vouwwagen? Zelf heb ik nu een Twinnyload fietsenrek, maar nu we met zijn vieren zijn is deze te klein. Dus ging ik op zoek naar een andere drager. In deze koopwijzer vijf aandachtspunten waar je op moet letten als je een fietsendrager koopt.
Een fietsendrager kopen is niet altijd even simpel als het lijkt. Er zijn tientallen verschillende fietsendragers, maar hoe kies je degene die het beste past bij jouw wensen én jouw auto, caravan ofWelke fietsendrager past het beste bij je?
Er zijn fietsendragers op de markt die je op het dak, de achterklep van de auto of op de trekhaak kunt plaatsen. Het is ook mogelijk om een fietsendrager te kopen om op de achterkant of dissel van de caravan of bovenop een vouwwagen te plaatsen.
In deze koopwijzer ligt de focus op fietsendragers voor op de auto. Het voordeel van fietsendragers die op het dak of op de achterklep te plaatsen zijn is dat deze fietsendragers ook bij auto’s zonder trekhaak zijn te gebruiken. Daarnaast zijn deze dragers vaak goedkoper. Nadeel van de dak en achterklepdragers is dat de montage en het plaatsen van de fietsen veelal een stuk lastiger is. De fietsendragers op de trekhaak zijn daarentegen na de eerste montage van de snelkoppeling makkelijker er op te zetten en eraf te halen.
Fietsendrager kopen, maar voor hoeveel en wat voor fietsen?
De meeste fietsendragers zijn geschikt voor twee fietsen. Er bestaan echter ook steeds meer modellen waarbij je drie of zelfs vier fietsen op de trekhaak mee kunt nemen. Ook bij de dakdragers ligt het maximum aantal fietsen bij de meeste merken op vier fietsen.
Voordeel daarbij is wel dat deze dragers langzaam uit te breiden zijn. Voor ieder nieuw familielid koop je er een nieuwe goot bij. Ander voordeel daarbij is dat je per goot de breedte kunt bepalen. Vooral voor mountainbikes, maar ook steeds vaker voor cargo fietsen, heb je een bredere goot nodig zodat de banden er in passen. Bij een aantal fietsendragers is het mogelijk om de breedte van de goot in te stellen. Hou hier dus rekening mee als u een fietsendrager koopt.
Met of zonder tussensteun?
De meeste traditionele fietsendragers voor achterop hebben geen extra steun. Je bevestigt de fietsen enkel bij de banden en de trappers. Groot nadeel hiervan is dat de klemmen na verloop van tijd vaak kapot gaan en je fiets kunnen beshadigen. Steeds meer fabrikanten van fietsendragers zoals Thule, Hapro en Atera hebben daarom een nieuw type fietsendrager op de markt gebracht.
Deze fietsendragers hebben een hoge tussensteun. Aan deze tussensteun zitten weer klemmen die je aan het frame of de zadelpen bevestigd. hierdoor staan de fietsen achterop de auto een stuk stabieler en is aan én afkoppelen een stuk eenvoudiger geworden met minder kans op beschadiging van de fiets.
Kogeldruk en draagvermogen van de fietsendrager controleren
Hoe zwaar zijn de fietsen die je wilt vervoeren? Vooral bij elektrische fietsen kan het gewicht behoorlijk oplopen. Iedere fietsendrager heeft een maximaal draagvermogen, het gewicht van de fietsen op de drager bij elkaar, mag niet boven het draagvermogen uitkomen.
Er zijn fietsdragers speciaal voor elektrische fietsen met een extra hoog draagvermogen. Naast het maximale draagvermogen kan ook de kogeldruk van de trekhaak roet in het eten gooien. De maximale kogeldruk, welke op het plaatje op de trekhaak staat vermeld, mag door het gewicht van de fietsendrager + fietsen niet overschreden worden. Je kunt dit meten met een disselweger of kogeldrukweger zoals de Reich TLC die ikzelf gebruik.
Stekker stress
De meeste fietsendragers voor op de trekhaak hebben tegenwoordig een 13-polige stekker die je op de aansluiting naast de trekhaak aansluit. Hiermee wordt de verlichting van de drager van stroom voorzien. Oudere of goedkopere merken worden soms geleverd met een 7-polige stekker. Probleem is vaak dat de 13-polige stekkers niet op oudere auto’s passen en de 7-polige juist niet op nieuwe. In de handel zijn echter verloopstekkers te koop waarmee dit probleem is op te lossen. Het is dus niet nodig om de stekker te vervangen.
Kantelbare fietsendragers
Nadeel van de fietsendragers op de trekhaak is dat de kofferbak dan niet meer open kan. De fietsen moeten er dan eerst afgehaald worden voordat je iets uit de kofferbak kunt halen. Hier is een oplossing voor. De kantelbare fietsendrager. Verschillende merken bieden fietsendragers aan die beschikken over de mogelijkheid om de fietsendrager inclusief fietsen schuin naar achter te klappen. Zo is er voldoende ruimte om toch bij de kofferbak te kunnen.
Kijk naar de extra mogelijkheden
Er zijn voor veel fietsendragers accessoires te verkrijgen die het gebruik makkelijker maken. Zo zijn er speciale oprijgoten waardoor je de fietsen niet op de fietsendrager hoeft te tillen maar ze er gewoon op kunt rijden. Ook zijn er speciale boxen zoals de Thule Backspace waardoor je fietsendrager in één klap verandert in extra opbergruimte voor bijvoorbeeld je kampeertent. Bekijk vooraf of je van dit soort accessoires gebruik wilt maken.
Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door GH Heuts
J. In.