8.8
gemiddeld

Review: Exped Downmat Winter, comfortabel en warm slapen

Exped DownMat HL Winter M Slaapmat +Pompzak Zwart/Middengrijs
Beoordeling
 • Kwaliteit:
  9.0
 • Gebruiksgemak:
  8.0
 • Pakmaat:
  8.0
 • Isolatie:
  10.0
€207,96
Op voorraad
Bergfreunde.nl
€212,46
Op voorraad
Bol.com
€229,46
Op voorraad
Sinds 16 juli 2024 05:05
Amazon.nl
€241,95
Op voorraad
Soellaart.nl
€242,99
Op voorraad
Kampeerwereld.nl
Bekijk beste aanbieding
Vergelijk prijzen

3b74fbb114580411766c87c2934f8466?s=55&d=mm&r=g Corine Het liefst arriveer ik al wandelend of fietsend op een camping. Daarom vind ik het gewicht en de pakmaat van een slaapmat erg belangrijk. Omdat ik niet enkel tijdens de Nederlandse zomer kampeer, let ik ook op de R-waarde, de isolatiewaarde, van een slaapmat. Ik blijf voortdurend op zoek naar de beste combinatie van een laag gewicht, kleine pakmaat en hogere R-waarde. In deze blog review ik de Exped Downmat HL winter; een mat die qua specificaties aan alle bovenstaande eisen lijkt te voldoen.

UPDATE: Exped Downmat Winter wordt Exped Ultra 7R

Het is alweer even geleden dat wij de Exped Downmat HL Winter tetsten en inmiddels is deze uit de collectie van Exped gehaald. Ze hebben echter wel een opvolger die als lichtgewicht winterslaapmat erg geschikt is. Dat is de Exped Ultra 7R serie, die ook een donsvulling heeft.  Deze is 9 cm dik, verkrijgbaar in de maten M, MW en LW en heeft een R-Waarde van 7,1! En het goede nieuws is dat tijdens ons rondje proefliggen we meteen merkten dat deze eigenlijk bijna niet meer kraakt. 

Wat voor soort slaapmat is de Exped Downmat HL Winter?

De Exped Downmat HL Winter is een met dons gevuld luchtmatras. Het matras wordt opgeblazen met behulp van een pompzak. Deze pompzak wordt bij het matras geleverd en is erg makkelijk te gebruiken. Vanwege het grote formaat van de pompzak is de lucht eenvoudig in de zak te vangen. Zo wist ik de slaapmat met minder dan drie zakken lucht volledig te vullen.

Pompzak

De grammenjagers onder ons zijn wellicht wat huiverig voor het extra gewicht van een grote pompzak. Hier hebben ze bij Exped goed over nagedacht: de pompzak is waterdicht en weegt slechts 59 gram. Hierdoor kan deze dubbel dienst doen om bijvoorbeeld je slaapzak of reservekleding droog te houden.

Zelf-opblazende mat vs. luchtmatras

Eerder koos ik vanwege het opblaasgemak voor zelfopblazende matjes. Het zelfopblazende vermogen van mijn matjes nam echter met de jaren af. Vermoedelijk mede doordat ik thuis niet de ruimte heb om ze opgeblazen te kunnen bewaren. Vaak blaas ik deze matjes met de mond verder op, wetende dat dit de levensduur van de mat niet ten goede komt. Het gebruik van de pompzak bij dit slaapmatje van Exped vind ik dan ook een absolute luxe. Hij werkt snel en makkelijk, mijn matje wordt niet vochtig van binnen en ik zit niet meer met een rood aangelopen hoofd. Wat een verademing!

Exped downmat maat

Huh UL, HL, LW, MW Exped Downmat Winter?

Vorm: De Exped Downmat HL Winter heeft ook nog een broertje, de Exped Downmat UL Winter. Beide modellen zijn 9 cm dik, maar onderscheiden zich in de vorm. Het HL-model is breed bij de schouders en loopt naar de voeten smaller toe, als een mummie. Daardoor weegt het HL-model minder dan het rechthoekige UL-model. Ook komt het mummie-model van pas wanneer je twee matjes in een kleine trekkerstent wilt passen.

Lengte: Van zowel het HL- als het UL-model is er een M- (183 cm) en een LW- (197 cm)formaat te verkrijgen. Daarnaast bestaat er bij het HL-model nog een MW-formaat. Deze heeft de lengte van een M en de breedte van een LW. Extra comfortabel liggen dus. Toch is deze Exped Downmat HL Winter MW door zijn model nog steeds 10 gram lichter dan de Exped Downmat UL Winter M.

Lees ook:  Bo-Camp Dorset, Awassi of Bibrik? Welke slaapmat kies je?
DikteR-WaardeLengteBreedteVormGewichtPakmaat
Exped Downmat HL Winter M9 cm 7.1183 cm 52 - 35 cm mummy558 gram22 x 11 cm
Exped Downmat HL Winter MW9 cm 7.1183 cm 65 - 42 cm mummy699 gram25 x 13 cm
Exped Downmat HL Winter LW9 cm 7.1197 cm 65 - 40 cm mummy760 gram 25 x 13 cm
Exped Downmat UL Winter M9 cm 7.1183 cm 52 cm rechthoekig705 gram23 x 11 cm
Exped Downmat UL Winter LW9 cm 7.1197 cm 65 cm rechthoekig941 gram27 x 12 cm

* Het hierboven genoemde gewicht is de optelsom van het matje, de hoes en de pompzak, gebaseerd op de specificaties op de website van Exped. 

Hoe ligt deze slaapmat?

Ik was wel benieuwd naar de luxe van de extra breedte en koos voor de Exped Downmat Winter MW-variant. Dankzij de overdadige schouderbreedte van 65 cm en een voetbreedte van 42 cm heb ik heerlijk geslapen. Wat een verschil met mijn matjes die over de gehele lengte 50 cm breed zijn. Dat mijn voeten wat minder ruimte hadden, merkte ik niet in mijn mummie-slaapzak. Ook de lengte van 183 cm was bij mijn lengte van 180 cm goed. Mijn voeten bungelden een beetje overboord, maar dat was absoluut niet storend. Ik bespaarde hiermee 60 gram ten op zichtte van het LW-formaat. Door de dikte van 9 centimeter ligt de mat ook voor vrouwelijke zijslapers heerlijk comfortabel. Ik heb de grond niet gevoeld bij mijn heupen. 

Het enige nadeel wat betreft het comfort van deze mat, is het geluid. Hij kraakt. Het is niet het kenmerkende knisperende geluid dat sommige andere goed isolerende slaapmatten produceren. Maar toch, geruisloos omdraaien is er op deze mat niet bij.

Slapen in een kommetje

Wat mijn ligcomfort ook zeker ten goede kwam, is het stroevere materiaal aan de bovenzijde van de mat. Hierdoor blijft mijn luchtkussentje gedurende de nacht liggen waar het hoorde: onder mijn hoofd. Ook schoof ik zelf in de nacht niet van mijn matje af. Hier speelde vermoedelijk ook een andere slimmigheid van het model een rol: de twee buitenste luchtbanen zijn iets groter dan de andere banen. Hierdoor lig je als het ware in een minikommetje en rol je minder snel van de mat af. Van dit soort details word ik echt heel blij.

Een R-waarde van 7,1!

Exped hanteert de ASTM-F3340 maatstaf om de isolatiewaarde van zijn slaapmatten aan te geven. Hier leg ik uit hoe de R-Waarde precies werkt. Alle modellen van de Exped Downmat Winter heeft volgens deze maatstaf de hoge R-waarde van 7.1. Dat betekent dat ik er meer dan prima mee zou moeten kunnen kamperen in de Nederlandse winter of in meer alpiene gebieden. De Downmat, de naam verraadt het al, bevat verantwoord dons ter isolatie.

Ik ben zelf een koukleum als ik slaap, dus een matje met een forse isolatiewaarde is ook in minder koude omstandigheden wel aan mij besteed. Vanwege de warmte maak ik – tenzij het hoogzomer is – tijdens het kamperen altijd gebruik van een aluminiummatje onder mijn slaapmat en van een lakenzak in mijn slaapzak. Dat aluminiummatje kan nu wel thuis blijven, dat scheelt weer.

Warmte-ervaring in een koele voorjaarsnacht

Tot op heden heb ik de Exped Downmat HL alleen gebruikt in de frisse voorjaarsnachten, waarbij het kwik tussen de 7 en 5 graden lag. Ik lag met thermo-kleding (mijn standaard kampeerpyjama) en zijden lakenzak in mijn dunste mummie-slaapzak. Deze heeft een comforttemperatuur van 5 graden. Op deze manier heb ik comfortabel kunnen slapen zonder extra laagjes aan te hoeven trekken, een muts op te zetten of de capuchon van de slaapzak aan te snoeren.

Ter – volstrekt onwetenschappelijke – vergelijking: mijn kampeermaatje had het wel echt koud in de loop van de nacht. Zij sliep op een matje met een R-waarde van 3.5 met daaronder een alu-matje, in een slaapzak met een comforttemperatuur van 3 graden met eveneens een zijden lakenzak.

Lees ook:  Review: Slaapzak Quechua Forclaz Trek MT500 van Decathlon uitgebreid in de test

Jullie begrijpen: ik kan niet wachten deze mat in echt koude omstandigheden verder te testen. Ik vrees dat ik daarmee zal moeten wachten tot het najaar. Wanneer het zover is, zal ik zeker over mijn bevindingen berichten en hier aanvullen.

Inhoud van de verpakking

Gewicht en pakmaat van de Exped Downmat Winter

Na al het bovenstaande moet ik natuurlijk nog terugkomen op mijn eis betreffende het gewicht en het pakformaat. De Downmat HL Winter MW weegt 620 gram. De pompzak bij de MW weegt 60 gram en de pakzak nog eens 19 gram extra. Het pakformaat van de mat is 25 cm bij 13 cm. Mijn trouwe keukenweegschaal geeft 730 gram aan voor het geheel van slaapmat, pompzak, pakzak, papieren gebruiksaanwijzing en reparatiesetje.

Er zijn ongetwijfeld matten te vinden die minder wegen, maar voor een mat met een R-waarde van 7.1 is dit echt een heel keurig gewicht en pakformaat. Zeker wanneer je voor de reguliere breedte van de Exped Downmat HL Winter M-variant gaat. Dan zit je al gebakken voor 558 gram (incl. pompzak en hoesje). Wil je echt op de grammen letten? Dan kan je ook nog overwegen om bij een slaapmat met een dergelijk hoge R-waarde een dunnere slaapzak mee te nemen.

Gemakkelijk weer oprollen

De Downmat Winter slaapmat heeft één ventiel, waarmee je hem zowel opblaast als leeg laat lopen. Dat betekent dat er goed moet zijn nagedacht over de werking van het ventiel. Wanneer deze niet blokkeert tijdens het opblazen, moet je die pompzak namelijk wel heel snel zien te vullen met lucht. Maar wanneer je de blokkade van het ventiel niet op de een of andere manier open kunt houden bij het oprollen, moet je zelf flink lenig zijn.Slim ventiel

Ook hier bleek dat Exped al jarenlange ervaring in het maken van slaapmatten heeft. In het ventiel zit een membraan dat voorkomt dat de lucht weer uit het ventiel loopt. Wanneer je de mat iets leger wilt laten lopen, kan je die makkelijk met je vinger indrukken. Voor het oprollen van de mat gebruik je het plastic pinnetje dat aan een koordje bij het ventiel te vinden is. Dit pinnetje plaats je in tussen het membraan, waardoor deze niet blokkeert. Zo kun je in alle rust het matje weer strak genoeg oprollen om in de hoes te stoppen. Ik heb de mat eerst grofweg opgevouwen, om er al leunend makkelijk de lucht uit te kunnen laten lopen. Vervolgens lukte het me om de mat in één poging strak op te rollen.

Exped Downmat HL Winter MW in verpakking

Exped DownMat HL Winter M Slaapmat
Beoordeling
Exped DownMat HL Winter M Slaapmat +Pompzak Zwart/Middengrijs
8.8
gemiddeld
De DownMat HL (Hyperlite) Winter M van Exped is een ultralichte mat voor winterkamperen gevuld met een hoogwaardige donzen vulling. Door de mummie vorm is deze mat nog lichter met een nog kleiner pakvolume dan de al zeer lichte Downmatten.
 • Kwaliteit:
  9.0
 • Gebruiksgemak:
  8.0
 • Pakmaat:
  8.0
 • Isolatie:
  10.0
€207,96
Op voorraad
Bergfreunde.nl
€212,46
Op voorraad
€229,46
Op voorraad
Sinds 16 juli 2024 05:05
Amazon.nl
€241,95
Op voorraad
€242,99
Op voorraad
Bekijk beste aanbieding

Pluspunten

+ Ligt heerlijk comfortabel
+ Hoge R-waarde
+ Isoleert goed in een frisse voorjaarsnacht van 5 graden (vrieskou nog niet uitgetest)
+ Pompt gemakkelijk op
+ Licht gewicht & klein pakformaat

Minpunten

– Kraakt wanneer je beweegt (sjaal eronder helpt)
– Het is een investering

Eindbeoordeling: een echte aanrader voor de avontuurlijke kampeerder

Ik ben echt heel enthousiast over deze Exped Downmat HL Winter slaapmat. Alle drie de eisen die ik aan een nieuwe slaapmat stelde, werden moeiteloos afgevinkt. De mat heeft een goed isolatievermogen, een laag gewicht en een klein pakformaat. Waar ik normaal nog wel eens wil inleveren op comfort om zo lichtgewicht mogelijk te reizen, toont deze mat dat dat niet nodig is. Ik vind deze mat een absolute aanrader en de prijs ook helemaal waard.

Kwalitatief lichtgewicht materiaal is vaak wat prijziger. Deze mat past qua prijs goed tussen de lichtgewicht matten van andere A-merken. Zeker wanneer je de R-waarde in ogenschouw neemt. Ben je niet van de rugzaktrektochten, het fietskamperen of het kamperen in de kou? Dan zijn er ook andere slaapmatten die geschikt zijn. 

 

 

Auteur

Ik ben Corine Westerink. Om los te komen uit mijn werk en uit mijn hoofd, trek ik de natuur in. Daar vind ik rust, daar vind ik vrijheid. Het liefst doe ik dit al lopend met m'n tentje op mijn rug. Mijn streven is ooit alle LAW’s in Nederland af te lopen.
Leer Corine kennen...

2 reacties

Laat jouw reactie achter