7.9
gemiddeld

Review: Redwood elektrische koelbox met weinig lawaai

Redwood Koelbox 25l
Beoordeling
 • Kwaliteit:
  7.4
 • Gebruiksgemak:
  8.0
 • Koelen:
  9.0
 • Geluid:
  7.0

9aeb0f8f35be68f83177acdb0ca081b1?s=55&d=mm&r=g Tjerk De tijd van hannesen met koelelementen  is voor de meeste kampeerders wel voorbij. Veel kampeerders nemen een elektrische koelbox of campingkoelkast mee. Je kunt ze vaak in de auto aansluiten zodat je ook onderweg een koud drankje hebt en op de camping sluit je hem aan op de elektriciteit en je hebt er geen omkijken meer naar. Maar er zijn veel verschillende soorten elektrische en 12V-koelboxen. Ze koelen niet allemaal even goed en maken soms veel lawaai. Ik testte in deze review de Redwood koelbox van 25 liter.

elektrische koelbox 12v

thermo elektrische koelbox

Wat is een thermo-elektrische koelbox?

Als je op zoek gaat naar koelboxen, gaat er een wereld voor je open. Je hebt naast thermo-elektrische koelboxen ook absorptiekoelboxen en compressor-campingkoelkasten. Elk heeft zijn eigen voor- en nadelen.

Een thermo-elektrische koelbox is eigenlijk de basis elektrische koelbox en de goedkoopste versie van de bovenstaande soorten. Het elektrische element koelt de lucht die door een ventilator de koelbox wordt ingeblazen. Op deze manier kan deze elektrische koelbox koelen tot maximaal ongeveer 20 graden onder de omgevingstemperatuur. Dus als het buiten 30 graden is, kan de koelbox koelen tot 10 graden. Andersom kan hij ook eten warm houden, maar dat is een functie die eigenlijk niemand gebruikt.

hoe koud koelbox

Hoe goed koelt de Redwood koelbox?

Laten we maar meteen met het belangrijkste beginnen. Hoe goed koelt deze elektrische koelbox?  Zoals normaal is voor een elektrische koelbox als die van Redwood, is hij niet meteen koud als je hem aanzet. Bij de Redwood koelbox meet ik bij een buitentemperatuur van 24º.  Na één uur meet ik 16º, na twee uur 10º en na drie uur 7º. Dit is in een lege koelbox. Als ik de koelbox daarna vul en een nacht laat staan is de temperatuur gedaald naar 6º. 

19º koeler dan de buitentemperatuur

Een temperatuurverschil van 19º. Daarbij stond de koelbox buiten in de schaduw.  Gedurende de test lag de buitentemperatuur overdag tussen de 21º en 28º en het temperatuurverschil bleef schommelen tussen de 17º en 19º kouder dan de buitentemperatuur. (Hoe leger de koelbox, hoe warmer hij wordt.) Hoewel verschillende koelboxmerken – waaronder Redwood – zelf vaak temperatuurverschillen beloven van tussen de 22º en 24º, ben ik in de praktijk nog maar weinig thermo-elektrische koelboxen tegengekomen die consistent de 20º verschil houden. Wat dat betreft doet de koelbox het dus niet gek.

Lees ook:  Uitgebreide review Mobicool ME27 camping koelbox

Ecostand vs highstand?

De koelbox heeft ook een ecostand, waarin hij minder energie verbruikt en minder geluid maakt. Maar hij koelt dan ook minder hard. In de ecostand is het temperatuurverschil met de buitentemperatuur maar 8º in een lege koelbox en 10º in een volle koelbox. In de meeste gevallen kun je die ecostand dus enkel ‘s nachts gebruiken, zodat je ook geen geluid hebt. Overdag moet je dan de highstand gebruiken.  

Voor Nederland of Zuid-Europa?

Een thermo-elektrische koelbox zal qua koeling voor de meeste kampeervakanties in Nederland en Noord-Europa voldoen, behalve met een hittegolf.  Ga je vooral kamperen in Zuid-Europa dan zul je toch eens naar een absorptie- of compressorkoelkast moeten kijken als je je eten langere tijd goed wilt kunnen bewaren.

Hoeveel lawaai maakt deze elektrische koelbox, in de nacht op de ecostand?

Het grootste nadeel van thermo-elektrische koelboxen is dat ze geluid maken.  Bij de Redwood Koelbox meet ik 47 decibel op de highstand en 37 decibel op de ecostand. Die 47 decibel is wel hoorbaar als je ernaast staat, maar op een camping overdag buiten nauwelijks waar te nemen. De ecostand met 37 decibel is eigenlijk amper te horen. Dit is echt een voordeel voor deze koelbox, want vergelijkbare koelboxen zitten op beide standen al snel tot zo’n 20 decibel daarboven en dat gaat irriteren. Als je de koelbox in de nacht op de ecostand zet, heb je qua geluid weinig last van deze koelbox, maar wil je een echt stille koelbox dan zul je naar een duurdere absorptiekoelbox moeten kijken.

redwood koelbox

12V-koelbox en 230V elektrische koelbox in één

Wat ik heel fijn vind aan de Redwood Koelbox, is dat deze zowel een 12V-koelbox als een 230V-koelbox is en beide snoeren al aangesloten zijn. Je hebt dus geen aparte adapter nodig. Er zit een gewone 230V-stekker aan die in de meeste Europese stopcontacten past. Gebruik je een snoer niet, dan kun je die opgerold in het opbergvakje laten zitten.

Daarnaast zit er ook een 12V-stekker aan die in de aansteker van je auto past, zodat je deze onderweg kunt gebruiken. Het snoer aan de 12V-stekker is ongeveer 160 cm lang. Daarmee kun je hem dus makkelijk achter de bestuurdersstoel zetten. Wil je hem in de kofferbak zetten en zit daar geen 12V-stopcontact, dan zijn er verlengsnoeren te krijgen waarmee dat wel te behalen is.

raster onderin koelbox

koelbox redwood review

19 liter of 25 liter

Deze Redwood koelbox is er in twee varianten: de 19L en de 25L. Deze cijfers en letter staan voor de inhoud van de koelbox.  De 25L heeft een buitenmaat van 45,8 x 44,7 x 32,7 cm, De 19L van 43,3 x 40,5 x 30,5 cm.  Een klein verschil dus, maar wel veel ruimteverschil binnenin. Wij gebruikten de 25L-versie. Met de 25L-versie kunnen wij als gezin (fris)drank en eten voor ongeveer twee á drie dagen kwijt.  

Lees ook:  Mini koelkast of camping koelkast? Wat is het verschil?

Het rekje dat je erbij krijgt, is eigenlijk bedoeld om een apart vak te maken voor losse dingen zoals groente of mozzarella. Dat rekje gebruik ik zelf echter altijd om onderin te leggen. Bij een thermo-elektrische koelkast wordt namelijk altijd een beetje condens veroorzaakt, waardoor de bodem van de koelbox nat wordt. Met dit rekje op de bodem voorkom je dat je pakken nat worden. 

thermo elektrische koelbox

Redwood Koelbox 25l
Beoordeling
Redwood Koelbox 25l
7.8
gemiddeld
De Redwood koelbox is een praktische koelbox met een inhoud van 25 liter en kan naast koelen, De wanden van de koelbox zijn polyurethaan geïsoleerd en zorgen ervoor dat kou/warmte wordt vastgehouden. Met de 12/230 volt aansluiting...
 • Kwaliteit:
  7.4
 • Gebruiksgemak:
  8.0
 • Koelen:
  9.0
 • Geluid:
  7.0

Pluspunten

 • 17º – 19º verschil met omgevingstemperatuur
 • Relatief stil
 • 12V- en 230V-stekkers meteen bijgeleverd
 • Ook te gebruiken in de auto
 • In de ecostand helemaal stil

Minpunten

 • Niet geschikt voor Zuid-Europa
 • Op highstand wel hoorbaar
 • Opwarmstand gebruik je nooit

Waar te koop? 

Eindconclusie: Redwood elektrische koelbox

Op de camping heb ik de Redwood koelbox een weekend gebruikt en daarna nog een week thuis aan laten staan. Deze elektrische koelbox is prima geschikt om mee te kamperen in Nederland en Noord-Europa in de zomer. In vergelijking met andere thermo-elektrische koelboxen is het koelen tot 19º koeler dan de buitentemperatuur best netjes. Maar wat me vooral opviel, is dat hij relatief stil is. In de ecostand hoor je hem met 46 decibel haast niet en in de highstand met 47 decibel is het overdag op een camping te verwaarlozen. Beide zijn zo’n 10 tot 20 decibel zachter dan vergelijkbare koelboxen. Dat er meteen een 12V- en een 230V-stekker aan zit en je dus geen adapter nodig hebt, vind ik ook erg handig.  

Deze koelbox is ons door de Vrijbuiter beschikbaar gesteld voor deze test. Zoals je van ons gewend bent, delen we in reviews onze eigen ervaring.

 

 

Auteur

Tjerk kampeert al zijn hele leven, het liefst met zijn gezin in hun tent of vouwwagen met af en toe een uitstapje naar een camper of bijzondere boomhut Meer weten? Leer Tjerk kennen...

2 reacties

Laat jouw reactie achter