kwaliteit
  Sending