Oordoppen en proviand: 10 x zo overleef je een festival camping

3de0519a7bdfe458aefa80af1f19295e?s=55&d=mm&r=g Judith Het festivalseizoen komt er weer aan! Dat betekent dat tienduizenden mensen een weekend doorbrengen op een, veelal geïmproviseerde, festival camping. Vanaf vrijdag slaan de eerste diehards hun kampement op tijdens Paaspop, traditiegetrouw het officiële begin van het festivalseizoen. Festival kamperen is best een dingetje maar deze checklist met tien handige tips is er om jouw festival campinglife net iets makkelijker te maken!

paaspop festival camping

(cc) Next Best Band

Festival kamperen blijft een dingetje

‘Als de ANWB op Paaspop langs zou komen met hun campinggids zou die hele sterrenranking op tilt slaan. Dit is geen camping, dit is Paradise City’, zijn de veelbelovende woorden op de website van het driedaagse festival in Schijndel

Als groot festivalliefhebber en geboren kampeerder moet ik bekennen dat ik zo’n festival camping toch altijd wel een dingetje vind. Met je tentje haring aan haring op een veld waar schaduw vaak ver te zoeken is, de sanitaire voorzieningen nogal primitief zijn en je nachtrust wordt verstoord door luidruchtige buren of de beats vanaf het festivalterrein, is niet echt iets waar ik vooraf erg naar uitkijk.

Toch weerhoudt het me er niet van om te gaan, want het is tegelijkertijd ook heerlijk om een paar dagen deel uit te maken van een minigemeenschap waar iedereen komt met hetzelfde doel: genieten van muziek en heel veel plezier hebben. Dus maak ik er maar het beste van en dat kun jij ook doen met deze checklist met tien handige tips om je festivalcampinglife net iets makkelijker te maken!

huurcamper

festival kamperen checklist

1. Kies voor het juiste 0pgooitentje of een luxe camper

Laat je zware katoenen exemplaar thuis en ga voor een lichtgewicht variant die binnen een mum van tijd staat en waarvan het niet erg is als hij slechts een paar festivals meegaat. Je hebt ze tegenwoordig van verschillende merken (ik heb de Quechua van de Decathlon, prima tent voor een zacht prijsje). De Quechua Fresh & Black versie is extra koel én extra donker. Perfect voor festival kamperen. 

Lees ook:  Het hele jaar een vakantiegevoel? De beste tips!

Heb je een camper of kun je er eentje lenen of huren? Dat is nog eens luxe! Check wel even of je een apart ticket nodig hebt voor een camperplaats. Op de meeste festivals kun je ook een ingerichte tent huren. Heel handig, maar een goedkope optie is dit meestal niet. Ik kan me voorstellen dat je je geld liever aan een paar extra biertjes of een lekkere cocktail besteedt.

Gratis iedere maand even kamperen met ons e-magazine?

Iedere maand ontvang je een update met daarin het laatste nieuws over kamperen, handige kampeertips en de laatste winacties in je mailbox.

Jouw e-mailadres is veilig bij ons.

2.  Light packing en laat je koffer thuis

Doe het jezelf niet aan om je halve garderobe plus campinguitrusting mee te zeulen. Bedenk van tevoren wat je aandoet en check het weer (vergeet je poncho en regenlaarzen niet als er regen wordt voorspeld en je zonnebrand als het zonnig is).

Een koffer op wieltjes rolt op de meeste festivalterreinen niet zo soepel. Beter is het om een backpack mee te nemen. Kun je gelijk je slaapzak, matje of luchtbed en kussentje aan vast maken. Wil je wel veel spullen meeslepen, neem dan een steekkarretje of bolderkar mee! Lees ook onze review van onze favoriete opvouwbare bolderkarren

3. Een kleedje én een vuilniszak     

Handig om op te zitten voor de tent of als extra comfort tijdens de nachten. Een vuilniszak is ook onmisbaar, om droog te kunnen zitten als het heeft geregend. Een buitenkleed is nog fijner en zorgt ook zeker dat je nieuwe vrienden maakt. 

Festival tent karton

festival camping

4. Oordoppen voor als je wilt slapen

Dit behoeft weinig uitleg. Ze zijn onmisbaar voor een beetje een goede nachtrust op een festivalcamping. De tent van je buurman staat immers vaak nog geen halve meter verderop. 

5. Een gasbrandertje en wat proviand voor je festival campingontbijt

Oké, ik zei light packing, maar als je nog plek over hebt in je tas neem dan een gasbrandertje mee. Zo kun je ’s ochtends als je wakker wordt een kopje koffie zetten of een eitje bakken bij de tent. Verder zijn (naast wat sixpacks bier) een navulbaar flesje water, pakjes drinken, broodjes, wat fruit en borrelnootjes ook fijn proviand voor op de festivalcamping. 

Lees ook:  Een pickup camper huren in Nederland bij Robin en Ellen!

6. Time je douchebeurt

Vermijd de lange rijen voor de douches in de ochtend en ga lekker ‘s middags tussen de optredens door even terug naar de camping. Dan hoef je meestal niet meer te wachten. Misschien kun je zelfs nog even een powernapje doen, zodat je er de rest van de avond weer fris en fruitig tegenaan kunt.

7. Een powerbank om te blijven appen

Broodnodig om je telefoon op te laden zo’n powerbank, zodat je contact kunt houden met je vrienden als je eens een ander bandje gaat kijken dan de rest. Stopcontacten zijn schaars op een festival camping. Op de meeste festivalterreinen heb je overigens wel mogelijkheden om je telefoon (tegen betaling) op te laden.

8. Een partytent voor het groepsgevoel

Ga je met een groep, dan is dit een plek waar je gezellig met z’n allen droog of beschermd tegen de zon onder kunt zitten. Zet jullie tentjes er omheen en je hebt je eigen kampement. Ruime plekken zijn schaars op de festival camping dus vergeet ook zeker tip 9 van de festival camping checklist niet. 

9. Check op tijd in op de festival camping en onthoud waar je tent staat

Wie het eerste komt, heeft de beste plekken. Maar bedenk ook dat hoe dichter je bij het festivalterrein staat, hoe meer last je hebt van de herrie. En – niet onbelangrijk – check goed waar je tent staat, want het kan nog wel eens verdomd lastig zijn hem terug te vinden als je ‘s nachts (in beschonken staat) terugkomt op een festival camping met allemaal dezelfde tentjes. Kijk bijvoorbeeld naar een herkenningspunt vlakbij (die grote groene tent of die gepimpte partytent met slingers). 

10. Wijk uit naar een camping in de buurt

Zie je zo’n festival camping na het lezen van deze tips nog steeds niet zitten, kijk dan of er in de buurt een ander kampeerterrein is waar je kunt verblijven. Vaak heb je wel andere campings in de omgeving die een stuk rustiger zijn, zodat je nachtrust niet al te zeer wordt verstoord. Neem je fiets mee (of huur er één), want een taxi vinden kan ook nog wel eens een lastige opgave zijn.

Auteur

Ik ben Judith, journalist en kampeerfan. Van jongs af aan slaap ik al in een tent en ik breng het kampeervirus nu over op mijn twee dochters. Of het nu met onze grote bungalowtent is in een warm land, op een camping wat dichter in de buurt of op een festival, kamperen is voor mij de ultieme vlucht uit de dagelijkse drukte en de grote stad, waar ik woon.  Lees al Judiths blogs...  

1 reactie

Laat jouw reactie achter

User Review
  • Kwaliteit:
    Sending
  • Gebruiksgemak:
    Sending
  • Pakmaat:
    Sending