Fietsvakantie: 3 bijzonder groene fietsroutes door Duitsland

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk Fietsend door Duitsland zie je meer dan alleen de hotspots. Met meer dan 75.000 km aan langeafstandsfietsroutes voor een meerdaagse fietsvakantie is er genoeg te ontdekken. Van het vlakke Noorden tot steile klimmen in de Alpen. Op de fiets leer je een land pas echt kennen. Je gaat langzamer, ziet meer van de natuur en de mensen, maakt makkelijker contact en komt op schitterende plaatsen die voor anderen onontdekt blijven. We hebben drie mooie bekende en minder bekende routes voor je uitgezocht om er als we weer mogen op uit te trekken.

fietsroute duitsland

© GNTB | Günter Standl | Duitsland heeft 75.000 km langeafstandsfietsroutes

Duitsland, fietsland?

Duitsland is voor natuurliefhebbers en fietsers een mooie bestemming voor een fietskampeervakantie. De landschappen zijn afwisselend en de glooiende heuvels, blauwe meren en uitgestrekte bossen worden regelmatig afgewisseld met kleine dorpjes en stadjes voor een kop koffie met broodjes of om het proviand aan te vullen.

Veel fietsers zijn bang voor de hoogtemeters in Duitsland, maar de ervaring leert dat die met een beetje voorbereiding beperkt kunnen worden. Van veel routes door bergachtige gebieden zijn namelijk zowel dal- als panoramaroutes beschikbaar. Met onze tips voor een relaxte fietsvakantie, eventueel met kinderen en fietsvakantiepaklijst, ga je goed voorbereid op pad. 

Oh, en fietshelmen zijn niet verplicht in Duitsland voor gewone fietsers, maar ze worden wel geadviseerd en veel Duitsers houden zich aan dat advies.

fiets in treinduitsland

Naar en in Duitsland kan de fiets mee in de trein met let op de regels

Fietsen mee naar Duitsland

Je kunt natuurlijk met de auto naar Duitsland je fietsen meenemen, je auto ergens parkeren, de route fietsen en de trein terug nemen. Een andere optie is om meteen vanuit Nederland op de fiets te stappen of juist eerst een deel met de (internationale) trein af te leggen en dan terug te fietsen.

Op de meeste internationale treinen naar Duitsland (ICE’s), Intercity en Eurocity treinen in Duitsland kun je fietsen meenemen, maar is het aantal fietsplaatsen beperkt. Het is daarom nodig om vooraf een kaartje te kopen. Voor regionale treinen, herkenbaar aan de code RE, RE, RB of S-Bahn, kun je vooraf geen fietskaartje kopen. Dit koop je op het station bij de automaat. De Deutsche Bahn neemt op deze routes maximaal net zoveel fietsen mee als er fietsenrekken in de trein zijn. Deze vind je meestal in de voorste of achterste wagon. Je kunt dus pech hebben en op de volgende trein moeten wachten maar in de praktijk gebeurt dat haast nooit.

duitsland fietstochten

© Südliche Weinstrasse e.V. | Thomas Grimm | Fietsroutes over autoluwe wegen en fietspaden

75.000 km aan fietsroutes door Duitsland

Duitsland blijft het aantal langeafstandsfietsroutes maar uitbreiden. Inmiddels zijn er zo’n 200 met een totale lengte van meer dan 75.000 km. Van die langeafstandsfietsroutes is er een aantal erg populair in Duitsland. Niet verrassend is dat veel van deze fietstochten de loop van een rivier volgen. Populaire routes zijn de Eurovelo 15 Rijn fietsroute, de Moesel route en de Donau route. Een mooi overzicht van meer dan 100 Duitse fietstochten vind je in de RadFernWege Deutschland gids.

Lees ook:  Review: Bikepacking Riverside stuurtas, waterdicht + handig!

Daarnaast zijn ook voor een aantal van de vakantieroutes in Duitsland versies beschikbaar die geschikt zijn voor een fietsvakantie. Dit zijn roadtrips die ook als camperroute door Duitsland beschikbaar zijn, maar nu omgezet naar een fietsvriendelijke versie. Deze wisselen van lengte tussen de 90 en de 1200 km. Hieronder drie die zeker de moeite waard zijn.

Georganiseerde fietsvakanties in Duitsland

Je kunt de fietsroutes zelfstandig fietsen en zelf gebruikmaken van de campingtips, maar reisorganisaties zoals Fietsrelax, Fital, SNP, ANWB en Fiets Fun bieden ze ook georganiseerd aan met vooraf gereserveerde hotels, glampings of campings maar heel fijn is dat deze georganiseerde fietsvakanties ook bagagevervoer hebben. 

fietstocht duitsland

© Südliche Weinstrasse e.V. | Thomas Grimm | Off road tussen de wijnranken door.

1. De Deutsche Weinstraße door glooiende wijnvelden

Start | Bockenheim
Finish | Schweigen-Rechtenbach
Lengte | ca. 97,9 km 
Stijgen | 937 m
Dalen | 897 m
Fietsuren | 7 uur

GPS | Download GPS route (GPX format)
Website | Fietsroute Deutsche Weinstraße
Fietskaart | Weinstraße

Deze fietsroute loopt door het “Toscane van Duitsland”. De Pfalz in het zuidwesten van Duitsland wordt zo genoemd vanwege zijn glooiende wijnvelden. Daarnaast heeft de Pfalz de meeste zonuren van het land.

De fietstocht is in twee etappes af te leggen met de regio Neustadt met zijn pittoreske binnenstad en het bekende Hambacher Schloss als overnachtingsplek. Langs de route zijn naast hotels en Zimmer Frei veel Trekkingsplätze waar je met de tent basic kunt overnachten midden in de natuur.

Perfect voor een weekendtrip, maar er is ook prima een 5-daagse fietsvakantie van te maken want vanuit plaatsen langs de route zijn mooie dagtochten te maken. Onder andere door het groene en grootste aaneengesloten bosgebied van Duitsland, het Pfälzerwald, De Pfälzer Höhenweg, het Pfälzer Waldpfad en de Pfälzer Weinsteig hier zijn aanraders.

wijnroute fietsen

© Tourist Service GmbH Deidesheim | Rij Deidesheim binnen voor een glaasje wit

De gehele route leidt langs wijnboerderijen en door kleine wijnstadjes zoals Hainfeld, Burrweiler, Gleisweiler, Deidesheim , Siebeldingen en Birkweiler. Kom je in september, dan heb je grote kans in één van deze plaatsen een wijnfeest mee te pikken. Verder zie je onderweg het ene kasteel en slot na het andere. Voor de thrill seekers is een bezoekje aan het Zipline park in Elmstein, waar je van boom naar boom roetsjt, een aanrader.

De route is duidelijk aangegeven met druivenbordjes en ook op GPS beschikbaar. De zwaarte van de wijnroute is aan te passen aan je eigen niveau. Geoefende fietsers pakken de Panoramaroute over de toppen van de wijnbergen, maar de hoofdroute loopt voornamelijk door het dal.

fietsvakantie duitsland romantische strasse

© Romantische Straße Touristik-Arbeitsgemeinschaft GbR | Picknick aan de Hopfensee

2. Fietsvakantie langs romantische stadjes richting de Alpen

Start | Würzburg
Finish | Füssen
Lengte | ca. 494.83 km 
Stijgen | 4804 m
Dalen | 4172 m
Fietsuren | 34 uur

GPS | Download GPS route (GPX format)
Website | Fietsroute Romantische Straße
Fietskaart | Romantische Straße

Lees ook:  Van tent naar tent: Fietsen door Prachtig Jutland

Dit is misschien wel de populairste roadtrip van Duitsland, waarvoor ook een goed bewegwijzerde fietsroute bestaat, die voor een groot deel over fietspaden en autoluwe wegen leidt.

De route loopt van de gezellige studentenstad Würzburg via de wijnvelden van Franken naar de toppen van de Alpen. De bijna 500 km wordt meestal in 8 tot 10 etappes verdeeld. Van Noord naar Zuid is het hoogteverschil ongeveer 600 m die zeer geleidelijk verloopt, pas in de Pfaffenwinkel is een iets steilere etappe, waardoor deze langeafstandsfietsroute D9 ook voor minder geoefende fietser te doen is. Hij is ook in omgekeerde volgorde af te leggen maar dan moet je wel op tegenwind rekenen.

fietstochten duitsland

Bij het pittoreske Rothenburg ob Tauber is een bezoekje aan Neuschwanstein een must

De fietsroute leidt je langs schilderachtige stadjes zoals het middeleeuwse Rothenburg ob der Tauber met smalle straatjes en vakwerkhuizen. Of Hohenschwangau met sprookjesslot Neuschwanstein, waar je doorheen fietst. Aan deze stadjes heeft de route zijn naam te danken.

Maar minder bekend zijn de natuurgebieden waar je doorheen fietst. En die zijn bijzonder. In natuurpark Frankenhöhe fiets je over bosweggetjes en tussen glooiende weides langs Falkenhof Schillingsfürst, een oud fort dat nu wordt bevolkt door roofvogels. Onderweg steek je de rivieren de Tauber, Lech en de dan nog smalle Donau over en rij je in het merengebied de Allgäu langs tientallen kleine en grotere rustieke bergmeren. Het laatste deel van de route gaat door het beschermde natuurgebied de Ammergebirge met schitterende panorama’s van bergformaties en -meren.

Langs de fietsroute van de Romantische Straße verschillende fietsvriendelijke campings te vinden zoals Camping Romantische Strasse, Camping Tauberromantik, Lech Camping en de kanoclub Würzburg. Ook kom je in de buurt van verschillende trekkingplaatsen, dit zijn plaatsen in de natuur waar je kunt kamperen in Duitsland, basic maar op schitterende plekken.

Oranjefietsroute Kasteel Huis Bergh Luc Oteman

© Luc Oteman | In ‘s Heerenberg fiets je langs Huis Bergh, één van Nederlands’grootste kastelen

Oranjefietsroute met nieuwe knooppunten Luc Oteman

© Luc Oteman | De Oranjefietsroute is genomineerd voor Fietsroute van het jaar 2021

3. De Oranjeroute fietsvakantie langs onze roots

Start | Lingen
Finish | Moers
Lengte | ca. 455 km 
Stijgen | 228 m
Dalen | 241 m
Fietsuren | 33 uur

GPS | Download GPS routes (GPX)
Website | Fietsroute Oranjeroute

Routekaart | Verkrijgbaar bij lokale VVV’s en het Verkehrsambt. 

De Oranjefietsroute leidt je via een goed aangegeven route door een afwisselend landschap door glooiend heuvelland en uitgestrekte bossen van het Duitse Lingen naar Oranjestad Apeldoorn en dan weer terug de grens over naar het Duitse Moers. Dit laatste deel van de route is genomineerd voor fietsroute van het jaar 2021.  Het thema van de route is ons koningshuis, onderweg spot je verschillende kastelen en paleizen De route brengt je onder andere in Rheinberg, Xanten, Kalkar, Bedburg-Hau, Kleve, Emmerich’s-Heerenberg, Zevenaar, Doetinchem, Doesburg, Rheden en Brumm en  is goed bewegwijzerd met Oranjeroutebordjes.

De fietstocht is redelijk vlak en zelf in 3, 4 of 5 etappes in te delen. Tussenstops moeten zeker gemaakt worden in Xanten en bij kasteel Schwanenburg nabij Kleve, waarna je op sfeercamping Bij Ons kunt overnachten. In Xanten vind je natuurlijk het Archeologische park met schitterende Romeinse ruïnes maar ook het natuurgebied rondom de Xantener Suedsee en Nordsee is de moeite waard. Overnachten kan op de grote, maar natuurlijk opgezette camping Kerstgenshof waar ze ook Pod’s verhuren.

Het traject Lingen – Moers is slechts een deel van de 2.100 km tellende Oranjeroute van 39 etappes van tussen de 30 en de 90 kilometer dwars door Noord Duitsland. Twee mooie etappes zijn 36 en 37 die je door het 1000 merengebied in Mecklenburg-Vorpommern laten rijden. Daar kun je een bezoek brengen aan het pompeuze Slot Schwerin waar de overgrootvader van Willem-Alexander vandaan komt. De 39 etappes kun je in zijn geheel fietsen of er een aantal aan elkaar knopen 

Check ook onze andere fietsroutes: 
Dominik Ketz, RPT GmbH

© RPT GmbH | Dominik Ketz | Op de fiets zie je een ander Duitsland

oranjeroute fietsen schwerin

© GNTB | Francesco Carovillano | Slot Schwerin waar de roots van Willem Alexander liggen

Deze routetips zijn samengesteld in samenwerking met het Duits Verkeersbureau

 

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

5 reacties

Laat jouw reactie achter