550 km fietsvakantie met kinderen langs Campspaces in Nederland

6bc48546294977b164ddd90de1ee2b62?s=55&d=mm&r=g Erik Toen duidelijk werd dat de coronacrisis nog wel even zou duren, besloten mijn vrouw en ik deze zomervakantie niet al te ver weg te gaan. Wat mailtjes aan campings later bleek dat meer mensen dat bedacht hadden: heel veel campings hadden wel plek, maar niet voor meer dan een paar dagen.

Op fietsvakantie in eigen land

Op dat moment kwam de ingeving. We konden ook op fietsvakantie! Nu ga ik wel vaker op fietsvakantie, maar eigenlijk is dat altijd in de meivakantie, of in de herfst. De zomervakantie is voor mij toch echt iets van verder weg, grotere tent en langer op één plek kamperen. Nu leek het echter ideaal: met fietsvakantie sta je maar kort op campings en voor een klein tentje is sneller plek dan voor een grote familietent. En dus begonnen we met de voorbereidingen voor een twee weken durende fietsvakantie in de zomer.

Campspace algemeen2

Kunnen we niet weer bij mensen in de tuin kamperen?

Toen de kogel eenmaal door de kerk was, was het zoeken naar een leuke route. Etappes niet te lang, want de kinderen fietsen mee, maar ook niet te kort, want dan kom je weer niet ver genoeg. En dan nog zoeken naar plekken waar we onderweg ons tentje zouden kunnen opslaan. Het zijn onze kinderen die ons op een idee brengen: “Kunnen we niet weer bij mensen in de tuin kamperen?” Tijdens eerdere fietsvakanties in België en Duitsland deden we dat ook af en toe. Steeds was dat een groot succes. Telkens de verrassing waar je precies terechtkomt, of er andere kinderen zijn en of je bij aankomst koffie met taart zou krijgen (ja, echt: het is ons in Duitsland twee keer gebeurd!).

Campspace algemeen3

Campspaces in Nederland, perfect voor een fietsvakantie

Waar in Duitsland en België behoorlijk grote online communities zijn voor tuinkamperen, is het in Nederland nog niet zo wijdverbreid. Logisch ook: in ons dichtbevolkte land zijn onze tuinen nu eenmaal vaak een stuk kleiner. Sinds nog niet zo lang hebben we in Nederland echter Campspace, een startup die tot doel heeft “camping weer cool te maken”. Op de website van Campspace worden kleinschalige kampeerplekjes aangeboden, in meer en minder luxe varianten. Precies dat soort plekken waar wij wel van houden: niet te aangeharkt, informeel en weg van de drukte.

Lees ook:  Boekreview: Ga op de fiets

Campspace algemeen4

De uitdaging: de ideale route voor een fietsvakantie met kinderen in Nederland

Mijn vrouw en ik houden wel van een uitdaging. Dus besloten we te kijken of het mogelijk was een fietsroute te plannen waarbij we alleen op Campspace-locaties zouden overnachten. Als maximum afstand hielden we 50 km per dag aan.  Door de beschikbaarheid van Campspaces was het plannen nog best een uitdaging! Zelfs met het erbij “smokkelen” van een paar natuurkampeerterreinen. Maar de aanhouder wint, en zo stapten we deze zomer in Nijmegen op de pedalen voor een route van 550 kilometer langs 7 campspaces en 3 natuurkampeerterreinen.

Onze fietsvakantie tips!

Campspace algemeen1

En de route is geworden…

Wij hebben de route in twee aaneengesloten weken gefietst. Het is eenvoudig hem op te splitsen in twee routes van ieder één week, zodat je hem in de meivakantie of herfstvakantie kunt fietsen. Het eerste deel van de fietsvakantie leidde ons van Nijmegen door Noord-Limburg, Brabant en de Betuwe en het tweede deel van de fietsvakantie ging over de Veluwe en door de Achterhoek weer terug naar Nijmegen. 

Reis je mee?

In twee blogs beschrijven we onze route. Over prachtige fietspaden, langs kleine gehuchten en door een veelheid aan landschappen. Nederland is mooi, reis je mee?

Route: Noord-Limburg en de Betuwe
Route: Veluwe en de Achterhoek 

Check ook onze fietsroutes: 

 

Auteur

Erik houdt van basic kamperen met de tent. Zijn passie voor kamperen is aangewakkerd bij de Scouting. Samen met zijn vrouw Loes en twee meiden zoekt hij, bijvoorbeeld tijdens een fietsvakantie, graag simpelere campings op waar nog veel dingen kunnen en mogen. Leer Erik kennen...

1 reactie

 • Leuke tip zeg! Ik ben altijd – ook in niet-coronatijd!!! – in voor een leuke fietsvakantie, en rustige en niet te dure campings. dus jouw tip bewaar ik voor de volgende vakantie.

Laat jouw reactie achter

User Review
 • 1
  Sending
 • 2
  Sending
 • 3
  Sending
 • 4
  Sending