Je bent de trotse bezitter van een elektrische auto, maar ook een fervente kampeerder. Met de vakantie voor de boeg kan deze combinatie kopzorgen geven, maar dat is nergens voor nodig. Kamperen met je Tesla of Hyundai Ionic, dat kan nog prima. Wel zal het een beetje anders zijn dan je bent gewend. Wij hebben 11 praktische tips voor je voor een kampeervakantie met je elektrische auto zonder stress.
1. Caravan, vouwwagen of toch tent?
Caravan: Steeds meer elektrische auto’s mogen een caravan en nog veel vaker een vouwwagen trekken. De caravantrekker van het jaar was vorig jaar zelfs een elektrische auto, de IONIQ 5, want je merkt amper dat er een caravan achter je elektrische auto hangt.
Maar deze elektrische auto’s met trekhaak en trekkracht zoals de Tesla Model X en Audi e-tron hebben nog wel altijd een flink prijskaartje. Ook moet je rekening houden met zo’n 50% minder actieradius.
Vouwwagen: Een vouwwagen weegt vaak tussen de 500 en 750 kilo en kan al door veel meer elektrische auto’s getrokken worden. Omdat deze laag is, is het effect op de actieradius ook veel minder, vaak lever je qua actieradius maar 20 tot 30% in. Geen wonder dat de vouwwagenverkopen inmiddels door het dak gaan.
Tent: Laatste optie en vaak de lichtste en dus met de minste impact voor je actieradius is een tent en spullen meenemen. Ik heb op de Route du Soleil afgelopen zomer verschillende Tesla’s met volgepakte achterbank voorbij zien komen.
Dat kan, maar als je ook kinderen meeneemt, moet je of lichtgewicht en compacte kampeerspullen meenemen of toch voor een trekhaakkoffer kiezen: veel extra ruimte en veel minder luchtweerstand dan een dakkoffer.
2. Wat moet er echt in je elektrische auto?
Kritisch zijn op hoeveel en welke kampeerspullen je meeneemt, is altijd een goed idee, maar bij een elektrische auto des te meer. Iedere kilo die je thuis laat, levert je een klein beetje extra actieradius op. Je lichtgewicht uitrusting meenemen kan dus ook helpen.
3. Begin met een volle accu
Het klinkt een beetje voor de hand liggend, maar het gebeurt echt heel vaak. Je bent de hele dag of avond druk bezig met inpakken maar vergeet op te laden. Zorg dat je de auto voor vertrek aan de thuislader legt, zodat je met een volle accu vertrekt. De eerste ruk die je rijdt, is toch vaak de langste.
4. Plan je route met oplaadpunten in gedachten
Tot een paar jaar geleden adviseerde de ANWB nog om in je reisplannen Wallonië en Noord-Frankrijk te mijden, maar tijden veranderen snel. Je kunt gewoon bij je laadpaal thuis opladen voor vertrek en daarna opladen bij het snel groeiende netwerk van laadpalen in Europa.
Tesla heeft zijn Supercharger stations in de meeste vakantielanden open gezet voor andere merken. Meestal lukt het dus wel. Wil je helemaal zeker weten dat je een plekje hebt, dan kun je met de app WeGo zelfs een laadpaal reserveren.
Wel is het handig om vooraf met de navigatieapp van je auto of Chargemap even te verkennen wat je mogelijkheden zijn, zodat je niet stiekem toch in een laadpalenwoestijn terecht komt. En hou er rekening mee dat je door het gewicht van al je kampeerspullen of aanhanger vaker moet laden dan normaal.
5. Bekijk met Chargemap de oplaadpunten
De meeste oplaadpunten zoals die van Fastned zijn nog niet ingericht op elektrische auto’s met caravan of vouwwagen. Het zijn dan ook vooral parkeerhavens. Dat betekent de caravan of vouwwagen afkoppelen.
Het fijne van de app Chargemap is dat er foto’s van de oplaadplek bij staan, waardoor je dus vooraf kunt zien of de aanhanger aangekoppeld kan blijven of niet. Ook op Google maps staan steeds meer foto’s van oplaadstations waarmee je dat kunt checken.
6. Kies voor een camping met laadpaal
Ook bij campings is inmiddels doorgedrongen dat er kampeerders zijn met een elektrische auto. Op steeds meer campings – en dat zijn echt niet alleen de hele grote – zijn laadpalen beschikbaar. Niet altijd genoeg maar het is wel handig als je daar je camping op uitzoekt. Bij ASCI en ANWBcamping kun je het tegenwoordig ook gewoon als zoekcriterium gebruiken.
7. Neem je eigen type 2 én type 3 laadkabel mee
In Europa is de standaard voor laadkabels ‘type 2” en deze vind je dan ook langs de snelweg bij snelladers. Vaak is daar ook de kabel meteen beschikbaar en in te pluggen. Maar bij laadpalen op campings is vaak geen type 2 kabel aanwezig.
Daarnaast is een type 3 kabel, die je ook gewoon op 230V kunt aansluiten, ook een aanrader. Heeft je camping dan een keer geen laadpaal en ben je wel bijna leeg, dan kun je toch, hetzij behoorlijk langzaam, opladen om naar een snellader te rijden.
8. Maak van het opladen een feestje!
Als je zoals bij tip 1 de route plant, hou er dan rekening mee dat je deze plant op mooie plekken. Vooral in Frankrijk zijn sommige Aires echt een fijne plek om uitgebreid te lunchen, de kinderen lekker te laten spelen in de speeltuin of om de laatste campingboodschappen te doen. Zo voelt het opladen minder als wachten, maar echt als vakantie.
9. Weet hoe je verzekerd bent
Ga je met je elektrische auto met caravan of vouwwagen, dan is het extra belangrijk om te weten hoe je verzekerd bent. Is de aanhanger aangekoppeld aan de auto, dan valt de schade die jij aanbrengt aan anderen onder de WA-verzekering van jouw autoverzekering.
Maar zodra je, bijvoorbeeld bij oplaadstations of op de camping, de vouwwagen of caravan moet afkoppelen en je raakt een andere auto, dan valt de schade onder je standaard WA-verzekering. Schade aan je eigen caravan kan alleen gedekt worden met een aparte caravanverzekering.
10. Laad je auto op op een campingdagje
Is het druk bij de laadpaal op de camping? Veel kampeerders trekken er overdag op uit om de omgeving te ontdekken of om naar het strand te gaan. De beste tijd om op te laden is dan ook juist overdag. Dus heb je een keer een campingdagje bij het zwembad? Dan vooral de auto even inpluggen.
11. Check je rijbewijs
Met het standaard rijbewijs B mag de combinatie van auto en aanhanger maximaal 3500 kilo wegen. Bij de meeste benzineauto’s met caravan is dat niet zo’n probleem. Elektrische auto’s zijn echter zwaarder waardoor je met een beetje zware caravan makkelijk over die 3500 kilo heen kunt gaan. Wanneer dat het geval is, dan heb je wettelijk gezien een rijbewijs BE nodig.
Kamperen met je elektrische auto, dat gaat prima
Kamperen en een elektrische auto gaan dus prima samen. Wel vraagt het om iets meer plannen vooraf en onderweg. Maar door deze combinatie heb je dan wel de meest duurzame vorm van vakantie vieren na de fietsvakantie te pakken.
reageer