Een fietsvakantie met kinderen, is dat niet lastig? Voordat onze kinderen geboren werden, gingen mijn vrouw Loes en ik regelmatig op fietsvakantie. Na de geboorte van onze eerste dochter vroegen we ons af of dit het einde van onze fietsvakanties zou betekenen. Niet dus. Inmiddels hebben we er een tweede dochter bij en trekken we er nog steeds met het hele gezin op de fiets op uit. Het gaat prima. Hoe je dat doet? Hieronder 11 belangrijke tips voor een kindvriendelijke fietsvakantie.

1.  Fietsvakantie met kind? Gewoon doen!

Als je met kinderen op de fiets onderweg bent, is met stip de meest gehoorde opmerking: “wat een avontuur, dat zou ik ook zo graag eens doen!” Tegen al die mensen zou ik willen zeggen: Waar wacht je op, ga gewoon op fietsvakantie met je kinderen. Je hoeft echt de eerste keer niet gelijk naar Frankrijk om de Alpen te bedwingen.

Begin rustig aan en fiets vanuit huis een korte ronde. Dat kan al gewoon op je huis- tuin- en keukenfiets. De fietspaden in Nederland zijn over het algemeen prima, dus je hoeft echt geen superdeluxe trekkingfiets aan te schaffen. Het knooppuntensysteem in Nederland is ideaal om rondjes te plannen, ook vooraf via de planner van de fietsersbond.

HANDIGE KAMPEERTIPS KAMPEREN MET KINDEREN  Fietsvakantie met kinderen? 11 handige tips voor het hele gezin!

HANDIGE KAMPEERTIPS KAMPEREN MET KINDEREN  Fietsvakantie met kinderen? 11 handige tips voor het hele gezin!

Wil jij gratis het maandelijkse Kampeermeneer Magazine ontvangen?
Maximaal één keer per maand ontvang je een update met daarin het laatste nieuws over kamperen, handige kampeertips en de laatste winacties.

Jouw e-mailadres is veilig bij ons.

2. Tent mee op fietsvakantie hoeft niet

Tent mee? Hoeft niet. Er zijn legio mogelijkheden om te overnachten, in hotels, bed-en breakfasts, of trekkershutten. Ook kun je via vriendenopdefiets.nl of warmshowers.org plekjes bij andere fietsers in huis vinden. Kun je gelijk ’s avonds ervaringen uitwisselen.

3. Eten en toilet voor je kind vind je onderweg overal

Ook over eten onderweg hoef je je niet druk te maken tijdens zo’n tocht. Steeds als wij in Nederland fietsen, zijn we weer verbaasd over hoeveel cafeetjes we onderweg tegenkomen. Ook een leuk concept is rustpunt.nu, plekken bij boerderijen waar je onderweg tegen een laag tarief zelf een kop koffie of thee kan tappen. Je kunt er naar de wc, en ook nog je band plakken, als dat nodig mocht zijn.

4. Test thuis aan welk type fietsvakantie je kind toe is

Je kind en je gezin groeit, en dat betekent dat je elke fietsvakantie andere eisen en wensen aan je spullen zult hebben. Wat de ene fietsvakantie werkt, kan de andere vakantie opeens totaal ongeschikt blijken. Als je met je kinderen op fietsvakantie wil gaan, is het handig steeds van tevoren wat te testen. Hoe lang vindt je kind het leuk in het kinderzitje of de fietsaanhanger? Is hij stabiel genoeg voor een aanhangfiets? Heeft hij genoeg uithoudingsvermogen om zelf een stuk te rijden?

HANDIGE KAMPEERTIPS KAMPEREN MET KINDEREN  Fietsvakantie met kinderen? 11 handige tips voor het hele gezin!

5. Er zijn meer manieren om je kind mee te nemen op fietsvakantie dan je denkt

Voor het meenemen van kinderen zijn heel veel mogelijkheden. Ook hier geldt dat je gewoon kunt beginnen met wat je al hebt. Blijk je enthousiast over fietsvakantie, dan kun je je eens verder gaan verdiepen en, blijken er soms dingen mogelijk die je zelf nog nooit hebt gezien. Zo is er bijvoorbeeld een “follow-me”, een soort fietsenrek dat je achter je eigen fiets hangt en waar je kind zijn fiets in kan hangen als hij moe wordt. Zo wordt een kinderfiets opeens een aanhangfiets! 

Alle spullen kun je natuurlijk nieuw kopen, maar dat kost een flinke duit. Marktplaats biedt hier uitkomst: omdat kinderen snel groeien is er een levendige handel in allerlei kind-vervoersoplossingen. Op fietsenmetkinderen.info is echt  heel veel te vinden.

6. Laat je spullen thuis

Misschien wel de belangrijkste tip. Als ouder heb je vaak de neiging om zo veel mogelijk mee te nemen, want stel je eens voor dat…… In de praktijk hebben wij geleerd dat je eigenlijk met heel weinig spullen toe kunt. Je kunt makkelijk meerdere dagen met een broek doen en zeker als je in Nederland blijft, is een winkel nooit ver weg.

Ook zul je er van versteld staan hoe behulpzaam de mensen onderweg zijn. Enorme regenbui, waarvoor je onder een boom staat te schuilen? Grote kans dat er ergens een deur open gaat, en vijf minuten later zit je binnen aan de thee en limonade. Lekke band langs de weg? Je wil niet weten hoe veel mensen stoppen om te vragen of je hulp kunt gebruiken.

Wat wij wel altijd meenemen zijn fietskaarten (deze zijn voor het overzicht toch net wat handiger dan een GPS of telefoon-schermpje) en een etuitje met tie-wraps, een zakmes, paperclips, een pen en potlood, elastiekjes en plakband. Dit etuitje komt elke vakantie wel een keer van pas. We hebben zelfs een keer met een paperclip een kapotte kettingschakel gerepareerd, waarna we het gered hebben tot het volgende dorp met fietsenmaker. Tsja, je wordt inventief tijdens zo’n vakantie…

Speelgoed meenemen is ook echt niet nodig. Op alle plekken waar je komt is er wel wat te spelen voor de kinderen. Een trampoline, skelters, boekjes, gezelschapsspelletjes…. En anders zul je je verwonderen over wat de kinderen zelf bedenken als speelgoed! Onze kinderen hebben zich afgelopen fietsvakantie een middag lang vermaakt met eikels die onder de grote eikenboom naast onze tent lagen. Er werd mee geblikgooid (of blikgegooid, hoe zeg je dat?), figuurtjes van geknutseld, op de dopjes gefloten….
Het enige dat echt wel mee moet, is de knuffel van je kind. Want die is natuurlijk onmisbaar!

HANDIGE KAMPEERTIPS KAMPEREN MET KINDEREN  Fietsvakantie met kinderen? 11 handige tips voor het hele gezin!

7. Maak de afstand behapbaar voor de kinderen

Het lijkt heel cool, 100 kilometer per dag fietsen. En dat is het ook. Maar voor kinderen moet het fietsen en de fietsvakantie ook leuk zijn. Tijdens de tocht zul je onderweg vaak onverwachte dingen tegenkomen. Speeltuinen, kinderboerderijen, ijssalons, we zijn het allemaal al eens tegengekomen.

Het is leuk om op dit soort plekken te kunnen stoppen, en niet onder tijdsdruk te staan omdat je zo nodig een bepaalde afstand moet halen. Met onze kinderen van 6 en 9 (ze fietsen alle twee zelf) rijden we ongeveer 35-40 kilometer per dag. Dan kun je het lekker rustig aan doen, en als je een keer een uitschieter naar 60 km hebt omdat de camping die je plande toch gesloten blijkt, is het nog steeds te doen!

8. Een fietsvakantie in het buitenland is voor kinderen stoer

Natuurlijk is fietsen rond huis leuk, maar je vrienden vertellen dat je op fietsvakantie in het buitenland bent geweest is nog veel vetter. Gelukkig hoef je daarvoor niet gelijk de trein of het vliegtuig te pakken. Nederland is niet zo groot, een stukje de grens over wippen is zo gebeurd. Voor kinderen is het al snel een heel avontuur: andere winkels, café’s met een andere menukaart (geen fristi meer!), andere nummerborden op de auto’s, een andere taal….

Er zijn steeds meer grensoverschrijdende fietsroutes, en in de delen van Belgie en Duitsland die direct aan Nederland grenzen, zijn de fietspaden prima. Je kunt hier dus veilig fietsen met je kinderen. Het knooppuntennetwerk gaat aan de randen van Nederland ook gewoon de grens over, dus de weg kwijt raken is er ook niet bij.

Nadat wij eenmaal een keer over de grens waren gefietst, hebben we dit langzaam uitgebreid. Een ronde door Vlaanderen via de knooppunten daar, en de 100-schlösser-route  in Duitsland. Dit jaar hebben we zelfs een tour rondom Berlijn gedaan. Een heel avontuur, want daarvoor hebben we voor het eerst de trein als transportmiddel gebruikt.

HANDIGE KAMPEERTIPS KAMPEREN MET KINDEREN  Fietsvakantie met kinderen? 11 handige tips voor het hele gezin!

9. Geef kinderen een kilometerteller én knipkaart voor de fietsvakantie

De meest gestelde vraag door de kinderen onderweg is wel: “hoe ver moeten we nog?” Een eigen kilometerteller is hartstikke stoer en de kinderen kunnen zien hoe ver ze al zijn. En natuurlijk ook hoe hard ze de berg af sjezen: “Wow, ik reed net 32 naar beneden!”

Onze tellers hebben we in een aanbieding bij de lidl gekocht, verbazend veel functies voor een lage prijs: tijd, huidige snelheid, gemiddelde snelheid, maximum snelheid, totale afstand, dagafstand en nog veel meer.

Het tellertje stimuleerde echt enorm, helemaal in combinatie met een “knipkaartsysteem” dat wij hadden bedacht. Elke dag krijgen de kinderen een “knipkaart”, waar  elke 10 kilometer een knip in wordt gezet. Een volle kaart was goed voor een kleine verrassing: een ijsje, een keer eten bij de Mc Donalds, een souvenir uitzoeken in een winkeltje etc. Dit werkte super.

10. Geef kinderen een doel om naartoe te fietsen

Soms zitten de kinderen er op de fietstocht even doorheen. Wij zorgen ervoor dat we steeds een bepaald doel onderweg te hebben. Een uitzichttoren, een museumpje, een speeltuin een winkel, het kan allemaal als doel dienen.

Dit vraagt een klein beetje voorbereiding, en daarvoor zijn de fietskaarten weer handig.Hier staan al dit soort dingen namelijk met symbooltjes op. Elke avond bekijken wij de route van de volgende dag op de kaart en kijken waar we langs komen. Ook hier weer het voordeel van korte etappes: als je ergens nèt niet langskomt, kun je je nog een ommetje permitteren.

11. IJsjes, snoepjes en taartjes niet pedagogisch verantwoord maar het werkt wel

Mochten we nou niks vinden op de kaart en toch een lange etappe hebben, dan hebben we nog een laatste troef: ijsjes, snoepjes en taartjes zijn dé stimulans voor kinderen om nog even een stukje door te rijden. Misschien niet helemaal pedagogisch verantwoord, maar de belofte dat we in het dorp op 20 kilometer een ijsje gaan eten, deed bij onze kinderen regelmatig wonderen.

Zorg er wel voor dat je zeker weet dat je in het bewuste dorp ook een ijsje kunt kopen! Overigens hoeft dat niet eens bij een ijscoboer: regelmatig kopen bij een pak ijsjes in de supermarkt, nemen er allemaal één en verblijden dan mensen op de parkeerplaats met de restant-ijsjes.

Een fietsvakantie met kinderen, gewoon doen!

Eigenlijk is van deze 11 tips voor een fietsvakantie met kinderen de eerste de belangrijkste. Gewoon doen! Ja je kunt vooraf uitgebreid outfits en fietsaccessoires kopen, maar dat is helemaal niet nodig. Begin je eerste ‘mini fietsvakantie met kinderen’ gewoon eens door vanuit thuis te fietsen met je kinderen. Je zult zien dat je er als gezin van geniet.  En genieten je kinderen er even niet van, ja dat hoort er ook bij, gebruik dan één van de andere tips hierboven.

Rating: 5.0/5. From 4 votes.
Please wait...

Over de schrijver

Erik

Erik

Erik, 43 jaar. Houdt van basic kamperen met de tent. Zijn passie voor kamperen is aangewakkerd bij de Scouting. Samen met zijn vrouw Loes en twee meiden zoekt hij graag de ruigere campings op, bijvoorbeeld tijdens een fietsvakantie. Leer Erik kennen...

Laat jouw reactie achter