Fietsvakantie met kinderen? 11 handige tips voor het hele gezin!

6bc48546294977b164ddd90de1ee2b62?s=55&d=mm&r=g Erik Een fietsvakantie met kinderen, is dat niet lastig? Voordat onze kinderen geboren werden, gingen mijn vrouw Loes en ik regelmatig op fietsvakantie. Na de geboorte van onze eerste dochter vroegen we ons af of dit het einde van onze fietsvakanties zou betekenen. Niet dus. Inmiddels hebben we er een tweede dochter bij en trekken we er nog steeds met het hele gezin op de fiets op uit. Het gaat prima. Hoe je dat doet? Hieronder 11 belangrijke tips voor een kindvriendelijke fietsvakantie.

1.  Fietsvakantie met kind? Gewoon doen!

Als je met kinderen op de fiets onderweg bent, is met stip de meest gehoorde opmerking: “wat een avontuur, dat zou ik ook zo graag eens doen!” Tegen al die mensen zou ik willen zeggen: Waar wacht je op, ga gewoon op fietsvakantie met je kinderen. Je hoeft echt de eerste keer niet gelijk naar Frankrijk om de Alpen te bedwingen.

Begin rustig aan en fiets vanuit huis een korte ronde. Dat kan op je huis- tuin- en keukenfiets. De fietspaden in Nederland zijn over het algemeen prima, dus je hoeft voor een eerste keer proberen echt geen superdeluxe trekkingfiets aan te schaffen. Het knooppuntensysteem in Nederland is ideaal om rondjes te plannen, ook vooraf via de planner van de fietsersbond.

kampeerblogger erik

fietsen kinderen tips

2. Tent mee op fietsvakantie hoeft niet

Tent mee? Je kunt natuurlijk meteen op zoek naar een lichtgewicht tent, groot genoeg voor je gezin. Hoeft niet. Er zijn legio mogelijkheden om te overnachten, in hotels, bed-en breakfasts, of trekkershutten. Ook kun je via vriendenopdefiets.nl of warmshowers.org plekjes bij andere fietsers in huis vinden. Kun je gelijk ’s avonds ervaringen uitwisselen.

3. Eten en drinken vind je onderweg overal

Ook over eten onderweg hoef je je niet druk te maken tijdens zo’n tocht. Steeds als wij in Nederland fietsen, zijn we weer verbaasd over hoeveel cafeetjes we onderweg tegenkomen. Een leuk concept is rustpunt.nu, plekken bij boerderijen waar je onderweg tegen een laag tarief zelf een kop koffie of thee kan tappen, vaak met wat lekkers erbij. Je kunt er naar de wc, en ook nog je band plakken, als dat nodig mocht zijn.

4. Test aan welk type fietsvakantie je kind toe is

Je kind en je gezin groeit, en dat betekent dat je elke fietsvakantie andere eisen en wensen aan je spullen zult hebben. Wat de ene fietsvakantie werkt, kan de andere vakantie opeens totaal ongeschikt blijken. Als je met je kinderen op fietsvakantie wil gaan, is het handig steeds van tevoren wat te testen. Hoe lang vindt je kind het leuk in het kinderzitje of de fietsaanhanger? Zit hij of zij stabiel genoeg op een aanhangfiets? Of is er al genoeg uithoudingsvermogen om zelf een stuk te rijden?

fietsvakantie kinderen tips

5. Er zijn meer manieren voor een kind-fietsvakantie dan je denkt

Voor het meenemen van kinderen zijn heel veel mogelijkheden. Ook hier geldt dat je gewoon kunt beginnen met wat je al hebt. Ben je enthousiast over fietsvakantie, dan kun je je eens verder gaan verdiepen. Er blijken soms dingen mogelijk die je zelf nog nooit hebt gezien. Zo zijn er bijvoorbeeld weehoo-karren waar je kind comfortabel in kan zitten en meefietsen en is er een “follow-me”, een soort fietsenrek dat aan je eigen fiets vastzit en waar je kind zijn fiets in kan hangen als hij of zij moe wordt. Zo wordt een kinderfiets opeens een aanhangfiets! 

Lees ook:  Milieusticker Spanje, heb je die echt nodig?

Gratis iedere maand even kamperen met ons e-magazine?

Iedere maand ontvang je een update met daarin het laatste nieuws over kamperen, handige kampeertips en de laatste winacties in je mailbox.

Jouw e-mailadres is veilig bij ons.

Alle spullen kun je natuurlijk nieuw kopen, maar dat kost een flinke duit. Marktplaats biedt hier uitkomst: omdat kinderen snel groeien is er een levendige handel in allerlei kind-vervoersoplossingen. Op de website fietsenmetkinderen.info en hun facebookpagina is echt  heel veel te vinden.

6. Laat je spullen thuis

Dit is misschien wel de belangrijkste tip. Als ouder heb je vaak de neiging om zo veel mogelijk mee te nemen, want stel je eens voor dat…… In de praktijk hebben wij geleerd dat je eigenlijk met heel weinig spullen toe kunt. Je kunt makkelijk meerdere dagen met een broek doen en zeker als je in Nederland blijft, is een winkel nooit ver weg. We gebruiken altijd onze fietsvakantie paklijst om niet te veel, maar ook niet te weinig mee te nemen. 

Je zult er trouwens van versteld staan hoe behulpzaam de mensen onderweg zijn. Enorme regenbui, waarvoor je onder een boom staat te schuilen? Grote kans dat er ergens een deur open gaat, en vijf minuten later zit je binnen aan de thee en limonade. Lekke band langs de weg? Je wil niet weten hoe veel mensen stoppen om te vragen of je hulp kunt gebruiken.

Wat wij wel altijd meenemen zijn fietskaarten (deze zijn voor het overzicht toch net wat handiger dan een GPS of telefoon-schermpje) en een etuitje met tie-wraps, een zakmes, paperclips, een pen en potlood, elastiekjes en plakband. Dit etuitje komt elke vakantie wel een keer van pas. We hebben zelfs een keer met een paperclip een kapotte kettingschakel gerepareerd, waarna we het gered hebben tot het volgende dorp met fietsenmaker. Tsja, je wordt inventief tijdens zo’n vakantie…

Speelgoed meenemen is echt niet nodig. Op alle plekken waar je komt is er wel wat te spelen voor de kinderen. Een trampoline, skelters, boekjes, gezelschapsspelletjes…. En anders zul je je verwonderen over wat de kinderen zelf bedenken als speelgoed! Onze kinderen hebben zich afgelopen fietsvakantie een middag lang vermaakt met eikels die onder de grote eikenboom naast onze tent lagen. Er werd mee geblikgooid (of blikgegooid, hoe zeg je dat?) naar mokken, figuurtjes van geknutseld, op de dopjes gefloten…. Het enige dat echt wel mee moet, is de knuffel van je kind. Want die is natuurlijk onmisbaar!

fietsvakantie kleine kinderen

7. Maak de afstand behapbaar voor de kinderen

Het lijkt heel cool, 100 kilometer per dag fietsen. En dat is het ook. Maar voor kinderen moet de fietsvakantie ook leuk zijn. En dat betekent regelmatig pauzeren. Tijdens de tocht zul je onderweg vaak onverwachte dingen tegenkomen. Speeltuinen, kinderboerderijen, vogelkijkhutten, speelgoedwinkels, we zijn het allemaal al eens tegengekomen.

Het is voor kinderen leuk om op dit soort plekken te kunnen stoppen, en niet onder tijdsdruk te staan omdat er zo nodig een bepaalde afstand moet gehaald. Met onze kinderen van 6 en 9 (ze fietsen alle twee zelf) rijden we ongeveer 35-40 kilometer per dag. Dan kun je het lekker rustig aan doen, en als je een keer een uitschieter naar 60 km hebt omdat de camping die je plande toch gesloten blijkt, is het nog steeds te haalbaar!

Lees ook:  Morakniv Rookie, is dat hét perfecte kinderzakmes?

8. Een fietsvakantie in het buitenland is voor kinderen stoer

Natuurlijk is fietsen rond huis leuk, maar je vrienden vertellen dat je op fietsvakantie in het buitenland bent geweest is nog veel vetter. Gelukkig hoef je daarvoor niet gelijk de trein of het vliegtuig te pakken. Nederland is niet zo groot, een stukje de grens over wippen is zo gebeurd. Voor kinderen is het al snel een heel avontuur: andere winkels, café’s met een andere menukaart (geen fristi meer!), andere nummerborden op de auto’s, een andere taal….

Er zijn steeds meer grensoverschrijdende fietsroutes, en in de delen van Belgie en Duitsland die direct aan Nederland grenzen, zijn de fietspaden prima. Je kunt hier dus veilig fietsen met je kinderen. Het knooppuntennetwerk gaat aan de randen van Nederland gewoon de grens over, en Duitsland en België breiden hun eigen netwerk ook steeds verder uit. De weg kwijt raken is er dus niet meer bij.

Nadat wij eenmaal een keer over de grens waren gefietst, hebben we dit langzaam uitgebreid. Een ronde door Vlaanderen via de knooppunten daar, en de 100-schlösser-route  in Duitsland. Dit jaar hebben we zelfs een tour rondom Berlijn gedaan. Een heel avontuur, want daarvoor hebben we voor het eerst de trein als transportmiddel gebruikt.

fietsvakantie met kinderen

9. Een kilometerteller én knipkaart voor de fietsvakantie

De meest gestelde vraag door de kinderen onderweg is wel: “hoe ver moeten we nog?” Een eigen kilometerteller is dan handig: Hartstikke stoer en bovendien kunnen de kinderen dan zelf zien hoe ver ze al zijn. En natuurlijk ook hoe hard ze de berg af sjezen: “Wow, ik reed net 32 naar beneden!”

Onze tellers hebben we in een aanbieding bij de lidl gekocht, verbazend veel functies voor een lage prijs: tijd, huidige snelheid, gemiddelde snelheid, maximum snelheid, totale afstand, dagafstand en nog veel meer.

Het tellertje stimuleerde echt enorm, helemaal in combinatie met een “knipkaartsysteem” dat wij hebben bedacht. Elke dag krijgen de kinderen een “knipkaart”, waar  elke 10 kilometer een knip in wordt gezet. Een volle kaart was goed voor een kleine verrassing: Een extra hoofdstuk voorlezen ‘s avonds, een keer eten bij de Mc Donalds, een souvenir uitzoeken in een winkeltje etc. Dit werkte super.

10. Geef kinderen een doel om naartoe te fietsen

Soms zitten de kinderen er op de fietstocht ondanks alles even doorheen. Wij zorgen ervoor dat we steeds een bepaald doel onderweg te hebben. Een uitzichttoren, een museumpje, een speeltuin een winkel, het kan allemaal als doel dienen.

Dit vraagt een klein beetje voorbereiding, en daarvoor zijn de fietskaarten weer handig. Hier staan al dit soort dingen namelijk met symbooltjes op. Elke avond bekijken wij de route van de volgende dag op de kaart en kijken waar we langs komen. Ook hier weer het voordeel van korte etappes: als je ergens nèt niet langskomt, kun je je nog een ommetje permitteren.

11. IJsjes, snoepjes en taartjes niet pedagogisch verantwoord maar het werkt wel

Mochten we nou niks vinden op de kaart en toch een lange etappe hebben, dan hebben we een laatste troef: ijsjes en taartjes. Voor onze kinderen dé stimulans om nog even een stukje door te rijden. Misschien niet helemaal pedagogisch verantwoord, maar de belofte dat we in het dorp over 10 kilometer een ijsje gaan eten, doet bij onze kinderen soms wonderen.

Wel belangrijk: Zorg er voor dat je zeker weet dat je in het bewuste dorp ook een ijsje kunt kopen! Overigens hoeft dat niet eens bij een ijscoboer: geregeld kopen wij een pak ijsjes in de supermarkt, nemen er allemaal één en verblijden dan mensen op de parkeerplaats met de restant-ijsjes.

Een fietsvakantie met kinderen, gewoon doen!

Eigenlijk is van deze 11 tips voor een fietsvakantie met kinderen de eerste de belangrijkste. Gewoon doen! Ja, je kunt vooraf uitgebreid outfits en fietsaccessoires kopen, maar dat is helemaal niet nodig. Begin je eerste ‘mini fietsvakantie met kinderen’ gewoon door vanuit thuis te fietsen met je kinderen. Je zult zien dat je er als gezin van geniet.  En genieten je kinderen er even niet van (ja dat hoort er ook bij), gebruik dan één van de andere tips hierboven.

Auteur

Erik houdt van basic kamperen met de tent. Zijn passie voor kamperen is aangewakkerd bij de Scouting. Samen met zijn vrouw Loes en twee meiden zoekt hij, bijvoorbeeld tijdens een fietsvakantie, graag simpelere campings op waar nog veel dingen kunnen en mogen. Leer Erik kennen...

18 reacties

  • Ik zou me als ouder absoluut niet schuldig voelen over een ijsje als er per dag 35-60km wordt gefietst door de kinderen… Goeie tips dit verder, leuk om over na te denken als onze kleine oud genoeg is om zelf te fietsen!

    • Dank je! Dat zelf fietsen gaat sneller dan je denkt. Onze jongste dochter fietste met 6,5 al helemaal zelf mee. En eerder zat ze op een aanhangfiets, dan kon ze ook een beetje meetrappen. Je hebt ook een follow-me. Daarmee hang je een kinderfietsje in een soort fietsenrek achter je eigen fiets. Heb er zelf geen ervaring mee, maar hoor er wel enthousiaste verhalen over.

    • Superfijne tips! Onze dochter is nu 6,5 en wij denken erover op een korte fietsvakantie te gaan in mei. Heb je misschien ook tips voor een mooie/leuke route in Gelderland/Utrecht/Overijssel?

      • Hoi Babs,
        Via de routeplanner op de website van de fietsersbond kun je heel makkelijk fietsroutes langs knooppunten plannen door heel Nederland. Dan kun je zelf ook de afstand een beetje bepalen.
        Voor Utrecht zou ik zeker eens langs de Nieuwe Hollandse Waterlinie fietsen. De forten langs de routezijn echt leuk, ook voor kinderen.

      • Knooppunten-speurtocht!
        Knooppunten zijn overal en zijn meteen een speurtocht voor de kinderen! Ik schreef de knooppunten op schilderstape en plakte dat op hun stuur. Zo konden zij mee navigeren. Met die knooppunten heb je, zeker in Nederland, geen specifieke route nodig: het zijn leuke fietspaden met genoeg te zien onderweg.

        • Klopt, de knooppunten zijn ideaal als basis, zeker in combinatie met de planner van de Fietsersbond.
          Ook in Vlaanderen en stukken van Duitsland zijn inmiddels knooppunten, heel fijn!

  • Interessant! Ik zou graag op fietsvakantie willen, maar mijn kinderen lijken nog zo jong (net 6 en ruim 3). De oudste heeft nog niet verder dan een paar km gefietst. De jongste helemaal niet. Dat houd me tegen…

    Wat voor fietsen gebruiken jullie? Wij hebben electrische sportieve stadsfietsen, racefietsen en mountainbikes. Met kinderen zouden de eerste het meest geschikt zijn, maar opladen, kan dat overal makkelijk?

    En hoe zorgen jullie dat er niets met je spullen gebeurt als je ergens bent? Een fiets vol spullen achter halen lijkt me best eng. Er wordt helaas genoeg gestolen tegenwoordig…

    • Dag Walter,
      Wij hebben trekkingfietsen van Koga, tweedehands gekocht. Toen onze dochter 6 was zat ze op een aanhangfiets, en de jongste (toen ook 3), zat in een fietskar. Als je de afstanden beperkt houdt (25-30 km) is dat heel goed te doen.
      Wat betreft de veiligheid hebben we gelukkig nog nooit problemen gehad. Portemonnee, telefoon en papieren zitten in een voortasje, dat je eraf haalt als je bij de fiets weg gaat. En de rest laat je er toch gewoon op: Je bent nooit heel lang weg van je fiets en vaak kun je hem in je eigen zicht laten staan.

  • vraag van een jonge oma met 3 kleinkinderen
    Dag Erik
    Is het ook mogelijk om advies te vragen over een route ?
    Zo ja ? is hieronder mijn vraag.
    Zo nee, is niet erg hoor:) dan zoek ik verder.
    Ik zou deze zomer graag met 3 van mijn klein kinderen 4 dagen ( 3 nachten) gaan fietsen , liefst slapen in trekkershutten of op een camping (maar dan moet ik veel mee nemen).
    Liefst max 20 kilometer (denk ik) en liefst zoveel mogelijk door de natuur en op wandel en fietspaden.
    Bestaat er een route in Nederland waar je voor het grootste deel alleen fiets/wandelweg hebt? en nauwelijks op een fietspad naast de weg hoeft te fietsen?

    Ergens door de duinen ? of in de Veluwen? of Friesland ?
    Ik zou er met de auto naar toe rijden en dan 4 dagen verder fietsen.
    kinderen zijn 7 en 8 jaar.
    Ze fietsen heel graag maar zijn niet veel gewend want we wonen in Belgie en daar is fietsen reuze gevaarlijk (geen fietspaden)

    Heel veel dank om mijn mail te lezen ik hoop op u antwoord
    merciekes Vriendelijke groeten Saskia

    • Hoi Veronica,
      Het hangt van wat factoren af. Fietst je kind vaker langere stukken? In wat voor een terrein ga je fietsen? Hoe veel dagen achter elkaar?
      Hoe veel bagage neem je mee? In zijn algemeenheid zou ik kiezen voor afstanden rond de 35 km per dag. Dan hou je onderweg nog wat tijd over voor leuke dingen. Probeer anders gewoon eerst eens een dagje rondom huis te fietsen, dan krijg je een indruk wat je kind aan kan.

  • Dank!
    Bedankt voor je leuke stukje!

    Wij zijn nu aan het voorbereiden voor de zomer. 1e keer, kinds 7 en 9. En ik ben blij te lezen dat we volgens mij wel de juiste verwachtingen hadden 😉
    Qua afstand gaan we wat lager zitten omdat de jongste tot nu toe lange (20+) afstanden niet zo leuk vindt. Dus we dachten aan 20 km. 1e keer moet het immers vooral ook leuk zijn, anders willen ze volgende keer niet weer.
    Zo hebben we wel de ruimte om de route langer te maken met meer dingen te doen onderweg, maar komen we niet in de knel als 25 km toch de max blijkt.
    De oudste sturen we dan voor de extra uitdaging nog wel met een omweggetje voor boodschappen ofzo 😉

  • De 100 kastelenroute
    beste Erik,

    bedankt voor de inspiratie! heb je meer info over wat jullie gefietst hebben van de 100 kastelenroute en hoe dat was? we willen misschien een stukje gaan fietsen met onze 4 kinderen (dan 8,6,4 en 2 jaar) en zijn benieuwd naar ervaringen.

    • Dag Hanneke,
      Het is alweer een tijd geleden dat we die route fietsen. we hebben toen het Zuidelijke deel gedaan: begonnen in de buurt van Bocholt en dan met wat doorsteekjes onderlangs naar Münster en toen weer terug. Het was allemaal makkelijk fietsbaar, rustige wegen en veel verhard met af en toe een zandpad.
      De kastelen zijn trouwens meestal niet toegankelijk (behalve die in Munster dan), je ziet ze dus vooral van een afstandje.

Laat jouw reactie achter